Een dag uit het leven van een pelgrim – Camino Frances

Hoe relaxed is het als je op een gegeven moment niet meer na hoeft te denken over wat je zou moeten doen.  Maar dat je gewoon doet wat je gister deed… En eergisteren.. en de dag daarvoor en daarvoor en .. Het is haast niet voor te stellen in het drukke leven wat wij leiden. Zou jij het wel willen? Want wat gebeurt er als je niet meer na hoeft te denken over wat je moet doen? Dan kun je gaan nadenken over wat zou kunnen..

Is dat dan ook niet juist dat waar voor we pelgrim zijn?

Het is een aparte ervaring om te beseffen dat je al een paar weken in een zelfde soort ritme zit. Om te beseffen dat je eigenlijk niet meer na hoeft te denken over wat je gaat doen omdat dit al 20 dagen hetzelfde is. Om dat te proberen uit te leggen zal ik een dag uit het leven van een pelgrim beschrijven.

Een dag uit het leven van een pelgrim

Mijn tweede dag als pelgrim ( Roncesvalles – Larrasoana )

Op de Camino heb je niet veel nodig. Onderweg ben je met heel weinig tevreden en wil je juist ook niet teveel hebben. Alles wat je teveel hebt mee gedragen en alles wat je anders doet kost meer energie die je liever ergens anders aan besteed.

Je loopt dus daar waar je voorganger liep. Je hebt bij je wat je die dag kan gebruiken. Verder vooruit dan morgen hoef je veelal niet te denken. Het maakt het leven heerlijk eenvoudig en maakt het leven zo dat je alleen maar in het hier en nu leeft.

Een dag uit het leven van een pelgrim

Een dag uit het leven van een pelgrim

Daardoor dacht ik al lopende veel terug aan ervaringen die ik had opgedaan. En dat is fijn. Verwerken van alles wat je hebt meegemaakt. Alles kreeg meer tijd om verwerkt te worden dan voorheen en alles kreeg een beter plekje leek het.

Later in deze 5 maanden reis, die begon met deze pelgrimstocht, zou ik 10 dagen gaan mediteren in India. Daar leerde ik een andere manier om negatieve, of positieve, ervaringen die je ooit opgedaan hebt zou kunnen opheffen.

Als ik niet alleen liep had ik gesprekken met anderen, soms diepgaand… Soms heel oppervlakkig… Soms over de route, soms over de dag van morgen… Maar het ging nooit over iets waar ik mij over opwond, over iets waar ik me druk over maakte.. of over iets waar ik invloed op moest uitoefenen.

Een dag uit het leven van een pelgrim
Ik begin al een echte pelgrim te lijken…

Het eerste dorp van de dag binnen lopen en een lekkere kop koffie 

nemen met uiteraard tortilla

Een dag uit het leven van een pelgrim

En bij zonsopgang het dorp verlaten en terugkijkend naar de mooie luchten!!

Op de Camino gaat alles ging zoals het gaat. Elke dag kwam ik dichter bij mijn doel. Ik liep de in totaal 780 km lange route die mij naar Santiago de Compostela zou leiden.

Elke dag stond ik op, deed ik mijn kleren aan die ik de avond ervoor klaar had gelegd. Dit zodat ik in de ochtend niemand hoefde te storen als ik eerder weg ging. Ik deed mijn 8kg zware rugtas weer op mijn rug en pakte mijn loopstokken en ging weer verder op die eeuwenoude route.

Een dag uit het leven van een pelgrim

Een dag uit het leven van een pelgrim

Een dag uit het leven van een pelgrim
De man met de bordeaux rode rugtas is Sean. Ik kwam hem de hele route elke keer weer tegen. Zat soms een week tussen maar dan was hij er ineens weer 🙂 Ik zag pas later dat hij op deze foto staat.

Bij het eerste dorpje op de route van die dag kocht ik een kop koffie en at ik Spaanse tortilla met een stuk brood. Ik zat veelal bij mensen aan tafel en we spraken over hoe de dag was, welke dorpen we  tegen zouden komen of speciale momenten er die dag misschien op het pad waren.

Tegen de middag kocht ik ergens wat te eten wat ik naast het pad op at of ik zat ergens op een terras. Ik hield een lange pauze en genoot ik van de omgeving, van de natuur of van het dorpje waar ik was.

Een dag uit het leven van een pelgrim
Hoe gezellig is dit?

Al lopend genoot ik van de natuur, van de geweldige uitzichten en van de vele dorpjes waar ik elke dag weer door kwam. Elke dag weer een nieuwe plek, elke dag weer een ander pad, elke dag weer een nieuwe ervaring die toch ook hetzelfde was in essentie.

Een dag uit het leven van een pelgrim
De st Jacobsschelp, de schelp die elke pelgrim aan zijn tas heeft hangen. De schelp die ons de weg wijst op elke hoek van de straat, op elke straat getekend en in elke straat gelegd…

Als ik net na de middag zo’n 25 – 30 km had gelopen bedacht ik me in welk dorpje ik zou stoppen. Daar waar ik binnen kwam lopen zocht ik een albergue uit die veelal op de route lag of welke mij via het eerste bordje wat ik zag de weg wees. Ik heb 1 a 2 x gehad dat een albergue vol zat en ik in het dorp een stukje verder moest lopen.

Een dag uit het leven van een pelgrim
Je kunt op veel plekken een stempel in je pelgrimspaspoort krijgen. Ik koos ervoor om grotendeels alleen de overnachtingen te kiezen. Daarnaast zijn er wat kerken of andere speciale plekken waar je ook een stempel kan krijgen. Als je ze trouwens echt spaart kun je ze haast bij elke kop koffie krijgen 🙂

Een dag uit het leven van een pelgrim
En stond ik natuurlijk zo nu en dan op mijn handen!

Ik liet mijn pelgrimspaspoort stempelen. Dan zoek je een bed uit, natuurlijk het liefst onderin een stapelbed. Even lekker douchen en mijn kleding wassen. Ik ging even liggen, even uitrusten. Kort de stad verkennen en misschien wat fruit kopen voor de volgende ochtend. Uiteraard genoot ik de pelgrimsmaaltijd met de andere pelgrims en niet laat lag ik op bed.

Een dag uit het leven van een pelgrim

Uitrusten, slapen en de dag zou weer beginnen met hetzelfde ritme. Hetzelfde gevoel, hetzelfde doel..

Ik heb echt een geweldige tijd gehad. Ik ben alleen begonnen en ben over gekomen met zoveel meer vrienden en kennissen! Nooit verwacht dat ik het zo leuk zou vinden om niet alleen mijn dag te starten. Om niet alleen te lopen en om niet alleen mijn eigen keuzes te maken. Iets wat ik normaliter helemaal gewend ben om te doen….

Een dag uit het leven van een pelgrim

 Een dag uit het leven van een pelgrim

Kun jij je voorstellen dat je 35 dagen als een pelgrim door het leven gaat? 

Camino Tips

  • Veel water drinken!

De beste tip die ik kreeg van een mede pelgrim was dat ik in de avond gewoon zoveel mogelijk water moest drinken. Zodoende zou mijn lichaam overdag genoeg hebben om goed te kunnen lopen. Je spieren doen het goed als er veel vocht in je lichaam zit, het voorkomt kramp!! En niks is lastiger dan spieren die niet meer lekker mee werken.

Daarnaast is het een voordeel dat je in de avond het toilet dichtbij heb. Overdag dronk ik uiteraard ook wel water of frisdrank en de nodige koffies 🙂 Maar ik wist dat ik in de avond genoeg binnen zou halen om mijn lichaam goed te houden. Het was nog best warm toen ik hem liep dus ik was het wel nodig!!

En onderweg heb je natuurlijk ook niet altijd een toilet tot je beschikking. Wel loop je genoeg buitenaf om even in de bosjes je behoefte te doen maar dat wil je niet altijd natuurlijk!

  • Water langs de Camino

Er zijn overal waterpunten langs de camino. Ik heb altijd mijn waterflesje bijgevuld bij deze punten onderweg. In de ochtend haalde ik mijn water uit de kraan in de herberg. Dat is schoon water en daarna vulde ik bij met het water langs de camino waar chloor bij in zit. Ik heb er geen last van gehad maar er zijn mensen die daar slecht tegen kunnen. Het kraanwater is gewoon goed en dan zou je dus alsnog bij je kopje koffie even je flesje kunnen vullen.

Ik kocht om de dag ongeveer een nieuw vers en schoon flesje 🙂 Dit zijn wel de lichtste flesjes die je kan hebben. Alle grammetjes tellen op de camino dus een plastic fles meenemen die wel zeker 3x zo zwaar is zou ik niet aanbevelen.

  • Eelt kweken

Meerdere keren kreeg ik van de herbergier een bak met water om mijn voeten in te doen. In die bak met water zat ook zout en azijn. Dit is namelijk erg goed voor je voetzolen. Het hardt het eelt en daardoor krijg je minder snel blaren. Want niks is pijnlijker dan de hele dag op blaren moeten lopen.

Een dag uit het leven van een pelgrim

  • Blaren

Niet dat ik er erg veel ervaring mee heb, gelukkig. Maar ik heb er in mijn camino wel 5 gehad. En ik kreeg ze alle 5 tegelijk! Op het moment dat ik de Meseta in liep kreeg ik er op 1 dag 5!

De Meseta is de Spaanse hoogvlakte waar de Camino zo’n 150 – 200 km door heen loopt. Het is een vlakte en voor de meeste mensen het zwaarste stuk in de camino. Na ruim een week lopen bereik je de vlakte.

Een dag uit het leven van een pelgrim

Een dag uit het leven van een pelgrim

  • Wat heb ik geleerd van mijn blaren?

Je kunt er gewoon mee door lopen. De eerste meters doen pijn. Deze doen echt veel pijn!! Je voeten zakken daarna weer in de schoenen en de blaren lijken zich te vormen naar de schoen. Op het pijnlijkste stuk, dag 2 en 3 van mijn blaren nam ik in de ochtend een aspirine tegen de pijn.

Doordat je door loopt worden de blaren niet erger. Als je zou stoppen en niet zou lopen heb ik niet het gevoel dat ze dan eerder weg zouden zijn geweest.  Je kunt dus zonder het erger te maken gewoon doorlopen!!

  • Wil je de zonsopgang zien?

Elke ochtend ging ik vroeg op pad. Ik was meestal ruim voor de zonsopgang al op pad en liep soms nog met een lampje om de grond een beetje te verlichten. Als je dus de zonsopgang wil zien moet je opletten!!

Waarom vraag je? De zonsopgang is namelijk altijd achter je.

De hele Camino loop je van de zonsopgang af en dus moet je meerdere keren om kijken om te zorgen dat je de mooiste kleuren op tijd ziet. je weet hoe snel het soms kan veranderen en de mooie paarse of oranje gloed alweer weg is..

Een dag uit het leven van een pelgrim

Een dag uit het leven van een pelgrim

Een dag uit het leven van een pelgrim

Wil je mijn verslagen lezen van dag tot dag die ik schreef onder dat ik de Camino liep? Begin dan bij de eerste etappe van 200 km.

 

Of ben je benieuwd naar andere reizen?

8 dagen pelgrimeren van Pamplona naar Spanje

Een Camino wandelen bij Koud of Warm weer

Wandelpaden Karpathos – 3 dagen wandelen op het Griekse Karpathos

8 dagen wandelen in Nepal – Poon Hill Trek

Of kan ik je inspireren om wat yoga te gaan doen?

Yoga Inspiratie – Do It Yourself

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan dat ik doe!

5 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *