Wandel op de oude Pelgrimsroute St Olavsleden – Pelgrimeren in Noorwegen

Er is een heel netwerk aan lange afstandspaden in Noorwegen waar je uit kan kiezen als je een aantal dagen wil gaan pelgrimeren in het geweldige Noorwegen. Dit hele netwerk van wandelpaden vallen onder de pelgrimsroute St. Olavsleden, verschillende lange afstandspaden die leiden naar Trondheim. Ik liep het stuk Stiklestad naar Trondheim wat de laatste etappes zijn van het oorsponkelijke s:t Olavspad wat begint bij de kerkruïne Sundsvall bij Selanger in Zweden.

De gehele pelgrimsroute St Olavsleden is 580 kilometer en kan dus heel goed concurreren met de andere meest bekende pelgrimsroute de Camino de Santiago ( de Camino Frances van 780 km die ik in 2016 in het geheel heb afgelegd). Het grote verschil is natuurlijk wel de temperatuur, het wonderschone Scandinavische landschap en de daarbij horende cultuur.  Als je het hele pelgrimsroute St Olavsleden gaat afleggen hou er dan rekening mee dat je zo rond de 28 tot 31 dagen aan het pelgrimeren bent in Noorwegen en Zweden. De gehele route is echt goed aangegeven en ik ben het Olavspad alleen even kwijt geraakt omdat ik heerlijk in gedachten verzonken was.

Pelgrimsroute St Olavsleden – Noorwegen

De st Olavsweg van Zweden naar Noorwegen, beginnend in Selanger en eindigend in Trondheim is nog een relatief onbekende pelgrimstocht. Daardoor is de route erg rustig.

Als je van die rust houdt, van lange afstandspaden, een geweldige natuur en een eeuwenoude historie dan ben je hier echt op je plek!

Wandel op de oude Pelgrimsroute St Olavsleden - Pelgrimeren in Noorwegen

In Noorwegen zijn meerdere pelgrimsroutes die elk uitkomen bij Trondheim bij de Nidaros Kathedraal. Het hele netwerk van Olavspaden bestaat uit zo’n 2000 km verspreid over een groot deel van Noorwegen. Er is dus voor elk wat wils 🙂

In samenwerking met de regio Trondelag via Visit Norway mocht ik een aantal dagen op de s:t Olavsleden gaan lopen. Ik begon bij de laatste etappe die veel pelgrims afleggen in Noorwegen. De etappe van Stiklestad naar Trondheim (Nidaros Kathedraal). Deze pelgrimsroute is af te leggen in een week en geeft je genoeg kilometers (nl 152km) om je bewijs aan het eind op te halen. Helaas had ik net iets minder dagen waardoor ik niet alle etappes heb gelopen. Wel kreeg ik op de 4 dagen dat ik volledig de route aflegde echt het gevoel weer te pakken van hoe het is om pelgrim te zijn.

Het pelgrimeren is echt zo fijn en geeft je zoveel rust en gevoel van vrijheid. Het is een heerlijke manier van slow travel… Een term die erg populair is de laatste tijd en ik snap, als ik wandel, helemaal waarom!

Ik zal de originele dag etappes aanhouden maar ik heb ze dus helaas niet allemaal geheel af kunnen leggen.

Pelgrimsroute St Olavsleden - Pelgrimeren in Noorwegen

Pelgrimsroute St Olavsleden – De Sint Olav Route

Ik vloog naar Trondheim en pakte de trein om gelijk door te reizen naar, Verdal nabij Stiklestad. Het ticket koste me 15 euro en de treinreis duurde een kleine uur. Onderweg kreeg ik al de meest mooie uitzichten over de fjorden. Ik was voor het eerst in Noorwegen en kende dit alleen van verhalen en een beetje van Zweden natuurlijk… Ik genoot volop van de treinreis en tot mijn schrik hoorde ik net op tijd dat ik al in Stiklestad was en kon de trein verlaten.

Dat uur was heel snel gegaan! Time flies when you’re having fun!

Op het station belde ik een taxi voor de laatste 5m naar Stiklestad. Het duurde even voor deze kwam en ondertussen sprak ik de eerste pelgrims al. Het waren twee Nederlandse jongens die al helemaal vanuit Zweden, het beginpunt Selanger kwamen. Ze hadden beide een tas van ruim 20 kilo op de rug en ze hadden het geweldig gehad vertelden ze. Ze hadden veel gekampeerd en zelfs oog in oog met een eland gestaan. Ook hadden ze verhalen gehoord van mensen die een beer waren tegengekomen…althans, ze werden wakker en kennelijk had er eentje naast de tent gelegen oid.

Ze wisten het eigenlijk ook niet precies. Er gaan natuurlijk altijd de mooiste verhalen de ronde op zo’n route 🙂 Geweldig!

De Heilige Sint Olav

 • Een week st Olavsfeesten in Noorwegen

Ik was op een perfect moment op de route begonnen want de st olavsfeesten begonnen ook in deze week. Het was zaterdag dat ik aankwam in Stiklestad en op maandag was het Olsok, dit is Sint Olavsdag. Wat een geluk! Ik kon die avond gelijk aanschuiven bij het toneelspel wat uitbeeldde hoe het Sint Olav verlopen was bij het laatste gevecht wat hij leverde in Stiklestad. Toen Olav zijn macht verloor in Noorwegen en vluchtte naar Rusland kwam hij jaren later terug met Zweedse strijders om wederom koning te worden. Hij verloor de strijd toen hij bijna Trondheim bereikt had in Stiklestad. Hij overleed hier en zijn lichaam werd daar begraven. Olav is nu een symbool van de Noorweegse onafhankelijkheid en trots.

Wandel op de oude Pelgrimsroute St Olavsleden - Pelgrimeren in Noorwegen

 • Hoe werd Olav II haraldsson dan Heilig?

Hij werd een jaar later opgegraven en toen bleek dat zijn haren en nagels waren gegroeid. Ook zou hij er nog goed uitgezien hebben … er werd zelfs door iemand benoemd dat hij naar rozen zou hebben geroken… Hoe dan ook: Het was een wonder en olav werd heilig verklaard! Zijn lichaam werd verplaatst naar Trondheim en daar werd een kleine houten kerk gebouwd ter ere van Olav. In de jaren erna werd deze kerk te klein en uiteindelijk werd er een kathedraal gebouwd, de Nidaros Kathedraal.

Wandel op de oude Pelgrimsroute St Olavsleden - Pelgrimeren in Noorwegen
Mijn eerste overnachting verbleef ik in het onderste deel van dit traditionele viking huis!!

Ik sliep in een traditioneel viking huis bij het cultureel centrum van Stiklestad. Het was warm die dag en om de warmte uit het huisje te krijgen opende ik de deuren maar omdat het zo druk was bleek ik ineens onderdeel van het museum te worden en kwamen er allemaal mensen binnen om te kijken. Tegenover mijn huis stond het longhouse wat ook opengesteld was. Snel deed ik de deuren weer dicht en wachtte ik tot later die avond.

GPS locaties van deze dag – GPS Stiklestad, GPS Cultureel Historisch Museum .

Pelgrimeren in Noorwegen op de St. Olavsleden

 • Stiklestad – Munkeby = 22 km

De volgende ochtend na een ontbijt in het hotel in het cultureel centrum starte ik mijn wandel avontuur op de pelgrimsroute St Olavsleden. Ik zag al snel nabij de kerk tegenover het centrum de bordjes. Ik moest alleen nog even weten welke kant ik op moest voordat ik vertrok. Een man die aan het werk was bij de kerk wees me de goede richting op en ik was op weg!!

Hert voelde heerlijk om weer op pad te zijn. Ik liep over asfalt en het zou nog wel even duren voor ik langs de rivier kwam te lopen en dus een fijner pad.

Stiklestad naar Munkeby 25 km - Wandel op de oude Pelgrimsroute St Olavsleden - Pelgrimeren in Noorwegen

Wandel op de oude Pelgrimsroute St Olavsleden - Pelgrimeren in Noorwegen

Kort hierna kreeg ik de heerlijke uitzichten op de pelgrimsroute St Olavsleden waar ik op hoopte. Het glooiende landschap van Noorwegen met op de achtergrond de fjorden. Het was voor mij de eerste keer dat ik in Noorwegen was en ik vond het echt super!

De korenbloem op het st olavspad

Dit zijn weer van die momenten dat ik echt volop besef waar ik ben, wat ik doe en dat ik echt blij ben met hoe mijn leven er op dit moment uit ziet!

Geweldige uitizchten op de lange afstandswandeling in Noorwegen

De bordjes volgen op de st. Olavsleden - Wandel op de oude Pelgrimsroute St Olavsleden - Pelgrimeren in Noorwegen

Ik lunchte stiekem op een steen bij iemand op de oprit. Er kwamen namelijk niet veel bankjes voorbij deze dag. Weer verder lopend kwam ik uiteindelijk in een bos te lopen, plukte wat bramen, stak de rivier over en stond in eens in een ruïne van een eeuwenoude klooster. Het was het klooster van Munkeby.

Hier kun je ook de st olavsleden route volgen die je langs de kust leidt. Als je de bordjes volgt naar Munkeby Herberge kun je daar het st olavspad volgen die je via het binnenland leidt.

Vlinder in Noorwegen

Wandelen op de Pelgrimsroute St Olavsleden in Noorwegen

Vraag jij je af hoe dat is om alleen te wandelen? Is dat veilig? Lees mijn tips voor wandelen als vrouw alleen eens.

Ik had een heerlijke dag gewandeld en toen ik Eva ontmoette eerder die ochtend en  haar ook die avond weer sprak bij Munkeby Herberge voelde ik me al gelijk weer een heuse pelgrim.

Ik mis dat gevoel in mijn normale dagelijkse leven en vond het heerlijk om weer dat ultieme gevoel van vrijheid en onbezorgdheid te herkennen!

Accomodatie Munkeby Herberge

De eigenaar van Munkeby Herberge vertelde me vol passie over de boerderij. Hij heeft nu nog steeds een werkende boerderij, hij verbouwt graan en zijn buurman mais. Elk jaar wisselen ze van land en wordt er dus een ander gewas op het land verbouwt, wat een goede deal!

Munkeby Herberge - Wandel op de oude Pelgrimsroute St Olavsleden - Pelgrimeren in Noorwegen

De boerderij is al eeuwenoud, dit kon aan restanten van een oude boerderij worden afgelezen die gevonden werden op de plek waar nu het nieuwe ‘main’ huis staat. Dit huis wordt ook verhuurd nu. Zelf wonen ze er naast. Er zijn verschillende gebouwen die een leuke binnenplaats omlijsten. Ze hebben er een leuk terras en bij de receptie een leuk winkeltje waar je nog wat souvenirs kunt kopen.

Slaapkamer bij Munkeby HerbergeIk sliep in een nieuwer deel van de boerderij.
Ik vond het echt een leuke plek om te zijn!

Wandel op de oude Pelgrimsroute St Olavsleden - Pelgrimeren in Noorwegen
Avondeten is wat de pot schaft….en die was heerlijk! Gegrilde groente op een bed van heerlijke aardappelpuree met een in bier gegaarde poot van een schaap!

Omdat het de dag voor Olsok (sint olavsdag) was werd er een kerkdienst gehouden in de oude klooster ruine van Munkeby. Hoe mooi is dat? Het was een echte dienst voor de lokale mensen, er zaten zo’n 75 man voor de korte dienst en naderhand kregen we nog een kopje koffie en een lekkere koek!

Wandel op de oude Pelgrimsroute St Olavsleden - Pelgrimeren in Noorwegen

Kijk waar Munkeby zich bevindt op de route / in Noorwegen – GPS Munkeby

 • Munkeby – Markabygda = 22km

Die volgende ochtend vertrok ik lekker op tijd maar niet nadat ik genoten had van een heerlijk kopje koffie. Net als gister zou het weer een warme dag worden met zo’n 32 graden. Voor Noorwegen is dat uitzonderlijk warm. De route bracht mij toen ik weg ging al snel omhoog en ging het bos in.

Wandelen op de Pelgrimsroute St Olavsleden in Noorwegen

De hoge bomen in de bossen van Noorwegen

In Nederland ben ik gewend dat de grond droger wordt hoe hoger ik kom maar het werd hier al maar drassiger. Ik moest echt oppassen waar ik mijn voeten plaatste want ik zakte soms een heel stuk weg in. Ik had gelukkig waterdichte schoenen aan maar ook nieuwe schoenen die ik eigenlijk nog niet vies wilde maken.

Maar ja.. ze moeten ook eigenlijk vies worden he?
Anders gebruik je ze niet waarvoor ze bedoeld zijn!

Wandel op de oude Pelgrimsroute St Olavsleden - Pelgrimeren in Noorwegen

Het lopen in het bos was heerlijk, de paden waren mooi en de uitzichten werden ook almaar mooier! Op het hoogste punt stond een houten box waar je heerlijk even op kon zitten. Ik koelde er heerlijk even af in de wind en met de zon in mijn gezicht.

Na dit stuk kwam er een aantal kilometer gravelweg, prima om te lopen eigenlijk. Ik hoefde niet op mijn voeten te letten….waar zette ik ze neer en hoe drassig was het er.. En het verkeer viel enorm mee, ik ben volgens mij 2 auto’s tegen gekomen.

Tip voor Veilig Wandelen

Ik loop op een weg met gemotoriseerd verkeer altijd tegen de richting in, doe jij dat ook?

Ik zie dan tenminste of het mij naderende verkeer mij heeft gezien en opzij gaat. Als je aan de andere kant loopt blijf je maar omkijken of het naderende verkeer jou gezien heeft….of je vertrouwt er blindelings op als je niet telkens om kijkt.

Wandelen op de Pelgrimsroute St Olavsleden in Noorwegen

Halverwege dit lange pad ben ik even ergens de bosjes in gedoken… Het is best warm met een temperatuur die over de 30 graden gaat. Wel heb ik gelukkig voldoende water bij mij. Maar ja…dan moet je soms ook even wat water lozen 🙂

Wandelen op de Pelgrimsroute St Olavsleden in Noorwegen

Na het geweldige zicht op het meer waar ik langs liep ging ik omhoog. Omdat ik even niet oplette ben ik een stuk omhoog gegaan via een lokaal pad. Ik kwam uit bij een super mooi buitenhuis en genoot kort van het uitzicht.

Toen ik terug liep zag ik uiteraard gelijk waar ik de mist in was gegaan.. Het wandelen is soms zo mediterend dat je niet meer goed om je heen kijkt naar de bordjes maar gewoon het pad blijft volgen.

Wandelen op de Pelgrimsroute St Olavsleden in Noorwegen

Even later kwam ik de Zwitserse Eva weer tegen, zij was eerder dan mij vertrokken maar kan slecht tegen de hitte (rond de 30 a 35 graden is het) en neemt veel pauzes. We lopen een stukje samen en genieten boven op de berg van een heerlijk uitzicht!

Net voordat we in Markabygda zijn ben ik bij mijn eindpunt van deze dag.

Troset Gard - pelgrimsroute

Wandelen op de Pelgrimsroute St Olavsleden in Noorwegen

Accommodatie Troset Gard

Ik verblijf namelijk bij Heidi van Troset Gard.  Wat een super leuke vrouw en we liggen al snel op 1 lijn! Zij herkent me van mijn blog door haar voorbereiding op de camino een paar jaar terug en ik vertel haar dat ik erg geïnteresseerd ben in haar mindfull klassen en Qi Gong lessen. Het duurt niet lang of we staan, Eva maakt ook graag gebruik van de gelegenheid, een half uur een Qi Gong oefening te doen.

Qi Gong lessen met dit als uitzicht! Wandel op de oude Pelgrimsroute St Olavsleden - Pelgrimeren in Noorwegen

Wat een heerlijk eind van deze geweldige tweede dag als pelgrim!

Vergaderruimte / mindful ruimte in Troset Gard
Heidi heeft de oude boerderij omgetoverd om er conferenties te kunnen houden evt.. maar je kunt hier natuurlijk ook de tafels opzij schuiven en een Qi Gong les doen met dat geweldige uitzicht!

In het pelgrimshuis van Heidi staan allerlei producten die ik mag gebruiken om mijn eten zelf te maken. Ik krijg nog een wortel en ui zodat ik wat verse groente in mijn pasta met pesto kan doen. Helemaal fijn!

En wat helemaal speciaal is… Sinds de droogte van vorig jaar blijken er een aantal bronnen met zoet water te zijn drooggevallen en net voordat je haar boerderij bereikt, op haar grond, is er een nieuwe zoetwaterbron ontstaan! Ze heeft er een erg leuk zitje bij gemaakt en je kunt daar even zitten en je voeten koelen in het ijskoude water!

Wandelen op de Pelgrimsroute St Olavsleden in Noorwegen

Wandelen op de Pelgrimsroute St Olavsleden in Noorwegen

Bekijk op de kaart waar Markabygda zich bevindt – Markabygda kerk GPS

 • Markabygda – Boras = 25km

Omdat ik maar een paar dagen te besteden heb is er besloten dat ik deze dag per auto afleg. Heidi brengt me met de auto (bil in Noors) naar Boras waar ik verder wandel. We zijn dus vandaag een Bilgrim in plaats van een Pilgrim legt Heidi me uit!

Ik vind hem super!

Pelgrimeren in Noorwegen wordt dan dus Bilgrimeren in Noorwegen

Maar eerst bezoek ik in de ochtend de houten kerk van Markabygda samen met Heidi en Eva. Eva heeft in het huisje naast de kerk geslapen. Dit zijn de twee overnachtingsmogelijkheden langs de st olavsleden bij Markabygda.

De kerk is een enorm oude houten kerk, hij stamt namelijk uit 1887. Het is een geweldig gebouw en we ontdekken hem helemaal tot bovenin in de toren!  Wandelen op de Pelgrimsroute St Olavsleden in Noorwegen

Cultuur tijdens de Pelgrimsroute St Olavsleden in Noorwegen

Wandelen op de Pelgrimsroute St Olavsleden in Noorwegen

Als pelgrim bezoek je de kerk in Markabygda
Zicht vanuit de toren. Het witte huis wat je ziet is de overnachtingsmogelijkheid voor pelgrims.

Nadat we even een selfie maken van de 3 pelgrims bij elkaar brengt Heidi me naar Boras waar ik dag 3 op het st olavspad begin.

Eva, Heidi en ik, pelgrims
3 pelgrims.. Eva, Heidi en ik

Zoek jij net als ik meer wandelinspiratie in Scandinavië? De Kungsleden in Zweden staat nog op mijn lijstje!

 • Boras – Ersgard = 23 km

Vanaf Boras begin ik te lopen nadat ik een stempel in mijn pelgrimspaspoort krijg van de vrouw des huizes in Boras. Zij heeft een extra huis op haar grond staan voor de pelgrims. Je kunt daar ook je eigen maaltijd koken!

Wandelen op de Pelgrimsroute St Olavsleden in Noorwegen

Het eerste stuk was een lange glooiende asfaltweg door het mooie landschap van Noorwegen. Er is maar weinig verkeer maar toch loop je over de asfaltweg wat niet iedereen even leuk vind. Ik loop tegen het verkeer in en ben soms diep in gedachten verzonken. Ik vind het helemaal niet erg dat ik dan niet goed hoef op te letten waar ik mijn voeten plaats 🙂

Wandelen op de Pelgrimsroute St Olavsleden in Noorwegen

Wandelen op de Pelgrimsroute St Olavsleden in Noorwegen

Uiteindelijk buigt het pad toch af een bospad in en kom ik weer door een mooi gebied te lopen en krijg ik weer de meest mooie uitzichten. Ik besluit dat het dan ook eindelijk tijd is om even wat yoga te gaan doen. Daar was ik deze reis nog niet aan toe gekomen. Hoe leuk is het dan dat ik de hele dag nog geen wandelaar tegenkwam maar onder het maken van deze foto een trailrunner mijn beeld in komt rennen, haha. Een kort gesprek later vervolg ik mijn route de ene kant op en hij de andere kant!

Het natte bos wordt iets makkelijker gemaakt door houten paden

Groen bos - Noorwegen

Yoga en Trailrunner meets on Olavspad
Zie je bij de eerste foto de man al achter mij verschijnen?

Yoga op de st Olavsleden
En dan toch nog maar even een andere foto gemaakt 🙂

bank onderweg st olavspad

Net voordat ik over ben kom ik in het plaatsje Vaernes. Daar is een kerk die de moeite waard is om even te bezoeken. Voor de kerk zie ik een bordje kilometer aanduiding van de pelgrimsroute staan. Vanaf dat punt is het nog 47 km tot aan de cathedraal van Nidaros.

Vaernes Kerk

Als ik mijn weg vervolg moet ik nog een 4 a 5 km voor ik bij Ersgard ben maar voor ik het dorp uit ben maak ik een heerlijke stop bij het museum en koffiehuis aan de route. Ik kan er gebruik maken van het toilet en neem er een cappuccino en een wafel met jam en room.

Wat smaakt die mij super goed zeg!

Wafels, jam en room... ZOO lekker!!

Accommodatie net voorbij Vaernes: Ersgard Gard

Ik kom bij Ersgard aan en ze hebben het super druk, ze zijn namelijk bezig met de laatste voorbereidingen voor het foodfestival dat overmorgen begint in Trondheim. Daar staan zij met hun houtoven en hun specialiteit. Ze zijn druk bezig met het snijden van groente en het braden van vlees. Wel werd mij nog verteld dat ook deze boerderij al eeuwenlang in de handen van de zelfde familie was, als je om je heen kijkt kun je daar ook niet omheen.

Ersgard - Museum

Ersgard - Museum

Het is alsof ik in een museum binnenstapte.
Geweldig!

Terwijl zij zo druk waren liep ik naar de overkant van de straat. Vanaf daar kon ik naar de rivier Stjørdalselva lopen en aangezien de temperatuur lekker was en niet meer zo heet als de dagen hiervoor kon ik heerlijk even aan het water liggen. Als ik geluk had zou ik nog een voorbij zwemmende zalm kunnen zien.

Stjordalselva - Rivier nabij Ersgard

Helaas had ik niet het geluk dat ik die zag…..maar relaxed was het zeker!

In de avond genoot ik van de pelgrimssoep waar ik veel over las in het pelgrimsboekje. Hierna ging ik op tijd slapen.

Kijk op de kaart waar Ersgard zich bevindt in Noorwegen – GPS Ersgard

Wandelen op de Pelgrimsroute St Olavsleden in Noorwegen

Wil jij in NL een lange afstandswandeling doen? Check het Marskramerpad of het Hanzestedenpad eens!!

 • Ersgard – Folden = 25km

Ik begon op tijd aan mijn route want ik zou vandaag, volgens het programma, naar Hell gebracht worden om vanuit daar de trein te pakken naar Vikhammer om dan de laatste etappe te lopen. Hell was maar 5 km dus die kon ik wel lopen!

Lange schaduwen in de ochtend op de pelgrimstocht. Wandelen op de Pelgrimsroute St Olavsleden in Noorwegen

Soms liggen de bordjes naast de weg

Ik ging er stiekem vanuit dat de route langs het station kwam omdat het bordje wat daar te zien is  ‘wereldbekend’ is en ook in de boekjes van de route staat afgebeeld. Niets is minder waar want toen ik zo’n 8 km later op mijn GPS checkte waar ik was bleek ik ruim voorbij Hell te zijn en zat er niks anders op dan terugkeren. Het was onderhand half 10 en ik wilde het niet te laat maken dus besloot ik, net als de man die ik gister zag, te gaan trailrunnen.

Niks mis mee met een tasje van zo’n 5kg op de rug.
Ging best goed, al zeg ik het zelf!

Binnen een half uur had ik de 4 km afgelegd die ik terug het dorp in moest en door naar het station van Hell. Toen ik daar kwam was de teleurstelling er wel een beetje toen ik zag het dat bekende bordje in de steigers stond …

Hell Gods Expedition, Wandelen op de Pelgrimsroute St Olavsleden in Noorwegen

Station Hell - Noorwegen

Waar vind je het station Hell? GPS Hell Gods Expedition

 • Folden – Vikhammer = 17 km

Deze route heb ik dus in het geheel niet gelopen maar met de trein langs de kust afgelegd. Wel zag ik vanuit de trein de mooiste uitzichten over de fjorden!! Het pelgrimeren in Noorwegen van mij heeft vele verschillende vormen aangenomen deze reis 🙂

Op de Spaanse camino zeiden we dat deze pelgrims de Camino Light deden..

Pelgrimeren op de St Olavsleden in Noorwegen

 • Vikhammer – Trondheim = 18 km

In Vikhammer met de trein aangekomen moest ik op zoek gaan naar de st olav bordjes. Ik liep richting het plaatsje en kwam al snel bij een klein winkelcentrum uit. Ik vroeg daar meerdere medewerkers, onder het genot van een kop koffie, of zij ooit de routeaanduidingen voor het st olavspad hadden gezien. Helaas…. wel deden ze erg hun best om me te helpen. Uiteindelijk vond ik online het adres van een pelgrimshostel en besloot ik daar naartoe te lopen. Ik ging Vikhammer, wat aan de kust ligt, doorkruisen naar boven en daar zou de st olavsleden weer moeten lopen.

Geweldig uitzicht op de fjorden Noorwegen

Net toen ik dacht dat het er niet meer van zou komen zag ik in de verte een bordje aan een verkeersbord hangen wat me de weg weer wees! Het hostel heb ik trouwens nooit gezien 🙂

Maar hoe fijn is het dan dat je weer verder kan pelgrimeren in Noorwegen! Gewoon de vertrouwde bordjes weer volgen!

Je leert dit soort bordjes, kleuren en vorm, altijd heel snel herkennen heb ik geleerd. Ook op andere routes merk je dat je al snel in de verte de bordjes herkent en jezelf heel makkelijk over de route navigeert zonder al te veel moeite.

De borden van de pelgrimsroute s:t Olavsleden

Het pad van de Pelgrimsroute St Olavsleden bracht me weer naar beneden zodat ik langs de kust liep en zo nu en dan heerlijk op de bankje kon gaan zitten om te genieten van deze mooie laatste dag als pelgrim. Het weer was perfect, niet meer te warm en dus was het fijn zitten in het zonnetje!

Relaxen aan zee - Olavspad

Langzaam aan kwam ik steeds meer in de stad te lopen, het wordt drukker om je heen en doordat je dan sneller afgeleid bent was ik nog al eens het pad kwijt. Dan kon ik weer terug lopen naar het laatste bordje en dan zien dat ik toch een afslag gemist had 🙂 Ik kwam uiteindelijk de binnenstad binnen lopen aan de zijde van de oude brug, Gamle Bybro, het meest iconische plekje van Trondheim denk ik!

Gamle Bybro

De route boog gelijk daarna naar links en kwam langs de herberg… Ik ben naar binnen gegaan, ik moest naar het toilet…

Ik ben later uiteraard alsnog door te lopen naar de olavsbron 400 meter verderop en vanuit daar de trap naar de kathedraal.

Accommodatie Trondheim : Pilegrimsgarden

In Trondheim ben ik nog een paar dagen gebleven en daar verbleef ik in het pelgrimscentrum wat tevens een herberg is. Je kunt daar een eigen kamer huren maar natuurlijk ook gewoon op de slaapzalen liggen.

Pilegrimsgaarden - Trondheim

Lees meer over mijn stedentrip Trondheim waar ik nog lekker 3 dagen kon rondzwerven en de stad kon verkennen!

Locatie waar ik startte deze laatste dag – GPS Vikhammer en ik eindigde in de mooie stad Trondheim GPS

Pelgrimeren op de s:t Olavsleden

 • S:t Olav Pelgrimspaspoort

Het bewijs dat je pelgrim op de st Olavsleden was

Als bewijs voor het pelgrimeren in Noorwegen kun je een bewijs krijgen. Voor het diploma van de st olavsleden Noorwegen / Zweden moet je tenminste 100 km afgelegd hebben, dit is bij de Camino exact zo. Deze laatste etappe van in totaal 7 dagen brengt je op 152km in totaal en dat is dus meer dan genoeg om je diploma te krijgen. Dit diploma kun je voor een symbolisch bedrag kopen bij de Pilegrimsgaarde (hostel voor pelgrims in Trondheim) aan het eind van de je route.

Pelgrim met paspoort en brief

Een Olav’s brief dat ik pelgrim was op de St Olav route kreeg ik wel van hen. Het diploma dat ik de St Olavsleden heb gelopen kreeg ik niet omdat ik daarvoor dus niet genoeg kilometers gelopen heb.

 • St Olavsbron

Elke route van dit netwerk met lange afstandswandelingen wat het St Olavsleden wordt genoemd komt hier uit. Bij de bron van Sint Olav, ik nam daar een klein slokje van voor de vorm. Dat hoort natuurlijk! Het water had geen speciale bijsmaak oid, het was gewoon schoon zoet water.

st olavsbron nabij Nidaros kathedraal

Naast deze bron heb je een trap naar boven die je leidt naar de ingang van de kathedraal. Daar zie je dan ook het eindpunt, de routeaanduiding met het getal 0 km eronder!

Nidaros Kathedraal - Trondheim, Noorwegen

 • Pelgrimsdienst in de Kathedraal Nidaros

Als je dan de stad binnen bent komen wandelen en je geregistreerd hebt als pelgrim, je laatste stempel in je pelgrimspaspoort hebt gekregen ga je natuurlijk ook naar de pelgrimsdienst. De diensten werden in de St Olavsfeestweek om 10 uur en 15 uur gehouden maar normaliter is er elke dag om 18 uur een pelgrimsdienst. Deze wordt in de kleine kerk gehouden die tegen de kathedraal aan staat. Ik vond het toch wel weer speciaal toen ik de nationaliteiten hoorde die opgenoemd werden… Nederland werd genoemd 🙂

 • Betalen op het St Olavspad Noorwegen

Mijn hele pelgrimstocht heb ik geen contant geld bij mij gehad. Ik heb niet de tijd gehad om te pinnen en om dus Noorse Kronen te bemachtigen en dat bleek uiteindelijk geen enkel probleem. Overal kon ik met de pin betalen en eigenlijk overal contactloos en zonder het invoeren van mijn pincode. Ik vind het ideaal!

Daarnaast zag ik dat Noorwegen het VIPPS heeft ingevoerd. Je kunt via een app ook bij de meeste winkels en restaurants betalen. Het wordt je dus nog makkelijker gemaakt! VIPPS bestaat al vanaf 2015 en is de grootste betalingsapplicatie van Noorwegen.

Genieten van het pelgrim zijn

 • Paklijst St Olavroute Noorwegen zonder kamperen

Uiteraard had ik zo weinig mogelijk bij mij tijdens het pelgrimeren in Noorwegen en reisde met zo’n 5 a 6 kilo op mijn rug af naar Noorwegen. Nog nooit heb ik met zo weinig gereisd en moet eerlijk toegeven dat ik alsnog teveel bij mij had.. Ik heb wel wat gewassen onderweg en heb daardoor zelfs nog wat ongedragen kleding over. Het weer was perfect zomerweer en de dikke trui en lange legging voor koudere dagen heb ik alleen in Trondheim aangehad op mijn laatste dag in Noorwegen.

Ik had het volgende bij mij:

 • Korte legging, halve legging en lange legging
 • 2 hempjes, 2 shirts, 1 dikkere trui en een windjack
 • 3 paar korte sokken, 5x ondergoed, 3x bh
 • Buffy / slippers
 • Toiletzak (waszak): tandenborstel met kleine tandpasta, kleine shampoo, kleine bodylotion, kleine deo, klein flesje wasmiddel, nagelknipper en vijl, blarenpleisters en tape, inklapbare haarborstel, potje tigerbalsem, lippenbalsem, oogpotlood en oordopjes.
 • Portemonnee, paspoort, pelgrimspaspoort
 • 2 waterflessen en mijn wandelstokken
 • Telefoon en een externe batterij
 • Klein schoudertasje voor in de avond / stad

De tas die ik op mijn rug droeg tijdens het pelgrimeren in Noorwegen was een Nomad Barite 25 liter. Ik kon er doordat ik de kleding in een druktas deed alles in kwijt en hij zat heerlijk op mijn rug. Door het speciale rug AVS rugsysteem kan er lucht tussen door en met de hitte van de eerste dagen was dit heel fijn. Ook heb ik de gehele weg mijn slippers daarin kunnen vervoeren 🙂

Nomad Barite 25lt rugzak

Ik liep op mijn nieuwe Lowa’s Aerox GTX waar ik echt super blij mee ben! Normaliter doe ik elke pauze mijn schoenen en sokken uit zodat mijn voeten kunnen drogen. Ik ben dat door de speciale ventilatiekanalen in de zool van de schoen haast niet nodig geweest. Ik vond ze fijn lopen, ze zitten super comfortabel.

Voor mij is het de eerste keer dat ik op lage schoenen loop en dat is me goed bevallen.

Lowa Aerox GTX

Wist je dat je al meerdere keren per dag vanaf Amsterdam naar Trondheim kan vliegen?

Ik vloog rond 14.30 uur naar Trondheim, Noorwegen vanaf Schiphol. De vlucht duurt zo’n 2 uur en dus kun je met het avondeten al een leuk restaurantje hebben uitgezocht in de stad!

Ik hoop dat ik nog een keer terug kan gaan om een ander deel van deze geweldige route af te gaan leggen. Er zijn super veel mogelijkheden op de lange afstandswandeling pelgrimsroute st. Olavsleden in Noorwegen alleen al. Wat dacht je van de route Oslo naar Trondheim van 643 kilometer?

Maar er zijn nog een heel aantal suggesties te vinden op de site van de Pilegrimsleden voor een aantal dagen tot ruim een week. Ik ga zeker weer komen en weer een keer pelgrimeren in Noorwegen!

 • Lees Tip

De pelgrimsroute St Olavsleden die ik liep begint dus in Zweden als je hem helemaal gaat lopen. Kijk eens op de site van Wanda Wandelt want zij begon deze lange afstandwandeling vanuit Zweden toen ik in Noorwegen was. Zij hield elke dag bij op haar site waar ze liep en hoe het haar verging. Erg leuk om mee te lezen!

Pelgrimeren in Noorwegen
Zicht op Gamle Bybro vanaf Pilegrimsgaarden, Trondheim

Vind je deze pelgrimsroute St Olavsleden ook gaaf?
Deel hem dan voor anderen!

Wil je meer wandelinspiratie?

Lee Trail in 3 dagen – Luxemburg

Fishermen’s Trail – Wandelen langs de Atlantische Oceaan -Portugal

Alpe Adria Trail – Oostenrijk – Etappe 18 & 19

Wandel de Hermannshohen – Teutoburgerwald, Duitsland

Wandelen in Cappadocië – Wandelen in valleien en tussen eeuwenoude grotwoningen – Turkije

Lees hoe ik navigeer op de wandelroute als ik er weer eens alleen op uit trek

Alleen wandelen en navigeren – Hoe lees ik de aanwijzingen? Hoe volg ik het pad juist? – Zinvol Reizen

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze wereld dan ik!

9 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *