Yoga – Zinvol Reizen Waarom beoefen ik al jaren Yoga?

Yoga –  Een zinvolle reis kan ik je verzekeren. Ik beoefen Yoga nu al jaren en schreef er toen ik net startte deze blog over. Steeds meer merk ik voordelen aan de oefeningen en hoe mijn lichaam er op reageert. Lees eens hoe ik er toen, 6 jaar geleden, over dacht.

Voordat ik ga sporten heb ik toch soms ook geen zin. Verzin ik wat smoesjes om toch niet te gaan… Maar ik ga altijd wel omdat ik weet dat ik naderhand erg blij ben dat ik wel ben gegaan en mij lekker voel. Jaren geleden ben ik begonnen met het beoefenen van yoga. Ik zal je in deze blog eens vertellen waar ik al die jaren geleden begon met Yoga beoefenen.

Yoga – Zinvol Reizen

Yoga op het strand van Lloret de Mar

Ochtend oefeningen op het strand van Lloret de Mar, Spanje

Dat je een lekker gevoel krijgt van sporten heeft deels te maken met het stofje endorfine wat aangemaakt wordt in je lichaam. Endorfinen zijn kleine, witachtige stoffen in de cellen. Deze kunnen zorgen voor hele fijne gevoelens. Ook zorgt endorfine voor minder pijn in je lichaam, een soort morfine die je lichaam aanmaakt.  Endorfine kan worden aangemaakt na een lichamelijk inspanning. Als je maar lang genoeg rent voel je je vanzelf roesachtig, een gevoel alsof je ‘high’ bent.

Yoga – Zinvol Reizen
Waarom beoefen ik al jaren Yoga?

Er zijn natuurlijk legio voorbeelden waarom sporten goed is. Fit zijn en blijven is iets waar je altijd aan moet blijven werken. Als je jong bent dan ben je beweeglijk en ren je en speel je buiten. Als je ouder wordt ga je steeds minder bewegen en vooral de flexibiliteit van je lichaam gaat enorm achteruit. Ten eerste omdat je gewoon ouder wordt maar daarnaast omdat we ook niet meer in bomen klimmen, over waterplassen springen en andere vreemde bewegingen maken.

Boomklimmen, Mountainbiken en Yoga - Zinvol Reizen

Boom klimmen combineren met Yoga en Mountainbiken 🙂

Om die reden ben ik Yoga gaan doen. Ik wil mijn lichaam fit, gezond en soepel houden. 25 jaar geleden heb ik een ongeval gehad waar ik toen erg goed afgekomen ben. Ik werd frontaal aangereden en had 2 zwaar gekneusde benen, een hersenschudding en een grote wond op mijn knie. Nu is blijkbaar sinds die tijd een nekwervel verschoven geweest of iets dergelijks. Een aantal jaren geleden zat mijn nek zo vast dat ik er een migraine aanval door kreeg. Ik ben toen bij een chiropractor geweest en hij had binnen een paar minuten door waar het probleem lag. Ik had altijd wel last van een zere nek die vast zat maar ik had het nooit gekoppeld aan het ongeval van 25 jaar geleden.

Yoga, waarom doe ik dat?

Sinds ik dat weet ga ik vaak naar een sportmassage praktijk om mijn nek los te houden. Dit helpt enorm goed, ook voor de rest van mijn lichaam! Sinds een paar maand doe ik dagelijks aan Yoga. Dit bevalt mij echt super goed.

Handstand op het strand van Spanje

Met Yoga hou je je lichaam jong voel ik. Vooral mijn nek en rug komen erg aan bod, ik voel dat het allemaal wat losser komt te zitten. Wat fijn! En wat een grote drijfveer om daar dus mee door te gaan. Ik had mij vorig jaar al eens voorgenomen om een hoofdstand te doen. Dat is mij toen niet gelukt en ik had de motivatie nog niet zo. Toen ik dit jaar in India was kreeg ik een tip van Sunil, die ik in Cochin leerde kennen, die mij na die reis in 1 keer in de hoofdstand kreeg. Wat is die ineens makkelijk geworden 🙂 Dus heb ik mij nu voorgenomen dat ik aan het eind van dit jaar een handstand wil, een stabiele handstand van een aantal seconden.

Hoofdstand en de mountainbikeDie hoofdstand is geen enkel probleem meer…

Ik sta dus elke dag op mijn handen, elke dag op de kop staan. En als ik dan toch al even bezig ben ga ik ook even wat andere oefeningen doen. Daarnaast heb ik een challenge gevolgd op Instagram, daar haal ik erg veel inspiratie weg. Van daaruit kwam ik weer op You Tube en ga zo maar door.

Ik heb mijn zolder omgebouwd tot sportruimte die ik er erg goed voor kan gebruiken. Ik heb een aantal attributen die ik kan gebruiken om mijn lenigheid te trainen en een aantal om mijn kracht te verbeteren. En tot nu toe gaat het super! Ik ben erg blij met mijn vorderingen en met hoe mijn nek zich voelt! De nek voel ik altijd, elke dag nog. Ik merk wel dat het minder stijf is en dat de bewegingsvrijheid over het algemeen pijnloos gaat en goed is. Super toch?

Dancers Pose en een gebroken boom

Ook hou ik ervan om buiten te sporten. Ik ben vandaag weer gaan mountainbiken. Heerlijk de natuur in!! En wat ik de laatste tijd dan ook even doe….een mooie foto maken met een Yogapose op een boom of bij een mooi uitzicht! Ik woon in Nederland naast een mooi natuurgebied, de Sallandse Heuvelrug. Ik heb dus een geweldige achtertuin om in te biken!

IMG_20150620_171303~2

Yoga – Zinvol Reizen – waarom doe ik dat?

Yoga, waarom doe ik dat?

Yoga, waarom doe ik dat?

Aanv 2022

Ondertussen ben ik nog steeds dagelijks bezig met yoga, dagelijks doe ik een aantal oefeningen en zo nu en dan doe ik meer en heel soms doe ik niets. Ik ervaar het als een super zinvolle reis in mijn lichaam. De ene dag heb ik zin in de ene pose, de andere dag doe ik weer hele andere poses. De ene keer geef ik veel tijd aan ademhalingsoefeningen en de andere keer juist weer balans oefeningen. Ik ben er van overtuigd dat je aandacht geeft aan dat wat je lichaam op dat moment nodig is. Hoe goed?

Nog steeds heb ik altijd nog last van mijn nek. Mijn nek heeft nooit meer zo vast gezeten als toen ik begon. Ik onderhoud het nu en ben er op tijd bij als mijn nek dreigt vast te gaan zitten. Ook weet ik welke oefeningen ik kan doen om mijn nek vrij van spanning te houden.

yoga zinvol reizen
Yoga – Zinvol Reizen – Oefeningen doen op het erf waar ik nu woon – Tiny House

Zoek je nog meer inspiratie?

Ik ben in 2019 naar India gegaan om de 200 RYT te doen in Pushkar

Pranayama – Hoe moeten we eigenlijk goed ademhalen?

Yoga Inspiratie

En lees alles over de handstand, waarom ik vind dat je elke dag even op de kop moet staan!!

De Handstand is een Must – Yoga – Adho Mukha Vrksasana

Ik hoop dat je net zo geniet van deze mooie wereld als ik

Tags:,
3 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *