Wat te doen in Divundu, Rundu & Kwando, Namibië – Verblijf in de Kavango Regio & Caprivistrook – Avontuurlijk Reizen Namibië

Wat te doen in Divundu en de Kavango regio… Na mijn korte flirt met Botswana kwam ik via de Caprivistrook terug Namibië in. Na de vele regen zocht ik zonnig en droog weer en vond een fijn plekje bij het Bush Camp van Camp Kwando. Ik zat een paar meter van de rivier Kwando af en kreeg van de beheerder een bel mee voor het geval er een nijlpaard uit het water zou komen en ik hulp nodig was.

Hoe avontuurlijk kan je reis zijn hè?

Het alarm systeem tegen nijlpaarden in Kwando Bushcamp
Het alarm systeem tegen nijlpaarden in Kwando Bushcamp

Na twee nachten reed ik verder en kwam ik in de Kavango regio van Namibië. In deze blog zal ik deze 3 plekken die ik bezocht beschrijven en je tips geven over welke trips je zeker moet ondernemen. Wat te doen in Divundu, Rundu en Kwando?

Wat te doen in Divundu - Wildlife & Vogels Spotten

Wat te doen in Divundu, Rundu & Kwando, Namibië
Verblijf in de Kavango Regio & Caprivistrook
Avontuurlijk Reizen Namibië

De Kavango regio en Caprivistrook liggen helemaal bovenin Namibië, de lijn die rechts uit de grote landkaart steekt. Zij grenzen boven aan Angola en meer rechts aan Zambia en daaronder ligt Botswana.

Doordat er meerdere rivieren in deze strook loopt is er een weelderige natuur te vinden. Een verscheidenheid aan vogels en veel wildlife is hier te vinden. Dus ook als je op safari wilt ben je hier aan het juiste adres.

Rivier Kwando – Bush Camp

Bij Kwando zat ik dus aan de rivier Kwando en werd ik gewaarschuwd voor de nijlpaarden. Die moest ik natuurlijk zien! Ik boekte voor de late middag een boottocht over de rivier Kwando. Aangezien het erg rustig was tijdens de corona periode begin 2021 had ik de boot voor mijzelf maar kon er ook een medewerker mee van het camp. Zo vaak kwam hij niet op de boot en zag ik ook de nijlpaarden van dichtbij. Hoe leuk!

Wat te doen in Divundu - Boottocht op de Rivier Kwando

Vanaf het kamp maakten we een mooie tocht over de rivier Kwando. En uiteraard zag ik vele nijlpaarden waar we soms dichtbij kwamen en soms vanaf een afstandje naar lagen te kijken. Veelal bestaan de groepjes nijlpaarden uit een aantal vrouwtjes en een mannetje. Het mannetje moet natuurlijk wel laten zien dat hij de groep beschermt en dus zagen we een heel aantal verdedigingstechnieken van deze nijlpaarden. Best indrukwekkend hoor. Als je dan ziet hoe snel zo’n enorm beest dan toch in beweging kan komen besef je je wel hoe kwetsbaar wij als mens zijn.

Wat te doen in Divundu - Wildlife & Vogels Spotten

Wereldwijd worden er meer dan 500 mensen per jaar gedood door nijlpaarden lees ik. Hij staat op plaats 5 van de 8 meest dodelijkste dieren ter wereld.

Vooral toen er een nijlpaard naar boven kwam onder ons bootje, waar ik ook echt een meisjes gil slaakte…, is het soms goed dat je niet alles weet en niet overal bang voor bent. (zie filmpje hieronder) Wat komt dat komt en we doen wat we kunnen op het moment dat het zover is. Dat is wel een beetje mijn motto en dat wil niet zeggen dat ik onbesuisd in situaties stap die ik niet kan overzien. Soms zijn dingen niet te voorspellen en niet alle gevaar is uit te sluiten in je leven. Afwegingen die je persoonlijk maakt natuurlijk.

Toch jammer dat ik dan de camera uitzet in plaats van door film. Alles is uiteraard goed gekomen, de boot ging wat heen en weer maar veel meer dan dat was het niet.

Wat we nog meer zagen tijdens deze boottocht waren natuurlijk vele vogels. Maar ook een enorme krokodil, voor mij echt de grootste die ik zag in mijn leven. Ook wat bokjes aan de kant van het water. Zo snel je in de buurt komt zijn ze natuurlijk vertrokken.

Wat te doen in Divundu - Wildlife & Vogels Spotten

Maar neem ook de tijd voor kleine insecten die je al vanaf je luie stoel ziet lopen. Ik vind ze fascinerend en juist zij hebben de meest mooie kleuren en ongelooflijk merkwaardige vormen!

Wat te doen in Divundu - Let ook op de insectenwereld
Deze zat op het randje van mijn keukenblok op mijn campsite

Wat te doen in Divundu - Let ook op de insectenwereld
Dit geweldige exemplaar liep onder mijn stoel door

Wat te doen in Divundu – Popa Falls

Divundu – Popa Falls

Rijdende van Kwando naar Divundu kwam ik onderweg al een olifant tegen. Hij stond een stuk van de weg maar ik had hem wel gespot! Ook kwam ik ook nog een flinke hagedis tegen die op het asfalt zat. Zal vast lekker warm zijn geweest maar hij nam er erg veel risico mee.  Net voordat ik bij Divundu kwam zag ik ineens links van de weg het bordje Popa Falls.

Ik had uiteraard gelezen over de Popa Falls bij wat te doen in Divundu in mijn app. (Travelkey Android app  was tijdens mijn hele reis gevuld met informatie over de plekken waar ik kwam, een service van Explore Namibia als je bij hen boekt)

Dat laat ik me natuurlijk niet voorbij gaan en dus sloeg ik af. Ik kwam uit bij een parkeerplaats waar ik opgevangen werd door een lokale jongen die hier als gids werkte. Er had een resort gezeten en dat was nu door een lokale stam overgenomen en met geld van een rijk persoon waren ze nu aan het bouwen, verklaarde hij mij. Namibie zelf hielp hen niet en al jaren was de Popa Falls vanaf deze zijde niet goed te zien. Nu werd er een mooi nieuw resort gebouwd, mooie paden waren er aangelegd en campsites werden langs het water gesitueerd. Ik hoorde later van Duitse Namibiër Alik, die ik leerde kennen bij Etosha, dat hij hier een paar dagen later een nacht doorbracht.

Wat te doen in Divundu, Rundu en Kwando Rivier

Popa Falls – Caprivistrook – Namibië

Wat te doen in Divundu - White Sands - Popa Falls

Ik kreeg een mooie uitleg over de natuur en de achtergrond van deze plek onder dat hij me naar de Popa Falls leidde. Het is een mooi gebied en de rivier maakt een mooie versnelling hier. Het is niet te vergelijken met de Epupa Falls en meer dan een paar mooie maar kleine stroomversnellingen is het niet. Her en der zie je en hoor je de nijlpaarden. Het is hier ook weer heel groen en ik vind het een heerlijk plekje. Helaas is het restaurantje niet open anders had ik er even een uurtje gezeten om te genieten van een cappuccino en het uitzicht.

Wat te doen in Divundu - White Sands - Popa Falls

Wat te doen in Divundu - White Sands - Popa Falls

Hierna reed ik weer verder om te gaan inchecken bij Nunda River Campsite om hier twee nachten te verblijven. Daar was ik wel heel blij mee toen ik het fijne terras zag. Nadat ik mijn auto geplaatst had heb ik hier de middag doorgebracht. Aan het water, in de schaduw en met een lekker cappuccino erbij.

Wat wil je nog meer? Elke keer zag ik een nijlpaard boven komen in de verte en horen doe je ze nog meer.

Wat te doen in Divundu - Nunda Campsite
Als ik op reis ben drink ik regelmatig coca cola, weet je waarom? Het doodt alle bacteriën in je maag en dus heb je minder kans om ziek te worden.

En bij zonsondergang vond ik het nog mooier worden. Ik had mijn campsite net niet aan het water maar die wat wel aan het water was bleek niet bezet. Dus ben ik daar gaan zitten met mijn bord zelfgemaakte eten. De zon ging onder, ik keek door het hoge gras over het water en zag zo nu en dan wat beweging in de verte. En dat geluid van de nijlpaard…dat vergeet je natuurlijk nooit weer.

Wat te doen in Divundu - Nunda Campsite - Zonsondergang

Wat te doen in Divundu – Bwabwata NP – Namibië

De volgende ochtend had ik mij aangemeld voor een safari vanuit Nunda River. Heerlijk met een aantal in een safari auto op pad en een gids die voor je oplet en rijdt. Dit had ik nog niet gedaan deze hele reis. Ook wat informatie horen over de plek zonder dat ik het op internet op zocht vond ik heel fijn. Ik kon heerlijk op de rugleuning van mijn stoel zitten zodat ik goed zicht had naar buiten en alle kanten op. Heel fijn!

Op Safari in Mahango NP - Namibie

Op Safari in Mahango NP - Namibie

Voor dit bezoek gingen we weer de rivier over en doken we een stuk verderop rechts het park in. Ik was hier de dag ervoor ook langs gereden. We zagen wel een heel aantal bokjes en wat waterbuffels. Ook rende er voor onze auto nog een tijd een wild zwijn met een paar kleintjes, super leuk om te zien. Uiteindelijk gingen we stil staan bij het water, daar zaten uiteraard een heel aantal nijlpaarden in de rivier. Ook in een boom waar we stonden zagen we later een aantal aapjes zitten.

Hoe leuk! Zij hielden ons natuurlijk al de hele tijd in de gaten 🙂 De gids had wat gekoeld drinken bij zich voor ons en het was een heerlijke pauze in het natuurgebied. Aan de foto’s die ik gemaakt heb merk ik dat ik zeker zoveel genoot van mijn medereizigers dan van het uitzicht. Ik heb maar weinig foto’s gemaakt en veel gepraat die ochtend.

Op safari in Bwabwata National Park Mahango Core Area

De volgende ochtend ging ik op mijn eigen houtje naar het Bwabwata National Park Mahango Core Area. Dit is aan dezelfde zijde als Nunda River Campsite. Een stuk verder rijden langs de rivier en dan zou ik vanzelf de bordjes zien. Ik moest vroeg gaan want dan had ik de meeste kans dat ik nog een luipaard zou zien. De enige die ik de hele reis nog niet gezien had… En helaas ook deze ochtend niet te zien kreeg.

Op safari in Bwabwata National Park Mahango Core Area

Op safari in Bwabwata National Park Mahango Core Area

Wel zag ik een aantal kudu’s en waterbuffels en uiteindelijk ook nog van heel dichtbij een olifant. Er kwamen er een paar langs lopen en die ene liet zich nog wel wat langer zien, hij kwam zelfs ook nog wat dichterbij. Als je daar dan zo alleen staat wordt het wel een beetje spannend. Ik vond het dus best wel fijn dat er toch nog een andere safari auto bij kwam en dat de olifant besloot de weg over te steken en aan die kant zijn weg vervolgde. Je weet toch maar nooit hè?

Indrukwekkende Olifant in de Caprivistrook – Namibië

Op safari in Bwabwata National Park Mahango Core Area

In de omgeving van Nunda zijn nog vele andere mooie campsites te vinden met zicht op de rivier.

Rundu

Vanuit Divundu reed ik over een gravelweg naar Rundu, deze werd me aanbevolen in de Travel Key app. Je komt dan langs kleine dorpjes en ziet wat meer van het lokale leven.

Rundu is een grote stad, na Windhoek de grootste stad van Namibie. Het wordt ook wel de poort naar Caprivi genoemd omdat dit de laatste grote stad is om je boodschappen te doen als je bijv vanaf Etosha komt en de Caprivistrook in gaat. Ik ben daar niet geweest want ik had nog een nacht bij Kaisosi River Camp.

Tamme vogel bij Kaisosi River Camp
Tamme vogel bij Kaisosi River Camp

Een erg mooi plekje met ook weer een heerlijk terras aan het water. Deze keer stond ik aan de Cubango rivier. Ik vond het heerlijk relaxed en vond het ook gezellig dat de huisvogel bij mij kwam. Dat is ook even schrikken in het begin maar ja, hij is tam en wil graag aandacht 🙂

Zo nu en dan een dagje om de was te doen en een boek te lezen is ook erg fijn.

Wat te doen in Divundu - Wildlife & Vogels Spotten

Tip voor wat te doen in Rundu:

Wat je hier wel kan doen is natuurlijk een mooie boottocht over de rivier Cubango. Er is natuurlijk veel te spotten langs de kant van de Cubango rivier aan vogels en wildlife. Kaisosi heeft meerdere boten liggen, van klein naar groot voor grotere gezelschappen.

Ik vond Kaisosi heerlijk voor een nacht. Er zijn natuurlijk nog meer mooie river campsites in Rundu.

Ik vervolgde mijn reis naar The Living Museum of the Ju/’Hoansi-San. Daar verbleef ik 2 nachten bij hun in het musuem. Ik zal hier later mijn ervaringen over delen.

Wat te doen in Divundu . . vond je deze tips handig?
Bewaar ze dan in je favorieten of pin deze post.

Wil je meer lezen over Namibië?

Solo Rondreis – 10.000 km met 4WD in Namibië

Op Safari in Etosha NP

Bezoek een authentiek Himba dorp nabij Opuwo

Hoogtepunten in Damaraland – Spitzkoppe, Palmwag, Petrified Forest etc

Bezoek het unieke Kokerbomenwoud nabij Keetmanshoop

En lees deze handige feiten ook even voor jou reis naar Namibië

10 handige feiten over Namibië – Wat jij moet weten als je naar Namibië gaat

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld als ik

6 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *