Heliview op je leven pakken – Even het grotere plaatje zien – Het door jouw bewandelde levenspad bezien – Zinvolle Inspiratie

Doe jij dat wel eens? Een heliview op je leven pakken? Even uitzoomen en het grotere plaatje zien. Waar kom je vandaan, wat maakte je mee en beïnvloedde beslissingen. Waar ging je naartoe en uiteindelijk waar sta je nu? En zie je dan ook momenten/situaties in je leven die bepalend zijn geweest en waarvan je nu de waarde inziet? Of juist niet?

Ik ben sinds een aantal maanden bezig met de lifecoachcursus (Civas) en om die reden pak ik de laatste tijd regelmatig een heliview op mijn leven… Ik onderzoek wat het bracht, wat het me gaf maar ook wat het nam.. Tot in hoeverre laat ik dat soort lessen mijn leven beïnvloeden – bewust en onbewust. Door vanuit verschillende visies en hoeken te kijken zie ik steeds meer onbewuste maniertjes van mezelf om om te gaan met de verschillende situaties. Ik leerde ze mij vroeger aan om te overleven.

Heliview op je leven pakken – Even het grotere plaatje zien

Zo hebben we die natuurlijk allemaal. Je komt momenten tegen die niet leuk zijn, je neemt je wat voor en onbewust blijf je dit jaren volhouden. Het is je eigen manier van reageren en doen geworden.  Het werkt voor je, veelal het meest op korte termijn maar dat beseffen we niet altijd. Via de verschillende manieren om te coachen zoals oplossingsgericht coachen, RET (rationeel emotieve therapie) en de verschillende kaarten als hulpmiddel die je kan invullen waarbij je gemakkelijk tot een kern komt leer ik verschillende invalshoeken weer te belichten die ik al lang niet meer zag.

Het door jouw bewandelde levenspad bezien

In Pushkar - India Heliview op je leven pakken
Tikam en ik op de ghats van het Heilige Meer van Pushkar, India

Het mooiste uitgangspunt van coaching vind ik nog wel dat de coachee expert is. De coach kan alleen vragen stellen zodat de coachee gaat denken en met zijn/haar antwoord en dus oplossing komt.

Iets werkt alleen als je het zelf bedenkt, zelf ontdekt en zelf als oplossing ziet. Een ander kan je nog zoveel goede oplossingen geven maar als je er het nut niet van inziet, er niet in gelooft of het net niet past op jou manier van denken dan heeft het geen kans van slagen.

Life Coach opleiding en mijn leerweg daar in

Maar daarmee lijkt mij ook gelijk het moeilijkste punt gepakt… Ik als coach: mijn idee of mijn aanpak is dus totaal niet van belang. De coachee heeft de oplossingen al in zich zitten, ik mag alleen gaan helpen om ze te vinden. Daarbij is het van belang dat ik dus niet beïnvloed, dat kan zelfs nadelige gevolgen hebben. Bijv afhankelijkheid en niet meer zelfstandig werken, na het coachtraject valt de coach weg en als het alleen maar trucjes waren ipv eigen handelingen dan houdt het niet lang vol.

Dus… om onbevooroordeeld de coachee te helpen zoeken naar zijn/haar oplossing ben ik eerst aan de slag gegaan met mijn eigen shit opruimen.

Elke keer een heliview op mijn leven pakken helpt me daarbij. Even weer het grotere plaatje bekijken, telkens komen er weer andere momenten naar boven en leer ik weer waar ik bepaalde invloedrijke beslissingen nam die tot op de dag van vandaag zijn invloed uitoefenen op hoe ik naar de wereld kijk en hoe ik in het leven sta.

Op de Camino - Spanje Heliview op je leven pakken

Heliview op mijn leven pakken – Zien wat er toe doet

Een aantal vind ik heel fijn… Maar zoals bij iedereen zijn er ook een aantal die echt gewoon anders moeten. Die niet reëel blijken te zijn maar die wel in mijn ‘overlevingsmodus’ erg behulpzaam waren. Onbewust hanteer je die vreemde denkwijzen nog altijd. Ik zie / ervaar niet meer wat mijn hersenen doen en de uitkomst is er al voordat ik er over na hoef te denken. Die gekleurde bril wil ik graag afzetten.

Ik heb in de afgelopen jaren al heel wat werk verzet maar ik ben er nog lang niet. Je mag een leven lang leren en dat lijkt ook wel nodig te zijn. De eerste echte flinke stap die ik zette was in 2016.  De Camino Frances ging ik wandelen en kort daarna ging ik ook nog eens 10 dagen mediteren volgens de Vipassana methode. Dit heeft wel een groot gat geslagen in de korst van de wond die ik zorgvuldig gedicht had.

Ik kan me ook nog wel herinneren dat dit gezegd wordt tijdens 1 van de lessen van Goenka in die 10 dagen dat je een wond gaat openen die niet meer dichtgaat. Alles komt op het moment dat je het kan verwerken naar boven borrelen. Langzaam en in een tempo dat jij het aan kan maar zal alles boven komen borrelen. Ik ben nu een kleine 6 jaar verder en ook nog 2 x 10 dagen Vipassana (België en Nepal) maar ook 200 uur yoga cursus in Pushkar, India. Ondertussen heb ik vele boeken gelezen, met name de boeken van Hans Peter Roel hebben mij daarin geholpen om een beeld te vormen van wat ik zou moeten doen… wat ik zou willen… waar ik naar zoek… of zoiets dergelijks.. Iedereen leest een boek en haalt er het zijne uit, zo mooi werkt dat! Je leert de les die op dat moment voor jou bestemd is.

Maar ook de boeken van Ab Dijksterhuis, Op naar Geluk, Het Slimme Onbewuste en dergelijke hebben mij veel inzicht gegeven.

Mindful / Zinvol Leven – Doelen stellen en daar naartoe werken

Al jaren leek het me gaaf om een coach cursus te doen, al is het niet om zelf coach te worden maar om ervan te leren. De denkwijzen en de diepgang van hoe het menselijk brein werkt.. Na een paar jaar had ik nog steeds nooit die cursus besteld. Voornemen en daadwerkelijk iets doen ligt soms mijlenver van elkaar verwijderd.

Mind over Matter - Mijn Tiny House
Mind over Matter – Mijn Tiny House

Toen ik in 2020 besliste dat ik in een klein huisje wilde wonen en daarin best voortvarend te werk ging bleek dat alles weer lukte. Ik kwam weer in die flow terecht. Als je echt wil en je gaat ervoor dan lijken bepaalde wetten te buigen en gaat alles zoals het zou moeten gaan. Ik verkocht namelijk mijn grote woning en binnen een half jaar had ik ook een super leuk klein huurhuisje te pakken waar ik nu alweer ruim een jaar woon. Hoe onwaarschijnlijk dit ook leek!

Eerder in mijn leven ervoer ik ook die flow… Ik ging weg bij mijn ex en bedacht me dat ik bij een werkgever aan de slag wilde en ruim een jaar later leefde ik in een nieuw huisje, had ik een baan en rondde ik een opleiding af. Alles ging me voor de wind hoe onwaarschijnlijk het voor de buitenwereld ook leek.

Niemand had ooit gedacht dat het zou werken en ik werd uiteraard gewaarschuwd.. Dat was nu met het kleine huisje eigenlijk net zo. Het leek zo onwaarschijnlijk en niet haalbaar…

Het door jouw bewandelde levenspad bezien

En ik heb het vertrouwen dat ik nu weer in zo’n flow beland bent.

Het voelt goed, alles loopt lekker en volgt snel op elkaar. Ik ben bezig met die cursus, ik zit in een coach traject bij een collega – Drijfverensessies van Buttons –  en ik doe allerlei trajecten bij of samen met mensen die ik ken zoals familieopstellingen – paardencoaching – reiki  en de volgende die op de agenda komt te staan is een Quantum Healing Hypnose Sessie.

Geloof mij – Het kost me bloed, zweet en tranen…

Maar ik kan je wel verzekeren dat het de moeite waard is. Ik heb het knap lastig met een aantal gevoelens en emoties en snap nog een heel aantal dingen niet. Het kost tijd en ik moet er best wat voor doen. Ik ben ongedurig en wil snel … maar als ik opschrijf wat ik in de afgelopen maanden gedaan heb besef ik me dat ik als een trein ga.

Wat ook nog op mijn lijstje staat van te bezoeken mensen / professionals is een osteopaat. Het is typisch wat pijn doet in mijn lichaam… Het bevindt zich eigenlijk alleen in de rechterkant van mijn lichaam: De schouder, bovenarm, de nek, de sleutelbeen, soms trekt het naar oor en kaak (specifiek 1 kies) maar ook trekt het nu na een periode naar mijn keel, gehele voorzijde en dan met name de twee spieren die van kaak naar borst loopt.

Heliview op je leven pakken – Pijnen in mijn lichaam

Het meest rare van die pijnen is dat ze per uur kunnen verschillen. Dat ze per dag van plek totaal verandert kunnen zijn in intensiviteit maar ook van prikkende pijnen naar vastzittende pijnen. En van waaruit ik dus de overtuiging heb dat het bij het proces hoort. Dit komt mede ook door het feit dat ze na de verschillende trajecten soms even tijdelijk helemaal weg zijn en langzaam in de komende dagen weer terug komen. Wel is het steeds kleiner aan het worden qua oppervlakte. De bovenarm, sleutelbeen en oor/kaak worden echt heel veel minder of zijn al bijna weg. Dus de cirkel van waar de pijn zich bevind wordt kleiner #jippie

yoga zinvol reizen

Ondertussen ben ik weinig bezig met Zinvol Reizen qua reisverhalen delen. Ik had nog wat drafts staan van afgelopen jaar (Jordanië en Namibië) maar veel nieuwe updates heb ik niet. Ook leerde ik tijdens de drijfverensessies dat ik eigenlijk niet zo heel erg veel energie uit de website haal. Energie haal ik uit het contact dat ik met mensen heb waarin ik hen inspireer en dat zij mij dat teruggeven. Dat kan een op een maar ook via stories op Instagram en Twitter en Facebook. Maar de hoeveelheid werk die ik in de website Zinvol Reizen steek en het weinige wat ik er op dit moment maar uithaal heeft me besloten om veel minder tijd hierin te stoppen. En dus geen wekelijkse nieuwe updates over een reis of land maar zo nu en dan als ik daar zin in heb of zelf de inspiratie voel en het schrijven als vanzelf gaat zoals nu 🙂

Mijn Drijfveren zijn
Gezondheid – Orginaliteit – Succes – Ontspanning – Plezier – Sport

Ik ga heel bewust daar meer tijd aan besteden. Sinds kort geef ik gewoon wekelijks een yoga les aan collega’s van mij, hoe leuk!! Maar ook spannend voor mijzelf. Ook al mag ik les geven .. ik heb het nooit gedaan en ook dit is dus weer een super leuke leerweg voor mij. Ook richt ik mij meer gezondheid, ik laat het wat meer naar voren komen in mijn aandeel op mijn werk. Ik probeer anderen daarin mee te nemen. Dat deed ik altijd voor mij zelf en had respect voor de ander als die de stap niet zet. Uiteraard heb ik dat respect nog steeds maar besef me dat het soms goed is om de ander ergens in mee te nemen zodat die toch een stap zet “in de goede richting”.

Ik ervaar dat als succes en heb daar plezier in. Daarin komen mijn drijfveren dus mooi naar boven, ik heb ze te weinig aandacht gegeven omdat ik altijd dacht dat ik wat meer serieus moest zijn en me bij mijn taak moest houden. En die taak als agent was natuurlijk handhaven en als persoon ben ik wel in gezondheid/ontspanning en sport me gaan verdiepen. Uitdragen deed ik wel maar ik deed dat te weinig om het over te brengen op anderen. Nu kan ik mijn originaliteit een goede boost geven door dit alles te gaan combineren.

Waar het uit gaat komen weet ik niet maar er komen al heel veel leuke ideeën in mij op maar ook heel veel leuke mensen op mijn pad

Ik ervaar weer dat ik in de FLOW zit!

Lees eens wat meer over flow en hoe je dat herkent en hoe je dat kunt vasthouden.

Heliview op je leven pakken

Mindful Leven – Een Heliview op je Leven Pakken

Eens een heliview op je leven pakken kan ik echt aanbevelen. Ik doe het ook veelal in een meditatie, bezie de verschillende stadia in mijn leven, welke punten of momenten zie ik? Je zult verrast zijn dat je toch vaak weer een andere situatie voor je ogen krijgt. De situatie waar je op dat moment wat mee kan en die op dat moment betekenis voor je heeft.

Heb je vragen naar aanleiding van mijn ervaring? Stel ze me gerust!

Dat kan hier in een comment maar je mag me ook een mail sturen op zinvolreizen@gmail.com of via Instagram/Facebook of Twitter op de profielen van Zinvol Reizen.

Op de lange uitgestrekte wegen van Botswana
Lekker onderweg zonder echt te weten waar ik uitkom… Zinvol Reizen

Wil je meer lezen over zinvolle inspiratie?

Wat doet een glimlach met & voor jou – Lachen is Gezond

In Mogelijkheden Denken – Gewoon omdat het Kan

Mijn 5 Redenen om Dankbaar te Zijn

Mindful Leven – Wat je aandacht geeft groeit

Gebruik de Kracht van Positief Denken in jouw Voordeel

En ga ook lekker de natuur in!

Ga Mindful Wandelen – Tips voor Meditatief Wandelen

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld als ik

5 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *