2 minuten het ijsbad in – Zinvol Reizen – Je immuunsysteem boosten in het ijsbad

Een uitdaging ga ik niet snel uit de weg… tenzij deze niet verantwoord is natuurlijk. Maar 2 minuten het ijsbad in zag ik gelijk zitten. Je hoort er steeds meer over en veel mensen kennen het als de Wim Hof methode. De Iceman, zoals hij ook wel genoemd wordt, heeft het ijsbad wel een goede naam gegeven. Mede door hem is er onderzoek gedaan naar de voordelen hiervan. Er zijn namelijk vele voordelen voor het lichaam en je geest gevonden aan 2 minuten het ijsbad in gaan.

Dus toen die uitdaging om 2 minuten het ijsbad in te gaan voorbij kwam in de vorm van Maarten Smelt die een workshop gaf kon ik die niet weerstaan. Deze werd ook nog eens bij mij in de nabije omgeving gegeven. Dat je ondertussen ook nog even je immuunsysteem een boost geeft is natuurlijk super mee genomen.

2 minuten het ijsbad in -Zinvol Reizen

Er zijn veel voordelen aan 2 minuten het ijsbad in maar ook het koud af douchen. Je hoort het steeds vaker dat mensen dit dagelijks of tenminste regelmatig doen. Ook tijdens wandelingen zie ik het de laatste tijd vaker dat mensen even een dipje in een natuurwater nemen tijdens een wandeling. Dit lijkt mij ook wel wat! En eh, koud af douchen doe ik heel soms ook…

Maar ik zal jullie eerst meenemen in de ervaring die ik had toen ik 2 minuten het ijsbad in ging. Dan zal ik daarna de voordelen eens voor jou opsommen… Misschien dat jij dan ook die stap het ijsbad in zet?

2 minuten het ijsbad in – Zinvol Reizen

Een koude ochtend - 2 minuten het ijsbad in -Zinvol Reizen

Die stap het ijsbad in….

En dan zet je die stap, de stap het ijsbad in. Na het uitademen stapte ik erin en dus langzaam inademend liet ik mijn lichaam in het water zakken. Niet te langzaam… ik wilde daar zo snel mogelijk doorheen zijn. Dan is het gewoon in 1 x koud en kun je er minder over nadenken? Toen ik zat voelde ik al dat mijn adem iets begon te haperen. Ik was toe aan uitademen en die deed ik via de mond zodat ik iets meer kracht kwijt van de krachten die ik in mijn lichaam voelde opkomen. Mijn mond, lippen en kaak waren aangespannen en zo konden de kracht/energie weg die loskwam. Ik voelde de kou om mijn lijf heen komen en langzaam ademde ik weer in via mijn neus. Deze keer ging de inademing niet helemaal zoals hij normaal zou gaan. Iets te snel ademde ik in, ik voelde weer dat die niet helemaal soepel ging. Toen ik mijn aandacht daar op richtte ging dat beter en was ik deels de stress in mijn lichaam aan het vergeten. Heel langzaam en beheerst ademde ik uit. Ik voelde mijn lichaam tintelen. Tintelen van de kou, tintelen om zich te richten op overleving.

De spanning is aanwezig... in mijn hele lichaam :)

Ik had hiervoor geleerd dat mijn bloedsomloop zich ook zou aanpassen. Het warme bloed zou zich gaan verzamelen rondom mijn ingewanden. Daarom heen, buitenzijde lichaam, maar ook armen en benen zijn in eerste instantie minder belangrijk. Je voelt zoveel emoties, tintelingen en krachten door je lichaam gaan dat je je daar niet eens goed op kan richten.

De eerste stap is vaak de moeilijkste – stap in het ijsbad

Ik ging terug naar mijn ademhaling. Het was koud, het zou nog kouder worden en ik ging al mijn aandacht op mijn ademhaling richten. In het hier en nu zijn en voelen of ik daar mijn controle terug kan krijgen. Ik voelde een behoorlijke spanning in mijn rug en nek, schouder en keel. Ik kon dat langzaam ontspannen tijdens het uitademen. Telkens als ik mijn longen leeg had kon ik mij richten op mijn gevoel in mijn lichaam. Eerst goed voelen en beseffen wat ik voelde voordat ik weer langzaam mijn longen ging vullen met zuurstof.

Ik voelde mijn armen en benen tintelen… toen ik mijn schenen, enkels en voeten voelde waren het geen tintelingen meer maar leken het meer naalden die diep mijn lichaam in staken. Toch was het niet pijnlijk maar verrassend levendig. Beseffend dat dit mijn lichaam was die aan het werk was en het zeker geen naalden waren die ik dacht te voelen is echt apart.

2 minuten het ijsbad in -Zinvol Reizen
Ik zit er net in en moet nog goed bewust uitademen en kan nog niet alle aandacht aan mijn lichaam schenken

Ik bedachte me ook dat als je tijdens een meditatie je lichaam daadwerkelijk wilt voelen je een heel aantal stukken van je lichaam gewoon niet waarnemen. Niet daadwerkelijk kunnen voelen, hoe goed je je best ook doet. We hebben enorme blinde vlekken in ons lichaam waarmee we totaal niet in contact staan.

Nu voelde ik alles! Ik voelde elke millimeter van mijn lichaam.
Ik probeerde mij daar, samen met mijn ademhaling, op te richten. 

Ademhaling is de basis voor succes – Pranayama (Yoga)

Het duurde niet lang voordat ik al op de helft was. Ik hoorde dat Maarten dit tegen mij zei.

Ik besefte mij achteraf dat ik de halve minuut en minuut die aangegeven zou worden door een medecursist niet gehoord heb. Pas toen hij 1.5 minuut zei hoorde ik hem. Wel heb ik tussen de minuut en 1.5 minuut me heel kort zorgen gemaakt of de stopwatch wel aangezet was.

Toen ik op de helft was kon ik redelijk goed ademhalen. Ik kon mijn lichaam blijven voelen en als ik niet teveel mijn best deed op de ademhaling ging het goed. Toen ik te diep in wilde ademen raakte ik de balans kort even kwijt. Mijn lichaam bewoog even mee, ik voelde een klein schokje alsof  het wilde vluchten of bibberen.. Wat er precies gebeurde weet ik niet maar ik herpakte mij tijdens mijn uitademing door te ontspannen. Mijn rug / nek waren erg gespannen en op de lange uitademing kon ik die ontspannen.

Ik voelde mijn hele lichaam, alles stond aan en ik was alleen op de wereld…

2 minuten het ijsbad in - zinvol reizen

De buitenwereld bestond even niet, ik nam niets meer waar van wie of wat er om mij heen gebeurde. Ik hoefde mij alleen maar te richten op mijn lichaam, op mijn ademhaling en op wat er allemaal in mij gebeurde.

Toen ik hoorde dat het 2 minuten was moest ik mijn aandacht er even weer bij halen. Van klein binnen moest ik weer naar groot buiten om het zo maar te zeggen. Langzaam stond ik op uit het ijskoude ijsbad.

Langzaam stapte ik uit het water..
I DID IT!

Met name mijn onderbenen en voeten waren erg koud. Door even te rennen op de plek bracht ik de bloedsomloop weer een beetje op gang. Ik voelde langzaam dat alles weer wat op gang in mijn lichaam. Ik kreeg een lekker kopje gember thee… Daar stond ik dan, buiten in mijn bikini bij een graad of 1 of 2..

Ik had het niet koud, ik keek om me heen ..
Voelde een soort vreemde overwinning.
Wat gaaf!

Toen ik mij binnen omkleedde viel er gewoon een ijsblokje uit mijn bikini topje. Die had ik  niet eens meer gevoeld! En toen ik mijn lichaam bekeek zag ik dat ik erg rood was. Mijn lichaam stuurde weer bloed naar de oppervlakte van mijn lichaam. Ik begon toen wel te bibberen, mijn lichaam had het koud terwijl ik zelf dat gevoel niet herkende, ik voelde me niet koud. Wel voelde ik dat delen van mijn lichaam koud aan voelden en sommigen warm. Er was een rare, vreemde tweedeling gaande in mijn lichaam.

2 minuten het ijsbad in -Zinvol Reizen
I DID IT

Dat was het bloed wat zich nu weer verdeelde naar alle delen van mijn lichaam denk ik. Maarten had hier over verteld. Alles was naar mijn ingewanden gegaan en nu ging alles weer door mijn hele lichaam. Hoe apart ook dat je dit kan waarnemen. Dat je op deze manier eigenlijk heel makkelijk weer met je hele lichaam in contact komt, alles even mag voelen.

2 minuten het ijsbad in, een super zinvolle reis

De voorbereiding op 2 minuten het ijsbad in

Voordat we die stap het ijsbad in zetten hebben we natuurlijk de theorie hierover behandeld. Deze komt voorbij in de voordelen van het in een ijsbad stappen hieronder beschreven. Ook hebben we een aantal meditatietechnieken (body scan) gedaan en ademhalingstechnieken gedaan. Zo kom je weer wat meer in contact met je lichaam en voel je wat er gebeurt met je als je bijv ademhaling te snel laat gaan en daarna even inhoudt. Je voelt een soort van rush door je lijf gaan maar hoeft dat alleen maar te aanschouwen. Voel wat er gebeurt, vertrouw erop dat het goed is en ervaar alleen.

Lees deze informatie over ademhalen ook eens – Pranayama – Hoe moeten we eigenlijk ademhalen

De basis van 2 minuten overleven in het ijsbad is echt je ademhaling. Ik beschrijf dit stukje voorbereiding kort maar is een onmisbaar deel van 2 minuten het ijsbad in. Heb jij je ademhaling niet onder controle dan gaat het niet lukken. Dan kun je niet ontspannen en gaat je brein dit niet overwinnen maar zal jouw lichaam gaan vechten en zul je daar onvermijdelijk aan toe geven.

Ik ben overtuigd van het Mind over Matter principe. Je kunt veel meer dan je denkt! Weet dat alles wat jij aandacht geeft groeit. Ga je dan dus je lichaam aandacht geven of hou jij regie over je aandacht en richt je die op je ademhaling?

Voordelen aan het ijsbad

Er zitten echt super veel voordelen aan een ijsbad. Van mentale voordelen tot fysieke voordelen. Van binnenin je kleinste cellen tot aan de buitenkant van je lijf… En ik denk dat nog niet alle voordelen volledig helder zijn. Lees eens op de website van Wim Hof meer over zijn passie en theorie.

Je immuunsysteem boosten in het ijsbad

  • Je versterkt je immuunsysteem

Hoe komt het dat je je immuunsysteem versterkt door het ijsbad in te gaan?  Het versterkt je bloedvatensysteem en bevordert de doorbloeding. Door een verhoogde bloedstroom wordt je lymfestelsel gestimuleerd waardoor er veel meer afvalstoffen afgevoerd. Dit kan alleen maar goed zijn. Door samentrekking van je bloedvaten ( als je het ijsbad in gaat) en het weer terug uitzetten van je bloedvaten (als je weer het ijsbad uit gaat) train je de bloedvaten.  Op deze manier verbetert je vasculaire systeem van hart- en bloedvaten.

Maar wist je dat deze blootstelling aan kou de aanmaak van glutathion bevorderd? Dit is een antioxidant. Glutathion zorgt ervoor dat alle andere antioxidanten (vitamines, mineralen) optimaal kunnen presteren, en is daarmee de belangrijkste lichaamseigen stof die zich bezighoudt om gifstoffen, waaraan wij continu blootstaan, onschadelijk te maken.  Met voldoende glutathion in je bloed voorkom je dat je ziek wordt, herstel je vlotter mocht dat toch voorkomen en zorgt ervoor dat je lichaam beter standhoudt tijdens stress.

  • Mentaal wordt je sterker

Je stapt uit je comfortzone. Alles in je brein maar ook lichaam zegt je dat je dit niet wil en misschien ook niet kan. Toch ga je die stap zetten en ervaar je dat je het kan. Dat overwinningsgevoel alleen al is goud. Merken dat je eigen brein je soms een beetje voorliegt om jou in je comfortzone te houden is een super goede les. Beseffen dat je meer kan dan dat je dacht!

Op deze manier wordt je veerkrachtiger, je weet dat je meer aan kan dan je dacht.

2 minuten het ijsbad in -Zinvol Reizen
Zie de stress in mijn lichaam…. Ik straal het uit maar ook de toeschouwer die net voor mij ging weet wat er gebeurt in mij op dat moment 🙂

2 minuten het ijsbad in – ijssmelt.nl

  • Ontzuren van je lichaam en remmen van ontstekingen

Door een goede ademhaling ontzuur je je lichaam. De specifieke ademhaling die Wim Hof ontwikkelde zorgt voor een betere balans tussen zuurstof en kooldioxide en een optimale zuurtegraad in je lichaam. Je brengt jezelf in optimale conditie. Deze ademhaling is gericht op je lichaam overweldigen met zuurstof zodat je lichaam een stressrespons gaat geven. Dit kan in allerlei vormen komen, gevoel van hyperventilatie, adrenalinestoot en misschien een gevoel van hallucinatie. En de Wim Hof methode zegt dan, stoppen met ademhalen, stoppen met de toevoer van zuurstof. Misschien wel tot 2 minuten stoppen. Je lichaam staat totaal aan en wordt geforceerd tot stilstaan. Voel wat je lichaam doet, het is in opperste staat, klaar om die enorme sprint te trekken en jij trapt op de rem.

Alles giert door je lijf en jij hoeft alleen maar te voelen. Er zit meer dan genoeg zuurstof in je lichaam en je kan dit zeker 2 minuten uitzitten.

De uitwisseling van stoffen is gaande, de balans wordt opgemaakt van stress naar rust. Hier geven wij te weinig aandacht aan.  Wij leren niet meer hoe wij omgaan met stress, goed kunnen afbouwen en daarna weer door kunnen gaan. Misschien juist wel in mijn beroep, politieagent, moet daar meer aandacht voor komen.

Het ene moment ben ik misschien iemand aan het reanimeren terwijl op de terugweg naar het bureau iemand mij aanspreekt met een voor mij op dat moment pietluttig probleempje. Ik moet dan daarin schakelen en me dienstbaar opstellen. Dat lukt uiteraard maar heb ik in tussentijd wel de stress goed afgevoerd of vergeet ik dat en ga ik weer in de waan van de dag verder. Want de volgende melding krijg ik ook alweer toebedeeld en even later sta ik een aangifte van iets op te nemen en veer ik mee in de emotie van die aangever.

  • Verbetert bloedcirculatie

Zoals ik al omschreef tijdens mijn ervaring is dat je meer van je lichaam voelt. Ook toen ik naderhand mijn lichaam bekeek zag ik dat ik roder was, de oppervlakte van mijn lichaam werd goed verzadigt met bloed om mij weer op te warmen. Ook tijdens het bad werd het bloed gevoerd naar de meest belangrijke delen in mijn lichaam. Na dit bad en de stress van vernauwen en weer uitzetten van de bloedvaten zal de bloedcirculatie weer teruggaan naar de rust stand maar in een verbeterde balans terecht komen.

  • Je traint je zenuwstelsel

Je traint je zenuwstelsel om gezond en flexibel te zijn. Om als je stress ervaren hebt weer goed af te bouwen naar een rust toestand. Niet alleen geestelijk maar ook lichamelijk. Je zult weer beter om kunnen gaan met de stress die ons leven ons allemaal te verwerken geeft.

Te veel mensen leven met chronische stress zonder dat ze het zelf misschien door hebben. Je lichaam lijdt er onder en laat dit zien door de onrust die je voelt, het korte lontje wat je hebt, duizeligheid, slecht slapen, weinig concentratie maar ook spastische darmen, etc.

Ook over deze balans in je lichaam schreef ik al eens. Want als je op je kop gaat staan treden dit soort voordelen op in je lichaam.

Hoe sta jij in het leven?

Ben jij ook bewust bezig met je lichaam en geest?

Heb jij dit wel eens gedaan?
Zo ja, wat heb je mee kunnen nemen uit deze ervaring?

Deel jij deze inspiratie of
bewaar ze om nog eens te lezen.

Wil je meer lezen?

10 dagen stilte – Om nooit te vergeten – Vipassana Meditatie

Je lijdt dikwijls het meest onder het lijden dat je vreest

Bewust afscheid nemen van een stukje giftige geschiedenis

3 weken intern in een Yoga Ashram – Pushkar, India

Heliview op het Leven – Even het grotere plaatje pakken

Maar even wat anders… Ga jij het ultieme avontuur nog wel eens aan?
Lees over de Rickshaw Challenge in India!

Rickshaw Challenge MumbaiXpress – 3 vrouwen, 1 autorickshaw en 2000 km rijden door 5 staten van India

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld als ik

4 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *