Extra Dimensie Reizen: Veilig Contact met Lokale Bevolking

Als je op reis bent en je bent overduidelijk toerist dan maak je super snel contact met lokale bevolking. Dat geeft het reizen juist een hele fijne extra dimensie. Ik vind het heerlijk dat de mensen nieuwsgierig zijn naar mij… Ik ben dat net zo naar hen toe. Juist hierdoor krijg je zulke leuke, elkaar ontdekkende gesprekken!

Toch hoor ik ook vaak de tip dat je juist moet proberen in te blenden… Niet op te vallen als toerist.. Dit omdat je als toerist een soort van prooi bent voor de lokale bevolking.

De andere kant is dat er dan juist gezien wordt dat je toerist bent en dus graag wat leert over het land waar je bent. Dat maakt het juist zoveel leuker! Het contact met lokale bevolking is juist die extra dimensie waar ik naar op zoek ben!

Ik neem ook veel de lokale bus om juist tussen de lokale bevolking te zijn. Lees deze blog over die keer dat ik met de Lokale Bus in Myanmar ging!!

Kijk.. dat je niet met een grote camera hangend op je buik de achterbuurten in gaat snapt iedereen toch al wel? Of dat je met een dure IPhone in je kontzak rondloopt in een druk centrum… Je hoeft het niet uit te dagen op plekken waarvan je redelijkerwijs kan nagaan dat daar (ook) mensen lopen met andere intenties.

Lokale bevolking in Jodhpur India
Gezelschap lokale toeristen in Jodhpur – India

Maar dat je opvalt als toerist kom je, als je reist in Azië, Afrika of Zuid Amerika al vaak niet onderuit. Hoe dan ook, je ziet er gewoon anders uit dan de doorsnee lokale bevolking.

Lees mijn tips eens voor Veilig op Reis met je Dagtas voor je dagelijkse bewegingen op reis.

Ook deelde ik een aantal Tips om je Veiligheid te vergroten in de avonduren.

Extra Dimensie in je Reizen

Veilig Contact met Lokale Bevolking

Toen ik in januari 2019 10 dagen door de staat Sikkim reisde met 2 Indiase bloggers werd het me weer goed duidelijk hoe leuk het is om tijd te hebben voor die extra dimensie van contact met de lokale bevolking in je reis. Dat mensen je gedag zeggen, dat mensen even met je op de foto willen en een kort praatje met je maken..

Abhinav van A Soul Window viel van de ene verbazing in de andere. In het begin dacht hij echt dat ik als eerste wat zei, of dat ik er erg mijn best voor deed om contact te krijgen. Hij als (lokale) toerist had namelijk bijna geen spontaan contact. Naar hem werd niet gezwaaid... Hij kreeg niet de vele glimlachen die ik kreeg uit allerlei hoeken.

Toeristen in Sikkim willen ook met mij op de foto

Toen hij er op begon te letten en probeerde er deel van uit te maken. Ook hij zei wat terug en zwaaide naar de lokale mensen die ons aandacht gaven. Abhinav genoot er ook van!

Voor hem was toch wel de grootste verbazing toen een agent zelfs een knikje gaf naar mij en glimlachte 🙂

Dit soort lokale contacten maken ook echt het reizen zoveel leuker! Hoe kort het contact met lokale bevolking soms ook is, het is zo leuk dat je merkt dat je allemaal gewoon burger van dezelfde wereld bent en een glimlach ons allemaal een stukje blijer maakt!

Op reis ga je toch uiteindelijk ook om te leren van de lokale bevolking. Om het land en de cultuur beter te begrijpen? De manier van hoe ik reis is ontstaan doordat ik op de doorsnee rondreizen vind dat ik te weinig tijd krijg om dit soort contacten aan te gaan. Tijdens mijn eerste vrije rondreis in 2012 was mijn insteek ook dat ik zomaar op een bankje wilde zitten en het leven aan mij voorbij laten trekken.

Het leven van de burgers in Hanoi. Ik heb best wat uurtjes doorgebracht op de bankjes rondom het Hoan Kiem Meer en vond het heerlijk. Ik sprak met studenten die Engels wilde leren, ik gebaarde er wat af met oudere vrouwen die zich afvroegen waarom ik daar zat. En gaf heel wat glimlachen aan de vele lokale voorbijgangers.

Sinds die reis ben ik veel op deze manier op reis geweest.

Lokale bevolking The Gambia
Bij de lokale bevolking in The Gambia – Afrika

Mijn tijd nemend voor de omgeving en voor spontane ontmoetingen. Die hoeven helemaal niet lang en diepgaand te zijn. Gewoon dat korte gesprekje, die glimlach of even die foto samen maakt dat je je deel voelt uitmakend van hun wereld en zij van die van jou. Soms een kopje chai, thee  of koffie! Ze geven het je graag en delen graag iets van hun wereld met je!

Ook ging ik na een kort gesprek, samen eten in een restaurant, al bij Sunil achterop de motor om over de boulevard te rijden in Kochi, Kerala – India. Als het goed voelt, als je echt niet het idee hebt dat het iemand is die je alleen maar aanspreekt om beter van jou te worden en jou dus alleen maar als prooi ziet…

Waarom dan het avontuur niet aangaan?

We worden soms ook wel heel bang gemaakt. Je kunt uiteraard heel veel voorkomen door nergens op in te gaan en alles naast je neer te leggen maar de leukste momenten ontmoetingen ontstaan juist wel op die manier.

Zo ging ik ook liften in Israël, niets mis mee toch? Ik was niet ingestapt als er een auto vol mannen was gestopt… Jij toch ook niet?

Ik werd in de auto gehaald door een jong stel wat op vakantie was geweest en terug naar huis ging. Natuurlijk wilden ze me wegbrengen! Ik mocht zelfs het laatste stukje niet lopen en ze brachten me tot de voordeur van mijn hotel. Nadat ze mij een fles vers water gaven omdat het zo warm was gingen ze verder, vrolijk zwaaiden en lachend namen we afscheid. Wat bestaan er toch een leuke en goede mensen op deze aarde die zonder iets terug te verwachten graag wat voor je doen en je zelfs nog wat geven!!

Blijven luisteren naar je onderbuikgevoel is het allerbeste wat je kan doen.

Die heeft het vaak goed!!

Negeer dat niet en luister daarnaar!

Lokale nomaden bevolking Marokko - Afrika
Ontmoeting met nomade onderweg naar de woestijn in Marokko

We zijn wereldburgers op dezelfde wereld!
We leven hier samen en delen daardoor leuke momenten!
Dit zijn echt de momenten waar ik blij van wordt.

  • Overpeinzingen van deze tijd:

Ik denk dat er veel mensen zijn die dit vergeten. Het wij en zij is zo groot aan het worden. Het lijnrecht tegenover elkaar staan en denken dat de ander zoveel anders is en denkt. Terwijl het vaak op hetzelfde neerkomt alleen vanuit een andere achtergrond…

We zijn allemaal mens en willen vaak allemaal dezelfde fijne basiswaarden voor onze medemensen. Helaas vergeten we soms dat ook mensen die we niet kennen onze medemensen zijn. Mensen die er iets anders uitzien, iets andere gewoontes hebben…

Inspiratie - Positief

Ik hoop echt dat we het punt waarop we nu zitten van wij en zij het dieptepunt is en dat we nu weer dichter naar elkaar gaan groeien, meer van elkaar kunnen hebben en meer begrip kunnen tonen naar elkaar. Ga niet altijd in de verdediging zitten maar vraag jezelf eens waarom? Waarom denk ik dit? Waarom neig ik naar een beschuldigende toon?

Denk eens verder… Kan ik hier iets van leren?

Waarom keur ik het af? Wat is de meerwaarde van mijn mening gelijk uiten? En… is het echt mijn mening die ik uit? Of heb ik die van de grote meerderheid die de boventoon lijkt te voeren in de sociale media?

Inspiratie - Positief

Vond je dit toch wel interessant en leerzaam?
Deel het dan op je sociale media voor me!!

Omgaan met de lokale bevolking

Wil je meer lezen?

Bezoek de Himba in Opuwo – Namibie

Als je Alleen Reist ben je dan ook alleen?

Duurzaam Reizen is HOT!

Verdwaald op deze mooie wereldbol

En Hoe doe je dat? Backpacken?

En als je dan gaat, boek jij dan altijd van te voren je hotel of hostel?

Het klinkt voor sommigen eng! Overdag geen hotelkamer hebben..

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

8 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *