Externsteine in het Teutoburgerwald – Horn-Bad Meinberg

Toen ik een paar jaar geleden weer eens een fietstocht maakte met een aantal collega’s… Nederlands, Duits en Pools… kwamen we langs dit unieke plekje : De Externsteine in het Teutoburgerwald. Ik kom er net achter dat het pad de Hermannshöhen hier langs komt. Nu klimt deze wandeling dus wel enorm op mijn lijstje van te doen wandelen in Duitsland.

Ten eerste is dat dus voor een weekendje weg goed te doen, het is niet zo ver weg! Ik kan er makkelijk naartoe rijden om een paar dagen te wandelen in dit geweldige gebied! De Hermannshöhen is een 226 km lange afstandswandeling met verschillende etappes. Ik deed vorig jaar een paar dagen van de Rheinsteig en dat is mij als lang weekend weg echt super goed bevallen!!

Al heb ik voor dit jaar al geen vakantiedagen meer over…
Dit moet gaan lukken!!

Externsteine in het Teutoburgerwald

De Externsteine in het Teutoburgerwald - Horn-Bad Meinberg

Ik werd door een vriendin getipt op dit gebied en zo waar… ik was er al geweest 🙂  Meestal als mensen mij tippen op mooie bestemmingen moet ik vaak zeggen dat ik er nog niet ben geweest. Ook al lijkt het dat ik al op zoveel plekken was. Net daar ben ik dan nog nooit geweest.

Toch vind ik dat daarnaar terug moet. We kwamen er toen op de fiets langs. Het had geregend en ik ben niet eens de Externsteine op geklommen. Mijn collega’s / vriendinnen Chantal en Sandra trouwens wel!!

De Externsteine - Teutoburgerwald
Zie je ze staan?

Wist je dat we toen een stukje van de R1 fietsten?

Dit is een fietssnelweg in Europa die je van Boulogne (Frankrijk) naar St. Petersburg (Rusland) kan leiden? Deze snelweg is 3250 km lang en je doet er ongeveer 7 weken over als je deze helemaal wil afleggen. Grotendeels is de route bewegwijzerd!!

Misschien moet ik die ook echt op mijn lijstje zetten!! Wat lijkt me dat gaaf!

Wij begonnen die dag in 2016 te fietsen en ik wist eigenlijk nog niet wat ik ging zien… Ik had wel gehoord Externsteine in het Teutoburgerwald staan op het programma, maar ik had geen idee! Als ik alleen reis bereid ik me veel beter voor… Op deze reisjes laat ik mij leiden en dat is soms ook wel heel fijn hoor!!

De Externsteine in het Teutoburgerwald - Horn-Bad Meinberg

En vind je het raar dat ik zeer verbaasd was als het uitzicht grotendeels dit is?

Een geweldig glooiend landschap met uitgestrekte weides en mooi wouden waar we zo nu en dan doorheen fietsten? Het gebied van de Teutoburgerwald in de omgeving van Detmold.

De Externsteine in het Teutoburgerwald - Horn-Bad Meinberg

De Externsteine in het Teutoburgerwald - Horn-Bad Meinberg

Kun je mijn verbazing bedenken als we ineens voor deze enorme rotsen staan? Ineens uit het niks doemden ze voor me op!

Echt een geweldig verrassend beeld.

De Externsteine in het Teutoburgerwald - Horn-Bad Meinberg

De Externsteine in het Teutoburgerwald - Horn-Bad Meinberg

De Externsteine in het Teutoburgerwald - Horn-Bad Meinberg
Aan de rechterkant zie je een reliëf gehakt in de Externsteine.

  • Historie / achtergrond

Verschillende verhalen doen zich de ronde over deze stenen en hun functie in mythes. Er zijn in verschillende periodes in vroeger tijden allerlei Germaanse stammen  geweest met hun rituelen of Keltische goden die aanbeden werden door hun aanbidders (druïdes/heksen). Verschillende ruimtes zijn er in de rotsen, verschillende inkervingen die dit soort bezoeken en tijden aanduiden.

Super interessant dus voor een nieuw bezoek waarbij ik meer tijd op deze plek doorbreng.

De Externsteine in het Teutoburgerwald - Horn-Bad Meinberg
Dit reliëf wat je ziet stelt de kruisafneming van Jezus voor.

Externsteine in het Teutoburgerwald

De Externsteine in het Teutoburgerwald - Horn-Bad Meinberg

In 2016 fietste ik al snel weer door het mooie glooiende landschap van het Teutoburgerwald in!!

De Externsteine in het Teutoburgerwald - Horn-Bad Meinberg

Ik wil hier wat langer zijn .. en hoe kan dat beter dan al wandelend hier de omgeving door?

Nieuw op mijn lijstje dus de Hermannshohen voor dit jaar!

Lees meer over die wandeling bij Top Trails of Germany.
Ik kan de link helaas niet meer in het NL delen..

Er zijn natuurlijk nog meer mooie wandelingen, deze bijvoorbeeld: de Habichtswaldsteig

Verblijven in de omgeving?

Als je graag bij een stad in de omgeving verblijft heb je keuze uit verschillende steden.

  • Paderborn 25km

Erg leuke stad met een mooi historisch centrum.

  • Bieleveld op 50 km
De Externsteine in het Teutoburgerwald - Horn-Bad Meinberg
Zicht op Bieleveld vanaf Sparrenberg Kasteel
  • Hamelen op 40 km.

Bekend van de Rattenvanger van Hamelen natuurlijk. Ik ben er nooit geweest maar is natuurlijk ook een erg leuke optie in de omgeving!

Delen? #lief

Nu, 4 maand later….
heb ik 3 dagen van deze mooie tocht gelopen. Bekijk het verslag van deze wandeling eens!!

Wandelen in Duitsland:  Net over de grens vind je de wandelroute Hermannshöhen

Wil je meer over Duitsland zien op mijn site?

Hiken op de Rheinsteig – Koblenz

Vliegen vanaf Weeze – Duitsland

Wandelen in Warburg – Duitsland

Yoga pose op de Desenberg – Warburg

Of ga naar de NL  kust: Ontdek Vesting Muiden

Of ga je liever op roadtrip?
Check dan de Eifel eens:

Roadtrip Eifel – Monschau – Stolberg – Aken, Duitsland

Ik hoop dat jij net zo kan genieten van deze wereld dan ik!

Een reactie

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *