Krishnamurti Wandeling Ommen – 13 km – Langs Vergeten Paden

Toen ik een tijdje terug weer eens met mijn neef Bart ging wandelen stelde hij voor om deze wandeling te gaan doen. De Krishnamurti wandeling in Ommen van 13 km. Hoe verrassend!! Ik ben natuurlijk wel een India fan dat weet bijna iedereen wel. En ja, ik kende de naam Krishnamurti wel maar wist eigenlijk niet waarvan.

Wist jij dat in de begin jaren 1900 Ommen het spirituele centrum was van Europa? Duizenden mensen vanuit heel Europa kwamen hier bijeen om de toespraken te beluisteren van Krishnamurti. Hij zou de nieuwe wereldleider worden! Maar toen kwam de tweede wereldoorlog en werd het kamp verdrongen door strafkamp Ommen. Alles wat hiervoor zo vredig was werd vergeten of verdrongen.

Krishnamurti wandeling Ommen
Voormalige terrein van de Sterkampen van Krishnamurti

Het geestelijk wereldcentrum op de Besthemerberg was goed ingericht voor die tijd. Het was een groots opgezet geestelijk wereldcentrum met een kampeerterreinen, een winkel, een postkantoor, een bank, een kantine, een conferentiecentrum, radiofaciliteiten en nog veel meer om een comfortabel verblijf van enkele weken mogelijk te maken.

Krishnamurti wandeling Ommen – 13 km

De Krishnamurti wandeling brengt je door een fraai en afwisselend landschap langs plekken die een rol hebben gespeeld in het leven van Jiddu Krishnamurti; één van de belangrijkste beeldenstormers van de 20e eeuw. De tocht gaat langs de Sterkampen, kasteel Eerde, de meertjes en de Steile Oever.

Bron – Landschap Overijssel

Krishnamurti wandeling Ommen
Oude foto’s van Jiddu Krishamurti

Als je interesse hebt in een bepaalde richting dan onthou je snel namen en plekken. Ik heb Ommen altijd erg leuk stadje gevonden en ken de naam Krishnamurti goed… Toch had ik nooit onderzoek gedaan naar waar deze naam vandaan kwam en waarom ik deze kende. Totdat mijn neef dus deze wandeling voorstelde. In de vroege jaren 1920 kwam dus de jonge Krishnamurti naar Nederland en vestigde zich in Ommen. Dat trok uiteraard vele mensen aan met het zelfde gedachtegoed. Zo heeft Ommen een heel eigen cultuur en sfeer ontwikkeld. Dit zal mij aangetrokken hebben, denk ik…

Steile Oever - Krishnamurti wandeling Ommen
Steile Oever

Wat ik ook mooi vind om te lezen aan Krishnamurti is dat hij op een gegeven moment zelf weer weg gegaan is. Het aanbidden van hem is nooit de bedoeling geweest. Zoals het in vele geloven gebeurt en bij veel mensen eigen is gebeurde dat hier ook. Mensen werkten niet zelf naar verlichting of bevrijding maar aanbeden hem in de hoop wat van de verlichting mee te krijgen.

Dit is ook wat ik geleerd heb over het ontstaan van het Boedhisme. Wij, de mensen, zijn maar lui en willen liever bidden tot een ‘God’ dan zelf hard werken om het goddelijke te bereiken; de verlichting.

13 km – Langs Vergeten Paden

De wandeling In de Voetsporen van Krishnamurti brengt je naar het station in Ommen waar je al een heel mooi oud gebouw zit staan. Gebouwd in 1903 toen de lijn  Zwolle – Ommen werd geopend. De inrichting is geweldig en zeker een bezoekje waard. Er zit nu een leuk restaurant waar je je wandeling kan afsluiten met een kop koffie of een heerlijke maaltijd. Dit gebouw werd in die tijd gebruikt om de duizenden bezoekers uit bijv Wenen, Stockholm, Milaan en Berlijn te verwelkomen.

Krishnamurti wandeling Ommen
Station Ommen – Startpunt van de Krishnamurti wandeling Langs vergeten Paden

Lees meer over de historie van Krishnamurti in Ommen in de Trouw in 2005 en in een stuk van RTVoost. Maar lees ook eens over hoe Krishnamurti als kind naar het westen werd gehaald… En bekijk deze historische bewegende beelden eens van het ster kamp zelf.

De wandeling brengt je als eerste langs het mooie landhuis Hei en Dennen. Hier vestigde zich de administratie van de sterkampen.

Krishnamurti wandeling Ommen

Als we verder lopen steken we net buiten de bebouwde kom de weg over en gaan een landweggetje in. Op een gegeven moment slaan we rechtsaf een bospad in. We lopen hierna een stuk door een mooi bos. Als we dan de grote weg oversteken komen we uit bij de Steile Oever. Het eerste interessante punt van de Krishnamurti wandeling Ommen.

Steile Oever
Badplaats voor de bezoekers van de Sterkampen

Hiervan wordt gezegd dat de steile oever gebruikt werd om te baden door de bezoekers van de sterkampen. Het is een mooi stil stukje water wat aangesloten is op de Regge waar je kort hierna langs komt te lopen. Toen ik hier de eerste keer liep zat er een vrouw tegen een eeuwenoude boom aan op een dwarsfluit te spelen.

Wat een heerlijke sfeer gaf dat!!

Steile Oever - Ommen

Krishnamurti wandeling Ommen
De Regge nabij de Steile Oever

Krishnamurti wandeling Ommen
Blijf ook even stil staan om de natuur echt te zien en te horen (mei 2020)

Krishnamurti wandeling Ommen
Zicht over de Regge nabij Steile Oever

Verder lopend kom je over het gebied van de padvinders om kort daarna in de parktuin van Eerder Esch te komen. Als je oplet zie je dat er vele verschillende bomen staan in dit bos en langs deze wegen. Vele uitheemse boomsoorten kun je hier vinden.

Krishnamurti wandeling Ommen

Krishnamurti Wandeling Ommen – 13 km

Kort hierna kom je uit bij Landgoed Eerde wat in die tijd behoorde aan Philip baron van Pallandt. Vele gebouwen op dit landgoed werden gebruikt als huisvesting van de vele activiteiten van de opgerichte Orde van de Ster van het Oosten. Deze orde werd opgericht om de komst van de nieuwe wereldleider voor te bereiden. In 1923 gaf baron van Pallandt het landgoed cadeau aan Krishnamurti maar omdat hij geen bezit wilde bracht hij het onder bij Eerde Stichting.

Krishnamurti wandeling Ommen
Landgoed Eerde mei 2020

Landgoed Eerde - Krishnamurti wandeling Ommen
Landgoed Eerde aug 2020 – Krishnamurti wandeling Ommen

Op dit moment zit er een internationale school gevestigd in dit landgoed. Weinig herinnert je hier nog aan de tijd van Krishnamurti.

Als we verder lopen steken we de weg over om de grafkelder van de familie van Pallandt te bezoeken. Hiervoor moet je even afwijken van het pad, de route gaat aan het eind naar links en loop dan even het pad aan je rechterhand in. Gelijk links bevind zich een ‘koelkast’ zoals ze die vroeger hadden. Onder de grond bleef het natuurlijk koel. Aan het eind van dit pad vind je de grafkelder van de familie van Pallandt.

Grafkelder Baron van Pallandt
Grafkelder Baron van Pallandt

Kort hierna komen we bij het Besthemerven aan. De meertjes zoals het ook genoemd wordt, dit is namelijk 1 van de drie vennen in de omgeving. Ten tijde van de sterkampen werd dit veen Besthmenerkolk genoemd.

Yoga @ De Meertjes

Yoga @ De meertjes
Yoga @ De meertjes

Hierna loopt de Krishnamurti wandeling Ommen langzaam naar boven om de Besthmenerberg te beklimmen. We komen steeds dichterbij het gebied waar de sterkampen zich bevonden en dus komen we ook steeds dichter bij de plekken waar Krishnamurti veel tijd heeft doorgebracht. We lopen over een pad waar de bezoekers van de sterkampen liepen, en mediteerden onder een van de grote bomen die hier staan.

Krishnamurti Wandeling Ommen – 13 km – Langs Vergeten Paden

Krishamurti Wandeling Ommen
Krishamurti Wandeling Ommen – mei 2020

We komen langs een pad met dennen waarvan gezegd wordt dat Krishnamurti zijn overdenkingen deed voordat hij zijn dagelijkse avond toespraken hield… Het is niet gebaseerd om feiten maar ik kan me er alles bij voorstellen!!

Krishamurti Wandeling Ommen
Krishamurti Wandeling Ommen – aug 2020

Beklim de hoge uitkijktoren op de Besthmenerberg

Kort hierna kun je even de uitkijktoren opklimmen om een mooi zicht over de Besthmenerberg te kijken. Hij is best hoog moet ik eerlijk zeggen. Als je eronder staat denk je ik klim zo even naar boven maar het zijn dan toch meer trappen dan het er zo uitziet. Tijdens de eerste wandeling ging mijn neef, die wat last van hoogtevrees heeft, niet mee naar boven. Ik heb beide keren wel even van het uitzicht genoten.

Krishamurti Wandeling Ommen

Uitkijktoren op de Besthmenerberg
Uitkijktoren op de Besthmenerberg

Genieten van de paarse heide op de Besthmenerberg
Genieten van de paarse heide op de Besthmenerberg

Vlak hierbij kun je even naar het grote bos theater waar tot op heden concerten en voorstellingen worden gehouden. Mooie plek in de natuur voor zulke bijeenkomsten!!

Bostheater op de Besthmenerberg
Bostheater op de Besthmenerberg

Als we dan weer verder lopen komen we op het voormalige grondgebied van de sterkampen te lopen. Dit is nu camping Besthmenerberg. Hier werden in 1924 tot 1938 de mensen ontvangen en stonden de grote tenten en alle andere voorzieningen die er in de tijd neergezet zijn om een fijn verblijf voor de vele bezoekers te zorgen.

Ik vind het heel apart om te beseffen dat deze kampen in die tijd hier plaatsvonden, dat Jiddu Krishnamurti, het gedachtegoed wat mij zo aanspreekt hier verkondigde.

Kleine amphitheater van Krishnamurti in de sterkampen van Ommen
Kleine amphitheater van Krishnamurti in de sterkampen van Ommen

Helaas is alleen het kleine amphitheater wat nog herinnert aan de lang vervlogen tijden van Krishnamurti die hier zijn toespraken hield. Er staat een verhaalpaal waar je het verhaal over de sterkampen kan beluisteren. Je krijgt nog een heel klein stukje te horen van een toespraak die Krishnamurti daar hield. Ik had er graag meer van gehoord!!

Krishnamurti Wandeling Ommen
13 km – Langs Vergeten Paden

Helaas zijn er geen toegangspoorten meer zichtbaar. Alle (straat)namen waren toen in het Engels: Central Gate, Central Avenue, Broadway, Rond Point, Footpath to the Castle. Maar ook daar zie je geen bordjes meer van, of ik heb die niet gezien. Ik vind dat wel jammer. De camping laat verder niets zien wat herinnert aan Krishnamurti.

Camping de Besthmenerberg
Camping de Besthmenerberg

Nadat je de camping verlaten hebt loop je terug naar Ommen om weer bij het station uit te komen en dan is de Krishnamurti wandeling Ommen ten einde.

Ik vond de Krishnamurti wandeling Ommen echt super om te doen. Temeer door de Indiase historie erachter, iedereen weet natuurlijk wel dat ik Azië gek ben maar met name van India hou!!

Er is een boekje te verkrijgen over deze wandeling bij de plaatselijke VVV in Ommen. Ik heb dit boekje niet kunnen bemachtigen omdat ik telkens daar was als de winkel dicht zat 🙂 Op internet is veel info te vinden over Krishnamurti, linkjes deelde ik eerder in deze blog. En de wandeling is op landschap Overijssel goed te volgen met informatie bij de verschillende highlights op de route.

Jiddu Krishnamurti 1895 – 1986

Omdat je natuurlijk altijd veel meer foto’s maakt dan dat wenselijk is in een blog deel ik de laatste tijd vaak wat foto’s als extraatje onderaan. Ik ben benieuwd of ik jou heb geinspireerd om naar Ommen te gaan en om in de voetstappen van Krishnamurti dit vergeten pad te bewandelen!!

Vind jij deze wandeling ook de moeite waard?
Deel hem dan!!

Ik deel graag nog wat extra foto’s
Van de Krishnamurti wandeling Ommen

Krishnamurti wandeling Ommen
Krishnamurti wandeling Ommen Mei 2020

Krishnamurti wandeling Ommen
Wandelen in de bossen nabij Ommen

Krishnamurti wandeling Ommen
De Steile Oever – Ommen

Nabij de Steile Oever, De Regge
Met Facebookvrienden Jan en Erna in augustus 2020

Krishnamurti wandeling Ommen

Landgoed Eerde
Bij de ingang van Landgoed Eerde staat dit mooie kunstwerk van hout – mei 2020

Krishnamurti wandeling Ommen

Wandelen langs De Meertjes (Besthmenerven)
Wandelen langs De Meertjes (Besthmenerven)

Besthmenerberg uitkijktoren

Krishnamurti wandeling Ommen
Aug 2020, eerste tekenen van de herfst

Wil je meer inspiratie opdoen?

Nederlands Kustpad Deel 2

Wandelen in Twente – Stuwwalroute

Bergwandelen in Salland

Wandelen tussen Kazematten en Geschut – Olst

Oneindig Laagland – Wandelen nabij Bemmel

Vraag jij je af wat ik zoalbij me heb op een dagwandeling?

Paklijst Dagwandeling binnen Nederland – Wat zit er in de rugtas?

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

10 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *