De Handstand is een Must – Yoga – Adho Mukha Vrksasana

Yes, de handstand is een Must Do in je Yoga routine!! Jaren geleden, toen ik net begon met yoga oefeningen te doen nam ik me voor om de handstand te kunnen doen. Mijn doel was dat ik graag een aantal seconden stabiel op mijn handen zou kunnen staan. Achteraf kan ik je zeggen dat dit een hele ‘strijd’ is geworden die ik tot de dag van vandaag nog steeds voer. Die strijd begon in 2015 … en nog steeds bijna dagelijks sta ik even op mijn handen.

Handstand in het Sanskriet is Adho Mukha Vrksasana.

In die jaren heb ik zeker gemerkt dat ik stabieler ben, dat ik beter weet hoe ik op mijn handen kom en dat ik het ook langer vol kan houden. In het begin kwam ik vaak niet ver genoeg rechtop en als ik daar dan was viel ik over of was ik gelijk weer in dezelfde gang naar beneden. Ik ging dus oefenen tegen de muur en voelde dat ik het niet zo heel erg lang vol kon houden omdat mijn ademhaling stokte of dat ik het gevoel had dat mijn hoofd vol bloed stroomde en de druk daarin toenam.

De Handstand- Adho Mukha Vrksasana
Ik denk de eerste foto van een handstand van mij… 2008 – Mexico

Ik heb nu geen last meer van een toegenomen druk in mijn hoofd. Ook kan ik goed blijven ademhalen… Mijn bloedtoevoer is niet meer zo groot, het is beter verdeeld in mijn lichaam ook al sta ik op de kop en dus kan ik langer blijven staan. Hoe mooi is dat! Dus ik kan langer oefenen om de juiste stand van mijn lichaam te vinden waarin ik balans kan vinden om rechtop…al is dat dan op de kop… te blijven staan.

Ook merkte ik in de loop van de tijd dat mijn armen mijn lichaam beter konden dragen. Daar waar ik in het begin na een paar keer op de handen staan trilarmen kreeg kan ik nu toch best lang oefenen. Onbewust train je zoveel spieren en krijg je best veel kracht erbij zonder dat ik het besefte … puur omdat ik mijn einddoel nog steeds niet had behaald en dus doorging met oefenen!

Een paar seconden stabiel, zonder te herbalanseren, op mijn handen staan!

Waarom de hand- of hoofdstand zo goed voor je is!

De Handstand samen met neefje
In 2015 deed ik samen met een neefje in de tuin bij mijn moeder de handstand

Yoga naam

Adho Mukha Vrksasana – Shirshasana

Doordat de handstand best lastig is ben ik halverwege ook overgestapt om de hoofdstand – Shirshasana te gaan doen. Toen ik de juiste techniek hoorde van Sunil in India, had ik de hoofdstand heel snel onder de knie.Eigenlijk kan ik overal in de hoofdstand gaan staan en heb ook een goede balans. Ik kan best lang in de stand blijven staan en merk dat ook deze houding voor de bloedsomloop (innerlijk) en je bovenrug/armspieren veel doet.

Waarom is de handstand nu zo goed voor je?

Je kunt je vast voorstellen dat je al je spieren gebruikt om op je handen te blijven staan. Je traint je schouder partij… je buikspieren, je rug enz. Onder dat je aan het oefenen bent train je alles!

Handstand is een must voor goede / gezonde spieren

De Handstand is een Must - Yoga - Adho Mukha Vrksasana
Hoofstand (shirshasana) in de woestijn van de VAE

Het is een full body workout die je makkelijk even een paar keer kan doen. En dus ook daarom: de handstand is een must in je dagelijkse routine. En het fijne en handige? Je bent er niets voor nodig, gewoon even een handstand kun je overal doen.. En als je dat fijn vind kun je uiteraard er voor zorgen dat er een muur achter je zit dat als je door valt je daar tegen aan valt en je terug kan duwen. Ik zorg vaak dat ik genoeg ruimte heb om aan 1 zijde om te kunnen draaien om zodoende niet op mijn rug of voeten terecht te komen. Je leert snel genoeg hoe je kan bijsturen in je val .. als je het maar doet en gaat ondernemen!

Waarom is de handstand goed voor je bloedsomloop?

Wist je dat vele problemen die we kunnen krijgen in de hersenen te maken hebben met een slechte bloeddruk en het verharden van de aders?  Uit onderzoek is gebleken dat je hersenactiviteit met 14% toeneemt en dat de druk op de aders in de benen vermindert.

De Handstand is een Must - Yoga - Adho Mukha Vrksasana
Langs de Regge, Hellendoorn – Handstand is een Must

Als je op je hoofd of handen gaat staan dan is natuurlijk je bloedsomloop ook omgekeerd. De bloeddruk verandert in je hoofd, nek, schouders en de rest van je lichaam. Je lichaam reageert hier direct op door dit op te vangen, door weer in balans te komen in de verschillende lichaamssystemen. Doordat je wat vraagt van deze systemen worden ze actief en ontwikkelen ze een aanpassingsvermogen om te herstellen.

En wat ook wel een leuk weetje is..
Het vertraagt het verouderingsproces van je hersens!!

Hoe komt dat? De bloedsomloop wordt opnieuw op gang gebracht vanuit  een omgekeerde houding. Door deze verandering krijg je een betere bloeddruk in de hersens en is er meer ruimte voor zuurstofopname. Er wordt zelfs beweerd dat het om deze reden ook helpt bij het voorkomen van dementie.

De bloeddruk in je benen staat natuurlijk altijd op spanning en in deze handstand wordt deze tot bijna niets teruggebracht. Je aders in de benen krijgen dus even rust. Aderverkalking ga je zo tegen (verandering in druk op de aders en de tijdelijke verlichting) en ik lees dat het ook spataderen kan voorkomen en/of verminderen.

De Handstand is een Must

Yoga – Adho Mukha Vrksasana

De handstand – goed voor je hormoonstelsel

Een ander bijkomend voordeel van de hoofd- of handstand is dat het je hormoonstelsel (indocriene stelsel) reguleert. Net als bij de bloedsomloop worden door de inversie, door de omgekeerde houding, je klieren gestimuleerd om zich daarna opnieuw in te stellen. Stel je bent uit balans in je hormoonhuishouding dan zou het hormoonstelsel zich weer kunnen herbalanseren en in een betere balans eruit komen.

Voordelen die je gelijk kunt merken aan het doen van de hoofd- of handstand zijn dat je makkelijker je gedachten observeert, je helder in je hoofd wordt en ik lees dat het ondersteunend kan werken bij het herstellen uit depressie en / of angsten kan verminderen.

De Handstand is een Must - Yoga - Adho Mukha Vrksasana
Je kunt de handstand naar een hoger niveau brengen… note: ik leun met een teen om balans te houden tegen die houten balk 🙂

Hoe werk je aan je lichaamshouding in de handstand?

Als je balans zoekt ga je vanzelf rechtop staan. Je moet zorgen dat je 1 lijn bent.. Net zoals je dat bent als je op je benen staat en je heupen recht zijn. Als je op je handen staat zijn er twee punten waarbij je moet zorgen dat je rechtop staat. Namelijk bij de schouders en je heupen.

Tip: Maak foto’s van jezelf als je in de handstand staat. Soms voel je niet wat je fout doet tot dat je je houding ziet en zodoende die kan corrigeren.

Doordat je jezelf lang maakt en de spieren gebruikt om in deze juiste houding te komen train je de rugpartij en je bovenarmen. Strek je uit en druk je schouders bij je oren weg door  je zo lang mogelijk te maken. Hierdoor ga je ook rechter staan.

Handstand is een must
voor een gezond lichaam en geest!!

Daarnaast moet je de core van je lichaam in dezelfde balans houden en zul je ook je buikspieren trainen. In de hoofdstand doe ik wel eens buikspier oefeningen door mijn benen te laten zakken. Bovenrug en buik train je zo optimaal! Zoals je leest is het een total body work out als je het goed doet en een aantal keren herhaalt.

Ik heb altijd het gevoel dat ik mijn buik iets in moet houden en mijn schaambeen iets naar voren moet drukken (bekken iets kantelen) om echt rechtop te staan.

Workout voor je polsen, handen en met name je vingers?

Het kleine corrigeren wat plaatsvind in je polsen, je handen maar ook het terugdrukken met je vingers van je lichaam! Ook dit heeft effect op je oefening en dus op je lichamelijke gesteldheid. Je stimuleert ook vanaf hier een goede doorbloeding.

Toen ik ooit last had van mijn elleboog, tennisarm, kreeg ik oefeningen om mijn handen/polsen te bewegen zonder dat mijn arm mee deed. Dus arm op de armleuning en je hand bewegen. Zo zou ik de spieren in mijn onderarm bewegen en die trekken dat weer door de elleboog die vervolgens het afvoeren van afvalstoffen stimuleert. Dit heeft mij erg geholpen!

Tijdens de handstand doe je dus precies hetzelfde!!

Even oefenen tijdens een wandeling - Handstand

Wanneer is je deze oefening misschien niet wat voor je?

Heb je last van glaucoom (beschadigde oogzenuw) of osteoporose (botontkalking)? Acute migraine? Met sommige nek- en schouderklachten. Ik ben juist begonnen doordat ik nekklachten had, mijn nek zat snel en vaak vast – waarschijnlijk door spanning en dus geen lichamelijke problemen.

Of als je hartproblemen hebt moet je ook echt jezelf afvragen of je hiermee niet teveel van je hart vraagt.

Daarnaast kan ik uit ervaring aanbevelen om tijdens je menstruatie ook niet op de kop te gaan staan. Dit stimuleert een aantal uur daarna een enorme stuwing… Niet fijn dus! Op internet kom ik daar wisselende berichten over tegen maar mijn ervaring is dat ik in die periode de handstand of hoofdstand over sla en andere oefeningen doe.

Je kunt het altijd een keer uitproberen :p

Wat heel fijn en goed is aan handstand oefenen?

Lekker spelen, voelen wat het met je lichaam doet en oefenen, omvallen en weer opstaan.

Hoe vaak rollen we nu nog op de grond omdat iets niet lukt? Hoe vaak blijf je zoiets doen? In het ‘normale’ leven buiten is het een afgang als je valt… Als je hier valt leer je juist weer wat! Je staat weer op en past je houding net weer iets aan…en valt weer. Het is gewoon heel goed om telkens weer te vallen en op te staan. Dit doen we te weinig… buiten geven we minder snel toe aan dit soort gedragingen en spelen we het vaak op safe..

De Handstand is een Must - Yoga - Adho Mukha Vrksasana
Ik besteed mijn pauzes niet meer aan roken (sinds 2008)…maar soms sta ik even op de kop tijdens mijn werk!

Handstand is een Must Do Workout!

Je voelt je er jonger door!

Ga net als vroeger lekker aan het spelen op een actieve manier met je lichaam! Doe een pose, handeling,. die je waarschijnlijk al jaren niet meer gedaan hebt. Doe niet zo gek!! Wordt al snel gezegd hè?

Doe juist lekker gek!!

We lopen al vaak genoeg op het pad wat van ons verwacht wordt in deze maatschappij!

Ga op je hoofd of op je handen staan!

Zie de wereld even vanaf de andere kant! Wie weet krijg je net die ene ingeving waar je al lang op broedde! De handstand is een must!

Door op de kop te staan verminder je angst en stress waardoor je in een rustig en ontspannen stand komt. Daardoor is er weer ruimte om te denken, om te fantaseren en om andere gedachten de plek te geven om je weer te stimuleren om situaties vanuit een andere visie te bekijken.

Hoe fijn is dat! Daar wordt je toch enthousiast van?

Ik hoop dat ik jullie heb gemotiveerd om de handstand of hoofdstand ook te gaan doen.
Stap even uit het stramien van je dagelijkse leven en ga op de kop staan!

Mijn plekje in de woonkamer - Yoga - Adho Mukha Vrksasana
Mijn zolder is mijn trainruimte maar ook in de woonkamer ligt een matje zodat ik altijd even op de handen of op mijn hoofd kan gaan staan

Hoe begin je om op je hoofd te gaan staan?

Ik snap dat het wat lastig kan zijn om in die hoofdstand te komen en dus deel ik even een filmpje van de Nederlander John Kraijenbrink. Het kanaal heet Yoga op Klompen!! Hij legt stap voor stap uit hoe je in de hoofdstand komt. Ik smokkel altijd een beetje doordat ik mijn handen ook deels nog onder mijn hoofd leg en dus mijn hoofd iets meer bescherm tegen de grond…

Ga oefenen voor de hoofdstand door deze yogales te volgen!!

Heb je vragen of opmerkingen over de hoofd- of handstand dan hoor ik ze graag! Als je samen wil oefenen sta ik daar ook zeker voor open!! Neem contact met me op via een van de sociale kanalen waarop ik te vinden ben! Facebook, Instagram, Twitter of hier.

Wil je meer lezen over wat ik eerder al deelde over Yoga?

3 weken in een ashram in Pushkar – 200RYT cursus

Pranayama – Hoe moeten we eigenlijk ademhalen

Yoga en ondertussen de Camino lopen

Geniet van het Moment .. De weg naar het Geluk

Ook deed ik al een aantal keren de 10 dagen Vipassana meditatie cursus … Zo leerzaam! Lees eens over die eerste keer dat ik voor 10 dagen mij meldde bij het centrum in Chennai – India

10 dagen stilte.. – Vipassana – Om nooit te vergeten!

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

Tags:,
5 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *