Roestige scheepswrakken Skeleton Coast en de stinkende Kaapse Pelsrobben bij Cape Cross – Namibië

Tijdens mijn rondreis door Namibië kwam ik ook in het indrukwekkende gebied van de Skeleton Coast. Het is een lange lege kust van 500 km waar je niets meer dan roestige scheepswrakken, stinkende pelsrobben en vele vissers kan vinden. Ik verbleef er een nacht bij Terrace Bay, een van de weinige plekken langs de Skeleton Coast Park waar je kan en mag overnachten.

Het noordelijke deel van de Skeleton Coast is een nationaal park en heeft dus een beschermde status. In het Nederlands ook wel Geraamtekust genaamd. De Skeleton Coast begint net na Swakopmund als je naar boven reist. Hij strekt helemaal tot aan de Kunene Rivier die de grens tussen Namibië en Angola is. Aan de inlandse kant vind je Namib woestijn.

De combinatie van mist, een heftige branding en onberekenbare stromingen in de zee maken dat deze kust gevaarlijk is voor de zeevaart maar ook walvissen.

Roestige scheepswrakken aan de Skeleton Coast - Namibië

Roestige scheepswrakken Skeleton Coast &
Stinkende Kaapse Pelsrobben bij Cape Cross – Namibië

Langs de kust liggen duizenden roestige scheepswrakken Skeleton Coast. Sommigen zijn goed te zien en zijn dan ook toeristische trekpleisters. Ik kwam rijdend van uit de Namib woestijn en had het die ochtend nog erg warm gehad toen ik het petrified forest (versteend bos) bezocht. Toen ik na een tijd rijden op de vlakte uitstapte was het toch best koud geworden. De zon in de stralend blauwe lucht zag ik niet meer. Ik zag nog een grijze lucht die in de verte leek over te gaan in een witte woestijn.

De zee die voor mij lag kon ik niet onderscheiden van de woestijn of lucht toch gaf mijn kaart aan dat ik daar dicht bij was.

Vanuit de warme Damaraland woestijn naar de frisse Skeleton Coast - Namibië
Vanuit de warme Damaraland woestijn naar de frisse Skeleton Coast

Meer informatie over het Skeleton Coast Park

Skeleton Coast Park

Ik stapte kort even uit. Ik bleef dichtbij de auto maar wilde toch even de sfeer proeven. Bij binnenkomst was mij duidelijk gemaakt dat ik niet uit mijn voertuig mocht gaan. Ook zag ik her en der bordjes met waarschuwingen. Er kan een leeuw lopen dus zorg dat je geen prooi wordt… Ik kon me niet voorstellen dat hier een leeuw te vinden is. Het is een vlakte, er zijn geen bomen, er is geen groen..er lijkt helemaal niets te zijn of te leven.

Na ruim een uur rijden over de C34 langs een schijnbaar lege kust kwam ik uit bij Terrace Bay in ging ik inchecken. Kamperen kan hier niet, ze hebben een heel aantal mooie kamers langs de kust staan. Iets hoger achter de rij kamers bevind zich een super leuk restaurant. Ik at hier in de avond en het is echt een vissersplek. Vele vissers hebben hier een bericht achtergelaten op de muur en zelfs het plafond, ik vond het een super sfeer geven aan die plek.

Terrace Bay aan de Skeleton Coast - Namibië

Ik zag nadat ik mijn spullen in de kamer had geplaatst een aantal vissers verderop bij een tafel en waterplek staan. Zij waren hun vangst aan het schoonmaken. Ik ben er even een praatje gaan maken. Ze vertelden me dat ze hier elk jaar kwamen, het waren een paar vaders met zonen. Ze reden vanuit Zuid Afrika elk jaar heen voor een lang weekend vissen. Er was nog een opa bij en hij gaf aan dat dit waarschijnlijk wel de laatste keer was dat hij hier kwam. Ze hadden leuke humor en ze bleken later naast mij te zitten in de kamer. Ook tijdens het avondeten heb ik nog contact met hen gehad. Erg gezellig!

Roestige Scheepswrakken Skeleton Coast - Vissers
Zie je die auto staan met al die hengels er voor op? Hoe handig! Ze zitten vastgemaakt aan de voorzijde van de auto.

Vissers aan de Skeleton Coast - Namibië

Skeleton Coast / Cape Cross – Namibië

Ze vertelden me ook dat ik wel een pootafdruk van een leeuw kon vinden. Er had er gister een gelopen. Nee, ze hadden hem zelf ook niet gezien maar het verhaal ging rond. Dit gaf mij wel weer de inspiratie om te gaan rijden in het desolate landschap waar niets te vinden leek. Op de kaart die ik gekregen had toen ik de entreegelden betaalde zag ik dat als ik nog iets verder naar boven reed ik landinwaarts een weg kon vinden. Deze weg bracht mij wat landinwaarts en een stuk voor Terrace Bay weer op de C34.

Leeuwen op het Skeleton Coast

Net voordat ik die weg opdraaide kon ik ook even naar de kust. Ik zag daar wat vissers en keek op afstand even naar ze. Toen ik daarna weer verder wilde rijden zag ik toch echt wat poot afdrukken van de leeuw op de weg voor mij. Ik had er al een tijdje gestaan en had echt geen beweging gezien. Toch keek ik nog een keer goed om mij heen, er was echt nergens plek dat zo’n enorm beest zich even voor mij kon verschuilen.

Pootafdrukken van de leeuw dichtbij de kust van Skeleton Coast - Namibië
Pootafdrukken van de leeuw dichtbij de kust van Skeleton Coast – Namibië

Ik besloot om uit de auto te gaan en om natuurlijk deze pootafdrukken te bestuderen. Toen ik dichterbij kwam kon het niet anders of dit waren afdrukken van de leeuw. Ze waren groot en ook best duidelijk. Wat gaaf zeg!! Ook een beetje spannend en uiteraard bleek ik goed op letten of er niet toch iets aan kwam wandelen.

Pootafdrukken van de leeuw dichtbij de kust van Skeleton Coast - Namibië

Hierna reed ik die weg en kwam ik nog bijna vast te zitten in een zandverstuiving die de weg bijna onzichtbaar had gemaakt. Ik had net genoeg vaart gemaakt toen ik het zag en haalde het. De rest van de weg reed ik stapvoets en hoopte natuurlijk een glimp op te vangen van het machtige beest waar ik net daarvoor een pootafdruk van had gezien. Ik kon er niet meer onderuit, ze liepen hier toch echt!

Jakhals aan de Skeleton Coast - Namibië

Het enige wat ik aan wildlife zag in het hele skeleton coast waren jakhalzen. Ik hoorde ook dat de leeuwen pelsrobben eten, zij komen natuurlijk aan de kust. Ik had er al wel een paar zien liggen, kleintjes maar ook volwassenen.

De Skeleton Coast & Wildelife

Het was koud aan de kust, het was voor het eerst dat ik de kachel in de auto aan had. Ook droeg ik mijn trainingsjack en deed ik mijn buffy aan om me te beschermen tegen de harde wind. Ik vond het gebied echt zeer indrukwekkend. Heel soms kwam de zon er iets door en was de temperatuur gelijk even lekker maar zo snel als die kwam was hij soms weer weg en was het grijs, mistig en fris.

Roestige Scheepswrakken Skeleton Coast - Aanwijzingen voor scheepswrakken vind je overal

De volgende ochtend reed ik op tijd rustig weg. Ik had een klein ontbijtje in mijn eigen kamer genomen van wat ik nog in mijn auto had. Ik reed naar beneden, op weg naar de duizenden stinkende pelsrobben van Cape Cross

Zou jij wel graag willen kamperen tussen de roestige scheepswrakken Skeleton Coast?

Dan moet je zijn bij Torra Bay. Daar is een kampeerterrein van NWR, daar zijn ook huisjes maar geen winkel of restaurant. Weet wel dat deze plek alleen open is in dec en jan. De plek is iets meer basic. Ik vond het juist wel gaaf dat er meerdere vissers waren en dat ik zodoende wat aanspraak had. Ook met de kou en harde wind vond ik het niet erg om een kamer te hebben voor deze nacht.

Roestige Scheepswrakken Skeleton Coast

Als je langs de kust rijdt van de Skeleton Coast kun je vele roestige scheepswrakken bezichtigen en dat heb ik natuurlijk ook gedaan. Ik had de hele dag de tijd en stiekem had ik ook nog de hoop dat ik een leeuw of wat ander wild zou spotten. Aan de landzijde van de weg zag ik op een gegeven moment een bordje waarop stond Toscanini Old Diamond Mine en in de verte iets uit het zand steken. Ik ben daar gaan kijken en dit bleken de overblijfselen van oude Diamantmijn te zijn. Het is deels onder gewaaid door het woestijn zand en dat ziet er dan toch apart uit.

Toscanini Old Diamond Mine - Skeleton Coach - Namibië

Toscanini Old Diamond Mine - Skeleton Coach - Namibië

Een stukje verderop zag ik op het bordje staan Ship Wreck South West Seal en dus sloeg ik af richting de kust. De eerste weg leek onbegaanbaar en toen ik beter keek zag ik dat de weg afboog naar rechts. Ik ben door gereden tot ik dacht vast te komen te zitten in het strand. Hierop ben ik gedraaid om weer iets landinwaarts te gaan, daar heb ik de auto geparkeerd waar het veilig leek. Ik ben gaan lopen, het was best goed weer op dat moment en de sfeer is toch apart aan de Skeleton Coast. Ik zag wat dode pelsrobben liggen en er staken delen van vergaande schepen uit het strand. Ook in de branding zag je zo elke keer wat uit de golven steken, nog meer vastgelopen schepen.

Roestige Scheepswrakken Skeleton Coast - Namibië

Het gebied is onbegaanbaar en het bergen van deze wrakken kost te veel en is te moeilijk. Ik kan me daar alles bij voorstellen. De waardevolle spullen zullen er best snel uit zijn en het ijzer en de overblijfselen van de inrichting wordt dan maar gewoon aan de zee terug gegeven…

Roestige Scheepswrakken Skeleton Coast - Namibië

En dan loop je zo langs de kust, toch ook wetende dat er leeuwen rondlopen….
Blijft toch spannend om daar dan rond te lopen!

Pootafdrukken aan de Skeleton Coast - Namibië

Het blijven indrukwekkende beelden die tot de verbeelding spreken.
Wat is er gebeurd?
Wie zaten er op het schip…waren er overlevenden?

Na een tijdje daar rond te hebben gelopen ben ik weer in de 4WD gestapt om naar mijn overnachtingsplek te gaan bij Cape Cross Logde.

Onderweg verliet ik het Skeleton Coast NP. Hier werd mijn datum gecheckt, was ik niet te lang binnen gebleven en was de gate waardoor ik het park verliet ook degene die op het kaartje stond? Ook mocht ik hierna dus weer vrij uit mijn auto stappen….al wordt er alsnog wel gewaarschuwd dat ook hier wildlife kan lopen natuurlijk. Toen ik daar eenmaal was bedacht ik me dat ik nog wel even door kon rijden naar de vele pelsrobben. Het was nog mooi op tijd en ik ging kamperen bij de Logde en wilde de tent gelijk opzetten als ik er was.

Bezoek jij ook de San als jij naar Namibie gaat? Tip: Ik verbleef bij hen op een van de living musea en ik ging op meerdere bushwalks met hen.

Cape Cross & de Stinkende Pelsrobben kolonie

Cape Cross & de Stinkende Pelsrobben kolonie - Namibië

Iets voorbij Cape Cross Logde was de afslag naar de duizenden pelsrobben. Ik was erg benieuwd wat ik aan zou treffen. Na het betalen van de entree en het winkeltje even bekeken te hebben reed ik weer verder. Je kunt er leuke souvenirs kopen van de vacht gemaakt van de pelsrob. Toen ik dichterbij kwam begon ik het al te ruiken. Het was er een drukte van jewelste. Ik zag er honderden, zo niet duizenden. Het geluid was de pelsrobben was ook goed aanwezig. Het klonk best zielig op een bepaalde manier..

Er was een mooi pad gemaakt wat als het drukker is met toeristen vast onderhouden wordt en waar je in zou kunnen lopen. Nu was het hek open en lagen er pelsrobben op het pad en was het voor mij dus onbegaanbaar.

Ook lagen ze echt overal! Ik heb iets meer afstand weer genomen om toch even uit de auto te kunnen en ze goed te kunnen bekijken. Toch ben ik er redelijk snel weer in gegaan en deed ik de ramen weer dicht. Man wat stinken daar zeg!

Cape Cross & de Stinkende Pelsrobben kolonie - Namibië

Helemaal aan het begin van de parkeerplaats staat een monument. Ik heb daar even gelopen en me verbaasd hoeveel botten ik op de grond zag liggen. Uiteraard weet je dat niet iedereen het overleefd maar de grond lag gewoon bezaaid met botten van dode pelsrobben maar ook zag ik vacht enz liggen. Ik vond het maar een lugubere plek, het stonk er en na een kwartier had ik het eigenlijk wel gezien.

Het is zo’n plek die je niet links kan laten liggen maar waar je ook niet uren zit en geniet van het uitzicht. Als je foto’s wil maken van pelsrobben en dat je hobby is ben je hier aan het juiste adres. Ook in de zee zag ik er vele zwemmen, onder water duiken en soms iets hoger uit het water komen. Dat zag er super energiek uit, alsof ze er lol aan beleefden. Er zijn duizenden pelsrobben dus je kunt je het misschien wel inbeelden wat er allemaal te zien is en te horen.

Cape Cross & de Stinkende Pelsrobben kolonie - Namibië

Onderhand had ik het frisjes gekregen. Ik ben bij Cape Cross Lodge ingecheckt en mijn daktent op gezet. Ik heb daar binnen hun museum bekeken en besprak mijn avondeten daar lekker binnen. Bij de openhaard heb ik mij weer lekker opgewarmd.

Ik sloot hier mijn bezoek af aan de Skeleton Coast.

Wat een apart gebied. Er is eigenlijk niets te zien, het is een grote zandbak maar ondertussen…. is er zoveel te zien en te ontdekken

Ik vond het super om te ervaren hoe die leegte kan zijn aan de kust van de Skeleton Coast en kan het zeker een ieder aanbevelen dat als je tijd hebt om het te door kruizen. Je zou ook erdoor kunnen rijden zonder een overnachting te doen natuurlijk.

Wil jij de Skeleton Coast in 1 dag ervaren?

Als je vanaf Swakopmund komt pak je de ingang Ugabmund Gate, dat is de gate waardoor ik weer weg ging. Je zou dan via de C39 Springbokwasser Gate weer het park kunnen verlaten daar waar ik het park ook inging. Toen kwam ik vanaf Damaraland. Dan ervaar je wel de leegheid van de Skeleton Coast. Dan kom je niet langs Torra Bay en Terrace Bay.

Roestige Scheepswrakken Skeleton Coast - Mist Halo - Namibië

Toen ik die laatste dag na mijn nacht bij Cape Cross Logde weer naar Swakopmund reed had ik bij een van die vissersplekken een mist halo. Hoe apart!

Roestige scheepswrakken Skeleton Coast

Maar ook buiten het betaalde Skeleton Coast Park gebied kun je wat roestige scheepswrakken vinden. Tussen Swakopmund en Hentiesbaai vind je namelijk het Indiase Zelia schip wat je mooie plaatjes geeft. Deze geeft een zeker zo mooi beeld dan de roestige scheepswrakken Skeleton Coast. Ook daar vind je vele vissers en vele visplekken en dus wegen die je naar de ruige kust brengen. Het is echt de moeite waard om wat tijd te besteden zo langs de kust van Namibie

Roestige Scheepswrakken Skeleton Coast - Namibië

Vond je dit ook een apart gebied en wil je deze ook meenemen op je rondreis door Namibië?
Bewaar deze post dan in je favorieten of pin hem op je bord.

Wil je meer lezen over mijn Namibië rondreis?

Op safari in Namibie – Etosha NP

Het meest iconische plekje van Namibie – Sossusvlei en Deadvlei

Fish River Canyon bezoeken vanuit Canyon Roadhouse

Haal het meeste uit je Spitzkoppe bezoek

Bezoek het unieke Kokerbomenwoud nabij Keetmanshoop

Bekijk wat ik allemaal in de 10 weken dat ik in namibie was bezocht!

Solo Rondreis Namibië met 4WD – 10.000 km Alleen in Namibië rondreizen

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld als ik

2 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *