Wandelen bij Wilhelminaoord – 15km – Maatschappij van Weldadigheid

De wandeling bij de Strafkolonie Ommerschans heeft mij geinspireerd om gelijk nog eens die historie in te duiken. Alleen nu dan niet een strafkolonie maar een vrije kolonie. Voor mij was het dan het makkelijkst om te gaan wandelen bij Wilhelminaoord waar Gegarandeerd Onregelmatig ook een wandeling heeft in het boekje Weldadig Wandelen.

Ook de historie van Wilhelminaoord gaat weer ver terug! Wilhelminaoord werd tussen 1820 en 1822 gesticht toen de Maatschappij van Weldadigheid met de ontwikkeling van Kolonie no 4 begon. In 1818 begon de Maatschappij van Weldadigheid in Frederiksoord. In die tijd zijn deze koloniën uitgegroeid van Overijssel en Drenthe tot in Friesland met maar liefst 400 koloniewoningen.

De eerste gezinnen in Wilhelminaoord kwamen in 1821 en hadden namen als Gunther, Verboom, Oudenhoven enz. In 1825 werden er kolonies samen gevoegd en werd Wilhelminaoord en Boschoord samen n02.

Wandelen bij Wilhelminaoord - 15km - Maatschappij van Weldadigheid

Weldadig Wandelen

Mijn wandeling bij Wilhelminaoord begint vandaag bij snackpoint het Luifeltje aan de doorgaande weg van Frederiksoord naar Noordwolde. (Koningin Wilhelminalaan thv 48a). Ik begon te wandelen over het fietspad langs de grote weg waar ik net op had gereden. Een stukje verderop zag ik de eerste huisjes die uit de kolonietijd kwamen.

Wandelen bij Wilhelminaoord – 15km
Maatschappij van Weldadigheid

Namelijk Rustoord I en II. En een stukje verderop het schooltje. Ik zag hier geen bord met uitleg bij staan. Ik herkende de woning omdat deze in het boekje van Gegarandeerd Onregelmatig stond.

Wandelen bij Wilhelminaoord - 15km - Maatschappij van Weldadigheid

Gelijk na dit schooltje steek je over om gelijk achter de woning waar je langs loopt rechtsaf een pad te pakken. Deze leidt je een stuk door het landelijke gebied van de omgeving. Op een gegeven, net voordat ik weer linksaf moest naar de grote weg waar ik vandaan kwam, zag ik een bord staan over de Desperado Koloniën.

Hier lees ik over kolonisten die de kolonie ontvluchten.. Ik dacht dat de kolonie hier vrij was? Ook lees ik dat als ze in een nacht een plaggenhut konden bouwen waar rook uit de schoorsteen kwam ze volgens het gewoonterecht daar mochten blijven wonen.

Wandelen bij Wilhelminaoord - 15km - Maatschappij van Weldadigheid

Desperado Koloniën

Hierna loop ik weer door om aan de andere kant van de doorgaande weg het natuurgebied in te lopen. Het is het Landgoed Frederiksoord en Wilhelminaoord. Ik vind dit een heerlijk stuk om door heen te lopen. Er vliegen veel vogels en de natuur geluiden zijn heerlijk om mij heen.

Ik loop er in de tijd dat de ganzen overtrekken en de V vormen in de lucht zichtbaar zijn. Het geluid van de ganzen blijven lang te zien en te horen.

Wandelen bij Wilhelminaoord - 15km - Maatschappij van Weldadigheid
Hoeveel kleur breng jij in jou leven vroeg op de sociale media bij deze foto

Wandelen bij Wilhelminaoord - 15km - Maatschappij van Weldadigheid

Wandelen bij Wilhelminaoord - 15km - Maatschappij van Weldadigheid

Uiteindelijk kom ik in Landgoed Heerlijkheid De Eese te lopen. Daar vind ik een mooi plekje om mijn lunch te nuttigen. Uit de wind en met een fijn uitzicht zit ik in een hoogzitter! Leuk hoor! Een keertje wat anders dan een bankje 🙂

Wandelen bij Wilhelminaoord - 15km - Maatschappij van Weldadigheid
Huis Havikshorst wat bij het landgoed hoort

Wandelen bij Wilhelminaoord - 15km - Maatschappij van Weldadigheid

Wandelen bij Wilhelminaoord - 15km - Maatschappij van Weldadigheid

Als ik dit gebied weer uitloop kom ik eerst over de weg Dirk De Ruiterpad. Dit pad heeft ook wel weer een interessante historie. In oorlogstijd werd deze route veelvuldig gebruikt door de verzetsstrijder Dirk de Ruiter. Geeft toch weer een extra dimensie aan zo’n pad als je daar dan zo overheen wandelt.

Wandelen bij Wilhelminaoord - 15km - Maatschappij van Weldadigheid
Het lange Dirk de Ruiterpad

Zoek je nog andere wandeling inspiratie in Drenthe? Kijk eens naar de  wandelingen Dwingelderveld. Of wat dacht je van wandelen bij het blauwe meer.

Wandelen bij Wilhelminaoord en Frederiksoord

Hierna kom ik zijdelings weer te wandelen bij Wilhelminaoord en krijg ik een aantal Koloniehuisjes te zien. Ze zijn gemoderniseerd, goed bewoonbaar gemaakt en verkocht. Het zijn leuke kleine huisjes maar met een flinke aanbouw eraan. Tussen elk huisje zit nog een flinke lap grond. Vroeger konden de kolonisten daar hun eten verbouwen, groente en aardappels en ze hadden misschien wat fruitbomen staan.

Wandelen bij Wilhelminaoord - 15km - Maatschappij van Weldadigheid

Wandelen bij Wilhelminaoord - 15km - Maatschappij van Weldadigheid

Via een bos kom ik in de richting van Frederiksoord uit. Dit bos heet Sterrebos en heeft een heerlijk sfeer in zich hangen. Er zijn vele paden gemaakt en er lopen en fietsen veel mensen. Aan de rechterkant is een leuk speelbosje voor kids gemaakt. De wandeling leidt me langs een knooppunt van 8 paden. In het midden staat een grote boom met een bank eromheen. Aan de zijkanten staan nog meer bankjes en op 1 van die bankjes doe ik deze yogapose!

Wandelen bij Wilhelminaoord - 15km - Maatschappij van Weldadigheid

Zie die oude boom achter mij met die geweldige wortels!!

Wandelen bij Wilhelminaoord – Drenthe

Ik wijk hierna even van de route af omdat ik toch echt wel even Frederiksoord in wil. De historische gebouwen van Frederiksoord moet je echt even zien! Frederiksoord is interessanter in dat opzicht dan Wilhelminaoord lijkt het. Geweldige grote oude gebouwen die vertellen over de Kolonie historie.

Wandelen bij Wilhelminaoord - 15km - Maatschappij van Weldadigheid

Wandelen bij Wilhelminaoord - 15km - Maatschappij van Weldadigheid
Het oude Postkantoor in Frederiksoord

Wandelen bij Wilhelminaoord - 15km - Maatschappij van Weldadigheid

Wandelen bij Wilhelminaoord - 15km - Maatschappij van Weldadigheid

Erg fijn is het dat er coronaproof nog een kopje cappuccino wordt verkocht bij het museum De Proefkolonie. Daar maak ik uiteraard gretig gebruik van.

Wandelen bij Wilhelminaoord - 15km - Maatschappij van Weldadigheid
Coronaproof een kopje koffie bij museum De Proefkolonie

Wandelen bij Wilhelminaoord - 15km - Maatschappij van Weldadigheid

Even later vervolg ik de route naar Frederiksoord terug. Ik kom dan nog langs de oude tramremise, nu als bierlokaal in gebruik. Kort daarna staat de koloniewinkel nog, nu als woning in gebruik.

Wandelen bij Wilhelminaoord - 15km - Maatschappij van Weldadigheid
Het tramremise en overslagplaats Frederiksoord langs de weg naar Wilhelminaoord

Wandelen bij Wilhelminaoord - 15km - Maatschappij van Weldadigheid
De oude kolonie winkel wat nu een woonhuis is

Kort na deze winkel steek ik over om weer het landelijke gebied in te duiken. Na een tijdje mag ik weer linksaf een bos in. Hier brengt een slingerpad me uiteindelijk uit kom bij de kolonie kerk in Wilhelminaoord. Aan de overzijde van de weg staat de pastorie. Deze is nu in gebruik als dorpshuis en is een van de oudste dorpshuizen van Nederland. Deze werd namelijk 100 jaar geleden door de Maatschappij gesticht.

Wandelen bij Wilhelminaoord - 15km - Maatschappij van Weldadigheid

Wandelen bij Wilhelminaoord - 15km - Maatschappij van Weldadigheid

Hierna loop ik nog een stukje door een wijk van Wilhelminaoord. Daarna kom ik weer uit aan de doorgaande weg waar ik mijn auto heb geparkeerd.

Wandelen bij Wilhelminaoord

Het was weer een heerlijke wandeling bij Wilhelminaoord door de natuur maar ook door de diepe historie van dit gebied. Deze keer niet door de historie van de strafkolonie van de vrije kolonie. Fijne combinatie vind ik het wel hoor!! Genieten van de natuur en daar waar de natuur wat minder mijn aandacht vragen kan ik me storten in de diepe historie van de Maatschappij van Weldadigheid.

Wandelen bij Wilhelminaoord - 15km - Maatschappij van Weldadigheid

Niet elke keer als je een wandeling maakt is dat wat je zoekt. Maar zo nu en dan is ook fijn om ondertussen nog wat te leren 🙂 En niet alleen mindful bezig te zijn en je hoofd leeg te maken!!

Deel jij deze wandelinspiratie?

Ik deel graag nog wat extra foto’s van het wandelen bij Wilhelminaoord en Frederiksoord in de omgeving. Want ik deed deze wandeling in oktober en dus met heerlijk herfstweer. Ik kwam ook erg mooie paddenstoelen tegen en andere herfsttafereeltjes! Die wil ik natuurlijk ook graag met jullie delen!

Herst bij Wilhelminaoord en Frederiksoord

Herst bij Wilhelminaoord en Frederiksoord

Herst bij Wilhelminaoord en Frederiksoord

Herfst in Nederland

Herst bij Wilhelminaoord en Frederiksoord

Wat een heerlijke herfst kleuren hè?

Herst bij Wilhelminaoord en Frederiksoord

Herst bij Wilhelminaoord en Frederiksoord

Zoek je meer wandelinspiratie?

Langs Vergeten Paden – Krishnamurti wandeling Ommen

Afgelopen zomer liep ik een stukje van de Alpe Adria Trail in Oostenrijk

4 dgn op het Nederlands Kustpad 2

Veilig Wandelen als Vrouw Alleen

Hanzestedenpad – Wandelen langs de IJssel

Of ga in het buitenland een pelgrimsroute lopen!

Wandel op de oude Pelgrimsroute St Olavsleden – Pelgrimeren in Noorwegen

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

2 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *