Natuur Erfgoed van Namibië – Oudste bezienswaardigheden van Namibië

Namibië is een land van grote uitersten. Dat is een van de vele dingen die ik heb kunnen vaststellen tijdens mijn 2 maanden durende rondreis door het geweldige land Namibië!! Ik reed er met een 4wheel drive met daktent en bezocht zo een heel aantal nationale parken, plaatsen en steden! Op een gegeven moment bezocht ik weer een aantal plek met een eeuwenoude historie… Ik bedacht me toen dat het historische natuur erfgoed van Namibië enorm is en het dus ook een land is om de oudste bezienswaardigheden die jij je maar kan bedenken te bezoeken!! Wat dacht je bijv. van een voetafdruk van een dinosauriër??

Snel wat feitjes over Namibië

Namibië staat op de tweede plek ter wereld met de minst aantal inwoners, Mongolie staat op nummer 1. Nederland daarentegen is het dichtstbevolkt lees ik ergens! Per M2 heeft NL 407 mensen leven en Namibië maar liefst 3. Ook lees ik dat Namibie 20x zo groot is dan ons kikkerlandje. Al moet ik zeggen dat ik het gevoel heb het dit het groter is! Na al die dagen rijden door de woestijn…

Waar kon ik beter gaan reizen dan in Namibie tijdens deze corona pandemie waarin wij momenteel leven. Met een oppervlakte van 825.000 m2 en maar liefst 2.6 miljoen inwoners kunnen er dagen voorbij gaan in Namibië dat je geen mens ziet!!

Natuur Erfgoed van Namibië

Als je door Namibië rijdt ontkom je er niet aan om de woestijn in te gaan. Een groot deel van Namibië bestaat namelijk uit woestijn en daar begin ik mijn eerste oudste bezienswaardigheid mee!!

De Namib woestijn

Als iets historisch erfgoed van Namibië is dan is het de Namib woestijn wel! Hij schijnt tenminste 55 miljoen jaar oud te zijn..en kan ook wel eens oplopen tot 80 miljoen jaar! Deze Namib woestijn is maar liefst 150 breed, landinwaarts en ligt 2000 km langs de kust van Namibië met de Atlantische Oceaan. Ook dit feit is uniek aan Namibië, de woestijn verdwijnt op veel plekken zo in zee…  Als je nog nooit in een woestijn bent geweest dan zul jij je waarschijnlijk een grote lege vlakte voor je geestesoog halen. Een plek waar niets of niemand kan leven…

De Namib woestijn Namibië

Niets is minder waar. De woestijn heeft zoveel verrassingen in petto voor je dat je verbaasd zal rondkijken. Ik heb er uren in rondgereden en ben nog nooit uitgekeken over de veelzijdigheid van vergezichten. Maar ook van de veelzijdigheid van alleen de duinen… Ik nam een trip nabij Swakopmund ‘living dunes‘ waarbij de gids mij de kleine diertjes liet zien die in en op de duinen leven. Zo veeel en zo kleurrijk!!

De diversiteit in de Namib woestijn Namibië - Bezienswaardigheden van Namibië

Een zeer indrukwekkend stuk van deze woestijn is Skeleton Coast, daar loopt de woestijn zo de oceaan in en daar zijn vele schepen in de loop van eeuwen voor kust gestrand, verongelukt.. Een aantal van hen ligt er nog voor ons om te bekijken. Maar wat ook uniek is aan dit stukje woestijn… Er leven leeuwen!! Ik heb mijn best gedaan om ze te vinden maar dat is helaas niet gelukt! Ik heb alleen de voetafdruk vast mogen leggen.

Leeuwen in de Namib woestijn Namibië

Oudste bezienswaardigheden van Namibië

Meteoriet Hoba – Otavi / Grootfontein

Toen ik in Ghaub was kon ik natuurlijk niet deze grootste meteoriet ter wereld links laten liggen. De meteoriet komt uit het heelal geslingerd zo’n 80.000 jaar geleden en onze wereld in. Wonder boven wonder bleef deze meteoriet intact. Daar waar de meesten uit elkaar barsten bij het binnengaan van onze atmosfeer of op de grond kapot slaan is deze heel gebleven.

Hoba Meteoriet nabij Otavi

In feite is het gewoon een groot stuk ijzer van 2.70 meter bij 2.20 meter. Kun jij je voorstellen dat het ding 50 ton weegt? Om je dan te beseffen dat het van zo ver kwam is toch wel een bezoekje waard, vind je ook niet?

Petrified forest nabij Khorixas

Als je dan toch door de woestijn rijdt van Khorixas naar bijv Twyfelfontein of Palmwag moet je even een bezoekje maken aan wederom een unieke plek op deze wereld! Het wordt genoemd petrified forest en dus verwachte ik een versteend bos aan te treffen… Het verhaal zit net iets anders in elkaar. Je vind hier namelijk een heel aantal boomstammen van de pine tree die versteend zijn. De pine tree zul je hier in de woestijn niet vinden… In de tijd dat de platen verschoven met de enorme ijslagen zijn deze boomstammen hierin terecht gekomen en meegekomen naar het Afrikaanse continent. Ze zijn goed bewaard in het ijs en door de hitte en droogte in de woestijn versteend..

Bezienswaardigheden van Namibië - Petrified forest

Sommige boomstammen zijn nog zo intact dat je de schors nog gewoon ziet zitten….Als of je die er met je vinger nog even vanaf kan peuteren…als het niet van steen zou zijn geweest! Ik vond het heel apart om te zien en was blij dat ik de afslag wel nam toen ik hier voor de tweede keer langs kwam rijden 🙂

Bezienswaardigheden van Namibië - Petrified forest

Lees meer over de hoogtepunten van Damaraland

Van versteende bomen naar dinosaurus afdrukken
Het kan allemaal in Namibië

Dinosaurus voetafdruk bij Mt Etjo

Toen ik het bordje zag met de tekst ‘dinasaur tracks’ moest ik natuurlijk die wandeling gaan doen. Ik was op de campsite van Mt Etjo waar ik een nacht zou doorbrengen aan een geweldig meertje. De wandeling naar de Dinasaur Tracks was maar zo’n 6 km in totaal en dus een leuke wandeling om ‘even’ te doen. De dinasaur track brengt je eerst over een berg en in een hoger gelegen gebied vind je in de rotsvloer een aantal dinosaurus voetstappen. Het duurde even voor ik het zag maar een toevallige voorbijganger (met een grote zak meel op zijn rug op weg naar huis) wees mij de beste en grootste tracks aan.

Dinosaurus voetafdruk nabij mt Etjo - Bezienswaardigheden van Namibië

Dit zijn er een aantal achter elkaar en je ziet een soort afdruk wat een kip ook achter zou laten. 1 teen achter en 3 tenen voor.  Alleen dan groter, zelfs groter dan mijn gehele voet! Zie je hem? Gelijk onderin naast de paal waar het bordje aan bevestigd is.

Etosha Pan – Etosha NP

In Etosha vind je een enorme natuurlijke mineraal vlakte. Door de verdiepte ligging van dit gebied blijft er water staan, vermoedelijk is dit zo’n 100 miljoen jaar geleden ontstaan. De pan is 130 km lang en op een aantal plekken 50km breed en is daarmee de grootste salt pan ter wereld. Er is in Etosha een mooi uitkijkpunt gemaakt zodat je een stukje de pan op rijdt en je even nog verder weg waant dan je al doet… Echt in the middle of nowhere!!

Etosha Pan - natuur erfgoed van Namibië

Deze vlakte is vanuit de ruimte te zien, als jij een keer de ruimte in gaat dan hoor ik het graag van je! Er worden de laatste tijd toch steeds vaker tripjes aangeboden en hotels gebouwd naar het lijkt. Dus mocht jij de gelukkige zijn die al vrij snel een keer die kant op gaat…share a pic!

Lees alles over mijn 7 dgn in Etosha

De San / Bushmen – Bosjesman

Een van de oudste bevolkingsgroepen ter wereld, de San of Bushmen. De bosjesmannen uit de Kalahari hebben de oudste genen wordt aangetoond in een onderzoek waarin zij vaststellen dat deze 20.000 jaar terug gaat tot het oudste menselijke materiaal ter wereld. De San zijn of ik moet zeggen waren jagers en verzamelaars. Jagen mogen ze niet meer omdat ze veelal wonen in beschermd woongebied van de dieren. Wel mogen ze nog hun eten verzamelen en dus eten ze nog veel uit de natuur. Ik ben op een aantal bushwalks mee geweest en verbleef 2 dagen bij de Ju/’Hoansi tussen Grootfontein en Tsumkwe op de campsite. Ze hebben een zgn living museum.

San - Bushmen Oudste bevolkingsgroep ter wereld

San man - Bushmen - erfgoed van Namibië

Deze living musea kom je overal tegen in Namibië, dit is gesponsord door de regering om zo ook de cultuur en tradities in ere te houden. Boven in Namibië zijn ook living musea van de Himba’s te zoeken. Ook zeker een aanrader!

Oudste bevolkingsgroep ter wereld – Bushmen / San

Rotstekeningen Twyfelfontein en White Lady – Brandberg

De alleroudste rotstekening gevonden ter wereld is in Borneo (40.000 jaar) of Sulawesi te vinden met maar liefst 45.500 jaar. Maar de tekeningen die de San hebben gemaakt in Twyfelfontein zijn met 5.000 jaar ook echt heel oud en zeer uniek te noemen.

Ik bezocht de rotstekeningen bij Twyfelfontein en kreeg de uitleg van de gids dat de meeste tekeningen kaarten waren of les materiaal aan jonge San jagers. De meeste tekeningen bestaan uit kaarten waarop seizoensgebonden waterbronnen te zien zijn of vaste waterbronnen. Daarnaast zie je veel dieren met daarnaast de voetafdrukken van deze dieren, dus een les in hoe deze dieren te volgen of te vinden.

Ik was ook in Brandberg maar soms heb je gewoon geen zin in iets bezoeken en dus lag ik daar een middagje lekker aan het zwembad 🙂

Rotstekeningen Twyfelfontein - natuur erfgoed van Namibië

De oudste Flora in Namibië

Welwitchia en Baobab

De Welwitchia kom je veel tegen in de woestijn in de kustgebieden van de Namib woestijn en mag op deze lijst van natuur erfgoed van Namibië natuurlijk niet missen. Tijdens een toer werd mij verteld dat 2 blaadjes die daar uit de grond staken (ong 15 cm lang) al meer dan 10 jaar oud waren. De plant zelf heeft zijn hele leven maar 2 bladen die uiteindelijk splijten zodat het lijkt dat er aan weerszijden meerdere lange bladen over de grond liggen. De oudste plant die gevonden werd schijnt 2.500 jaar oud te zijn!!

Welwitchia bij Palmwag Namibië
Vrouwelijke Welwitchia met grote bloemknoppen

Dan heb je ook nog die geweldige baobab boom die nog ouder kan worden! Ik zag vele mooie bomen langs de weg staan. Ik hoorde van een medewerker bij Planet Baobab ( Botswana) dat de oudste boom bij hen op het terrein maar liefst 4.000 jaar oud was!!

Je kunt je niet eens voorstellen wat zo’n boom of plant allemaal voorbij heeft zien komen, toch?

Baobab boom in Namibië langs de weg

Allemaal zeer indrukwekkende en zeer bezienswaardig als je naar Namibië gaat. Dit natuur erfgoed van Namibië heeft mij zeer verrast, ik was niet voorbereid op deze diversiteit. Ik had me ook niet super goed voorbereid op deze lange rondreis door Namibië omdat ik pas 2 weken vooraf wist waar ik naartoe ging. Namibië heeft mij blij verrast en een fan erbij!

Je gaat bijvoorbeeld van een enorme lege vlakte zo de bergen in om daarna in een groen landschap weer uit te komen. Alleen moet je dan niet denken in afstanden van NL he? Maar in afstanden van een paar honderd km hier en een paar honderd km daar. Wat je wel daarbij moet weten is dat je soms die paar honderd km op 1 weg rijdt zonder een afslag te hoeven nemen. Het rijdt in Namibië dus overwegend makkelijk en veilig. Als je maar wel links blijft rijden tenminste want heel soms heb je toch echt een tegenligger!

Natuur erfgoed van Namibië

En dan heb ik in deze blog nog niet eens de twee na grootste canyon ter wereld benoemd! Namibie heeft zoveel moois en zoveel indrukwekkende plekken om te bezoeken dat zelfs 2,5 maanden rondreizen eigenlijk niet genoeg was!

Binnenkort ga ik uiteraard meer delen over mijn 2.5 maand lange reis door Namibië en een heel klein stukje van Botswana. Ik hoop dat je terug komt om ook die te lezen. Ik zal je meenemen in het solo avontuur met de 4 wheel drive en daktent. Beviel dat mij? Hoe was het om elke keer die tent op te bouwen? Hoe reed het met de 4 wheel drive? Heb ik dat vaak moeten gebruiken? Allemaal vragen die ik later uitgebreid ga beschrijven.

Voor nu ga ik mijn laatste dagen in en ga ik nog even volop genieten van Namibië!

Vond jij deze post interessant?
Ik zou het super vinden als je hem dan deelt met anderen!

Wil je weten hoe het is om in corona tijd te vliegen?

Of lees wat andere Namibië inspiratie:

Alles wat je moet weten voor je 4×4 roadtrip door Namibië

Epupa Falls & Ruacana bezoeken langs de Kunene Rivier

Wat te doen in Rundu, Divundu en Kwando – Kavango Regio

Paklijst voor het kamperen met een 4×4 in Zuidelijk Afrika

Bezoek het Unieke Kokerboomwoud nabij Keetmanshoop

7 Tips voor Veilig op Safari – Welke regels gelden er?

Ik hoop dat jij net zo geniet dan ik van deze mooie wereld!

7 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *