Trekking naar de top van Mt. Pulag – De Filipijnen

Ik wilde natuurlijk wat avontuur op mijn tweede trip door een deel van de Filipijnen. Toen ik deze trip vond boekte ik hem gelijk, dit leek me een super avontuur! Een trekking naar de top van Mt. Pulag. Het is de hoogste bergtop op Luzon met zijn 2926 meter boven zeeniveau. Ze bieden een tweedaagse trip aan omdat we midden in de nacht naar boven zouden gaan zodat we de zonsopgang zouden zien op de top. Klinkt dat niet geweldig?

Ik wilde een uitdaging en vond deze geweldige trip! Ik heb er geen spijt van en zou de uitdaging zo weer aan gaan! Trekking naar de top van Mt. Pulag is wel een van de highlights van mijn trip naar de Filipijnen van december 2017!

Ik ontmoette de groep vroeg in de morgen in Baguio. Zij hadden de nachtbus vanuit Manilla genomen en ik was al een paar dagen in Baguio en had de stad al goed verkend.

Lees hier meer over de Zomerhoofdstad van de Filipijnen

We begonnen in het donker ter rijden naar Mt. Pulag en we hadden voordat we er zouden aankomen nog een aantal stops in petto. De eerste was een ontbijt stop natuurlijk!

Hiking to the Summit of Mt Pulag

Dus mijn tweedaagse begon met een heerlijk uitzicht!

We bezochten ook een dam bij Bokod, de Jangjang hangende brug… Ik vond dat wel even leuk om te zien en om er te lopen. Wat een geweldig uitzicht over die droge rivier! En daarna bezochten we nog de Daclan Sulfur bron waar het natuurlijk erg stonk naar rotte ei 🙂

Hiking to the Summit of Mt Pulag
Early morning Yoga @ Jangjang Hanging Brug

Hiking to the Summit of Mt Pulag
Ambuklao Dam bij Bokod

Hiking to the Summit of Mt Pulag
Daclan Sulfur Bron

Voordat we de berg Mt Pulag mochten betreden moesten wel allemaal een medisch rapport op laten stellen. Je moet een certificaat hebben dat je geacht wordt de klim te kunnen doen. Het is een afgelegen gebied en ze willen niet dat er ongelukken gebeuren of onwelwordingen zijn waar ze een ambulance voor nodig zijn. Die is er dan veel te laat of helemaal niet..

Hiking to the Summit of Mt Pulag

Vroeg in de namiddag waren we op de berg. We kochten onze permit en kregen een les in veiligheid en over de achtergrond van de berg en de culturele achtergrond. Hierna mochten we door en gingen we richting onze homestay!

Trekking naar de top van Mt. Pulag

Hiking to the Summit of Mt Pulag

Hiking to the Summit of Mt Pulag

Ik vind het altijd super om in een homestay te verblijven. Dit betekende nu dat we in een klein dorpje zaten een paar km voor de start van de tocht en in een woning bij een Filipijnse familie. Ik zette mijn tas weg en begon de omgeving te verkennen. Ik vond het echt super!

Hiking to the Summit of Mt Pulag
Er wonen hier allemaal boeren die groentes verbouwen

Hiking to the Summit of Mt Pulag

Hiking to the Summit of Mt Pulag
De gids kwam ik onderweg tegen en die vertelde me dat dit de hoogste (in hoogtemeters) basisschool van de Filipijnen was.

Hiking to the Summit of Mt Pulag

We hadden natuurlijk een vroeg diner wat klaar gemaakt was door de eigenaren van de homestay. Hierna gingen we allemaal vroeg naar bed. Om 1 uur in de nacht zouden we gaan lopen en dus moesten we er ongeveer rond middernacht alweer uit.

Hiking to the Summit of Mt Pulag
We hadden een leuke groep en na de rit en nu met het eten begonnen we elkaar een beetje te kennen en werd het gezellig!

Trekking naar de top van Mt. Pulag

We werden met de bus gebracht naar het begin van het pad, daarna liepen we het donker in. Ik had een lamp bij me maar in het begin waren er nog zoveel mensen om mij heen met lampjes dat ik die van mij niet veel hoefde te gebruiken.

Bedenk je dus wel dat dit geen prive wandeling is met jou groep en je gids..

Als je begint met de trekking heb je je eigen gids bij je en een lokale gids. Dit is een regel zodat het dorp en de community daar altijd ook mee verdiend aan alle toeristen die de berg trekt. De ene gids liep voor en de andere liep achter om de groep te sluiten. Al snel bleek het voor een paar te snel te gaan en dus liepen wij met de lokale gids en bleef onze eigen gids achter met de langzaamsten.

Er zijn 3 pauze plekken en al snel waren we bij pauze 1. Het was nog donker en we zaten even en aten wat.

Het weer was niet super en het begon zelfs wat te regenen. We hadden allemaal onze poncho’s bij ons en toen het niet droog leek te worden zijn we verder gegaan. We liepen het bos in en dit was een mossig bos, het was glad en nat. In dit bos is het de hele dag vochtig en dus groeit het mos geweldig! Ik denk dat we hier ook wel een uur hebben gelopen en toen kwamen bij de laatste fase. Bamboo, alleen maar bamboo en dan een lage versie. Zoiets als gras.

Trekking naar de top van Mt. Pulag

De Filipijnen

Het was nog steeds best wel donker toen we boven de bomengrens aankwamen. Ineens liepen we weer in de volle vrijheid om ons  heen, ik kon de horizon weer zien.

Het regende nog steeds en de kans op een mooie zonsopgang begon toch wel erg klein te worden.. Op een goede dag zou je met de zonsopgang het gevoel krijgen dat je op een deken van witte wolken staat waar dan de zon in opkomt en nog wat toppen van bergen doorheen komen..

We kwamen nu aan de top.. Het regende, het was fris.. en bewolkt!

Hiking to the Summit of Mt Pulag

We kregen een lekker bakkie koffie en gingen zitten. Met onze ruggen tegen het bamboogras zodat we uit de wind zaten. Het bakje koffie smaakte echt heerlijk na die lange tocht en het koekje erbij maakte het bijna een goddelijk ontbijt 🙂

Op een gegeven moment zijn we toch maar foto’s gaan maken. We stonden notabene wel boven op de berg Pulag! Nog even genieten van het feit dat we er waren…en toen maakten we ons weer klaar voor de lange tocht naar beneden!

Hiking to the Summit of Mt Pulag

En net op dat moment dat we weg wilden gaan brak de zon door. Het weer werd beter en gelijk werd de temperatuur heerlijk!

Dat zijn dan weer zulke heerlijke momenten!

Hiking to the Summit of Mt Pulag

Life can be so good!

Uiteraard kon het beter en zou het super zijn geweest als ik die foto van dat wolkenkleed met een opgaande zon zou hebben die je overal op de advertenties ziet voor deze trip 🙂 Maar ik werd super blij van dit moment. We waren boven, de zon brak door en we zouden door het geweldige gebied terug lopen met heerlijk weer!!

Als zoiets dan gebeurt is dat een blik met instant happyness wat opengetrokken wordt en voel ik me het rijkste mens ter wereld!

Trekking naar de top van Mt. Pulag

En toen waren we dus echt klaar om naar beneden te gaan. Ik zag het pad voor het eerst ook al had ik er al over gelopen toen we naar boven gingen. We begonnen met het geweldige uitzicht over het korte bamboogras.

Wat een uitzichten!!

De uitzichten op Mt. Pulag

Hiking to the Summit of Mt Pulag

Hiking to the Summit of Mt Pulag

Ik kon eigenlijk niet genoeg krijgen van dit geweldig uitzicht! Ik heb een aantal jaren geleden ook een hike gedaan op Cebu, ik ging toen Osmena Peak beklimmen. Dit landschap leek er wel iets op. Zulke ruwe en ruige bergen.

Ik vind ze geweldig, jij dan?

Hiking to the Summit of Mt Pulag

Hiking to the Summit of Mt Pulag

Dus na een tijd kwamen we weer bij het bos aan. Het mossige bos, langzaam aan werd het steeds meer mossig. In het begin alleen wat op de takken en stammen. Ik vond het een geweldig gezicht hebben… Je zou  het zo in een horror film kunnen gebruiken als decor!

Is het niet geweldig hoe alles dan zo groeit? Zoveel verschillende soorten mos, planten en bloemen maar ook insecten zijn er dan.

Hiking to the Summit of Mt Pulag

Hiking to the Summit of Mt Pulag

En toen waren we al weer bij de eerste stop, de stop voordat we echt het bos in gaan. Daar waar het uitzicht weer klein wordt 🙂

Hiking to the Summit of Mt Pulag

Hiking to the Summit of Mt Pulag

Het was nog steeds nat en gald maar ik kon nu tenminste zien waar het glad en oneffen was. Mijn schoenen…ze waren nieuw voor deze trip.. ze zagen er niet uit!! Maar hey.. Ze hebben me goed boven gebracht en ik liep er  heerlijk op!

Hiking to the Summit of Mt Pulag

Hiking to the Summit of Mt Pulag

Dit katje zagen we de heenweg ook al. Toen zat’ie bij stop 1. Hij was lekker aan het snorren en gaf ons allemaal kopjes. Hij zal dat vast elke dag doen 🙂 Nu lag hij relaxed ergens langs het pad in het bos op een boomstam ons te bekijken!

Hiking to the Summit of Mt Pulag

Niet lang na het bos kwam ik tussen de landbouw te lopen en was ik terug in het dorpje waar we die nacht afgezet waren. Op dat moment liep ik nog alleen 🙂 Toen we tussen de landbouw kwamen te lopen waren er een aantal mannen met scooters/motors die er stonden en die je voor een klein bedrag naar je homestay wilden brengen. Ik snap helemaal dat een aantal die opties maar al te graag aannamen. Maar ik wilde het uitlopen tot het eind.

Ik kocht een lekker cakeje in het dorpje en liep ook die laatste km’s erbij naar onze geweldige homestay!

Die heerlijke roze cakejes had ik toch zeker verdiend!

Hiking to the Summit of Mt Pulag

Na een heerlijke warme douche en wat relaxen op de veranda waren we klaar voor de foto! We kregen allemaal een certificaat en een t shirt ter herinnering!

We hebben het allemaal gehaald, de top van Mt. Pulag!

Wil je ook de clip zien die ik gemaakt heb van de tweedaagse?

Boeken en Verblijf

Ik boekte deze trip bij een Filipijns bedrijf: Trail Adventures. Ik vond ze online en het contact verliep super en heel vertrouwd.

We verbleven in Baban’s Homestay in het plaatsje Babalak aan de voet van Mt. Pulag. Het eten was heerlijk! Ik had een goed bed, samen met 2 anderen op een kamer.  Je kunt er een warme douche nemen tegen een kleine vergoeding. En…het kleine neefje heeft mijn schoenen weer helemaal schoongemaakt voor een kleine vergoeding 🙂

Duur

Deze trip wordt aangeboden als een twee dagen trip vanaf Manila.

De trekking duurde tenminste 3 tot 5 uur naar boven en dan natuurlijk ook nog weer naar beneden.

Tip

Je kunt deze trekking ook als een meerdaagse trip doen. Dan start je elders en loop je meer dagen. Ik kon helaas die trip niet boeken maar eigenlijk ging mijn voorkeur daar naar uit.

Vond je deze trip leuk? Deel hem dan!!

Ben je benieuwd naar wat andere avonturen van mij in de Filipijnen?

Island Hopping in El Nido – Palawan

Dagtrip op Bohol – Filipijnen

Walking the Ancient Old Riceterraces at Banaue – Philippines

2 weken de Filipijnen op YouTube

Of wat dacht je van de volgende avonturen?

Wandelen in Cappadocië – Turkije

Ontdek Pakse – Bolaven Plateau, Laos

Weet jij hoe een pelgrim de dag besteed op de Camino?

Een dag uit het leven van een pelgrim – Camino Frances

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan dat ik dat doe!

6 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *