6 Tips voor Vrouwen – Veilig reizen als vrouw alleen in India

Veilig Reizen in India is voor velen een discussiepunt. Als jij, als solo reiziger en daarbij ook nog eens vrouw, zegt dat je gaat rondreizen in India dan krijg je de wildste en naarste verhalen te horen. Don’t buy them all! Ook in NL gebeuren nare dingen… En vaak is dat ook een ver van je bed show.. Gelukkig!

Maar toch ga ik tips met je delen zodat je beter voorbereid op reis gaat en je bepaalde situaties in eigen hand kan houden. Hou de regie zelf!

Als je op reis gaat wil je avonturen beleven, je wil een mooie tijd hebben en fijne herinneringen over houden aan een land. Als je in Europa op reis gaat hoef je niet met heel veel culturele verschillen rekening te houden maar als je naar Azië gaat en in dit geval naar India is het goed om je een beetje voor te bereiden zodat je weet wat je te wachten staat. Omdat ik al 7 keer afreisde naar India en uiteraard wat ervaring heb opgedaan in al die keren deel ik mijn tips om veilig te reizen in India als vrouw alleen.

Veilig Reizen in India als Vrouw

In India is de wereld anders! Het is niets zoals je gewend bent in Nederland… Als je een unieke ervaring zoekt ben je hier aan het juiste adres. En dat is dus juist de reden dat het er zo indrukwekkend is en dat ik er naartoe blijf gaan.

Allemaal vrolijke vrouwen en meisjes - Pondicheri - India
In Pondicheri werd ik in een smal kleurrijk straatje binnen gehaald voor een praatje

De mensen zijn er super vriendelijk en gastvrij. Ze zijn over het algemeen ook super nieuwsgierig naar jou en een gesprek op straat is dan ook binnen een paar minuten een feit.

Om de juiste mensen aan te trekken is het van belang dat je je een beetje verdiept in de achtergrond van India en hun gebruiken.

Tip 1 – kleding: Wat draag je wel en niet?

India is overwegend Hindoe en de kleding die daarbij hoort is bedekkend…Al laat de sari wel de buik bloot.

Wees hiervan bewust en kleed je modest. Geen korte broek maar het liefst tot op de enkels. Ook bij tempels enz heb je dan geen problemen.

Mouw het liefst driekwart of lang. Maar zeker de schouder bedekt.

Kleding in India, Veilig reizen

Doordat de traditionele kleding nooit schouders laat zien vinden Indiase mannen dit erg erg sexy.Bedenk je dan eens hoe wij reageren op een blote buik… en wat wij vinden van een blote schouder. In India is dit net andersom, de blote buik zien zij dagelijks maar die schouder is altijd bedekt.  Draag je een hemd of shirt zonder mouw dan kun je meer aandacht verwachten. Veelal is dit ongewilde aandacht. Er is het beeld dat de westerse vrouw makkelijk in bed te krijgen is. En als je naar de tv kijkt en dus het enige voorbeeld wat ze zien de clips van moderne muziek is..

Tips voor Vrouwen – Veilig reizen in India

Zorg dus dat je met respect behandeld wordt door je gepast te kleden. Er zijn genoeg plekken waar je wel kan zonnen, Goa bijv. of boek een hotel met zwembad waar je na een dag ontdekken in je zwempak of bikini kan relaxen.

Tijdens mijn eerste bezoek aan India in 2009 liep ik gewoon in korte broek en hemd op straat. De contacten die ik toen had met de lokale mensen waren totaal anders. De aard van het gesprek was anders maar ook de mensen die mij aanspraken. Dit waren kinderen, jongens en mannen of mensen uit het toerisme vak. Dit waren niet de gewone Indiërs waar ik juist mee in contact wil komen. Deze keken mij hoogstens aan al dan niet met een minachtende blik in de ogen. Toen dacht ik, ik doe niets mis. Ik wil gewoon lekker bijkleuren en een beetje rondkijken.

Veilig Reizen India (foto 2009)
Dus…. Zo liep ik in Jaipur in 2009 over straat..

Als je zo rondloopt ben je de toerist en blijf je een soort van onwetende toerist besef ik achteraf. In de jaren ben ik me anders gaan kleden maar ook anders gaan gedragen. Mijn manier van reizen is totaal anders en ik probeer juist zoveel mogelijk in contact te komen met lokale mensen zonder daarbij mijn eigen normen en waarden te vergeten.

Met in mijn achterhoofd dat ik niet iedereen kan helpen, ik niet alles kan weggeven en ik graag gezond blijf wandel ik heerlijk door de straten van India. Dit laatste wil wel eens lastig zijn als je uitgenodigd wordt om bij iemand thuis te eten 🙂

Wees alert als je alleen op reis bent

Tip 2 – Ben je klant of vriend?

Je hebt in India in no-time vrienden voor het leven dus kies daar duidelijk voor. Wees duidelijk in welke plek je inneemt. Vriendschappelijk of als klant / toerist.

Begin niet als vrienden maar kies daarvoor als je echt denkt dat iemand het vertrouwen waard is. Als je merkt dat een gesprek een bepaalde richting op gaat draai die dan zo snel mogelijk bij. Als je een vinger geeft dan pakken ze al heel snel de hele hand. Wees daarin duidelijk en dan is het voor de meeste mannen gelijk klaar en duidelijk. Waar je in de westerse landen nog kan spelen met uitdagende gesprekken kan het hier al snel uitdraaien op verwachtingen die je niet wil waar maken en naar jou gevoel ook niet gegeven hebt. Wees daarin dus eerlijk en benoem gewoon wat er volgens jou gebeurd en wat niet je bedoeling is. Alleen door het benoemen (ik heb geen interesse in je, ik ga niet met je mee oid) zul je de situatie draaien en zal iemand het gesprek stoppen of zonder verwachtingen door laten gaan.

Ga in de taxi of tuktuk dan ook altijd achterin zitten. Hierdoor laat je gelijk zien welke plek je inneemt.

Waar zit jij in de Taxi als je alleen reist

Tip 3 – Wees beleefd maar daarnaast ook heel duidelijk

Er wordt vaak gezegd dat je maar moet zeggen dat je getrouwd bent en dat je voor je reizen dan maar een ring om moet doen. Ik wil niet op die manier een verhaaltje moeten vertellen, een leugentje om bestwil. Volgens mij is het ook nergens voor nodig als je maar duidelijk bent.

Zolang ik maar duidelijk ben in mijn bedoelingen en in mijn interesses en daar naar handel gaat het prima.

Mijn tip: wees beleefd maar heel duidelijk!

Als je merkt dat de ander dit niet waardeert en door blijft gaan wat houdt je dan tegen om het gesprek per direct te beëindigen. Houdt iemand toch aan en voel je je er niet fijn bij spreek een voorbijganger aan. Vraag hulp of waar ook maar om. In de meeste gevallen dat het wel mis ging blijkt dat mensen te lang in een situatie blijven hangen, te beleefd blijven doen en zo de situatie steeds verder escaleert in een situatie die ze niet meer in de hand hebben. Voorkom dat.

Reageer Beleefd maar Duidelijk

De Priester Tikam in Pushkar
Maar weet dat lang niet elk gesprek een verkeerde kant op hoeft te gaan. Met priester Tikam wilde ik eerst niet in gesprek omdat ik ervan uit ging dat hij alleen maar geld wilde verdienen aan de puja bij het heilige meer in Pushkar. Uiteindelijk heb ik een leuke dag met hem gehad met een bezoek bij een tempel net buiten Pushkar 🙂

Tip 4 – Kijk indringend terug…

Starende mannen, je hoort het vaak en ik krijg er best vragen vragen over. Ik heb er de laatste jaren bijna geen last meer van maar in het begin wel. Dit heeft alles te maken met mijn kledingkeuze.

Mijn ervaring is ook dat als ik terug keek, oogcontact maak met diegene, het vaak al afgelopen is. Veelal kunnen ze niet tegen die confrontatie.

Veilig reizen in India

Tip 5 – Maak veel contact met vrouwen op straat.

Oogcontact en een glimlach opent ongelooflijk veel deuren en geeft je een super goed gevoel op straat doordat deze bijna altijd beantwoord worden. Een kort gesprek is zo leuk en doordat ze vaak een selfie met je willen kun je ook om een foto terug vragen 🙂

Tips voor Vrouwen - Veilig reizen in India

Tip 6 – Tips voor je verblijf in hostel/hotel

Zorg in een hostel dat je in een vrouwen kamer verblijft als je in een dorm gaat. De meeste toeristen in India zijn lokale toeristen en zij reizen ook low budget. Als je net iets meer te besteden hebt kun je net zo fijn en voor een vrij lage prijs een eigen kamer boeken met gedeelde douche en wc of vaak voor een euro extra je eigen badkamer. Ik vind het juist fijn om low budget te zitten omdat je dan de meeste bruikbare tips krijgt om je dagen goed te spenderen in een stad. Maar een eigen kamer en badkamer vind ik ook wel erg fijn. In andere landen kies ik eerder voor een dorm dan in India.

Mis jij tips die eigenlijk iedereen moet weten om veilig in India te reizen? Deel ze dan met me en dan kan ik dat eventueel aanvullen!!

Wat een leuke vrouw - Sikkim, India
Lokale vrouw in Sikkim, India. We vinden elkaar even interessant 🙂

Vond je deze tips handig?
Deel ze dan om ze verder te verspreiden!

Wil je meer lezen over mijn avonturen in India?

10 dagen rondreizen door het voormalige Koninkrijk Sikkim

Jodhpur: Blauwe stad van Rajasthan

Zonsopgang bij de Taj Mahal

Een lokale kookles… Te lokaal! Varanasi

2 weken rondreis Kerala – Zuid India

Of zoek je een andere uitdaging in India? Ga eens 10 dagen in nobele stilte doorbrengen en mediteer!

10 dagen stilte.. – Vipassana – Om nooit te vergeten!

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

6 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *