Eten bij de lokale bevolking – ResiRest – The Gambia

Wat vind ik dat altijd leuk!! De omgang met de lokale mensen van het land wat ik aan het ontdekken ben. En wat is dan nog beter? Samen eten, samen tijd doorbrengen en wat het nog leuker maakte deze keer? Ik ging ook het eten kopen en zelfs koken met deze mensen!!

Ik kreeg van ResiRest deze ervaring aangeboden en uiteraard maakte ik hier gretig gebruik van!

De afspraak was al snel gemaakt en ik werd aan het eind van de middag opgehaald door Bakary om de boodschappen voor het eten te maken. We gingen Domoda maken, het nationale gerecht van The Gambia. Een van de producten van The Gambia zijn pinda’s en dus is het hoofdbestanddeel van dit gerecht pinda’s!!

Eten bij de lokale bevolking - Bakoteh, The Gambia

Eten bij de lokale bevolking

ResiRest, The Gambia

Eten bij de lokale bevolking - Bakoteh, The Gambia

Eten bij de lokale bevolking - Bakoteh, The Gambia

We gingen de markt op en kochten kruiden, groente en vis. Ik moet eerlijk zeggen dat de vis die ik zag liggen nooit zelf zou durven kopen. Er zaten vliegen op en je weet natuurlijk nooit hoe lang die er al ligt 🙂 We kregen de vis nadat deze schoongemaakt was in een tas mee.

Deze tas kreeg ik in mijn handen gedrukt en deze stond nog een tijdje tussen mijn voeten in de auto. Ik zag de vliegen erop af komen en hoorde ze dus in de tas zoemen…

Hmmm… dit ging echt lokaal worden 🙂

We kwamen aan in de plaats Bakoteh waar Bakary zijn hele leven al woont. Bakoteh is een half uurtje rijden vanaf Bijilo waar ik mijn hotel had. Ik werd al snel voorgesteld aan zijn vrienden. Super leuk! Ze zaten met z’n allen voor een shop, de shop van een vriend die olie verkoopt. Hangen voor de shop en zien wat er allemaal voorbij komt lopen, fietsen en rijden. Ze zaten er heerlijk een kopje muntthee te drinken!

Eten bij de lokale bevolking - Bakoteh, The Gambia

Toen we even later verder gingen waren we al snel bij de compound waar zijn zus woont en waar ik nu de Domoda zou gaan maken met twee andere zussen van Bakary. Een tweeling genaamd Adama en Fatou.

Eten bij de lokale bevolking - Bakoteh, The Gambia

Het huis maakte deel uit van een rij van 4 woningen met daar tegenover ook 4 woningen. Het kleine straatje ertussen kan in de nacht afgesloten worden. De kleine veranda voor de woning lijkt, op de was na die er hangt te drogen, bij elke woning ongebruikt.. Ik kan me het ook wel voorstellen, je zit dan in een smal straatje en kijkt nergens op uit 🙂

Eten bij de lokale bevolking - Bakoteh, The Gambia

Eten bij de lokale bevolking

Ingrediënten Domoda

We beginnen al snel met het schoonmaken van de vis, groente en het klaarleggen van alle ingrediënten. Wat gaat er nu zoal in de Domoda? Ik heb het snel opgeschreven: peper, ui, knoflook, tomaat, lente ui en groene paprika. Vis, aardappel, bittere tomaat en sweet potato en dan natuurlijk de pinda’s.

Eten bij de lokale bevolking - Bakoteh, The Gambia

Eten bij de lokale bevolking - Bakoteh, The Gambia

Eten bij de lokale bevolking - Bakoteh, The Gambia

Ik mocht de peper, ui, knoflook en tomaat (zonder de pitjes en het nat) gaan fijnstampen met een enorme houten vijzel. Dat was nog wel lastig werk en uiteindelijk ga je je armen wel voelen! Ik zag dat een van de meisjes ook bezig was en een betere techniek had 🙂 Zij had de lente ui en groene paprika in de vijzel liggen en bleef rechtop staan en had een doelgerichte stamp in de vijzel die elke keer doel leek te treffen terwijl die bij mij nog wel eens leek te missen…

We begonnen hierna de vis te bakken. Ze hadden alles goed gewassen, er zal geen afdrukje meer van een vlieg op hebben gezeten toen ik die de hete olie in liet vallen. Nadat die ongeveer 10 minuten in de hete olie heeft gebakken aan weerszijden ben ik er wel echt van overtuigd dat ik dit zo meteen heerlijk op ga eten!!

Eten bij de lokale bevolking

Koken in de openlucht keuken!!

Eten bij de lokale bevolking - Bakoteh, The Gambia

De pinda’s waren al gemalen en tot een saus gemaakt met water, dit werd aan de kook gebracht. Even later dit ging de tomatenpuree, de twee mengsels uit de vijzels, de bittere tomaat in stukken, de sweet potato in stukken erdoor heen en bleef dit nog een half uurtje op het vuur staan.

Eten bij de lokale bevolking - Bakoteh, The Gambia

Eten bij de lokale bevolking - Bakoteh, The Gambia

Had je trouwens gezien hoe het ‘vuur’ was? Op kolen in handige kleine ‘kookstellen’. Je ziet ze overal, op straat heel veel in het klein om er de muntthee op te maken. Je ziet mensen er mee rondlopen, ze nemen ze overal mee naartoe om ter plekke een lekker bakje muntthee te maken.

Eten bij de lokale bevolking - Bakoteh, The Gambia

koken op houtskool

Eten bij de lokale bevolking - Bakoteh, The Gambia

Onder dat de Domoda aan het pruttelen was werd ik weer de buurt mee ingenomen. We liepen langs de school, hier zat ook een neef van Bakary op en zijn broer was hier ook veel. Het was een kostschool en veel kinderen sliepen hier dus ook.

Eten bij de lokale bevolking – Bakoteh, The Gambia

Daarna kreeg ik een sinaasappel, even lekker uit de hand eten. Ik kan het nog niet zo goed maar ik heb mijn best gedaan 🙂 met uitzicht op deze mooie bakkerswinkel!

Eten bij de lokale bevolking - Bakoteh, The Gambia

Eten bij de lokale bevolking - Bakoteh, The Gambia

Nog even langs de vrienden, hangen op de stoep voor de winkel .. Een fotosessie moest er natuurlijk ook nog komen! Het werd vooral hilarisch toen ik benoemde dat ik zag dat iemand behoorlijk onder invloed was van de wiet…en dat ik een politieagent was 🙂

Eten bij de lokale bevolking - Bakoteh, The Gambia

Thuisgekomen werd het eten op gediend! De chauffeur van de taxi die ons haalde en hierna weer weg zou brengen was onderhand aangesloten en met z’n drieën aten we heerlijk uit de mooie grote schaal die opgediend werd door de zussen Adama en Fatou. Een grote schaal eten delen, zoals dat betaamd als je gaat eten bij de lokale bevolking in The Gambia!

Ik heb er volop van genoten!

Eten bij de lokale bevolking - Bakoteh, The Gambia

Ik vond het eten super lekker maar ook juist het feit dat ik een paar uur in een lokale wijk doorbracht op de manier zoals de Gambiaan woont en leeft!

How Local Can You Go?

Had je dit filmpje al gezien wat ik maakte op de dag dat ik deze eet date had?

Wil jij ook zo’n leuke trip boeken? Er zijn een heel aantal bestemmingen waar ResiRest zo’n eet date voor je kan regelen!! Check de site van ResiRest even en plan je lokale ervaring op reis!!

Eten bij de lokale bevolking – Bakoteh, The Gambia

Vond je dit een leuke blog en ga je die delen?

Dan maak je mij blij 🙂

Wil je meer lezen over Gambia?

Fietsen naar de vis van Tanji

Lees meer over de slavenhistorie van Georgetown / Janjanbureh

Een bezoek aan Fort James eiland – Juffureh

Surfen in Kartong

Of wat dacht je van:

Iconisch Sossusvlei bezoeken in Namibie

Heb jij wel eens gemediteerd?

Had jij dan ook wel eens gehoord van Vipassana?

Lees verder wat dit inhoudt!

Vipassana 2.0 – Dhamma Pajjota, België

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereldbol dan dat ik dat doe!

7 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *