Waar zich een bloedbad afspeelde – Masada, Israël

Daar waar zich een bloedbad afspeelde… maar wat gebeurde daar nu precies? Het was 40 jaar voor christus toen koning Herodes vluchtte uit Jeruzalem en op de berg Masada een veilige vluchtplaats bouwde. In de jaren erna, 31 – 37 BC is dit uitgebreid en uiteindelijk stonden er vele gebouwen en zelfs een paleis.

Op de berg Masada waar zich een bloedbad afspeelde

Jaren later….De berg masada werd omsingeld door de Romeinen nadat Joodse rebellen, de Sicarii, uit Jeruzalem vluchtten en zich op de Masada settelden. Dit speelde zich af in het jaar 73 en tijdens de eerste joods-romeinse oorlog. Deze bezetting heeft 2 a 3 maanden geduurd. In die periode hebben de Romeinen een opgang gebouwd aan de achterzijde om zodoende boven te kunnen komen met veel mankracht. Deze opgang werd gebouwd door gevangen genomen joden, deze werden dus niet bekogeld door de Sicarii.
Op deze manier kon de opgang gebouwd worden en kon er een stormram omhoog komen om zodoende de muur in te rammen. Toen de Romeinen eenmaal binnen de muren kwamen vonden zij niks anders dan de lichamen van 960 mannen, vrouwen en kinderen. Ze zouden zich niet overgeven en dus spraken zij af dat een aantal mannen iedereen zou doden en deze laatste mannen hierna zelfmoord zouden plegen. Er zouden er nog 2 vrouwen en 5 kinderen zich levend vanaf gebracht hebben en zij hebben deze strekking verteld.

Waar zich een bloedbad afspeelde

Masada tijdens zonsondergang

Waar zich een bloedbad afspeelde – Masada

Er zijn uiteraard andere verhalen die ondersteund worden door archeologische of historische achtergronden…feit blijft dat er zich een bloedbad heeft afgespeeld in die laatste dagen…uren… 960 mensen.. Dat zijn er veel!!

Maar wat er nu elke dag gebeurt is van een hele andere orde, gelukkig!!

Er worden vanuit Jeruzalem elke dag trips geregeld die zorgen dat je de zonsopgang kan zien als je net daarvoor de Masada beklommen hebt. Of wat een meer relaxte optie is….dat je gewoon ook naar de Masada gaat en deze beklimt maar dan niet de zonsopgang bekijkt. Bij veel van deze tripjes zit het zwemmen in de Dode Zee in en een bezoekje aan het nationaal park Ein Gedi.

Waar zich een bloedbad afspeelde

Zoals ik al eerder vertelde wilde ik graag mijn tijd nemen. Ook genieten van het zijn in de woestijn. Dat gebeurt je ook niet elke dag zeg maar. Ik heb dus een hostel geboekt onder aan de Masada. Ik heb hier 2 nachten geslapen en na de eerste nacht heb ik de tocht naar boven gemaakt om de zonsopgang te bewonderen!!

Ik liep deze tocht samen met de Amerikaanse Mike waar ik de avond er voor samen mee gegeten had, hij zat liever niet alleen en uiteraard mocht hij bij mij aan tafel komen zitten. Om 5.40 uur in de ochtend vertrokken we naar boven en het was op dat moment nog totaal donker. Er stond al een rij bij de ingang te wachten op dat moment. Er stonden al een aantal bussen op de parkeerplaats en toen het park open ging liepen we met z’n allen het park in.

 Masada - Waar zich een bloedbad afspeelde

Voor dit soort foto’s moet ik toch echt een andere camera hebben…

Masada - Waar zich een bloedbad afspeelde

Omhoog naar die plek….

waar zich een bloedbad afspeelde in het jaar 73 na christus…

Mike en ik haalden al snel een hele rij mensen in, we hadden lekker het tempo erin zitten. Ook hadden wij geen lampjes bij ons en een slinger aan mensen achter ons wel. Dat is best lastig voor je ogen om telkens te moeten corrigeren van licht naar donker. Ik ben meer van zonder licht lopen en je ogen aan het donker laten wennen. Zo zie je meer van het landschap om je heen en vallen je meer dingen om je heen op! En daarvoor lopen we toch zo vroeg ook buiten?

Langzaam werd het lichter en kwamen we hoger. Ook werd het warmer, door het lopen kreeg ik het natuurlijk warm….maar ook werd de temperatuur zachter.

Masada - Waar zich een bloedbad afspeelde

Toen we boven kwamen was het redelijk licht maar van de zon was nog niks te zien. Het waaide daar en toen ik eenmaal iets afkoelde was ik zelfs nog blij dat ik mijn windjack meegenomen had!! Nog steeds stonden we te wachten op de zonsopgang maar het leek er op dat we pech hadden. Het was bewolkt en we zagen ook de bergen niet die achter de dode zee zich de dag ervoor nog lieten zien. De bergen van Jordanie!

Samen met Mike ben ik gaan rondlopen, het hele dorp wat zich ooit bovenop deze berg bevond bekijken. Althans, de overblijfselen ervan. Ook het paleis wat zich een stuk lager bevond aan een zijde. Vanaf daar ook zichtbaar de opgang gemaakt door de Romeinen in die tijd.. Indrukwekkend zeg.

Masada - Waar zich een bloedbad afspeelde

 Waar zich een bloedbad afspeelde

Masada – Israël

Masada - Waar zich een bloedbad afspeelde

Hoe apart is dit? Je ziet nog steeds de omlijning van de bezetting van de Romeinen rondom de Masada. Je ziet muurtjes waarbinnen het kamp van de Romeinen stond in de maanden van de bezetting.

 En toen kwamen we aan bij de Synagoge.

Bar Mitswa op de berg Masada

We zagen een heel aantal mannen en jongens staan. Ze waren aan het bidden, we hoorden ze al van afstand. We zijn er rustig naartoe gelopen om te kijken wat zij deden. Een man kwam naar buiten toen hij ons opmerkte en vertelde ons dat er de Bar Mitswa was voor een van de jongens. Deze jongen leidde ook de hele ‘dienst’  Hij nam het voortouw en leidde de gebeden.

Masada - Waar zich een bloedbad afspeelde

Het was voor hen natuurlijk een heel speciale plek om dat hier op de berg Masada te doen en ook nog eens tijdens de zonsopgang. De man die ons uitleg deed had een touw om zijn arm gebonden, ook droeg hij een vierkant doosje op zijn hoofd. Ik had dit al eerder gezien en wist niet wat het inhield.

Hij legde me dat graag uit.

Masada - Waar zich een bloedbad afspeelde

Ze noemen het een Tefilin vertelde hij. In het doosje zaten gebeden, heilige teksten uit de Thora, het ochtendgebed. Deze teksten droegen ze dichtbij hun hart, zetel van de gevoel, en bij hun hoofd, zetel van de ziel. De leren riem wordt 7 keer om de arm gewikkeld, op dexze manier vormt de riem de letter sjin die verwijst naar het begrip Sjaddai wat de Almachtige God betekent

Wat mooi dat we dit net mochten zien!!

De Berg Masada – waar zich een bloedbad afspeelde – Israel

Maanden hebben ze hier gezeten, en in die tijd hadden ze al hun voorraden op orde om het zo lang uit te houden…
wat goed!!

Masada - Waar zich een bloedbad afspeelde

De lange ruimtes die je ziet zijn de voorraadruimtes

Masada - Waar zich een bloedbad afspeelde

Wat dacht je van een badhuis? Meerdere ruimtes en baden, geweldig toch?

Masada - Waar zich een bloedbad afspeelde

Ook het paleis op de smalle zijde van de berg was een geweldig gebouw! Je ziet het hier in de rand van de berg. Het paleis stond niet boven op de berg maar was een verdieping lager en dus nog minder makkelijk te bereiken.

Masada - Waar zich een bloedbad afspeelde

 Veel luxe…mooie afwerkingen… en dat in die tijd he?

Waar zich een bloedbad afspeelde

Maar we kregen toch ook nog zonsopgang te zien….achter de bergen van Jordanie kwam de zon in zicht 🙂

Masada - Waar zich een bloedbad afspeelde

Masada - Waar zich een bloedbad afspeelde

Waar zich een bloedbad afspeelde

Vond je deze blog interessant en zou je hem willen delen?

Masada - Israel lWaar zich een bloedbad afspeelde

Wil je meer lezen over mijn reis in Israël?

Drijven in de Dode Zee – Ein Bokek, Israël

Liften op de Shabbat – Israël

Slenteren in de oude stad Akko

Loop de 1000 Steps van Haifa

Of ga naar Jeruzalem!

Bezoek Jeruzalem! Israël

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

3 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *