Hoe doe je dat? Backpacken.. – Zinvol Reizen

Ik krijg vaak de vraag: Hoe doe je dat nu? Reizen zonder dat je iets vooraf besproken hebt, het zogenaamde Backpacken….en dan ook nog eens in je eentje?!? En dan sta je daar in het land van je keuze en dan??

Ja…gewoon doen? Dat is wel wat ik de eerste keer gedaan heb eigenlijk. Het lijkt zo simpel … en eigenlijk is het dat ook! Ik had bedacht dat ik naar Vietnam, Laos en Cambodja wilde. Het enige wat ik opgeschreven had waren een aantal bezienswaardigheden in de landen. De bezienswaardigheden die rondreizen aangaven, zij gingen daar langs … dan moet ik daar ook lang.

En zo doe ik het backpacken nog steeds. Ik bespreek vaak 1 a 2 nachten in een hotel op de plek van aankomst. Ik vind het altijd wel fijn dat ik een adres heb na een lange vlucht en dus een taxi daarnaar toe kan laten rijden. Even om mij heen kijken. Even een beetje acclimatiseren en dan bedenken van wat ik ook alweer wilde in die plaats.

Al backpackende ontmoet je vele mensen - Backpacken
Tijdens een kookles in Jodhpur leerde ik dit gezin kennen

Dan begint ook gelijk het uitzoeken voor de volgende bestemming want als je een dag of 2 later weg wil dan moet je gaan rondkijken of rondvragen bij een lokaal reisbureau’tje of via je hotel dit gaan regelen.  Dit klinkt als veel werk en onrustig maar het juist heerlijk om er mee bezig te zijn vind ik. Om pas je keuze te maken als je ergens bent en of je dus iets langer blijft of al snel weer door trekt.

  • Hotel of hostel?

Ik heb wel gemerkt dat als je in een hotel zit, en hoe luxer deze wordt, je weinig kan regelen. Deze hotels zijn ingericht op de groepsreizen en weten dus veelal niet waar de gasten die zij hebben naartoe gaan. Dit hoeven zij helemaal niet te regelen, zij moeten er alleen voor zorgen dat de hotelgasten verwend worden. Als ze dat al wel weten hebben zij niet de connecties om dit voor jou te regelen. Ik zit wel vaak in hotels, ik kan het betalen en vind het ook wel zo fijn om gewoon mijn eigen kamer en douche te hebben.

 Ik reis iets luxer…backpacken wordt dan flashpacken 🙂

Maar ik merk wel dat ik voor contacten in de backpack wereld en voor de juiste tips en trucs zo nu en dan even een goedkoper segment moet opzoeken. Je komt dan bij de leuke lokale trips en met de reizigers in contact zoals ik ook reis. En daar heb je toch het meest aan. Daar hoor je waar je moet zijn en wat je zou moeten doen.

Zij zijn voorbereid en hebben geïnformeerd, dat zijn de echte backpackers dus!
Toch bespreek ik de laatste reizen wat vaker mijn hotels een dag voor aankomst via 1 van de vele boeking sites. Ik weet dan waar ik naartoe kan. Ik heb dan niet het gezeur van naar hotel naar hotel gaan om te kijken of het een goed hotel is. Maar toch als ik dan terug denk, de leukste hotels of guesthouses die ik had waren die waar ik zo binnen wandelde en een super mooie kamer kon uitzoeken en die nog goedkoop waren ook nog.

  • Flexibel zijn

Omdat je dus niks vast hebt gelegd kun je heerlijk flexibel zijn. Dat gaf mij zo’n geweldig gevoel. Op de bestemming aangekomen, een gat van 2 a 3 maand voor je hebben waarin je alles kan en mag doen wat je maar wil! Als je dus toch beslist om ergens anders heen te gaan, eerst wat anders te bezoeken of wat dan ook maar…het kan!
Backpacken - Hoe doe je dat? Zinvol ReizenHet gevoel van vrijheid is niet te omschrijven! Hike bij Hsipaw, Myanmar

Toen ik in Kuala Lumpur was tijdens mijn 3 maand backpacken in 2014 bedacht ik me: het is nu of niet meer. Ga ik nog naar de Filipijnen? Ik kwam net terug van een 3daagse trip in het Nationaal Park de Taman Negara (wat nationaal park betekent 🙂 ) en heb diezelfde avond online een ticket geboekt naar Cebu Island. De volgende ochtend zat ik op het vliegtuig! Geweldig toch? Dit boekte ik met een terugticket vanaf Manila. Ik ben toen nog 2 weken daar geweest. Ik heb het ticket, zonder veel extra kosten, nog een paar dagen kunnen verlengen zodat ik naar Banaue kon, de eeuwenoude rijstterrassen. Een geweldige ervaring!!

Flexibeler dan tijdens het backpacken kan je niet zijn!

Als je op een bepaalde bestemming bent maar je hoort mensen alleen maar over andere locaties dan die wat jij had opgeschreven … dan kun je afwijken van je eerste plan. Dat is toch ideaal? Je hoort altijd als je weer thuis bent van andere mensen of leest op andere sites dat ze op plekken zijn geweest waar jij net niet was. Dat hou je toch, waar je ook naartoe gaat en hoe lang je ook op een bestemming bent om alles uit te pluizen. Keuzes moet je maken en daarmee vallen altijd dingen af die ook de moeite waard waren. Ach .. en een reden om ooit weer eens terug te komen moet je toch ook hebben!

  • Internet / WiFi

Als ik aan het backpacken ben koop ik eigenlijk nooit een simkaartje in het land van waar ik ben. Toen ik laatst in Thailand was kreeg ik van TBEX een sim waarmee ik 7 dagen gratis online kon. Leuk hoor om foto’s te Instagrammen of Tweeten op het moment dat het ook plaatsvind.. Erg handig maar als ik op reis ben wil ik toch overdag en tijdens je trips niet op mijn telefoon willen kijken. Willen kijken? ja..ik ga toch kijken als ik weet dat ik online ben. Het is beter dat ik gewoon offline ben en van mijn dag kan genieten!

Ik reis alleen dus vaak als ik aan het eten ben zoek ik een restaurant met internet en kan ik wat foto’s online zetten, ik kan wat chatten met familie/vrienden of collega’s. Erg leuk en gezellig altijd. Even op de hoogte van wat er in Nederland gebeurt en zij van wat ik weer allemaal gezien heb.

  • Voorbereiding is iets anders..

Aan backpacken gaat natuurlijk wel wat meer vooraf. Als je het ticket wil boeken moet je eens gaan kijken naar de andere benodigdheden.

Je moet weten of je visa nodig bent voor de landen die je gaat bezoeken. Kijk uiteraard ook even of je inentingen moet hebben of dat je ook tegen de malaria preventief wat moet innemen. Check of je reisverzekering nog loopt of dat je er 1 af moet sluiten. Wat kost alles een beetje, met hoeveel kosten moet je rekening houden over de periode van je reis? Wat is het weer ter plaatse? Welke kleding moet je meenemen? En zo zijn er nog meer klusjes te bedenken.

De voorpret van zo’n reis is ook oneindig!! Als je dan eenmaal op pad bent kun je volop genieten van je vrijheid en je avontuur!!

Ben je dan nog op zoek naar wat inspiratie voor je eerste solo backpack trip? Jessica van Corners of the World deelde 13x de leukste landen voor (beginnende) backpackers!

Hoe doe je dat? Backpacken.. – Zinvol Reizen

Of kijk eens verder tussen mijn bestemmingen?

3 dagen Safari in het NP Masai Mara  – Kenia

2 weken rondreis Sumatra – Indonesië

2 weken rondreis door Kerala – India

Ontdek veelzijdig Marokko in 4 dagen / 3 nachten

Een trekking per paard in Kirgizie

Of kan ik je inspireren om vrijwilligerswerk te gaan doen?

Werken in Tsavo East Nationaal Park in Kenia – Wildlife

Ik hoop dat jij net zo van deze wereld geniet dan ik!!

Tags:
7 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *