Mijn heerlijke reisjaar 2018

Eind 2017 nam ik me voor om meer uitdagingen aan te gaan. Om op die manier meer diepgang in mijn reizen te brengen. Tot dan toe was ik meer de reiziger die op de bonnefooi van alles deed en overal kwam. En…. Don’t get me wrong… Ik heb de mooiste plekjes gezien en de leukste activiteiten ondernomen.

Maar ik wilde meer!! 

Ik zocht meer voldoening in mijn reizen.. Het soort voldoening ik had gevoeld nadat ik de Camino had volbracht. Ik had echt iets gedaan…. Ik was weken bezig geweest om een doel te bereiken… Het bezig zijn met een doel bleek me zoveel voldoening te geven!!

Reisjaar 2018

De teleurstelling daarna was groot maar gaf me zoveel inzichten. Ik stond daar na het volbrengen van die tocht met het idee dat ik een halleluja gevoel zou ervaren. Dat bleef uit… Wat restte was een vreemd gevoel van heimwee.

Ik wilde gelijk alweer terug naar dat gevoel van het najagen van een doel.
Het zinvol bezig zijn… 

Als ik kijk naar de reizen die ik daarna maakte is dat in alles terug te vinden. Ik maak steeds meer contact met locals… Ik onderneem meer activiteiten… Maar ook was ik weer 10 dagen stil om mijzelf meer te leren kennen… Om meer mijzelf te worden zonder de obstakels die het leven mij tot nu toe opgeleverd hebben en dwars blijven zitten.

Reisjaar 2018
Masai in Kenia

Mijn heerlijke reisjaar 2018

 • 10 dagen België
Dat is waar ik in januari mee begon. Ik ging naar België om 10 dagen Vipassana meditatie te beoefenen. Even leek het erop dat ik al diener zou gaan dienen maar toen ik aan kwam bleken er genoeg te zijn en mocht ik me volop concentreren op de meditatie.

Reisjaar 2018

Meer lezen over wat deze 10 dagen inhouden?

In maart ging ik naar The Gambia. Veel vooroordelen kwamen er op mij af. Iedereen ging daar toch naartoe om vrouwen of mannen te leren kennen??

Ik leerde een leuke lokale visser kennen en trok de helft van mijn reis met hem op. Ik leerde veel van hem en hij ook van mij. Ik denk dat hij niet meer een lege fles van zich afgooit op het strand… Of ergens anders.

Reisjaar 2018
Langs de Rivier Gambia

In de zomer ben ik eigenlijk altijd aan het werk. Ik vul het rooster en de rest kan op vakantie met zijn/haar familie. En… ik vind het juist heerlijk thuis in de zomer als het weer fijn is. Waarom dan naar het buitenland gaan?

Wat ik wel nog even deed in die periode is een paar dagen weg met de camper van mijn vader. Dat lukt me de laatste jaren elk jaar wel een keer. Dit keer was het doel om een stuk van de Rheinsteig te hiken. Echt heel gaaf!!

Reisjaar 2018

 • 10 dagen Kirgizië
Na de zomerperiode had ik weer een ontzettend gave uitdaging staan. Iets wat ik al langer op mijn wishlist had staan. Ik ging naar Kirgizië om een tocht te doen. Die tocht gingen we per paard afleggen!!

Hoe gaaf is dat? 

Reisjaar 2018

Een tocht van 6 dagen door het geweldige gebergte van Kirgizie. We waren die dagen rond de 3000 meter hoogte en ook dat was voor mij een eerste keer. Ik vond het in alles een geweldige uitdaging en alle facetten van een avontuur waren voor mij aanwezig!!

Lees meer over dat avontuur!!

 • 15 dagen Kenia
Ook wilde ik heel graag weer vrijwilligerswerk gaan doen. Ik had dit al eerder gedaan in Maleisië en dat bracht me veel voldoening. Je leert er ongelooflijk veel van. Je leert van het project, je leert van je mede vrijwilligers en leert van het feit dat je ergens bent zonder te reizen…. Je bent daar… Je werkt daar..

Reisjaar 2018

Dit keer ging ik naar Afrika, Kenia om in een Nationaal Park te gaan werken. Ik vond online een project wat mij erg aansprak. Ik zou met de rangers elke dag surveillances uitvoeren om te kijken of er stropers waren of waren geweest… Of er gewonde dieren waren…

Dus een soort van … mijn eigen werk in een nationaal park doen in Afrika!!

Wat wil je nog meer??

Meer lezen over werken in Tsavo East National Park?

 • 7 dagen Marokko

Toen bleek dat ik nog een week tijd over had kon ik het niet nalaten om een week Marokko te boeken. Er waren uiteraard al allerlei bestemmingen langs gekomen….van weer eens gaan skiën tot aan naar Jordanie gaan wat ook al zo lang op mijn lijstje staat… Maar het werd weer Marokko.

Reisjaar 2018
Dar Ayour Guesthouse voor lunch..

Ik was er eerder in Marokko geweest en vond het er geweldig!

Hoe leuk is het dan dat Dave die ik in 2016 keerde kennen met me mee ging?!? Samen zijn we een week door Marokko getrokken!

Van Fez naar Fez 🙂

En dan de opsomming van mijn heerlijke reisjaar 2018!!

 • 61 dagen in het buitenland!!

 • Ik sliep in hotels, hostels, riads, verschillende tenten, de camper van mijn vader en een ronde hut in het kamp in Kenya.

 • Ik was in 3 continenten: namelijk, Europa, Afrika en Centraal Azië!!

 • 2 uitdagingen kan ik van mijn lijstje strepen: nl, 6 dagen paardrijden zonder enige luxe zoals toilet/douche en ik werkte in het buitenland als ranger

Reisjaar 2018
Het gebergte van Marokko

Reisdoelen voor volgend jaar!!

2019

Door het jaar heen ben ik natuurlijk ook bezig met nieuwe reisdoelen. Wat vind ik leuk, waar zie ik een uitdaging en wat wil ik nog heel graag doen of welke reis wil ik afleggen?

Zo staan er al meerdere reizen op mijn lijst die ik ook volgend jaar niet zal gaan doen maar die er zeker op blijven staan zoals

 • De Trans Mongolië Expres
 • Fietstocht met kamperen onderweg
 • Camper reis in de USA
 • Cursus tot Yoga Instructor in het buitenland volgen
 • en zo kan ik nog wel even door gaan…

Wat staat er zoal op jullie lijstje wat er al langer op staat

en waar het er maar steeds niet van komt?

Volgend jaar is de planning dat ik de volgende uitdagingen kan gaan afstrepen.

Ik denk dat ik na jaren verschillende mensen te vragen mee te gaan met mij op deze geweldige uitdaging een team bij elkaar heb! Wat lijkt me dit super gaaf.

Had jij wel eens van deze rickshaw challenge gehoord?

Een aantal dagen in een Rickshaw door India in een race met andere teams? Door het drukke en hectische verkeer in de straten van India??

Reisjaar 2018

Hoe cool is dat?

Rickshaw Challenge in India

Kun jij het je voorstellen om een aantal dagen in zo’n klein autootje rond te scheuren in India… Met een team van 3… Ja, dat zal net passen 🙂 Ik vind het een geweldige uitdaging en ga hem heel graag aan dit jaar!!

 • Trek de Himalaya in

En toch ook volgend jaar ga ik weer 10 dagen Vipassana meditatie doen. Wederom met mijn politie collega Bert en deze keer niet in België maar we gaan naar Nepal!! Ik ben nog nooit in Nepal geweest dus toen mijn collega dat land voorstelde werd ik daar wel blij van!

En nou ja…als we dan eenmaal daar zijn..

Ik wil ook al heel lang een trek in de Himalaya doen! Wat lijkt me dat super gaaf, die enorme bergen die het decor zijn in je dagelijkse trek! Ik hoef niet naar base camp of de ultieme hiking trek te doen. Ik wil ervaren hoe de Himalaya is… Hoe de mensen daar wonen en leven en ik wil een aantal dagen hiken!

Reisjaar 2018
Dit zijn de geweldige bergen in Kashmir, India

Volgens mij heb ik dan in de Poonhill Trek de juiste combinatie gevonden. Het is niet erg off the beaten path… Maar dat hoeft het voor mij ook lang niet altijd te zijn. Deze trek is niet voor niks zo in trek 🙂 Leuke woordspeling!!

Welke uitdagingen heb jij voor 2019?

Of heb jij een geweldig idee wat jij niet wil of kan realiseren maar ik misschien wel?

Ik krijg graag inspiratie over leuke uitdagingen op deze mooie wereld!!

Benieuwd naar eerdere uitdagingen?

In 2016 begon ik aan mijn Camino Frances avontuur!!

Midden in de nacht de tocht naar de top van Mt Pulag starten!! Filipijnen

Ik ging ook 2 dagen hiken nabij Hsipaw in Myanmar

Ik ging een weekend Surfen in Kartong – The Gambia

Of kan ik je inspireren om te gaan fietsen in Zweden?

http://safeandhealthytravel.com/fietsen-langs-de-westkust-van-zweden-kattegattleden/

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze wereld dan ik!!

6 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *