Landgoedwandeling In Salland – Rondwandeling De Sprengenberg – 11 km

Mijn achtertuin is het Nationale Park de Sallandse Heuvelrug dus ik kan hier volop mijn wandelpassie uiten. Toen ik het boekje De Mooiste Landgoed Wandelingen in Salland kreeg zag ik dat er een rondwandeling De Sprengenberg bij in opgenomen was. Aangezien dat op zo’n 10 minuten rijden van mijn nieuwe kleine huisje is besloot ik om die te gaan wandelen.

Palthetoren - Haarle - Sprengenberg
Palthetoren – Haarle – Sprengenberg

Eerst wandelde ik deze met mijn neef en stonden wij versteld van de muur met rododendrons waar wij langs kwamen, net onder Palthetoren. Omdat we ondertussen teveel aan het kletsen waren die dag mistten wij een aanwijzing onderweg. Na een dwaling over de Sallandse Heuvelrug zijn we via google maps terug genavigeerd zijn naar Haarle. Ook mooi maar niet wat er bedoeld is met deze landgoedwandeling van Gegarandeerd Onregelmatig.

Dus een kleine week later besloot ik om de route alleen te gaan wandelen en te kijken waar het mis was gegaan. Opnieuw genoot ik van de vergezichten en de mooie volpo in bloei staande rododendrons!!

Landgoedwandeling In Salland
Rondwandeling De Sprengenberg – 11 km

Landgoedwandeling In Salland - Rondwandeling De Sprengenberg - 11 km

De rondwandeling De Sprengenberg begon ik bij Theeschenkerij De Pas net buiten Haarle in plaats van in het centrum van Haarle. Dit is in het boekje zo omschreven omdat je daar kunt komen met de bus van uit Nijverdal. Ik parkeerde mijn auto op de grote parkeerplaats bij theeschenkerij De Pas. Daar begon ik de laan op te lopen naar boven om dan gelijk rechtsaf de Paltheweg en Oude Deventerweg in te slaan. Met een omtrekkende beweging lopen we langs akkers, en langs het voorbijgangerserf, door het bos om dan mooi zicht te krijgen op Palthetoren.

Door droogte van een paar jaar achtereen zijn er veel bomen gekapt uit voorzorg
Door droogte van een paar jaar achtereen zijn er veel bomen gekapt uit voorzorg

Voorbijgangerserf - Haarle - Sprengenberg
Voorbijgangerserf – Haarle – Sprengenberg

Het is gewoon een super mooie toren, mijn hele leven zie ik die al boven de bossen uit steken als ik vanaf de A1 kom en naar huis rij. Als je er zo voorstaat, met de mooie bloeiende bosschage ervoor, geeft dit een beetje een Duits beeld vind ik. En dat zo in mijn achtertuin!  Dit is het jacht- vakantiehuis van de familie Palthe, zij gingen hier later ook wonen.

Palthetoren - Haarle - Sprengenberg
Zie links de Palthetoren boven de bomen uit steken

De Eendenplas nabij Palthetoren - Sprengenberg
De Eendenplas nabij Palthetoren – Sprengenberg

Net iets verderop lees ik bij de poel die er nu ligt dat dit vroeger gebruikt werd als schaatsbaantje. Deze poel werd de eendenplas genoemd. Wat een geweldig stukje geworden! Op het informatie paneel zie ik er een foto van uit die tijd. Ik sta voor de poel en hoor de tientallen kikkers flink te keer gaan. Een paar jaar geleden stond het hier nog droog. Deze nieuwe dimensie aan dit stukje vind ik super!

Rondwandeling De Sprengenberg – 11 km

Een stuk verderop lopen we linksaf richting de laan die naar Palthetoren leidt. Iets verderop lopen we voor de Palthetoren langs richting de heide en worden we verrast door een muur van rododendrons. Deze staan als eerste in bloei in de lente doordat zij over de vlakte kijken en dus al snel in de zon staan. Dat dit een heerlijke plek is reden voor de 2 bankjes die in de muur van rododendrons zijn gezet om te genieten van deze pracht en praal. Ook in de herfst kun je hier vast heerlijk zitten met het zicht op de dan paarse heide die voor je ligt.

Rododendrons in de parktuin van Huis de Sprengenberg
Rododendrons in de parktuin van Huis de Sprengenberg

Rododendrons - Palthetoren - Sprengenberg

Hierna gaat de rondwandeling De Sprengenberg een stuk over mooie slingerende bospaden en lange lanen om iets af te dalen waarna je onderaan de Grote Koningsbelt loopt. Ik had nog nooit van die naam gehoord. Ik heb er al vaker overheen gefietst dus ik kende de de heuvel echt wel. Ook al zijn ze klein, als je denkt in termen van De Alpen of de Himalayas 🙂 Als je de berg op moet fietsen dan ga je wel erkennen dat hier daadwerkelijk een berg is. Nu ik er zo naartoe sta te kijken krijg ik het niet goed zichtbaar op de foto haha

Mooie paden en lanen op de Sallandse Heuvelrug - Sprengenberg

Mooie paden en lanen op de Sallandse Heuvelrug - Sprengenberg

Nu ik hier mijn boekje goed ga lezen zie ik dat wij al pratend al langs de eerste afslag naar rechts zijn gelopen en die dus mistten. Hier gingen wij de mist in tijdens onze eerste wandeling. Wij namen een pad verder wat langs de bosrand loopt, nu pak ik het mooie pad wat mij omhoog leidt de heide in en mij super mooie uitzichten geeft over de omgeving. Het heeft in de laatste tijd geregend en ik kan een mooie foto van de weerspiegeling van een boom in een plas maken.

Wandelen over de heide – Haarle

Wandelen over de heide - Haarle

Ik vind dit stuk van de wandeling echt super! Na een tijdje mag ik bij wandelpaal F79 linksaf en dit slingerende pad naar beneden herken ik van de Sallandse Zandloper. Toen liep ik ook hier, ik vind dit echt een van de leukste paden op dit stuk van de Sallandse Heuvelrug! Ik kom weer langs de omgevallen boom die ze laten liggen gelukkig! Ik besluit dat het tijd is om even wat te klimmen, wat balans te pakken op de stam en om even een slok water te nemen. Ondertussen zet ik mijn selfiestick op het einde van de boomstam zodat ik foto’s kan maken.

Wat een mooi stukje, de zon schijnt en er staat niet heel erg veel wind. Hoe fijn!

Even spelen en balansen onder het wandelen over de heide

Het pad naar beneden leidt me rechtdoor het bos weer in wat mij al slingerend naar de schaapskooi brengt. Dit is ook echt een leuk stukje om even te rusten als je daar nog behoefte aan hebt. De schapen had ik dichtbij Palthetoren gezien en dus is het nu rustig bij de schaapskooi die dateert uit 1957. Er staan een aantal leuke bankjes langs de wei die ernaast ligt en waar je de weg ook via vervolgt. Als we uit het bos komen besluit ik om linksaf te gaan omdat dit pad, langs de korenvelden, mij weer terug brengt naar theeschenkerij De Pas. Als je de route uit het boekje van Gegarandeerd Onregelmatig volgt dan leidt deze je weer terug het dorp in via de Haarler Enk, een struinpad.

Landgoedwandeling In Salland
Rondwandeling De Sprengenberg – 11 km

Landgoedwandeling In Salland - Rondwandeling De Sprengenberg - 11 km

Wat een fijne afwisselende wandeling deze rondwandeling De Sprengenberg. Hij brengt je eerst door de tuinen van het Landgoed De Sprengenberg / Palthetoren met de vele mooie rododendrons. Vooral in de lente geven die alles een heerlijke kleur geven. Daarna ga je door de lanen van het bos en kom je op de heide uit. Dit geeft weer een hele andere dimensie aan deze wandeling.

Ik kan de rondwandeling De Sprengenberg in Salland zeker aanbevelen!

Wandelen in de parktuin van Huis de Sprengenberg
Het heerlijk frisgroene nieuwe lenteblad aan de bomen

Wandelen in de parktuin van Huis de Sprengenberg
Waar je het bos ingaat tegenover het Voorbijgangerserf in het begin van deze wandeling.

Even spelen en balansen onder het wandelen over de heide
De beste plek om even te pauzeren toch?

Weerspiegeling boom op de heide Haarle

Zoek je meer wandelinspiratie?

Bergwandelen in Salland – Lemelerberg en Archemerberg – 14.2 km

Wandelen in Twente – De Lutte, Hakenberg – 9.5 km

Wandeling bij strafkolonie Ommerschans – 14 km

Veilig Wandelen als Vrouw Alleen – Tips voor Vrouwen

Kijk eens naar Noorwegen: Pelgrimsroute St. Olavsleden Of ga wandelen in de valleien van Cappadocië – Turkije

Of wat dacht je van een lange afstandswandeling langs de Hanzesteden langs de IJssel?

Hike het Hanzestedenpad – SP11 – Wandelen langs de IJssel

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik.

3 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *