Yoga, waarom doe ik dat?

Voordat ik ga sporten heb ik toch soms ook geen zin. Verzin ik wat smoesjes om toch niet te gaan… Maar ik ga altijd wel omdat ik weet dat ik naderhand erg blij ben dat ik wel ben gegaan en mij lekker voel.

Yoga op het strand van Lloret de Mar

Ochtend oefeningen op het strand van Lloret de Mar, Spanje

If you want to read this post in English, click here

Dat je een lekker gevoel krijgt van sporten heeft deels te maken met het stofje endorfine wat aangemaakt wordt in je lichaam. Endorfinen zijn kleine, witachtige stoffen in de cellen. Deze kunnen zorgen voor hele fijne gevoelens. Ook zorgt endorfine voor minder pijn in je lichaam, een soort morfine die je lichaam aanmaakt.  Endorfine kan worden aangemaakt na een lichamelijk inspanning. Als je maar lang genoeg rent voel je je vanzelf roesachtig, een gevoel alsof je ‘high’ bent.

Yoga, waarom doe ik dat?

Er zijn natuurlijk legio voorbeelden waarom sporten goed is. Fit zijn en blijven is iets waar je altijd aan moet blijven werken. Als je jong bent dan ben je beweeglijk en ren je en speel je buiten. Als je ouder wordt ga je steeds minder bewegen en vooral de flexibiliteit van je lichaam gaat enorm achteruit. Ten eerste omdat je gewoon ouder wordt maar daarnaast omdat we ook niet meer in bomen klimmen, over waterplassen springen en andere vreemde bewegingen maken.

Boomklimmen, Mountainbiken en Yoga gecombineerd

Boom klimmen combineren met Yoga en Mountainbiken 🙂

Om die reden ben ik Yoga gaan doen. Ik wil mijn lichaam fit, gezond en soepel houden. Ik heb 25 jaar geleden een ongeval gehad waar ik toen erg goed afgekomen ben. Ik werd frontaal aangereden en had 2 zwaar gekneusde benen, een hersenschudding en een grote wond op mijn knie. Nu is blijkbaar sinds die tijd een nekwervel verschoven geweest of iets dergelijks. Een aantal jaren geleden zat mijn nek zo vast dat ik er een migraine aanval door kreeg. Ik ben toen bij een chiropractor geweest en hij had binnen een paar minuten door waar het probleem lag. Ik had altijd wel last van een zere nek die vast zat maar ik had het nooit gekoppeld aan het ongeval van 25 jaar geleden.

Yoga, waarom doe ik dat?

Sinds ik dat weet ga ik vaak naar een sportmassage praktijk om mijn nek los te houden. Dit helpt enorm goed, ook voor de rest van mijn lichaam!! Sinds een paar maand doe ik dagelijks aan Yoga. Dit bevalt mij echt super goed.

Handstand op het strand van Spanje

Met Yoga hou je je lichaam jong voel ik. Vooral mijn nek en rug komen erg aan bod, ik voel dat het allemaal wat losser komt te zitten. Wat fijn! En wat een grote drijfveer om daar dus mee door te gaan. Ik had mij vorig jaar al eens voorgenomen om een hoofdstand te doen. Dat is mij toen niet gelukt en ik had de motivatie nog niet zo. Toen ik dit jaar in India was kreeg ik een tip van Sunil, die ik in Cochin leerde kennen, die mij na die reis in 1 keer in de hoofdstand kreeg. Wat is die ineens makkelijk geworden 🙂 Dus heb ik mij nu voorgenomen dat ik aan het eind van dit jaar een handstand wil, een stabiele handstand van een aantal seconden.

Hoofdstand en de mountainbikeDie hoofdstand is geen enkel probleem meer…

Ik sta dus elke dag op mijn handen, elke dag op de kop staan. En als ik dan toch al even bezig ben ga ik ook even wat andere oefeningen doen. Daarnaast heb ik een challenge gevolgd op Instagram, daar haal ik erg veel inspiratie weg. Van daaruit kwam ik weer op You Tube en ga zo maar door.

Ik heb mijn zolder omgebouwd tot sportruimte die ik er erg goed voor kan gebruiken. Ik heb een aantal attributen die ik kan gebruiken om mijn lenigheid te trainen en een aantal om mijn kracht te verbeteren. En tot nu toe gaat het super! Ik ben erg blij met mijn vorderingen en met hoe mijn nek zich voelt!! Ik voel hem altijd, elke dag nog. Ik merk wel dat het minder stijf is en dat de bewegingsvrijheid over het algemeen pijnloos gaat en goed is. Super toch?

Dancers Pose en een gebroken boom

Ook hou ik ervan om buiten te sporten. Ik ben vandaag weer gaan mountainbiken. Heerlijk de natuur in!! En wat ik de laatste tijd dan ook even doe….een mooie foto maken met een Yogapose op een boom of bij een mooi uitzicht! Ik woon in Nederland naast een mooi natuurgebied, de Sallandse Heuvelrug. Ik heb dus een geweldige achtertuin om in te biken!!

IMG_20150620_171303~2

Yoga, waarom doe ik dat?

Yoga, waarom doe ik dat?

Yoga, waarom doe ik dat?

Zoek je nog meer inspiratie?

http://safeandhealthytravel.com/yoga-inspiratie/

Een reactie

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *