8x Nadelen van alleen op reis – Alleen reizen heeft niet alleen voordelen

Dat ik ook nadelen van alleen op reis zijn zou delen hier had je misschien niet gelijk verwacht van mij. Maar ja, net als in het ‘echte leven’ is het op reis ook niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Alsof op reis zijn niet het echte leven is…maar dat even terzijde gelaten.

8x de nadelen van alleen op reis zijn

Soms zou ik het best eens fijn vinden als een ander even uitzoekt hoe het werkt in land X.

Wat we moeten bijvoorbeeld doen als we in land X zijn en wat wel en wat niet de moeite waard is. Er komt vaak nog wel eens wat zoekwerk bij kijken en als ik ergens de laatste tijd slecht in ben dan is het reisvoorbereiding. Ik kies ervoor om mijn tijd anders te besteden als ik thuis ben. Bijv de studie Life Coach, Yogales geven of gewoon fijne wandelingen doen. Daarnaast werk ik ‘natuurlijk’ ook nog gewoon 38 uur in de week.

Op mijn eerste soloreis - Zandduinen van Mui Ne - Vietmam - Nadelen van alleen op reis
Op mijn eerste soloreis in 2012 – Zandduinen van Mui Ne – Vietmam

Maar ook het delen van een aantal kosten zou best fijn zijn. Ik moet natuurlijk alles in mijn eentje ophoesten. Sommige dingen vallen mee en betaal ik natuurlijk ook maar 1x voor, zoals een vliegticket. Maar op heel veel plekken betaal ik ook gewoon meer, omdat ik alleen ben en de prijs vaak gebaseerd is op twee mensen. En soms is het gewoon niet mogelijk om een tripje te boeken alleen…

Alleen reizen heeft niet alleen maar voordelen

En dus vond ik het maar eens tijd voor een opsomming van nadelen van alleen op reis zijn

Ik moet alles zelf bedenken èn beslissen

Ten eerste moet ik altijd alles zelf bedenken en beslissen. Dat begint al bij de reisroute die ik ga afleggen. Daarna moet ik gaan bekijken welke plekken ik wil gaan bezoeken. Wat is echt de moeite waard om op te nemen in de reis. Maar ook de daginvulling voor als ik eenmaal daar ben. Wat ga ik daar doen? Dus uitzoeken wat er aangeboden wordt ter plekke.

Wat is haalbaar in de dagen dat ik er ben en wat vind ik echt leuk en dus de moeite waard om mijn tijd aan te besteden.

En toen bedacht ik dat ik surfles ging nemen - Alleen op reis

Hoe leuk voorpret ook kan zijn als je thuis zit te zoeken op het wereldwijde net naar alle leuke plekken en activiteiten.. Ik heb echt wel meer te doen. Het zou best fijn zijn als een ander dat eens uitzocht en met een kant en klaar plan kwam.

En dat het plan dan ook nog mijn goedkeuring kan krijgen natuurlijk 🙂

Als je alleen reist moet je ook alles zelf regelen

Ja, ik moet natuurlijk ook alles alleen regelen. Dus dan heb ik, na punt 1, een plan voor een reis klaar liggen dan begint het echte werk pas. Alle plekjes die ik wil bezoeken op een rijtje gezet en dan kan het boeken beginnen. Dan moet je gaan zoeken of je iemand daar kan vinden die het voor je kan regelen. Ik ben van het lokaal je geld besteden en geen westerse bedrijven sponsoren. Niet dat ik hen het niet gun…

Ik gun het de locatie van waar ik naartoe ga gewoon meer. Zij hebben het veelal slechter en lastiger dan ons dus geef ik graag mijn geld daar uit.

Nadelen van alleen op reis - Lokaal je geld besteden - India
Even de straat op en snel contact met de lokale bevolking – India

Voor reizen binnen Europa vind ik dat nog wel iets anders. Voor mijn Alpe Adria Trail avontuur heb ik toch een Nederlands bedrijf gebruikt om het te boeken. Wel heb ik telkens de reis verlengt met een paar dagen en dat ter plekke geboekt.

Ik moet de kamer in het hotel zelf betalen

Dat vind ik nog wel het meest jammere. Als ik een hotel boek, een overnachting, dan betaal ik dus gewoon het dubbele. Veelal zijn er geen eenpersoonskamers te boeken. Ik heb dat wel eens gehad op Ibiza en elders in Spanje. Maar veelal boek je een kamer, die voor 2 of misschien nog wel voor meer mensen zijn. Die kosten delen anderen dus…

Gelukkig zijn er best veel goede hostels met cabines, cubes etc. Dan heb je dus 1 bed wat afgeschermd is door middel van een gordijn of wanden en een schuifdeur ofzo. Je hebt dan wel een gedeelde douche. Maar toch nog wel redelijk wat privacy.

De gedeelde ruimtes zijn vaak ook veel fijner dan in een hotel. Je hebt daar dan juist weer snel contact met medereizigers wat ook best vaak heel leerzaam is. Ik vind dat vaak hele goede tussenoplossingen.

Je betaalt je eigen overnachting ook zelf. Alle kosten daarvan kun je niet delen - Namibie in daktent
In Namibie reisde ik met een 4WD met daktent. Dat tikt best aan als je dat in je eentje moet ophoesten

Als ik ga wandelen in de natuur ben ik alleen

Tenzij ik een trip boek bij een reisbureau met een groep natuurlijk. Maar ja, dat kan niet altijd alleen. Tenzij er meer boekingen zijn, eentje erbij tikt niet gelijk erg aan. Veel tripjes die ik wil boeken gaan nog niet door omdat er niet genoeg aanmeldingen zijn. Dit komt mede doordat ik in het laagseizoen reis natuurlijk.

Alleen wandelen in de natuur vind ik niet erg.

Maar niet iedereen vind het heel fijn om alleen te zijn ver van de bewoonde wereld. Daar heb ik juist geen probleem mee. Toen ik laatst in Karpathos aan de wandel was is het me wel een paar keer door mijn hoofd geschoten.. Wat als ik nu val.. Ver van de bewoonde wereld, niemand die mij zo kan vinden. Het pad was totaal niet begaanbaar meer… Achteraf hoorde ik dat dit kwam door een tweetal bosbranden in de laatste jaren. Maar alles is natuurlijk weer goed gegaan en ik kan terugkijken op een geweldige wandeldag.

Alleen wandelen in Karpathos - Griekenland
Alleen wandelen in Karpathos – Griekenland

Wel maakte ik in Turkije mee dat er agressieve honden waren op mijn pad. In liep er alleen en achter mij was er 1 en van voor kwamen er meerdere aan.. als je dan samen bent kun je toch beide kanten verdedigen. Heel blij dat er een scooter langs kwam met twee mannen erop die ik aanklampte en bij mij bleef.

Daarnaast wil ik benadrukken dat wandelen in de stad, waar dus veel andere mensen zijn, niet per definitie veiliger is. Weet met wie je contact maak, voel je gutfeeling en reageer daar naar. Voelt het niet goed ga dan niet het gesprek aan. Ik heb vaak vele korte gesprekken. Het is maar zelden dat een gesprek of contact langer is of meer wordt dan alleen koetjes en kalfjes. En dat is prima, ik loop liever geen risico als ik op reis ben.

Als ik een foto van mijzelf wil hebben moet ik een ander vragen

Als ik een foto wil hebben van mijzelf op een bepaalde plek moet ik dat natuurlijk aan een ander vragen. Of ik pak mijn statief/selfiestick en zet die neer. Dit doe ik alleen op plekken waar het niet zo druk is, je staat namelijk best ver van je telefoon af en om te voorkomen dat iemand ermee vandoor gaat … Of hem omver loopt doordat diegene niet ziet dat mijn telefoon daar staat.

Gemaakt met de selfiestick in Turkije op de Lycian Way - Nadelen van alleen op reis
Gemaakt met de selfiestick in Turkije op de Lycian Way

In het begin vond ik het gênant om een ander te vragen een foto van mij te maken maar daar ben ik allang overheen. Als er mensen in de buurt zijn dan vraag ik het hen gewoon.

Tip: je kunt altijd aanbieden een foto van hen te maken en daarna vragen of ze er ook een van jou willen maken

Veelal zit ik alleen te eten

Hier ben ik wel aan gewend geraakt de laatste jaren. Soms kijken medewerkers je een beetje vreemd en onwennig aan, table for 1? Eh ja, of zie je iemand achter mij staan? Ik heb altijd wel wat uit te zoeken en te bekijken als ik bij een restaurant zit. Veelal heb ik geen internet als ik onderweg ben in Azië en dus vraag ik de wifi code en kan ik mijn reis verder plannen of uitzoeken.

Voordeel is dat ik wel altijd zelf het restaurant en dus de keuken mag uitkiezen.

Alleen mijn ogen letten op mijn spullen

Als je alleen reist is er niemand die op mijn spullen let voor mij. Ik moet altijd alles zelf in de gaten houden en kan een ander daar bijna nooit mee belasten. Wil ik naar de wc in een restaurant, in het vliegtuig of op een boot… Dan blijven of mijn spullen onbeheerd achter of ik neem het allemaal of deels mee de toilet in. Dat is niet altijd even handig maar is wel iets waar je over na moet denken.

Tip: Veelal heb ik een klein schoudertasje naast mijn grote tas waar de meeste van mijn waardevolle spullen in zitten. Deze neem ik dan mee als ik de grote tas even onbeheerd achterlaat

Ik kan mijn ervaring niet gelijk delen met iemand…

Dit is voor mij een van de meest gehoorde redenen waarom iemand niet alleen wil reizen. Ik mis dat eigenlijk het meest als het even niet mee zit. Als ik het gevoel heb hulp nodig te zijn of gewoon mijn irritatie wil uiten.

Alleen reizen heeft ook nadelen
6 dagen paardrijden in Kirgizië, ik deelde veel met mijn lokale tentmaatje en gids Merim.. Die ik jaren later nog trof in Dubai

Ook is het natuurlijk heel leuk als je later met een ander op die mooie reis of situatie kan terug blikken – Weet je nog? Toen.. en dit gebeurde er… etc.. Ik ervaar dit nu ook met een aantal collega’s waar ik in de afgelopen jaren meerdere reizen mee heb gemaakt. Zo ervaar je dezelfde reis op verschillende vlakken meerdere keren.

Zo ging ik naar Oostenrijk met Nicole en deed ik samen met Nicole en Maaike de Rickshaw Challenge in India. En toen gingen we ook nog met in totaal 6 leuke dames naar Oman! Nog steeds halen we er leuke en lachwekkende herinneringen aan op.

Voor geen goud had ik deze reis willen missen - Alleen reizen heeft ook nadelen
Met z’n allen in de bedoeïenentent in Oman

‘Elk nadeel heb zijn voordeel’ is natuurlijk een bekend gezegde en dat gaat ook zeker hier op!

7x Nadelen van alleen op reis
Alleen reizen heeft niet alleen voordelen

Als er nadelen van ‘alleen op reis zijn‘ bestaan, dan bestaan er ook voordelen aan het alleen op reis zijn. En dat maakt ook dat ik er telkens weer alleen op uit trek. In principe kan ik tegenover elk benoemd punt hierboven een punt zetten waarom het juist zo fijn is om alleen te reizen.

Maar het meest van al is wel dat het ultieme gevoel van vrijheid groots is! Ik hoef niets te doen wat ik niet wil, waar ik niet voor de volle 100% voor ga.

Werken aan je gevoel van eigenwaarde? Ga dan alleen op reis!

Ik heb nog nooit zoveel over mijzelf geleerd in zo’n korte tijd. Ik leer op mijzelf vertrouwen en bouwen. Het besef dat ik veel meer aankan dan ik vooraf bedacht had misschien. Als er iets mis gaat, of tenminste, niet gaat zoals ik het bedacht had dan bedenk ik heel snel wat anders. Het oplossingsgericht werken op reis doet wonderen. Je bent hier, je gaat iets doen en uiteindelijk is alles wat je doet achteraf een perfecte keuze en ervaring.

Dat is altijd zo mooi hoe dat werkt. Als je terugkijkt dan denk je, ja… het had zo moeten zijn. Op het moment baal je even, kies je een nieuw doel en ga je er weer voor. Het mooie ervan is ook dat je leert dat andere mensen het meestal goed met je voor hebben.

Alleen op pad in Zweden
Alleen op pad in Zweden

Zodoende heb ik geleerd dat mensen die je niet kent ineens heel veel voor je kunnen betekenen. De meeste mensen bedoelen het goed en hebben goede intenties als ze je willen helpen of je advies geven. Uiteraard moet je blijven luisteren naar je gutfeeling. Ook de inschatting soms maken dat het handiger is om niet met iemand het gesprek aan te gaan kan een juiste zijn.

We hoeven niet altijd netjes en beleefd te zijn… Maar ook dat leer je goed en snel als je alleen op reis bent.

Je staat ergens, het gaat niet zoals je had bedacht en een ander schiet je te hulp. Een ander heeft advies of een ander zegt net datgene wat jou de juiste mindset of gedachte geeft. Mijn vertrouwen in het feit dat het wel goed komt is nog nooit zo groot geweest.

Het kan niet misgaan… het kan alleen anders gaan dan verwacht.

Hoe vind jij je eigen gezelschap?

Mijn eigen gezelschap vind ik nog niet zo slecht. Ik daag mezelf uit om verder te gaan, verder buiten mijn comfortzone om zodoende sterker te worden. Te weten dat ik meer kan dan ik voorheen dacht maakt me sterk en gelukkig.

Ook de gedachten die je vrij de gang kan laten gaan zonder onderbrekingen vertellen mij veel. Ik heb altijd het gevoel dat ik in het buitenland vrijer en breder kan denken. Ik krijg betere en fijnere ingevingen en inspiraties.

Vooral sinds ik ook de opleiding tot life-coach heb gedaan heb ik beter geleerd om mijn eigen gedachten te onderwerpen aan onderzoek. In de laatste jaren heb ik de boeken van Ap Dijksterhuis gelezen en die zijn zo leerzaam op dat gebied!

Het boek Het slimme onbewuste, Op naar Geluk of Inspiratie van Ap Dijksterhuis zijn super leerzaam voor mij geweest om te lezen en ik kan ze iedereen aanbevelen.

Lang niet alle reizen zou ik met een ander kunnen en willen doen.

Bijv de camino Frances.. Ik liep deze pelgrimstocht in 2016 in 35 in Spanje. Deze ervaring is zo goed geweest, ik heb zoveel geleerd over mijzelf, over de wereld… over wat ik wil van mijzelf en de wereld… Een pelgrimstocht moet je echt alleen lopen… Juist bij al die andere mensen aansluiten. Je laten opnemen in de wereldse community van pelgrims.

Maar ook de wandelreis in Portugal, Rota Vicentina was alleen geweldig. Stukjes samen lopen met een ander, samen eten met een stel, elkaar meerdere keren tegen komen maar toch alleen je pad bewandelen.

Nadelen van alleen op reis zijn - Voordelen van alleen op reis zijn.

Maar toen ik samen liep op de Alpe Adria Trail in Oostenrijk vond ik dat ook geweldig. Ik liep 10 etappes alleen en 10 samen met een vriendin 🙏

Maar wat dacht je van de 10 dgn Vipassana meditatie. Eerste keer in Chennai, India was zo leerzaam.. Hoeveel inzichten voor het leven heb ik daar gehad. Ik gun ze iedereen! Ik was altijd al overtuigd van het Mind over Matter principe maar dat werd me hier nog weer eens heel duidelijk gemaakt!

Toen ik wel samen met iemand anders ging naar Nepal (was mijn 3e keer) heb ik daar wel zeker een dag of 2 aan verspeeld toen ik mijn reismaatje aan de andere zijde zag. In het schemerdonker hadden we stiekem wel oogcontact. Iets wat eigenlijk niet ‘mag’ en ik, wij, deelden zoveel communicatie uit. Ik ben er nog dagen mee bezig geweest en reflecteerde mijn problemen op zijn situatie. Zou hij het zwaar hebben, willen stoppen maar niet doen om mij?

En ja, ik had het zwaar en was zo gestopt als we hadden kunnen praten. Achteraf bleek hij hetzelfde te denken alleen dan voor mij.

Nadelen van alleen op reis zijn - Voordelen van alleen op reis zijn

De nadelen van alleen op reis zijn hebben me nooit tegen gehouden om er wel op uit te trekken.

De nadelen van alleen op reis wegen voor mij niet op tegen de voordelen. Los daarvan wil dit zeker niet zeggen dat ik niet op reis wil met een leuke groep of met een goede vriendin.

Hoe zit dat bij jou?
Zie jij alleen nadelen van alleen op reis zijn of zie jij ook wel de vele voordelen?

Ben jij iemand die veel beren op de weg ziet? En waren die ‘beren’ er dan ook altijd achteraf? Of kun je dat niet vertellen omdat je jezelf er dan toch niet toe kan zetten om wel te gaan. Om jezelf uit te dagen en daardoor te groeien? Laat het me weten in de comments, ik ben er heel benieuwd naar!

Deel je deze 8 nadelen van alleen op reis gaan?

Lees ook eens de volgende inspiratie blogs:

Alles wat je aandacht geeft groeit

Tips voor Meditatief Wandelen

Gebruik de kracht van positief denken in jouw voordeel

Je immuunsysteem boosten in het ijsbad

Heliview op je leven pakken – Het grotere plaatje zien

En lach gewoon iets meer… De wereld en jij worden er een stuk vrolijker van!

Zinvolle Inspiratie – Wat doet een glimlach met & voor jou – Lachen is gezond

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld als ik

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *