Wandelen langs de Lycische Kust in Turkije – De Lycian Way – Etappe 1

Vorig jaar ging ik ook al wandelen in Turkije en dat beviel me goed! Ik had de Lycian Way al een tijdje op een lijstje staan van wandelingen die ik graag nog eens zou doen. Dus… Ik ben begonnen met wandelen langs de Lycische Kust in Turkije. In mei is het al heerlijk warm maar nog zeker niet te warm dus een perfecte periode om te gaan wandelen in Turkije.

De Lycian Way is een wandelpad langs de Zuid-Egeische Kust, ook de Lycische kust genoemd. Kate Clow heeft deze wandeling uitgezet en ontworpen in 1999. Samen met vrijwilligers heeft ze de route ook helemaal gemarkeerd en zodoende is de wandeling mooi op de kaart gezet. In het Turks heet de Lycian Way Likya Yolu. De Lycian Way start in Ölüdeniz en eindigt na zo’n 520 km in Antalya.

Wandelen langs de Lycische Kust in Turkije - Verlaten dorp Kayakoy - Zinvol Reizen
Het verlaten dorp Kayakoy – Zinvol Reizen

Ik ben gister begonnen te wandelen in Fethiye… Dat is een dagetappe voor de echte startplek. Gewoon om dat het kan, zeg maar. Ik liep een mooie route met halverwege ergens het verlaten dorp Kayakoy waar de route dan gewoon doorheen loopt. Ook dit deel is al goed aangegeven met rood/witte markeringen.

Wandelen langs de Lycische Kust in Turkije

Wandelen langs de Lycische Kust in Turkije - Lycian Way - Zinvol Reizen
Zicht op Ölüdeniz, net na de start van de Lycian Way

Na een fijne nacht in Ölüdeniz en het strand daar te hebben bezocht ging ik dus vanmorgen op pad. Je loopt gelijk naar boven en blijft nog wel een uur a 1,5 naar boven gaan. Het zicht werd alsmaar mooier en breder. Eerst was het nog even fris maar al snel kreeg ik het warm en vond ik het heerlijk dat er een fris windje waaide. Op verschillende uitzichtpunten heb ik stil gestaan met open mond om te kijken naar het mooie uitzicht over Ölüdeniz.

Ik zag dat er in Fethiye en Ölüdeniz allemaal trips werden aangeboden om de 12 eilanden te bezoeken. Als je Ölüdeniz zo van boven bekijkt snap ik wel dat een dag op het water erg aantrekkelijk is.

Wil jij hier ook een mooie foto maken tijdens jou bezoek aan Ölüdeniz? Zorg dat je het startpunt van de Lycian Way (GPS) vindt en loop dan door naar deze GPS locatie viewingpoint Ölüdeniz.

Wandelen langs de Lycische Kust in Turkije - Lycian Way - Zinvol Reizen

De Lycian Way – Etappe 1

Eenmaal boven raakte ik het zicht kwijt op de mooie baai van Ölüdeniz en liep ik langzaam ook weer iets naar beneden. Het is soms goed op letten op de rood/witte markeringen. Ik moet er nog erg aan wennen hoe ze staan en hoe men ze bedoelt heeft. Na een tijdje kwam ik uit bij een restaurantje en daar zaten veel wandelaars. Ik ben er bij gaan zitten en bestelde een cola en koffie. Ik had nog geen trek maar achteraf had ik gewoon zo’n lekkere verse Gözleme wat ze aan het bakken waren moeten kopen. Zag er ook goed uit! Krijg ik vast de kans nog wel voor.

Wandelen langs de Lycische Kust in Turkije - Lycian Way - Zinvol Reizen

Wandelen langs de Lycische Kust in Turkije - Lycian Way - Zinvol Reizen

De ene groep komt uit Ierland en de ander kreeg ik niet helemaal duidelijk, klonk Italiaans. Het oudere Duitse stel wat ik eerder al zag kwam kort na mij ook aan en kwam bij mij zitten. Het zijn ook echte wandelaars begreep ik. Zij hadden de Lycian Way geboekt via een reisbureau en hadden dus een dag beschrijving bij zich. Zij liepen vandaag tot Faralya en dat zou voor hun de teller op 12.5 brengen.

Wandelen langs de Lycische Kust in Turkije - Lycian Way - Zinvol Reizen

Ik was van plan om te gaan naar Kabak. Dat zou voor mij zo’n 20 km worden. Ik had nog geen overnachting geregeld en begon te twijfelen toen ik na nog een paar uur door het meest mooie gebied te hebben gewandeld in Faralya kwam. Een mooie baai ook weer, ik had er een aantal keren mooi zicht op gehad. Het was al 14.30 uur toen ik er was en dus was ik er ook wel een beetje klaar mee.

Wandelen langs de Lycische Kust in Turkije - Lycian Way - Zinvol Reizen
Een eeuwenoude boom langs de Lycian Way

VPN aan en booking bekeken. Tja, in Turkije kun je booking niet gebruiken, deze wordt geblokt. Alles leek duur en weinig plek… dus niet te lang stil gestaan en gelijk door gelopen. Het was nog 8 km verder voor mij. Ik ging wederom een klim maken. Het was warm en ik zette een muziekje op, heerlijke 80’s muziek.

Wandelen langs de Lycische Kust in Turkije

Het waren mooie paden door een bosrijke omgeving, smalle paden en sommige best stijl omhoog of omlaag. Ik was er ook wel klaar mee toen ik ineens het bos uitstapte en zo aan de rand van Kabak bleek te staan. Op de telefoon deed ik de VPN nog even aan en zag Shiva Camp… Ik ben er naartoe gelopen en voor zo’n 50 euro mocht ik een bungalow nemen. Hoe fijn?

Het uitzicht tijdens het avondeten bij Shiva Camp in Kabak - Lycian Way
Het uitzicht tijdens het avondeten bij Shiva Camp in Kabak – Lycian Way

Bij Shiva Camp betaalde ik de helft in TL en de andere helft in euro’s. Ik ben weer super voorbereid zeg maar… ik ben nu blut hahaaha! Er gaat morgen een minibus terug naar Ölüdeniz en die moet ik dus even heen en weer doen. Erg jammer dat ik zo weinig online kon vinden en gewoon niet op de hoogte was van het feit dat de dorpjes hier zooo klein zijn. Ik kan dus pas om 10.30 uur terug zijn hier en dan ga ik gelijk op pad. Maar eens kijken waar ik morgen dan weer uit kom…

Allemaal bijenkasten nabij Kayakoy - Turkije
De rij met bijenkasten van waaruit ik niet werd geprikt…

En oh ja, had je meegekregen dat ik gister 3x geprikt ben? Ik liep langs meerdere rijen met bijenkasten en bij de laatste rij ging het mis. Ik kreeg een bij in mijn haar en deze raakte in paniek. Daarna werd ik 2x in mijn been gestoken en 2x in mijn hoofd, daar dacht ik 1x. Uiteindelijk dus 4x raak… Pas vanmorgen merkte ik dat ik twee keer in mijn hoofd gestoken was…en zag ik ook de bult op mijn knie. En nu blijkt ook een bult op mijn heup 😱 Hopelijk is het gejeuk snel over.

Verblijf Lycian Way – Etappe 1 – Kabak

Ik boekte dus een fijne overnachting bij Shiva Camp in Kabak. Ik kan deze plek echt aanbevelen. Het eten was er heerlijk en de kamer/het huisje wat ik had was simpel maar met een heerlijke hete douche.

Wandelen langs de Lycische Kust – Turkije

Meer over wandelen lezen?

Wandelen op de Fishermen’s Trail in Portugal

Wandelen op Ko Adang en Snorkelen in paradijselijke wateren van Koh Lipe – Thailand

Twee dagen wandelen in het Vechtdal – Marienberg tot Dalfsen

Wandelen in de Sword, Red & Rose Valley – Cappadocië, Turkije

Of wat dacht je van wandelen in een wadi?

Wandelen in een Wadi – Oman en Jordanië – Avontuurlijk wandelen in het Midden-Oosten

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld als ik

6 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *