Fietsen langs de Westkust van Zweden #Kattegattleden

Ik hou van uitdagingen en dus nam ik mij voor om elk jaar een uitdaging aan te gaan. Misschien weet je nog dat ik in 2016 mezelf voornam om de Camino Frances te gaan lopen? Dit is wel 1 van mijn beste reiservaringen geworden! Voor 2017 wilde ik dus weer zo’n gave uitdaging en dus nam ik me voor om een fietstocht gaan doen. Al snel viel de keuze op de fietsroute Kattegattleden. Deze uitdaging bracht mij langs de westkust van Zweden, hoe gaaf!

Fietsen langs de westkust van Zweden!!

Ik had daar in 2016 al een klein stukje van gefietst op een trip geregeld vanuit TBEX en ik wilde het avontuur aan gaan en de hele Kattegattleden langs de westkust van Zweden alleen fietsen.

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Bij het strand van Apelfiken, net voor Varberg

Daarnaast wilde ik niet alleen fietsen als avontuur in het reizen zien maar ik wilde ook het allemansrätten uitproberen. Dus met een tentje op pad en dan kamperen waar je die dag fietsen eindigt. Toen ik mijn plan deelde met Visit Sweden waren zij ook gelijk enthousiast en werd ik uitgenodigd om deze tocht te fietsen voor hen! En dit zijn dingen waar ik super happy van word maar dat snappen jullie vast wel 🙂

Avontuur tijdens het reizen

Fietsen langs de Westkust van Zweden

#Kattegattleden #ZwedenSHT

De Kattegattleden is een fietstocht die zogezegd langs de westkust van Zweden gaat. Deze tocht begint in Helsingborg en gaat 370 km langs de westkust naar boven en eindigt in Gotenborg. Hij laat je door door 3 verschillende provincies fietsen en begint bij Helsingborg in Skåne. Grotendeels fiets je dan door Halland en je eindigt in Västra Götalands in Gotenborg. De tocht is om het makkelijk te maken door Zweden al ingedeeld in 8 etappes en daar heb ik mij ook aangehouden.

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Ik vloog op Kopenhagen, Denemarken en heb mij daar een middag heerlijk vermaakt. De volgende dag ben ik door gegaan met de trein naar Helsingborg, Zweden.  Daar kon ik op het station mijn fiets ophalen bij de Travelshop. Dit was een mooie sportieve damesfiets met 27 versnellingen. Ik kreeg er 2 waterdichte fietstassen bij en kon mijn rugtas bovenop de drager bevestigen. Dit ging helemaal goed komen!!

Helaas begon het wel gelijk te regenen maar toen ik dan toch begon te fietsen had ik al snel de eerste bordjes gespot. Als je wegfietst gewoon de kust aan je linkerkant houden en je komt op een mooi pad, een soort boulevard uit. Hier fiets je langzaam de stad Helsingborg uit waar het avontuur van de Kattegattleden dan begint!! Zoals je ziet zijn de bordjes goed herkenbaar en langs de hele route hetzelfde.

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Dag 1 – 22 km

Helsingborg naar Höganäs

Door de regen heb ik op deze eerste dag niet de stops gemaakt die ik zou maken bij zonnig weer. De eerste dag is namelijk maar 22 km en dus een makkelijk begin van de Kattegattleden.

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Hier wil jij toch ook fietsen?

Ook al is het met een regencapeje om?

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Viken, klein vissersplaatsje net voor Höganäs eindpunt voor dag 1 #Kattegattleden

Ik was onderweg naar Höganäs toen ik in het haventje van Viken bedacht dat ik toch even dit schattige plaatsje wilde bekijken.

Toen ik omdraaide en omhoog wilde fietsen sloeg het noodlot toe…

De derailleur van de fiets sloeg los en kwam in het achterwiel te zitten en nam een spaak mee. In 1 keer stond ik stil… Ik stond even om mij heen te kijken van….die is toch niet waar?

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Ik heb gelijk gebeld met Travelshop en zij hebben het super opgelost. De fiets mocht ik laten staan en naar mijn eindpunt van de dag gaan en zij zouden een fiets langs brengen. Er werd uitgelegd welke bus ik moest pakken om in Höganäs te komen en een leuke, jonge vent van het restaurant waar ik even was gaan zitten was zo lief om me zelfs een lift te geven naar de busstop. En…ik hoefde de koffie niet te betalen!!

Wat gastvrij en vriendelijk zijn ze in Zweden!!

Eind van de dag had ik een nieuwe fiets en ook nog een lift van de Travelshop naar een camping een stukje verderop in Örestrand waar ik graag mijn tentje op wilde zetten.

Het tentje wat ik bij mij had was een geleend tentje van een doorgewinterde fietser en collega van mij. Ik had hem thuis een keer opgezet en ook nu ging het weer als een speer. Mijn Nederlandse buren waren ervan overtuigd dat ik een geoefende fietser en kampeerder was! Toen ik vertelde dat dit zelfs de eerste keer was dat ik ging kamperen waren zij erg verbaasd.

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

(Tent: Wildebeast Tech Trek – Chera )

Ik had mijn tentje mooi bij de rand gezet zodat ik niet alle wind zou pakken die vanaf het strand de camping op waaide. Ik had wel een geweldig zicht op de zee als ik stond en daarom heb ik natuurlijk even een korte wandeling gemaakt. Heerlijk hoor!!

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

De prachtige westkust van Zweden

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Geïnteresseerd naar meer fiets trip ideeën ? Check deze blog eens van Marcella: Fietsen op reis

Dag 2 – 40 km

Höganäs naar Ängelholm

Fietsen langs de Westkust van Zweden

#Kattegattleden

Die nacht ben ik een aantal keren wakker geweest. Het is wel even wennen om op een klein en dun matje liggen. Deze had ik geleend van een andere reizigster die in Australië een super reis had gemaakt en deze veelvuldig gebruikt had. Ik moet zeggen dat hij lekker lag en warm bleef ondanks dat hij zo dun was. ( Thermarest – Traillite uit de Trek & Travel Series )  Ik lag alleen iets op een helling en dat was een leerpuntje voor de volgende nacht. Verder heb ik een prima nacht gehad!

Toen alles klaar was en ik de fiets inpakte hoorde ik een luid SISSEND geluid.. Aah!! De achterband was bij het ventiel lek gegaan. Niet te geloven?!?  Even dacht ik dat het niet de bedoeling was dat ik deze tocht ging fietsen?!… die gedachte heb ik snel weggedrukt en ik ben op zoek gegaan naar het reparatiesetje wat in de tas zat. Deze was helaas niet toereikend om een band te plakken of zelfs maar te wisselen. Bij de camping was niemand die me kon helpen dus er zat niks anders op dan de Travelshop weer te bellen.

Ook nu was het weer snel geregeld, ze zouden me wederom een nieuwe fiets brengen. De keuze was een herenfiets met 27 versnellingen of een damesfiets met 7 versnellingen. Ik koos voor de laatste omdat ik natuurlijk wel met bagage fiets en niet gewend ben aan een herenfiets. Rond een uur of 11, na een lekker ontbijt bij de camping en een wandeling door het bos stapte ik op fiets nummer 3 en kon ik mijn weg vervolgen!

Ik had nu wel een fiets waar ik vorig jaar de korte stukjes ook op gefietst had. Een stadsfiets met een mandje voorop 🙂

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Maar een fiets die het wel redt om mij de resterende 7 dagen over de route Kattegattleden te helpen!!

Deze dag heb ik een super mooie tocht gefietst langs de westkust van Zweden. Toch heb ik nog best veel zon gehad en vond het fietsen heerlijk! Ik ben iets verder gefietst en ging voorbij Ängelholm.

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Lange rijen brievenbussen zie je veel langs de weg in Zweden.  Ook zag ik vaak de postauto’s die er langs reden om de post er vanuit hun auto in te doen 🙂

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Het laatste flesje drinken wat ik nog bij mij had vanuit Denemarken,

wat een bijpassend plaatje!!

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Flickorna Lundgren (Zweedse website)

Ik heb op deze super leuke locatie een heerlijke lunch gehad. Zo langs de route en in ’the middle of nowhere’ staat in eens dit mooie huis met heerlijke tuin langs de weg. Super uitnodigend om er te gaan zitten en dat kon ik niet weigeren!!

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

De mooie, serene westkust van Zweden

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Ik heb deze dag ruim 40 km gefietst omdat ik zocht naar een goede plek om mijn tentje op te zetten. Tijdens de ochtendwandeling had ik een soort kampeerplaats gezien aangeduid met bordjes langs de route. Op soortgelijke plek wilde ik mijn tent opzetten. De kaart waarop de Kattegattleden is uitgestippeld zei dat ik hier bij het plaatsje Magnarp zo’n nederzettinkje zou moeten vinden en dus ging ik vragen. De man van het restaurant gaf al snel aan dat deze hier niet meer was maar dat ik uiteraard vrij was om bij zijn restaurant, in het haventje te komen kamperen.

Helemaal geweldig!!

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

De haven van Magnarp

Er was een openbaar toilet aanwezig voor de nacht / ochtend en in het restaurant kon ik natuurlijk lekker mijn avondeten nuttigen. Ik bedankte de man en liep naar buiten met een big smile op mijn gezicht. Dit was eigenlijk ook echt wat ik zocht. Ik mocht overal staan en dit plekje had ook nog wat luxe om zich heen!! Ik ging een goed plekje zoeken!!

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Kamperen aan de westkust van Zweden

Uitzicht op zee!!

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Dit is dus kamperen volgens het allemansrätten

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

#Happy #Kattegattleden #Zweden

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Het allemansrätten had je daar wel eens van gehoord?

Ik zal je uitleggen wat dit inhoudt. In Zweden mag je overal kamperen, mag je overal lopen en zijn er dus maar weinig plekken waar je het bordje verboden toegang ziet. Dat bordje art. 461 SR wat wij in Nederland best wel vaak zien. In Zweden zijn wel de nationale parken verboden om te kamperen. Dit om de natuur en de dieren wat rust te geven maar verder mag je dus je tentje overal opzetten. Je moet daarbij wel toestemming van de rechthebbende hebben. Lees hier meer over in de allemansrecht blog.

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Dit zijn overnachtingsplekken waar de bordjes langs de route naar verwijzen.

In de bossen waar ik door kwam zag ik vaak een bordje staan waarop aangegeven werd dat er een schuilplaats / kampeerplaats was gecreëerd waar je gebruik van kon maken. Ideaal dus!!

Fietsen langs de Westkust van Zweden

Dag 3 – 36 km

Het zou gaan regenen en dus vertrok ik op tijd zodat ik de tent droog in de fietstassen had. Ik had geluk, het was zonnig en droog en ik heb lekker mijn eigen gekochte ontbijt op het terras van het restaurant opgegeten.

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Na een half uurtje fietsen kwamen de eerste regendruppels al maar de route die ik fietste was geweldig. Mooi langs de westkust van Zweden en  dat gaf me dus elke keer die geweldige uitzichten over kleine baaien en woeste stranden. Na een tijdje fietsen bracht de route mij door een stukje binnenland. Ik maakte een korte doorsteek naar het eindpunt van deze dag Båstad. Ik moest toch een aardig bultje op fietsen…en deze ben ik wel gaan lopen. Met ongeveer 15 kg achterop ben je toch net dat stukje zwaarder 🙂

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Bovenaan gekomen zag ik een kunstwerk staan. Deze was door de Nederlandse Karin van der Molen gemaakt en maakt deel uit van een expositie die langs de route is gesitueerd!

Op het hoogste stuk van deze dag kwam ik langs de golfbanen en daarbij hoort natuurlijk ook een restaurant. Ik kon daar even heerlijk zitten, beetje opwarmen met een kop koffie en een lekker broodje! En toen de berg weer af aan de andere kant, opnieuw naar de westkust van Zweden!

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Fietsen langs de Westkust van Zweden

Een hostel / Vandrarhem in Båstad

Omdat ik had voorzien dat ik vandaag niet kon gaan kamperen door de regen had ik een Vandrarhem (hostel) geboekt in Båstad. Deze was bij het sportcentrum en als service kon je dan gebruik maken van de sauna en sportgelegenheden die ze te bieden hadden. Maar…ik had gezien dat er een sauna op een wel heel leuke plek zat. Namelijk boven de zee…. het kallbadhuset.
Daarnaast heeft dit hostel ook de gelegenheid dat je zelf kan koken, een gedeelde keuken is beschikbaar. Ik had een kamer met eigen badkamer en televisie. Er is verrassend veel Engelstalig op de Zweedse televisie, het is dan wel Zweeds ondertiteld. Maar dus ideaal als je wel even tv wil kijken op een regenachtige avond 🙂

Kallbadhuset Skansen

Uiteraard ging ik naar het Kallbadhuset om me lekker op te warmen! Het was onderhand droog geworden en ik kon op weg ernaartoe de stad nog een beetje bekijken.

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van ZwedenWat een geweldige  lokatie om lekker op te warmen he? 

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Het Kallbadhuset hoort bij het hotel Skansen maar is ook te bezoeken zonder dat je in het hotel verblijft. De entree is 120 kronen en dat is zo’n 12.50 euro. Je kunt de ochtend een paar uur of de middag vanaf 14.00 uur tot 19.00 uur.

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Het verbaasde me wel dat het een niet gemengde sauna is. Dus er is een herenkant en een dameskant, de vrouw die er werkte vertelde ook dat ze het idee had dat de wereld Zweden uitlachte om dit fenomeen. De Zweden staan er bekend om, de sauna’s…en dan kan het niet dat men elkaar naakt ziet.  Dit kwam ter sprake omdat ik alleen met bikini gebruik kon maken van de sauna omdat er aan de heren kant een probleem was met de douches en zij dus onze douches moesten gebruiken.

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Heerlijk opwarmen en een middag de spieren rust geven 🙂

Dag 4 – 38 km

Båstad naar Halmstad

Ook de vierde dag waren de vooruitzichten niet zo dat ik regenvrij zou fietsen en dat ik zou kunnen kamperen, heel jammer. Het regende toen ik wegfietste en dus heb ik lekker de tijd genomen om te ontbijten bij een lokale bakker. Als je een broodje en een kop koffie koopt mag je altijd een tweede kop koffie bij schenken. Dus ik kon mij hier wel een uurtje vermaken 🙂

Toen ik uiteindelijk ging fietsen was het droog. Ik kwam op een pad langs de kust maar midden in de natuur te fietsen.  De herfst was echt aan het starten…ik zag mooi lichtgroen mos en een aantal mooie paddenstoelen!

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Wat ik ook mooi vond om te zien is dat je overal mensen ziet lopen. Ze waren paddenstoelen aan het zoeken. Ik zag ze met zakken en tassen kriskras door het bos lopen en hun avondeten of lunch bij elkaar sprokkelen. In Nederland is dit veelal verboden omdat men denkt dat de paddenstoelen uit zullen sterven of dat men niet meer wil dat je van het pad afgaat in bossen. Zo raken wij, Nederlanders, helaas wel een beetje van de natuur verwijderd zonder dat we dat in de gaten hebben.

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Sommige bultjes waren toch echt te lang om te blijven fietsen…. Nou ja…dan ook maar eens een fotootje ervan maken hè? Op deze foto zie je de bagage (15kg) en dus een klein bergje was al gelijk een stukje zwaarder trappen…met maar 7 versnellingen 🙂

Sometimes life is a struggle 😉

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Toen ik hierboven was en de bocht omging kwam ik op een zelfde soort verlaten provinciaalse weg als deze uit maar begon ik vreemde geluiden te horen. Hoe dichter ik bij dat bosje kwam hoe beter ik de geluiden hoorde. Ik kon de geluiden alleen niet plaatsen….niet duiden….ik snapte ze niet zeg maar.

Dat kun je aan mijn reactie tijdens het filmpje ook wel horen 🙂

https://www.instagram.com/p/BZO4MWhnrBY/?taken-by=safeandhealthytravel

Langs de route kom je een heel aantal kunststukken tegen. Sommige beter en makkelijker te herkennen dan anderen maar ik heb er wel een paar gezien. Het is een project wat dit jaar gestart is en misschien nog wel doorloopt naar volgend jaar. Hier kun je zien welke kunstwerken er allemaal zijn en waar ze staan.

Ook deze nacht ben ik niet gaan kamperen, ik begon er ook aan te twijfelen of de tent nog wel uit mijn tas zou komen. De vooruitzichten waren namelijk erg slecht. Ik heb in Halmstad een korte pauze ingelast om een lekkere lunch en kop koffie te drinken maar ook om te kijken waar ik die nacht zou slapen.

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Ik vond een vandrarhem in een conferentiecentrum net voorbij Tylosand waar ik vorig jaar in een super de luxe hotel zat tijdens een TBEX trip. Dit vandrarhem (hostel) heet Tyleback en is een conferentiehotel waar ook een aantal kamers in bijgebouwen zat. Daar kon ik voor een redelijke prijs een kamer krijgen. De prijzen in Zweden zijn toch anders dan ik gewend ben in Azie…dus daar moet je even aan wennen 🙂

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Hotel Tylosand waar Per Gessle van Roxette mede-eigenaar is en waar ik vorig jaar wel een nachtje doorbracht!! Geweldig hotel! Maar nu moest ik doorfietsen 🙂

Dag 5 – 57 km

Halmstad naar Falkenberg

Heerlijk ontbeten in het conferentiecentrum en toen weer op pad. Helaas was het regenachtig en toen ik op mijn fiets stapte moest ik dus mijn regencape weer aan doen.  Ik kwam op het fietspad waar ik vorig jaar ook fietste. Langs de molen waar ik vorig jaar ook even afstapte, bij Haverdal.

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Erg fijn om overal de bordjes te zien staan.

Verdwalen kan haast niet op deze route!!

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Als je later in de ochtend komt is het leuk om even bij deze molen aan te gaan. Je kunt er koffie / thee drinken en wat lekkers eten!!

Een stukje verder op de route kwam ik dan toch eindelijk mijn eerste ree tegen. Daar stop ik voor en maak ik een foto van natuurlijk. Helaas was het weer nog steeds regenachtig en dus het licht niet fijn en op een afstand dat mijn toestel het niet scherp krijgt..  Ik werd hier wel weer blij van!

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Toen het weer wat harder begon te regenen kwam ik weer langs een bushokje waar ik kon schuilen. Ik had nog een extra broodje vanaf het ontbijt ingepakt en heb die daar heerlijk opgegeten toen ik opeens een geluid hoorde wat ik niet kon plaatsen. Toen ik door het glas van het bushokje om mij heen keek zag ik honderden ganzen over vliegen. Zij vlogen uiteraard richting het zuiden.

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Zoals je ook aan de boerderij kan afleiden fietste ik al een tijdje iets meer van de kust af. Over de mooie landweggetjes van Zweden. Heerlijk fietsen en weinig verkeer om mij heen. Het duurde  niet lang voordat ik de westkust van zweden weer in het zicht kreeg.

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Ik vond dit stukje van de Kattegattleden route bij Grimsholmen echt heel mooi. Super mooie uitzichten en ook stukken langs de kust waar je mooie wandelingen kan maken. Het was onderhand droog geworden en dus heb ik mijn fiets ook even aan de kant gezet om een korte wandeling te maken!!

Hier vond ik ook een toilet in het buiten gebied en daar kon ik mooi mijn fiets stallen en het groen in wandelen langs de kust. Zie mijn blog over Veilig fiets in Zweden voor een foto hiervan.

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Al snel reed ik hierna richting de stad Falkenberg, mijn eindpunt van deze heerlijke dag. Ik had een adres gekregen waar ik kon overnachten. Op dit moment van de reis had ik het al opgegeven dat ik nog met een tentje langs de route zou kunnen kamperen. De vooruitzichten bleven regenachtig en eigenlijk alleen maar meer ipv minder.

In Falkenberg verbleef ik in het Grand Hotel net naast de mooie brug en dus net in de oude stad. Ik had net voordat ik binnen kwam een flinke regenbui gehad en nog even van een bakje koffie genoten in het Falkenberg Strandbad hotel waar ik niet eens voor hoefde te betalen. Zo gastvrij en lief weer!!

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Toen het weer wat opklaarde ben ik natuurlijk de stad gaan verkennen. Het stadje is een van de oudste langs de route en de oudste van de provincie Halland waar ik op dit moment in fietste. Ik wilde dus graag nog even wat zien van Gamla Stan, het oude stadje. Na een gezellige Fika met Rosi en Ase van het toerisme, die de route Kattegattleden promoten, ben ik op pad gegaan.

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Wat een mooi kleurrijk stukje van de stad he?

Zeker de moeite waard om hier even een paar straatjes van mee te pakken.

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Als je de stad binnenkomt over de oude brug ga je niet gelijk linksaf wat de route aangeeft maar 1 straat verder kom je in dit mooie stukje stad uit. Als je daarna weer terug naar de rivier gaat kom je weer op de route uit.

Dag 6 – 40 km

Falkenberg naar Varberg

Het regende weer toen ik weg ging… ik koos er dus voor om maar lekker uitgebreid te gaan ontbijten. Ik koos voor Stalboms Konditori (Zweedse site). Ik moest er een stukje voor om fietsen maar het was het dubbel en dwars waard. Het was er zowaar al druk en veel lokale mensen zaten hier te ontbijten.

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Heerlijk croissantje met gerookte zalm.

Zie je ook het flesje sap op de achtergrond? Dat concept vind ik ook super!! Rescued fruit, dus fruit wat er niet mooi uitzag of een kneuzing had en dus niet in de winkel geaccepteerd wordt. Daar wordt heerlijke sap van gemaakt en verkocht! Allerlei combinaties zijn er en het aanbod is zo groot als het afgewezen fruit.

Toen ik een stukje onderweg was begon de zon te schijnen. Wat kun je daar dan gelukkig van worden!! Ik postte ook een foto op instagram met de tekst “Instant Happiness” Wat heerlijk is het dan weer om de tijd te nemen om even stil te staan, te genieten van de omgeving en veel foto’s te maken!!

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden
Instant Happiness

Ik heb volop genoten van deze dag! Het was maar 40 km en dus hoefde ik niet zo ver te fietsen. Ik kon dus de tijd nemen om ook van de route te genieten. En wat ga ik dan altijd doen als ik blij ben? Dat weten jullie vast al 🙂 Ik ging uiteraard op mijn hoofd staan!!

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Helaas is de foto niet helemaal scherp geworden maar deze pose was een uitprobeersel en toch redelijk gelukt 🙂 Op een volgende reis of mooie locatie ga ik hem weer proberen en natuurlijk probeer ik dan stil te staan!

Net voordat je in Varberg komt fiets je door Apelviken, een klein plaatsje in een baai. Het is een waar surfersparadijs en het beste plekje aan de westkust van Zweden om te surfen. Ook nu zag ik nog mensen nog zwemmen en kiten. In deze leuke baai was voor mij een huisje geboekt op de camping Apelviken.

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

En als het dan lekker weer is en de plek ernaar is dan kun je nog even een mooie compositie maken die weergeeft waar ik was en waar ik mee bezig was.

Fietsen aan de westkust van Zweden … #ZinvolReizen 🙂

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

En dan begint zo langzamerhand het einde gewoon in zicht te komen!

Nog 141 km te gaan en dus al 231 km gefietst langs de westkust van Zweden!

Dag 7 – 74 km

Varberg naar Kungsbacka

Ik fietste die ochtend weg uit Apelfiken en het pad langs de westkust van zweden naar Varberg is echt geweldig! Van veraf kun je het fort van Varberg al zien liggen en hoe dichterbij je komt hoe imposanter hij begint te worden. Het is echt een geweldig fort en vorig jaar was ik er al eens binnen geweest en rondgelopen.

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Fietsen langs de mooie westkust van Zweden

Kattegattleden, Fietsen langs de Westkust van Zweden

Bovenstaande foto’s zijn van juli 2016

Maar toch werd het weer ook echt heerlijk en ik kon genieten van de natuur onderweg. Net na Varberg raakte ik kort de weg kwijt, ik ben over de snelweg gefietst en moest weer terug erover heen… Ik had een bordje gemist door een wegopbreking. Toen ik de afslag bij het Getteron Natuurgebied wel nam kwam ik door een geweldig stukje te fietsen! 

Van dit soort paden en plekken word ik blij!

Fietsen langs de Westkust van Zweden #Kattegattleden

En toen kwam ik ook nog een addertje tegen, langer dan 35 cm was hij niet hoor 🙂

Mijn dag kon niet meer stuk!!

Fietsen langs de Westkust van Zweden #Kattegattleden

Fietsen langs de Westkust van Zweden #Kattegattleden

Een stukje verder deze dag zag ik deze schoonheid. Deze rups was zeker 10 cm groot en dus echt wel de moeite waard om even voor van de fiets te stappen.. Het is de rups van de Groot Avondrood vlinder en omdat hij zo groot is wordt hij ook wel olifantrups genoemd.

Fietsen langs de Westkust van Zweden #Kattegattleden

Wat een heerlijke dag was dit. Het gebied waar ik door fietste werd alleen maar beter en mooier!! Op een gegeven moment kwam ik in een wat hoger gebied en dus ook kans op mooie uitzichten! Ik stapte van mijn fiets en liep het hek door om nog net iets hoger te komen.

Fietsen langs de Westkust van Zweden #Kattegattleden

Ik vind het een van de mooiste foto’s van deze 8 dagen geworden.

De wolken zijn super!! En het uitzicht was echt geweldig!!

Deze dag bleef me verrassen met haar schoonheid!!

Fietsen langs de Westkust van Zweden #Kattegattleden

De schitterende westkust van Zweden

Uiteindelijk kwam ik in Kungsbacka aan en checkte ik in bij het Best Western. Ik heb mijn fiets gewoon binnen in de gang gezet. Bij een late incheck is er geen personeel meer en telefonisch heb ik  contact gehad. Ze vonden het helemaal prima toen ik zei dat daar wel ruimte voor was.

Heerlijk douchen na een van de langste dagen fietsen en toen het stadje verkennen. Het heeft een erg leuk park bij het station en gelijk tegenover het hotel. Het centrum heeft ook erg leuke winkeltjes en allerlei restaurantjes. Ik zag een Indiaas restaurant en ik kan dat vaak niet weerstaan maar toch ging ik vandaag voor een pizza!!

Fietsen langs de Westkust van Zweden #Kattegattleden

Dag 8 – 63 km

Kungsbacka – Goteborg

De laatste dag brak aan!! Daar wilde ik eigenlijk nog niet over na denken maar toen ik begon te fietsen begon het ook al snel te regenen.

Ik fietste vol tegen de harde wind in en dan denk je ook al snel van… hmm.. volgens mij heb ik ergens gehoord dat ik een stuk kon afsnijden. De route zou namelijk een heel stuk over een soort schiereiland fietsen en dus de hele tijd langs de westkust van Zweden … in die harde wind.

Fietsen langs de Westkust van Zweden #Kattegattleden

Fietsen langs de Westkust van Zweden #Kattegattleden

Ik heb google maps aangezet, wat hebben we het toch makkelijk hè? Mijn route werd herberekend en ik koos een pad wat van de westkust van zweden af week. Het binnenland in, het was een avontuurlijke route maar ook juist een hele leuke route. Even dacht ik dat ik een doodlopende weg in gestuurd werd en dat zou hij voor auto’s ook zijn geweest maar op de fiets redde ik het wel. Echt bedoelt als fietspad is het ook niet maar ik haalde het. 2x afstappen voor diepe plassen waar ik omheen moest lopen en toen kwam ik weer in de bewoonde wereld terecht! Leuk!

Fietsen langs de Westkust van Zweden #Kattegattleden

Fietsen langs de Westkust van Zweden #Kattegattleden

Eenmaal terug op de route begon het te regenen. Ik heb een tijdje geschuild maar het leek er niet op dat het zou gaan stoppen.

Fietsen langs de Westkust van Zweden #Kattegattleden

Na een tijdje hier te hebben gezeten ben ik maar gaan fietsen. Het was de laatste dag en ik bedacht me maar dat ik dan maar op mijn laatste plek doorweekt aan moest komen als het zou blijven regenen. Gelukkig kon ik nog wel van de omgeving genieten! Weer kwam ik langs de mooiste plekjes en havens!

Fietsen langs de Westkust van Zweden #Kattegattleden

Heerlijk kustpad langs de westkust van zweden om te fietsen!!

Fietsen langs de Westkust van Zweden #Kattegattleden

Ja .. ik begon al aardig doorweekt te worden 😉

Op weg naar Gotenburg - ZwedenHoe leuk zijn die huisjes?

Ik ben niet meer ergens gestopt maar ben door gefietst om zo snel mogelijk van een lekkere kop koffie in Gotenborg te gaan genieten 🙂

Brug bij Gotenburg - Zweden

De brug kwam in zicht! De brug die ik al kende van mijn vorige bezoek, de brug die Gotenburg aankondigt!! Ik werd blij en maakte gelijk een foto. Na deze bocht komt nog een plekje waar je een mooiere foto kan maken maar onderhand was er een stortbui begonnen. Ik had nog niet zo’n harde bui gehad en voor ik goed en wel in Gotenburg was liep het water me de schoenen in. Het was dan ook de laatste dag en ik sloot hem in stijl af 🙂

Op het eindpunt ben ik niet eens op zoek gegaan naar het officiële bord van de Kattegattleden. Een dag later maakte ik wel een foto..toen was het weer wat beter 🙂

Binnenstad Gotenburg - Zweden

Ik was doorweekt… ik heb hierna nog 2 dagen lang op slippers gelopen in Gotenburg omdat de schoenen die ik de hele tocht al aan had tot op de binnenzool nat was.. 🙂

Ik ging gelijk door naar het STF City Hotel aan de Drottininggatan, heerlijk in de winkelstraat middenin het centrum. En ik mocht ook nog eens gelijk mijn kamer op, ik had geluk! Ik was namelijk veel te vroeg. Mijn fiets werd in het hok geplaatst waar je koffers neerzet.. en ik ging naar boven!!

Toen ik weer opgewarmd was en droge kleren aangetrokken had ben ik het winkelcentrum ingegaan op zoek naar die heerlijke kop koffie!

Cappuccino Binnenstad Gotenburg - Zweden

Ik kon terug kijken op een geweldige reis. Ik heb veel meegemaakt en veel doorgemaakt… met name door het weer wat niet echt mee zat. Uiteindelijk maakt dat achteraf niet uit voor een geweldig gevoel! I did it!! Ik heb 8 dagen gefietst, ik heb het overleefd 🙂 Ik heb super mooie plekjes gezien langs de westkust van Zweden!! Ik was lekker veel buiten en genoot van de natuur!!

Fietsen langs de Westkust van Zweden #Kattegattleden

Steeds meer vind ik het juist leuk om uit mijn ‘comfort zone’ te stappen en om zodoende ervaringen op te doen die ik niet meer vergeet. Daar waar ik niet uitgedaagd word en niet echt iets moet doen is de herinnering toch minder diep en daardoor minder leuk!

Die avond liep ik met een brede glimlach op mijn gezicht nog even rond in Gotenburg. Wat een geweldige stad. Ik zat even aan de kant van het water te genieten van de zonsondergang en voelde me zelf toch echt wel gezegend dat ik dit allemaal kan en mag doen!!

Reflectie Binnenstad Gotenburg - Zweden

Zou jij deze route ook wel eens willen fietsen?

Deel je deze blog ook voor anderen?

Fietsen langs de Westkust van Zweden #Kattegattleden

Fietsen langs de Westkust van Zweden #Kattegattleden

Ben je ook nieuwsgierig naar andere avonturen?

Crossen in de Zandduinen van de VAE

Tai Chi bij  het Hoan Kiem Meer – Hanoi, Vietnam

Even op bezoek bij Roberto Escobar – Medellin, Colombia

3 dagen in de Jungle van Kota Kinabatangan – Borneo, Maleisië

Drijven in de Dode Zee, Israël

Of kan ik je inspireren om te gaan wandelen?

N70 wandelroute – Rijk van Nijmegen – 15km

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik

13 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *