Zinvol Reizen op de Rota Vicentina – Historical Way – Etappe 1, 2 & 3

Al een tijdje zag ik de Rota Vicentina voorbij komen en meer en meer trok het idee mij aan om niet in Portugal naar boven te lopen… Naar Santiago de Compostella maar naar beneden, naar het meest zuidelijke puntje van Portugal. Toen de reis naar Oman eind nov/dec niet doorging zag ik mijn kans en begon ik met plannen.

Zinvol Reizen op de Rota Vicentina

Lekker een aantal dagen buiten zijn, even naar het fijne zonnetje en in beweging zijn. Zinvol Reizen noem ik dat, en bij deze Zinvol Reizen op de Rota Vicentina, toch? Ik wilde de Fishermen’s Trail gaan doen. Ik heb het boekje gekocht en begon me meer in te lezen.

Rota Vicentina - Historical Way - Etappe 1
Rota Vicentina – Historical Way – Etappe 1

De Rota Vicentina is meer een wandelnetwerk en heeft meerdere routes. Het boekje wat ik gekocht had liet mij zien dat ik zou beginnen in Santiago do Cacem, wel een naam die mij ook aantrok. Dit was dan wel op de historische weg. Deze Historical Way brengt je dan in 3 etappes naar het startpunt van de Fishermen’s Trail. Ik kon nog wat dagen erbij nemen van overuren die ik had en dus had ik gewoon 2 weken de tijd om beide routes te doen. Want… De Fishermen’s Trial gaat na het meest zuidelijke puntje.. nog even door naar Lagos. En ja, die wilde ik dan natuurlijk ook wel doen!

Hoe kom je bij het startpunt van Rota Vicentina – Historical Way

Met Transavia vloog ik naar Lissabon waar ik een nachtje doorbracht in Bluesock Hostels. Erg leuk hostel en ook een fijne plek om te verblijven. Dichtbij het metrostation Avenida waar ik vanuit het vliegveld naartoe ging. (eerst de blauwe lijn helemaal af en dan op rode lijn nog 3 stops) Binnen een uur was ik bij Bluesock Hostels. De volgende ochtend ging ik rond 6.15 uur daar weg om te lopen naar Sete Rios, daar is ook Rede Expressos en daar kon ik voor 14 euro een kaartje kopen voor de bus naar Santiago do Cacem. Deze rit duurt net iets over de 2 uur en dus nam ik de eerste van 07.30. Er gaat er ook een om 10.30 en later op de dag ook nog een.

Lissabon - Portugal
Onderweg naar mijn avondeten die eerste avond was dit mijn uitzicht. Hoe typisch Lissabon!

Nadat ik dichtbij het busstation een fijne kop koffie had gedronken ging ik op zoek naar het startpunt. Mijn boekje gaf aan bij het busstation. Nou ja, daar vond ik niets maar ik las wel een straatnaam en een park dus ging ik daarnaar op zoek. Die had ik met 10 minuutjes gevonden en daar zag ik wel de borden die de Rota Vicentina aankondigen. Hier word ik dan altijd blij van. Ik lees deels de beschrijving, kijk naar de plaatjes en de omgeving. Toen ik naar de omgeving keek zag ik rood/gele markering..

Hmm…die een stukje gevolgd maar ik had er al snel een verkeerd gevoel bij. Dus in het boekje gekeken naar wat het volgende punt in die beschrijving was. Een kerk, de Igreja Matriz de Santiago de Cacém. Daar vond ik de rood/witte markering die ik zocht, die ik de rest van de dag zou gaan volgen en die me vanaf dat moment ook goed de weg zou wijzen.

Zinvol Reizen op de Rota Vicentina – Historical Way – Etappe 1

Dus.. In Google maps kun je het beste Igreja Matriz de Santiago de Cacém invoeren dan ben je in 1 keer klaar. De weg ernaar toe is mooi, het uitzicht daar is super en daarna kun je de bebording volgen en loop je zo Santiago de Cacém uit.

Igreja Matriz de Santiago de Cacém
Igreja Matriz de Santiago de Cacém

Etappe 1 – Zinvol Reizen op de Rota Vicentina

Etappe 1 wordt verschillend omschreven. Het info bord geeft aan dat hij 18 km is en van Santiago de Cacem naar Vale Seco. Maar mijn boekje gaf aan Moinhos do Paneiro en daar ga ik dus naartoe. Dat brengt mij op zo’n 23 km voor vandaag.

Zinvol Reizen op de Rota Vicentina - Portugal
Zinvol Reizen op de Rota Vicentina – Portugal

Ik loop al snel in het groen en ga heuvel op en heuvel af. Het is echt een heel mooi gebied. In eerste instantie is het echt een eucalyptus bos en veel platanen, echt aan geplant en dus geen fantasie bij te vinden. Echt recht toe recht aan. Even later kom ik in mooier gebied te lopen en wandel ik tussen de kurk bomen. Dat is ook een apart gezicht hoor. De onderkant wordt de barst, het kurk afgesneden en dan blijven er zwarte stammen over. Daarboven zit dan nog kurk en blad. Ik vind het erg mooi om te zien en ook de paden zijn super!

Zinvol Reizen op de Rota Vicentina - Portugal

Vrij in het begin heb ik dan nog even zicht op de zee aan mijn linkerkant maar later loop ik echt in het Portugueze landschap. Op een gegeven moment hoor ik bellen en wat geiten. Als ik dichterbij kom zie ik dat er een geit hoog in de boom staat en een aantal andere geiten eronder. Een van die geiten heeft enorme lange hoorns, dat heb ik nog niet eerder gezien. Ik zie er ook een vrouw verderop in de tuin aan het werk en als ik verder loop zie ik dat ik bij de ruinas do Conventa de Nossa Senhora do Loreto ben. Deze stammen uit de 15e eeuw.

Er zijn twee honden die de boel goed bewaken en gelukkig aan een touw vast zitten en omdat ik even de vlaggetjes niet zie loop ik er nog een keer langs. Dan komt de oudere vrouw met nog zeker 3 tanden in haar mond naar me toe om me het vlaggetje te tonen. Het zit net iets achter wat groen verscholen, gewoon rechts aanhouden daar dus.

Zinvol Reizen op de Rota Vicentina - Portugal
Zinvol Reizen op de Rota Vicentina – Portugal

Zinvol Reizen op de Rota Vicentina – Historical Way

Ik loop een hele tijd tussen de eucalyptus en daarna tussen de kurkeiken. Ik had ze eigenlijk nog nooit zo van dichtbij gezien. De barst is gewoon kurk, ik heb er een stukje afgebroken en het is zacht als kurk is. Hoe apart he? Dus een super natuurlijk product wat alleen maar schoongemaakt hoeft te worden en dan is het al goed lijkt het. Het kurk bos ziet er wel vreemd uit, de onderkant van de bomen zijn dus zwart, donker van kleur doordat de kurk eraf gehaald is.

Ik hoor dat het zo’n 9 jaar duurt voor dat het terug gegroeid is en je weer kurk van de boom af kunt halen. De mensen aan het avondeten zeiden al, je kunt hier een luie boer zijn…

Kurkenbos in Portugal - Rota Vicentina

Kurkenbos in Portugal - Rota Vicentina

Lichaam in verzet tegen 15 dagen op de Rota Vicentina

Ik begin daarna last te krijgen van mijn knie. Een kwaaltje die ik heb opgelopen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Het begon gister eigenlijk al, ik kreeg last van mijn kuit, ik had wat kramp.. Dit terwijl ik gewoon rustig gereisd had en daarvoor ook geen gekke dingen had gedaan. Ik herken het wel van mijn lichaam, het gaat in verzet en laat mij dingen voelen zoals pijn. Ik herken dit uit mijn 3x 10 dagen Vipassana, je lichaam laat je dingen voelen, erger ervaren dan dat het is. Gewoon omdat het zichzelf zielig vind…aandacht wil…niet hier wil zijn… Zoo vreemd.

Zinvol Reizen op de Rota Vicentina - Portugal

En zo ook vandaag, een heel aantal km’s had ik er last van…een heel aantal ook niet. Dan lukte het wel weer, afdalen zonder pijn en even daarna strompelde ik haast om dat ik de knie niet wil buigen. Toen ik bij Vale Seco aankwam had ik er dus 18km op zitten en was ik erg blij om te zien dat ik even mocht zitten. Schoenen uit, voeten drogen en aftapen (grote tenen) en cola en een broodjes kaas. Wat heerlijk!!

Rota Vicentina – Historical Way – Etappe 1

Zinvol Reizen op de Rota Vicentina - Portugal
Voor 2,90 euro lunch ik in Vale Seco

Daarna is het nog zo’n 3 km wandelen. Ik kom langs wat boerderijtjes, oude huisjes lijken het meer. Echte boerderijen zie je hier niet. Ze tuinieren wat en hebben soms geiten ofzo. Op afstand hoor je ze vaak al…maar deze was anders. Dit was een enorm varken, wat een beest. Ik heb er een filmpje van gemaakt, hij was namelijk ook erg nieuwsgierig naar mij 🙂

Wat je zoal tegenkomt onderweg = Portugal

Zinvol Reizen op de Rota Vicentina - Historical Way - Etappe 1

Ik slaap vannacht bij de molens, de oude Moinhos.. Er staan er nog twee en er is een Bed and Breakfast bij. Dat is ook het enige wat in de omgeving is, je zit echt in een golvend heuvelig landschap midden in de Portugeze natuur. Gelukkig waren ze daar op berekend en dus maken ze ook het avondeten. Heel toevallig was er een Nederlands gezinnetje wat deels in NL woont en deels in Portugal. Dus gezellig samen aan het avondeten gezeten.

Moinhos do Paneiro - Portugal

Moinhos do Paneiro - Portugal

Dat was echt een geslaagde eerste dag. Nu hoop ik wel dat mijn knie zich morgen beter gaan gedragen. Ik heb onder de knie nu een rolletje handdoek liggen zodat hij niet doorzakt. Het lopen van en naar het restaurant gedeelte was nog pijnlijk… Vorig jaar of dat jaar ervoor in Oostenrijk was dit ook het geval en toen was het de volgende ochtend weer over…Dus daar gaan we maar vanuit!

Kijk waar jij de nacht gaat doorbrengen in of bij Moinhos do Paneiro. Er is best veel te vinden langs en bij de route maar check wel even waar de route loopt zodat je niet te ver om moet lopen. Bijv Courela do Salgueiro, Vale Seco, Elements Alentejo en Herdade Morro Bento liggen dicht langs de route.

Etappe 2 – Historical Way – Moinhos do Paneiro naar Cercal do Alentejo

Vanmorgen begon ik met een lekker ontbijtje bij Moinhos de Paneiro. Mijn knie voelde redelijk, niet pijnvrij maar ook niet meer gelijk bij elke stap pijn. Ik nam me voor om rustig te lopen en alle tijd te nemen. Het zonnetje scheen al lekker en ik deed alleen een hemd, dun truitje en een korte yogabroek aan. Super toch?

Moinhos do Paneira - Rota Vicentina - Portugal
Zie je de moinhos (molen) op de achtergrond?

Gelijk liep ik weer in wat mijn medegasten van gister noemden, elfenlandschap. De kurkbomenplantage..ik vind meer dat het onheilspellend heeft. Die zwarte stammen aan de onderzijde en de vormen die de bomen hebben. Een hele aparte en eigen sfeer heeft dit landschap van Portugal. En daarbij dan die roodbruine wegen..

Kurkbomenplantage - Rota Vicentina - Historical Way

Omdat mijn knie me aardig bezig hield heb ik een muziekje opgezet en aangezien ik toch niemand tegen kom kon ik lekker meezingen.

Kurkbomenplantage - Rota Vicentina - Historical Way

Na ruim 5km kwam ik uit bij een klein dorpje  (Vale das Eguas) en daar heb ik heerlijk even op het terras in het zonnetje gezeten met een kop koffie. Schoenen uit, sokken uit en benen hoog.

Koffie pauze op de Historical Way

Lekker kopje koffie - Rota Vicentina - Historical Way

Hierna kwam ik lang tussen de uitgestrekte weilanden te lopen. Grotendeels over zandwegen maar ook een stuk over asfalt. Dat verschil was juist wel even goed voor mijn knie. Even een andere belasting, niet scheef maar juist goed recht. Daarna weer heuvel af en op, heel rustig gewandeld en mijn tijd genomen.

Op een gegeven moment mocht ik een brug over en had ik uitzicht over uitgestrekt landschap met daarin een soort rivier? Alleen was het geen rivier maar een soort meer, dam? Als ik het op zoek blijkt het Barragem de Campilhas te heten en was het een dam. De brug zal de dam zijn denk ik, alleen aan 1 kant was het water. Apart en mooi stukje weer om te lopen.

Barragem de Campilhas - Rota Vicentina - Portugal

Barragem de Campilhas - Rota Vicentina - Portugal

Rota Vicentina – Historical Way – Etappe 2

Ook vandaag zag ik weer hetzelfde soort diertje als wat ik gister zag. Laag bij de grond, best een lange staart en nu even google blijkt het een mangoeste te zijn. Die komen hier ook voor. Gister zag ik er een vanaf de zandweg naar mij kijken en snel de bosjes in vluchten en vandaag zag ik er eentje in het gras zitten en deze vluchtte ook voor mij. Geen foto dus maar al wel 2x gespot. Leuk! Is dan ook het enige wildlife wat ik gezien heb…

Aarbeienboom - Rota Vicentina, Portugal
Dit was ook nieuw voor mij, de aardbeienboom. Ooit van gehoord of gezien? Ik kwam er gister en vandaag wel honderden tegen.

Rota Vicentina - Historical Way - Cercal, Portugal

Na zo’n 20 km kwam ik aan in Cercal do Alentejo en kon ik inchecken en lekker een hete douche nemen. Bij de rotonde zag ik het bord van de Rota Vicentina, ook de man die ik gister zag tijdens mijn pauze, en een heel aantal restaurants. Daar heb ik even wat gegeten en daarna ben ik op tijd in bed gekropen om nu dit te schrijven maar ook om mijn knie verder te laten rusten.

Cercal do Alentejo - Historical Way

Cercal do Alentejo - Historical Way

Ik zal deze blog morgen uitbreiden met etappe 3 🙂 Deze 3e etappe brengt mij bij het beginpunt van de Fishermen’s Trail.
Op dat moment stap ik van de Historical way af en ga verder langs de kust.

Wil je onderweg mee kijken? Kijk dan op Instagram want ik hou de stories wel aardig bij.

Verblijf in Cercal had ik bij Solar do Alentejo en dat vond ik een prima optie. Ik had er een een persoonskamer. Kijk voor jouw mogelijkheden in Cercal.

Etappe 3 – Cercal do Alentejo naar Porto Covo – 16.5 km

Na een lange nacht in een fijn bed liep ik rond half 9 mijn hotelletje uit, ik heb er niemand gezien en had online ingecheckt en alles betaald. Om de hoek, bij de rotonde (het middelpunt van dit dorp) heb ik weer lekker gegeten. Gister toen ik binnen kwam zat het er vol met mensen, er zijn een heel aantal restaurantjes naast elkaar. En vanmorgen zaten er alweer mensen koffie te drinken. Gister ging ik bij nr 2 naar binnen nu bij nr 1, beetje eerlijk verdelen toch?

Rota Vicentina - Ontbijt in Cercal do Alentejo

Ik heb een fijne kop koffie met melk en een zoet broodje gekocht. Dat zoete broodje was wel heel groot en toen ik zag dat hij ook makkelijk door midden kon vroeg ik om de helft… Ze keek me vreemd aan maar gaf me wat ik vroeg. Het was een heerlijk broodje!

Cercal do Alentejo - Etappe 3

Zinvol Reizen op de Rota Vicentina – Etappe 3 Historical Way

Toen begon ik te wandelen, de route leidt je nog weer langs de kerk waar ik gister ook al was en dan door het dorp uit. Tussen de weilanden en plattelandshuisjes. Boerderijen kun je ze niet noemen en in heel veel van deze huisjes woont niemand meer. Daar waar nog wel wat woont blaft een hond al van verre naar je. Gelukkig zitten ze altijd vast aan een riem of kunnen ze niet van het erf af. Ze lijken wel echt waakhonden te zijn zoals ze klinken. Ik ben niet bang voor honden maar sommigen hier zijn echt huge!!

Rota Vicentina - Ontbijt in Cercal do Alentejo

Heerlijk wandelen op de Rota Vicentina - Historical Way

Ik heb een heel stuk door een eucalyptus plantage gewandeld. Heerlijke geur all over. Ik sprak een man die goed Engels kon en hoe toevallig…ze waren aan het plukken voor Nederland. Daar wordt het voor bloemstukken gebruikt maar ook om olie van te maken vertelde hij me. Wat leuk! Vond hij ook toen hij erachter kwam dat ik uit Nederland kwam.

Rota Vicentina - Etappe 3 naar Porto Covo
Eucalyptus plantage onderweg

Ik liep weer bergopwaarts en zag de aardbeienbomen, de kurkeiken en de eucalyptus langs mij… toen ik boven op de berg was had ik uitzicht op de zee. Daar waar ik vandaag naartoe ging en de volgende 2 weken ongeveer langs blijf lopen! Langzaam aan zette ik de afdaling weer in. Toen ik een grote weg oer moest steken kon ik daar ook op een afgeschermd terrasje zitten en dat deed ik natuurlijk. Mijn lunch bestond vandaag uit cafe con leche en een enorm stuk arretjescake! De pauze plekken zijn schaars op de Rota Vicentina dus als er zich een aanbiedt neem ik hem.

Heerlijk wandelen op de Rota Vicentina - Historical Way
Heerlijk wandelen op de Rota Vicentina – Historical Way

Hierna liep ik nog een uurtje ongeveer door het Portugese platteland. Ik kwam nog 2 auto’s tegen waar oudere mannetjes in zaten en twee motorcrossers. Verder heb ik niemand gezien vandaag. De wandelaar die ik gister en eergister zag heb ik vandaag niet gezien. Ik weet dat hij er is want de man van de eucalyptus plantage zei me dat ik de tweede wandelaar was 🙂

Heerlijk wandelen op de Rota Vicentina - Historical Way
Ook hier nog de kurkeiken langs de Historical Way

Porto Covo is een leuk plaatsje, wat drukker dan de andere plaatsjes ook al zijn de meeste winkels dicht. Een aantal terrasje waar mensen zitten en waar ik zo een keuze uit kan gaan maken waar ik mijn eten ga nuttigen. Eerst de hostel Mute opzoeken. Daar tref ik de Zuid Indiase .. Ben zijn naam alweer kwijt. Hij begint morgen ook met 4 dagen wandelen op de Fishermen’s Trail. Leuk!

Genieten van de middagzon op het terras bij MUTE Hostel - Porto Covo
Mijn kuiten en knie gekoeld in het ijskoude water van het zwembad

Nadat ik me opgefrist heb ga ik even naar de kust en daarna eten op het terrasje met een lekker zonnetje. Ik eet een knoflook soep waarin een ei, brood en vis zit. Hij is echt heerlijk!! Ernaast krijg ik nog twee stukken gebakken vis. Het is 16 uur als ik het op heb maar ik weet niet of ik vanavond nog een maaltijd op kan 🙂

Knoflook Soep met Vis en Brood - Porto Covo

Mijn lichaam protesteert nog haperend…

En dan nog even over mijn knie. Dat ging vandaag best goed. De pijn is wel iets veranderd, hij zit nu voorzijde onder de knieschijf. Ook is de knieholte nog wat dik. Erg vreemd. Deze ‘pijn’ ken ik eigenlijk niet. Ook vreemd is het dat ik het soms echt een paar km niet voel en dan even weer wel. Ik ben er wel achter dat als ik de knie even masseer het veelal ook weer weg is.

Zinvol Reizen op de Rota Vicentina – Historical Way

Historical Way en Fishermen's Trail komen hier samen - Porto Covo - Rota Vicentina

Zonsondergang bij MUTE hostel - Porto Covo

Voor nu sluit ik deze blog af en ga ik morgen een nieuwe openen voor de Fishermen’s Trail.
Lees verder voor de kustroute van de Rota Vicentina

Ik verbleef in het MUTE hostel en vond dat een fijne optie. Kijk eens welke mogelijkheden er nog meer zijn in Porto Covo.

Alle etappes van de Historical Way – Rota Vicentina

Om je een overzicht te geven van de gehele Historical Way deel ik alle etappes met je. Het zijn in totaal 13 etappes waarvan ik dus de eerste 3 liep. In totaal is de historische route 263 km. Ik ben na de eerste 3 etappes over gegaan op de Fishermen’s Trail maar ben wel van plan om de inlandse route van de Rota Vicentina nog eens op te pakken. Het wandelen tussen de kurkbomen en landerijen vond ik echt super!

1  : Santiago do Cacém naar Vale Seco 18 km
2  : Vale Seco naar Cercal do Alentejo 23 km
3a: Cercal do Alentejo naar Porto Covo 16,5km (Ik heb deze etappe genomen om op de Fishermen’s Trail over te gaan)
3b: Cercal do Alentejo naar S. Luis 20,5 km
4  : S. Luis naar Odemira 25 km
5  : Sabóia naar Odemira 33 km
6  : Odemira naar S. Teotónio 19 km
7  : S. Teotónio naar Odeceixe 15/17 km
8  : Odeceixe naar Aljezur 19,5 km
9  : Aljezur naar Arrifana 12 km
10: Arrifana naar Carrapateira 24 km
11: Carrapateira naar Vila do Bispo 21,5 km
12: Vila do Bispo naar Cabo de S. Vicente 14 km

Wil je ook nog wat andere wandel inspiratie lezen?

Twee dagen wandelen in het Vechtdal

Wandelen in Cappadocië – Pigeon en Zemi Valley

Winterberger Hochtour – Wandelen rondom Winterberg

Wandelen in de mooiste wadi van Jordanië – Wadi Mujib

Of ga pelgrimeren in Spanje

8 dagen pelgrimeren – Camino Frances – Wandelen van Pamplona tot Burgos (217km)

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik

3 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *