Mijn uitdaging voor 2017

Mijn uitdaging voor 2017, het heeft even geduurd voor ik eruit was. Niet dat ik een voornemen of uitdaging weer zou aangaan maar wel welke het zou worden. Meestal hebben mijn voornemens of uitdagingen met reizen te maken maar deze keer niet.

For the English version of My Challenge for 2017vegetarische uitdaging

Mijn uitdaging voor 2017

Gezondheid en eerlijkheid!

Ik wil al jaren eigenlijk minder of bijna geen vlees meer eten. Op reis gaat dit altijd super makkelijk…in Azië wordt gewoon lang niet zoveel vlees in maaltijden gebruikt dan dat wij dat gewend zijn te doen. Ik had dus ook de laatste jaren mijn vleesconsumptie al heel wat verminderd maar toch…ik vind dat ik nog veel te veel vlees eet.

Grotendeels omdat vlees nog altijd wel deel uit maakte van mijn avondeten. Het gevoel dan hebben dat mijn eten niet volledig is als er geen stukje vlees doorheen zit. Dat ik wat mis ofzo.. en dan gaat het meer om de smaak dan om de structuur.

Mijn Vegetarische Uitdaging

Nu ik weer terug ben van een lange reis, ik was deze keer bijna 5 maand op pad, kwam ik weer voor dezelfde afweging te staan toen ik weer begon te koken. Op reis kook ik vrijwel nooit, ik overnacht wel eens in hostels waar je ook zelf je maaltijd zou kunnen maken maar voor die paar cent die het dan scheelt ga ik niet staan koken.

Eenmaal weer in de keuken had ik al snel weer de behoefte om mijn avondeten aan te vullen met een stukje vlees. Niet omdat ik zin in vlees had maar omdat ik dacht dat dit de maaltijd compleet maakte. Terwijl ik juist in Azië, en vooral in India, juist voor de vegetarische kant ga omdat die vaak zo veel voller van smaak is.

Vlees….vervangersVegetarische Uitdaging

Voordat ik opnieuw ga leren koken…. (Wat ik zeker wil gaan doen. Meer en makkelijker vegetarische gerechten op tafel toveren. ).. ben ik vlees vervangers gaan kopen in de supermarkt. Ik had altijd het idee dat ze niet lekker waren en dat ze smaakloos waren. Dat waren ze misschien ook wel 20 jaar geleden…en ik had nooit weer bij dat schap in de supermarkt gekeken.

Ik vond nu stukjes gehakt, kleine gehaktballetjes met smaak of reepjes tofu pittig gekruid en ga zo maar door. Het voelde heel vreemd dat ik daar nu voor stond te kijken en dat ik dit ook daadwerkelijk ging kopen.

Eerder had ik altijd de mening dat als je vegetarisch wilde zijn je ook niet voor vleesvervangers moet gaan. Het stukje vlees dus vervangen.. Ik ga dit nu wel doen en ben dit gewoon nodig tijdens mijn opstart.

Gehaktballetjes vleesvervanger - Vegetarische Uitdaging

En deze spaghetti was zeker net zo lekker!!

Waarom eet ik dan geen vlees meer?

Ik eet geen vlees meer vanuit de overtuiging dat ik voor het milieu verstandig moet zijn en bijna geen vlees meer moet gaan eten. We eten met ons allen zoveel meer vlees dan dat onverantwoord is. Als we de uitstoot willen verminderen van de bioindustrie dan is dit wat ik daar voor kan doen.

Ik hoop dat velen met mij het zelfde gaan denken. Het gaat er dus niet om dat je een stukje vlees wil eten en dat ook mag doen…maar je hoeft het niet elke dag te doen!

Daarnaast is het stukje vlees wat we eten niet meer het stukje vlees wat we vroeger aten…en wat misschien nog onder gezond kan worden geschaard. Er zitten nu zoveel andere stoffen bij in om het dier maar snel te laten groeien, niet ziek te laten worden enz. Dus ook voor mijn gezondheid hoef ik echt geen stukje vlees meer te eten.

Ja ik weet ook wel dat groente en kruiden worden gekweekt en ook daar worden middelen voor gebruikt maar aan dit stukje vlees hangt ook nog een heel groot uithangbord DIERENLEED. Waarom werk ik aan zoiets mee? Wat brengt het mij? Hoef ik mij daar niet schuldig door te voelen omdat ik alleen maar een klein stukje vlees koop?

Vegetarische Uitdaging

De denkwijze van S.N. GOENKA

Tijdens de Vipassana cursus in Chennai afgelopen december vertelde de overleden guru GOENKA (in een instructievideo uiteraard) dat er een aantal regels zijn waar iedereen zich aan heeft te houden: willen we goed en vreedzaam met elkaar leven. Een van die regels is dat je niks zal doden. Ik zeg niks omdat ik het dan niet alleen over mensen heb maar ook over dieren. Nu gaf hij daarbij het voorbeeld dat als je een stuk vlees bij de slager bestelt je aan het doden mee werkt. Je weet heel goed dat dit stukje vlees door de slager verkregen wordt door een dier te slachten. En dan kun je dus denken: ‘Maar dat doe ik niet…’ maar je betaald er wel voor en dat komt dan op hetzelfde neer. Je werkt eraan mee, het vlees kan alleen op die manier verkregen worden en je bestelt het met die verstande. PUNT

En daar komt het woordje eerlijkheid in terug waar ik bovenin deze blog mee begin!

En die uitleg heeft mij heel erg aan het denken gezet.

Mijn uitdaging wordt dus

meer groente en variatie gebruiken

Daarnaast denk ik ook dat het voor mijn lichaam heel gezond is als ik dit blijf doen. Ik ga meer groente eten en doordat ik anders ga eten ga ik ook meer variëren met andere producten. Meer variatie is altijd goed en voor wat betreft die groente is dat ook duidelijk. Wat kan hier nu niet goed aan zijn??

Heb jij hetzelfde doorgemaakt toen je minder of geen vlees meer wilde gaan eten?

Ik hoor graag van je hoe jij het aanpakte en wat jou oplossingen waren.

 En eh, heb je lekkere en makkelijke vegetarische gerechten voor mij?

🙂

5 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *