De eeuwenoude Gletsjer Solheimajokull beklimmen – IJsland

We stonden onderaan de eeuwenoude Solheimajokull en we kregen allemaal ijzers onder onze schoenen. Daarnaast kregen we ook allemaal een heupgordel om. Door deze voorzorgsmaatregelen zag je een aantal mensen bedenkelijk kijken.

” Dit was toch niet gevaarlijk ofzo?? “

zag ik ze denken.

Solheimajokull beklimmen

Zonder deze maatregelen is het niet veilig om dat eeuwenoude ijs op te gaan werd ons medegedeeld door de gids. Natuurlijk gaan we er niet vanuit dat er wat gebeurd maar als dit wel zo zou zijn dan kunnen we je tenminste weer uit een diep gat heisen.. Hmm…dat was niet het antwoord dat ze verwacht hadden. Maar de gids draaide het gesprek snel de andere kant op. We zouden boven op de gletsjer ook de zon onder zien gaan en daar zouden we geweldige foto’s van kunnen maken. Ik zag aan de gezichten van een aantal dat ze het wel spannend vonden!

Gletsjer Solheimajokull beklimmen

Ik was in januari in IJsland en dan gaat de zon rond 4 uur half 5 al aan het schemeren en we liepen pas rond half 2 naar boven dus zoveel tijd hadden we niet meer. Ik keek om me heen en zag alleen maar sneeuw… hoge bergen bezaaid met sneeuw. Onderaan die bergen zag ik een klein meer en in dat meer zag ik een aantal ijsschotsen liggen. Wat een geweldig beeld gaf dit. Erg koud was het gelukkig niet! Het zal rond het vriespunt zijn geweest en er stond geen wind.

Solheimajokull beklimmen

 

Solheimajokull beklimmen

Het meer waar we bij stonden was de uitloper van deze eeuwenoude gletsjer. Hij heet Solheimajokull en is een uitloper van de grote gletsjer Mirdalsjokull. Deze grote ijskap bedekt de actieve vulkaan Katla. De laatste uitbarsting is van 1918 en, maak je geen zorgen, de vulkaan wordt nauwlettend op activiteit in de gaten gehouden.

Solheimajokull is maar klein vergeleken bij de ijskap, Mirdalsjokull, waar het een onderdeel van is

Lopen op ijs is natuurlijk al een uitdaging laat staan dat je ook nog omhoog gaat en dus op scheve ondergronden loopt. Nadat iedereen ze goed onder had gebonden kregen we nog een soort pikhouweel 🙂 waar we ons eventueel nog mee konden vastzetten voor houvast en daarna begon de tocht.

Solheimajokull Beklimmen

We liepen achter elkaar en het was van belang dat we hetzelfde pad kozen allemaal. Dat pad was veilig en daar was het ijs dik genoeg … Althans…daar zaten geen gaten onder het sneeuw…of luchtbellen in het ijs. Het ijs op zich was tientallen meters hoog… Het vroor jaar na jaar op en de laag die nu bovenop lag was ongeveer 80 jaar oud. Dat konden ze zien aan een laag zwarte as die aan de oppervlakte kwam. Dit was as van de uitbarsting van de Katla van 1918.

Hoe apart is dat? Ik vond dat super om te zien!!

As van bijna 100 jaar geleden komt nu weer boven…

Het uitzicht werd steeds mooier als ik achter mij keek, hoe hoger we kwamen hoe meer we konden zien. Hoe later het werd hoe mooier de lucht ook werd.

Solheimajokull beklimmen

Toen we boven waren liepen we naar een mooi stukje waar een soort boog was ontstaan. Deze was nog dik genoeg om met z’n allen onderdoor te lopen en te staan en te bewonderen. We kwamen ook nog langs een andere maar als er teveel gesmolten al is is er kans op afknappen van het oude ijs. En deze was dus niet meer veilig om onderdoor te lopen.

Solheimajokull beklimmen

Ondertussen ging de zon al onder. De hemel kleurde weer in allerlei tinten en dit gaf ons een geweldig uitzicht over het wonderbaarlijke landschap van IJsland.

Zonsondergang vanaf Gletsjer Solheimajokull

Solheimajokull beklimmen

Een aantal van ons begon zich zorgen te maken. Hoe lang moesten we terug lopen? Hoe lang voordat het donker was… Hadden we licht bij ons? Het viel allemaal mee .. Het lopen terug gaat altijd sneller… De zon gaat helemaal niet zo snel onder… En we waren dus ruimschoots op tijd weer beneden en liepen in het duister langs het meer terug naar onze bus om naar een restaurant te gaan om een heerlijke IJslandse soep te gaan eten.

 

Wil je meer lezen over mijn avonturen in IJsland? Lees dan: In de zomer 10 minuutjes werd mij verteld, Pingvellir  Over het pad wat ik koos om bij een waterval te komen, het werd klim- en klauterwerk! Geweldig toch?

Of van de grootste tegenstelling die ik ooit meemaakte….namelijk het Badderen in een winterlandschap

Solheimajokull

Als je deze blog leuk vond deel hem dan zodat anderen hem ook kunnen lezen 🙂

Wil je weten waar ik sliep tijdens mijn verblijf in IJsland?

Het waren 5 accomodaties omdat ik een korte roadtrip deed, geweldig!!

Ik ging ook Op zoek naar het Noorderlicht!

En ik ging Badderen in een Winters Landschap!

En ga ook de beste Hamburger van IJsland eten!

De Beste Hamburger van Reykjavik, IJsland

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik

8 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *