Lessen die ik eerder al leerde – Vipassana meditatie

Volgende week ga ik weer… Ik ga naar Belgie om mijn tweede Vipassana course te volgen. Ik ga gewoon weer 10 dagen stil zijn, geen oogcontact maken of  anderen aanraken of aanrakingen accepteren.. Ik ga 10 dagen mediteren volgens die Vipassana methode, de methode die Goenka vastlegden en ontwikkelde. In december 2016 deed ik dit voor de eerste keer in Chennai, India en nu ga ik naar België.

Ik kan me voorstellen dat jij je gelijk afvraagt: dan moet je er dus baat bij hebben gehad. Dat klopt! Ik had vooral achteraf het gevoel dat ik beter in mijn vel zat! Ik heb het gevoel dat ik soms minder geforceerd bepaalde onderwerpen kan bespreken of daarop reageer.

Maar ik ben er natuurlijk nog lange niet...

De lessen die ik eerder leerde - Vipassana

Ik denk dat iedereen wel bepaalde blokkades heeft die je zelf voelt en waar je mee hebt leren omgaan in de loop van je leven. En dus in het dagelijkse leven eigenlijk geen last van hebt maar wat je wel anders laat zijn of doen dan dat je misschien zou willen of in werkelijkheid bent.

Om die reden ga ik nog een keer!

Lessen die ik eerder al leerde – Vipassana

Lessen niet alleen voor in het dagelijkse leven maar

ook vooral om die 10 dagen goed door te komen 🙂

De lessen die ik eerder al leerde zijn in eerste instantie dat we allemaal bepaalde fasen doorgaan tijdens deze 10 daagse cursus. Tijdens deze 10 dagen stilte.. Tijdens deze 10 dagen dat we eigenlijk nergens aan moeten denken maar dat er ondertussen de vreemdste herinneren de revue passeren…

De lessen die ik eerder leerde - Vipassana

De les van Goenka, alles komt maar ook alles gaat weer weg, is daarbij een hele belangrijke les. Tijdens de meditatie is het van het grootste belang dat je alleen je lichaam en de sensaties die daarbij horen observeert, mee in contact bent en dus in het hier en nu bent. Er is niks anders dan jij en je lichaam.

Observeer je lichaam, observeer zonder te oordelen. Als je een sensatie voelt, een kriebeling of tinteling, observeer dat gevoel zover je kan. Geef er geen oordeel aan, ga het niet irritant vinden, krab het niet weg… De sensatie verdwijnt langzaamaan en je gaat weer verder.

Dit is niet alleen in het dagelijkse leven goed om te beseffen maar

ook vooral om die 10 dagen goed door te komen 🙂

De lessen die ik eerder leerde - Vipassana

Iedereen gaat door dezelfde moeilijke momenten

Lessen die ik eerder al leerde

Elke dag kregen we aan het einde van de dag een instructievideo / een les die door Goenka zelf wordt verteld en uiteraard is gemaakt.

  • Tip: als je zelf 10 dagen ook wil gaan mediteren bij een Vipassana cursus kun je de lessen van Goenka al beluisteren in voorbereiding.

Wat me hier meest in opviel in de video’s is dat mijn vragen die mij die dag geplaagd hadden… waar ik die dag het meest mee zat, beantwoord werden. Twee keer per dag is er een moment om de lera(a)r(es) een vraag te stellen. Dit is altijd een 1 op 1 gesprek. Ik heb door de instructies en lessen in de avond nooit een vraag over gehouden. Ik kon daarna altijd weer met frisse moed verder  🙂 Heel fijn om zo je dag af te sluiten en naar de volgende dag te gaan.

De fasen die we allemaal doorlopen

Ik leerde daar dat we allemaal diezelfde fasen doorlopen. We verschillen daarin niet van elkaar, wij mensen zijn in zoveel opzichten allemaal hetzelfde.

De geest en het lichaam laat ons allemaal dezelfde ervaringen opdoen.

De lessen die ik eerder leerde - Vipassana

Lessen die ik eerder al leerde

Vipassana meditatie

In dag 1 en 2 had ik het heel moeilijk om mijn gedachten in het hier en nu te houden. Om dus te voelen wat mijn lichaam mij liet voelen. Ik was veelal afgeleid door mijn gedachten die mij meevoerden naar de herinneringen die ik fijn vond of juist niet…daarbij kreeg ik dan toekomst ideeën.. Zoals; ik ga de volgende keer zo reageren (bij een negatieve gedachte) of ik ga als ik hier weer weg ben dat doen (Bij een leuke herinnering of activiteit).

Je hersenen zijn heel vindingrijk om je dus niet in het hier en nu te laten zijn.

Op dag 1 was ik soms wel 10 minuten met mijn gedachten niet bij mijn lichaam… Op dag 2 begon ik dat redelijk onder controle te krijgen. Ik had vaak na een paar seconden al door dat ik niet meer bezig was met de meditatie.

Ik kreeg hierdoor goede hoop dat ook ik dit onder de knie kon krijgen. Maar wat schetst mijn verbazing? Ik kreeg erg last van lichamelijke klachten. Ik heb altijd al snel last van mijn nek door een ongeval wat ik meer dan 25 jaar geleden heb gehad en nu speelde mijn nek dus op. Ook kreeg ik last van het zitten in mijn heup en knie.. een beetje kramp en spierpijn.

Dag 3-4

Mijn lichaam kwam in opstand!

De lessen die ik eerder leerde - Vipassana

Ik was kwaad op alles en iedereen, ik voelde me geïrriteerd…

Er waren zoveel gevoelens die door mij heen gingen. Ik was daarnaast ook wel heel blij dat ik dit mocht meemaken, dat ik werkte aan mijzelf…dat ik hierna een super ervaring rijker zou zijn… Maar ik was ook zo kwaad omdat ik soms toch het gevoel had niet begrepen te worden.. Ik heb in de 10 dagen dat ik er was 1 keer een vraag gesteld. Ik vroeg om een rug zitting omdat ik zo’n last van mijn nek had. Ik zat helemaal vast, van nek tot midden in de rug.

De voorzitster gaf aan dat ik het meer tijd moest geven. Dat het over zou gaan.. Dat ook dit een psychische afleiding was.. En ik dacht alleen maar…. Jij kent mij niet.. Ik heb een ongeval gehad.. ik heb hier op een andere manier last van.. Ik had pijn.. Ik kon niet meer zitten, ik kon me daardoor totaal niet meer concentreren…Ik was alleen nog maar daar mee bezig…

Ik heb het die dag heel moeilijk gehad… Mijn vierde dag..

Ik had het idee dat ik het niet vol zou houden..

Toen het besef kwam dat het echt een afleiding was en dus net als de eerste en belangrijkste les die we leren kon ik er beter mee om gaan. Alles komt en gaat, niets is blijvend!! Het waren moeilijke dagen maar ik kwam er doorheen. Ik kon mij de dagen erop beter concentreren, ik kon de concentratie langer vasthouden en ik had echt het gevoel dat ik ergens aan werkte, ergens naartoe werkte.

Ik begon mij beter te voelen.

Het was een soort overwinning.

De laatste dagen kon ik beter werken; dus mediteren. Ik kon mijn concentratie langer vasthouden. Ik kon dieper op die oppervlakkige lichamelijke sensaties ingaan. Ik had het uiteraard nog wel moeilijk met echt stil zitten maar ik maakte er mij minder druk om. Ik verplaatste langzaam een been, later langzaam een ander been. Ik was er minder onrustig door en meer belangrijk; niet meer geïrriteerd door.

De lessen die ik eerder leerde - Vipassana

Een van de lessen die ik eerder al leerde

De stilte is niet het moeilijkst…

Toch is dat het eerste wat iedereen zegt. Ik kan echt niet stil zijn. 10 dagen stil zijn? Ik kan nog geen minuut stil zijn bij wijze van spreken. Maar als je daar bent is iedereen stil, niemand zegt wat, niemand kijkt je aan wat uitnodigt tot gesprek.

De stilte brengt juist veel. Het is van groot belang dat je bij jezelf blijft…dat je niet gaat spiegelen met een ander; wat voelde jij, hoe ervaar jij het?

Je ervaringen zijn uniek maar daarnaast, wat ik eerder zei, toch ook universeel. We doorlopen allemaal soortgelijke momenten en hebben het moeilijk en zwaar. Maar het zijn onze eigen moeilijke momenten, het zijn onze eigen unieke ervaringen die onze zware momenten tekenen. Als je dan gaat spiegelen met een ander raak je van je eigen pad af. Dan ga je twijfelen aan je eigen pad.

Iedereen komt om zijn eigen pad te bewandelen

&

 ieder pad is uniek.

Volgende week ga ik naar Belgie

naar het centrum Dhamma Pajjota in Dilsen

Nu sta ik dus weer voor de volgende 10 dagen en vind het best weer spannend. Gaat het me deze keer makkelijker af omdat ik weet wat me te wachten staat? Of trap ik toch weer in de afleiding van mijn geest en lichaam de eerste 4 dagen? Gaat het nu korter voelen of juist langer?

De andere uitdaging die ik nu ga ervaren is dat ik niet als puur student kom maar ook een terugkerende student ben en daarnaast als ‘diener’ ga fungeren.

Wat houdt dit in?

Als student bij een Vipassana Meditation Course onderteken je een aantal gedragsregels. De belangrijkste zijn:

  1. zich onthouden van het doden van welk levend wezen dan ook;
  2. zich onthouden van stelen;
  3. zich onthouden van alle seksuele activiteiten;
  4. zich onthouden van liegen;
  5. zich onthouden van alcohol en/of drugs.

Dit zijn eigenlijk regels waar aan wij allemaal zouden moeten voldoen in de maatschappij om goed met elkaar te kunnen leven.. Op regel 3 na dan 😉 Regel 1 is mede de reden waarom vorig jaar bijna vegetarisch ben geworden. Zo nu en dan eet ik vlees maar grotendeels ga ik vegetarisch door het leven 🙂

Daarnaast zijn er voor de terugkerende student de extra gedragregels waar ik mij dus aan ga houden de volgende 10 dagen die ik in België ga door brengen.

  1. zich onthouden van het eten na 12.00 uur ’s middags;
  2. zich onthouden van sensueel vermaak, make-up, sieraden e.d.;
  3. zich onthouden van het gebruik van hoge, luxueuze bedden.

Ik ben heel benieuwd of ik nog een dun matrasje krijg of dat het een matje wordt… Make up en sieraden draag ik toch al weinig dus dat zal geen probleem zijn. Eten na het middag uur moet ook lukken. Ik heb de vorige keer niet het idee gehad dat dit erg nodig was. We kregen daar om 17 uur nog gepofte rijst met een banaan en zoete chai. Wat vond ik die chai daar elke dag lekker zeg!!

Lessen die ik eerder al leerde

Daarnaast is er elke cursus iemand die je het eten opschept, eigenlijk moet je alle inspanningen proberen te mijden. Ook als een cursist vragen heeft mag je die stellen aan de diener die dat dan voor je probeert te regelen. In India ging dat veelal om wc papier of andere alledaagse dingen. Ook maakte zij ons in de ochtend wakker met een belletje. Ook bracht zij mij de rugsteun toen ik die kreeg van onze voorzitster 🙂

Ik ga dus als diener de 10 dagen in en ik zal moeten proberen dienstbaar te zijn en daarnaast mijn concentratie zien vast te houden. #uitdaging #vipassana

Dagschema van de Vipassana Course wereldwijd

 zich onthouden van het eten na 12.00 uur 's middags; zich onthouden van sensueel vermaak, make-up, sieraden e.d.; zich onthouden van het gebruik van hoge, luxueuze bedden.

Het bord wat ik elke dag even bekeek in Chennai – India

Had jij er wel eens over na gedacht dat we in deze maatschappij allemaal heel druk zijn met ons lichaam maar dat het mentale deel soms een beetje overgeslagen wordt?

We zijn allemaal heel actief en goed bezig om ons lichaam in een goede staat te houden…

maar wat doen we met het mentale?

Tot in hoeverre onderhouden we die goed?

Ben je benieuwd naar het hele verslag van mijn vorige 10 dagen in Stilte? Lees dan mijn lange en uitgebreide blog

10 dagen stilte.. – Vipassana – Om nooit te vergeten!

Benieuwd naar het verslag van de 10 dagen die ik in België doorbracht in de week nadat ik dit verslag schreef? Ik ging toch niet als diener want ze hadden genoeg en had dus alle tijd voor het mediteren….wat mij veel bracht!!

Wil je deze informatie delen met anderen?

Lees meer inspiratie

Mijn 5 Redenen om Dankbaar te Zijn

Ga eens Mindful Wandelen

Gebruik de Kracht van Positief Denken in jou Voordeel

Geniet van het Moment – De Weg naar het Geluk

Maak je lichaam soepel… Doe eens wat yoga oefeningen

Yoga Inspiratie – Do It Yourself

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik.

5 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *