7 dagen safari in Etosha NP – Namibië – Haal alles uit je Etosha bezoek

Als je naar Namibië gaat denk je vast ook gelijk aan een safari in Etosha. Zeker een highlight van elke Namibië reis. Ik denk dat je geen enkele vastgestelde rondreis Namibië kan vinden waar geen safari in Etosha in opgenomen is. Omdat ik een lange reis maakte en dus alle tijd had was ik een week op safari in Etosha! Ik snap ook best dat je keuzes moet maken en niet alle plekken zou kunnen aandoen maar probeer toch tenminste 2 plekken te pakken zodat je 3 dagen in het park op zijn minst bent.

Etosha is een van de grootste natuurparken in zuidelijk Afrika. Het is een uniek park wat zelfs van uit de ruimte te zien is door de grote zoutpan die het park rijk is. In het park zijn vele waterplekken van waar je gegarandeerd wild kan spotten. Het is dan alleen nog geluk hebben dat je spot wat jij graag wil zien. Ik zag zo op mijn eerste volledige dag gelijk al een neushoorn bij een waterplek!

Ik kwam vanuit Ruacana naar Etosha en reed dus bij Galton Gate het park in. Er staan verschillende borden aan de weg en op zich is het makkelijk volgen. Er zijn een aantal hoofdwegen en als je een plattegrondje van het park bij je hebt kun je echt niet verdwalen.

Check Etosha NP voor meer info en andere plattegronden

Weg wijzers in Etosha NP

Op safari in Etosha NP – Namibië

Bij Olifantsrus had ik een mooi plekje aan de rand van het park. Het is niet een heel groot kamp en ze hebben er een klein museum waar je de achtergrond van deze nederzetting kan bekijken. Ze hebben een mooie verhoogde uitkijkpost bij de waterplek en dus ging ik tegen zonsondergang daar nog even kijken. Ik had geluk en zag er een olifant. Hij was alleen en dronk kort even wat.

Olifant bij Olifantsrus - Namibie

6 dagen safari in Etosha NP - Namibië - Haal alles uit je Etosha bezoek
Zonsondergang bij Olifantsrus

Etosha West – 2 nachten bij Olifantsrus Camp

De volgende ochtend begon ik met een kop koffie die ik meenam naar het uitkijkpunt. Toen ik er even zat en wel iets in de verte had gezien wat ik niet herkende werd ik er door een ander op gewezen dat dit een hyena was. Toen ik beter keek zag ik inderdaad dat het meerdere hyena’s waren. Wat gaaf zeg!

Hyena's bij Olifantsrus - Etosha

Toen ging ik op safari in Etosha en koos ik ervoor om het rondje aan de linkerkant te doen. Dan had ik de dag erna alle tijd om naar mijn tweede overnachtingsplek te gaan, Okaukuejo. Toen ik die ochtend rustig weg reed bleef ik bij verschillende waterplaatsen even staan. Toen ik op een gegeven moment het wild wat je het meeste ziet, een hartebeest, gnoe en wat zebra’s en giraffes vreemd zag reageren. Ze liepen iets weg en de sfeer veranderde. Het werd rustiger, de vogels leken ook even stil te zijn… Toen ik wat verder uit mijn raampje hing zag ik ineens in de verte een zwart gevaarte aan komen.

Ik spotte mijn eerste neushoorn!

Neushoorn - Safari in Etosha - Namibie

Wat super gaaf!

Langzaam aan kwam hij dichterbij gewandeld… En nog even als show rende hij het laatste stukje naar de waterplaats. Hij ging er staan, keek eens in een overwinning om zich heen en begon te drinken. Na het drinken liep hij nog een stukje en ging het water in..  Hij liet zich er lekker in zakken en ging gewoon liggen. Even op de ene zij, even op de andere zij.. en na een rol partij stond hij weer op en ging er uit. Wat een show had ik gehad zeg! Ik was de enige die dit aanschouwde, de hele tijd stond ik hier alleen op deze parkeerplaats te kijken.

Neushoorn - Safari in Etosha - Namibie

Haal alles uit je Etosha bezoek – safari in Etosha NP

Hierna ben ik verder gaan rijden. Zo’n unieke sighting als deze kreeg ik vandaag niet weer. Ik zag nog wel vele springbokjes en giraffes en gnoes. Ook op een gegeven moment steenbokjes en hartebeesten. Best apart dat je ze allemaal in groepjes zit, een aantal combinaties bij elkaar zeg maar. Ook zag en hoorde ik veel vogels, op een gegeven moment zag ik in de verte een aantal aasgieren zitten. Net te ver weg om te zien waar ze bij zaten.

Gnoe - Safari in Etosha - Namibie

Toen ik dichtbij het resort Dolomieten was dacht ik maar even daar een kopje koffie te doen. Helaas kon je niet zo maar bij het resort komen, ze halen je dan op met een karretje en daar heb ik maar niet op gewacht. Ergens op hun parkeerplaats, in een verlaten hoekje, heb ik snel even geplast. Ja, je moet wat als je zo een hele dag onderweg bent, toch? En dan liever daar op een semi afgesloten gedeelte in het park dan zomaar in de open weide van Etosha.

Dreigende wolken tijdens mijn safari in Etosha NP - Namibie

Rond 15.30 uur was ik terug bij Olifantsrus met een super voldaan gevoel.
Wat had ik een mooie dieren en plekjes gezien op deze eerste dag.

Mijn plekje achter het hek bij Olifantsrus - Etosha

6 dagen safari in Etosha NP – Namibië
Haal alles uit je Etosha bezoek

Etosha Zuid – 2 nachten bij Okaukuejo Campsite

Toen ik alles weer ingepakt had nam ik afscheid van deze fijne plek. Ik ging de lange weg naar Okaukuejo op, dag 3 van mijn safari in Etosha. Het duurde niet lang voor ik het wild wat ik naast mij zag lopen vreemd zag reageren. Ik had nog niet zo in de gaten wat er gebeurde maar voelde aan dat er iets gaande was. Toen ik beter keek zag ik ineens een leeuw lopen. Hij liep in tegengestelde richting van mij. Toen ik beter keek zag ik verder op nog een leeuw lopen en nog iets verder lagen er nog 3 onder een boom!

Safari in Etosha - Namibie

Safari in Etosha - Namibie

Die eerste liep in de richting van een hartebeest die al weg was gerend voor ik de leeuw had gezien, besefte ik mij achteraf. Uiteraard heb ik hier de nodige tijd naar zitten kijken. De leeuwen die liepen raakte ik kwijt tussen de bosjes, of ze gingen slapen omdat ze al gegeten hadden of dat ze nog wat zochten… Het blijft een raadsel.

Wel is het heel apart om te zien dat het overige wild wat er liep gewoon daar bleef staan. Dit is goed te zien op de eerste foto die ik deel van de lopende leeuw. Zij hadden door dat zij niet de aandacht hadden van de leeuw en dus geen gevaar liepen.

Safari in Etosha - Namibie

De dag begon nog naar net en toen zag ik al meerdere leeuwen.
Net als gister was mijn dag na een half uur op pad te zijn als geslaagd!

Ook vandaag weer bij de verschillende waterplaatsen een tijd stil gestaan, als je maar wacht komt er toch altijd wel wat aangewandeld. Super om te zien dat er dan in de verte toch wat verschijnt.

Op Safari in Etosha NP - Namibie

Op Safari in Etosha NP - Namibie

Op het laatst kwam ik bij een plek wat Sprookjesbos werd genoemd. Het was een gebied met vrij veel bomen een bos kon ik het niet echt noemen omdat het vrij open bleef. Ik zag daar wel honderden springbokjes en ook heel veel zebra’s. Super leuk om deze allemaal te zien. Ik heb er van genoten en stond weer een heel tijd stil op een aantal plekken in dit gebied.

Op Safari in Etosha NP - Namibie

Hierna ben ik doorgereden. Ik had zin in een middagje aan het zwembad en het was best warm aan het worden. Je wil toch de geluiden van buiten horen en dus de ramen open hebben en de motor uit als je stil staan te kijken. Als je dan stil zit in zo’n auto met de brandende zon erop, ook al zit je in de schaduw zijde, wordt het best warm.

Bij Okaukuejo heb ik heerlijk aan het zwembad gelegen, ook at bij hen op het terras en tegen de zonsondergang ging ik naar de mooie waterplaats van ze. Ze hebben het erg mooi voor elkaar en van achter een muur kun je goed zicht pakken op de plek. Je bent echt dichtbij als er veel wild komt. Helaas kwam er niet heel veel. Wel kwamen er ineens veel mangoesten aan. Zij kwamen van achter, vanaf de campsite, ik schrok er gewoon een beetje van. Zo in de schemer, allemaal van die kleine beestjes. Ze klommen allemaal over de muur heen en zaten in de bosjes die er net achter staan. Ze keken mij net zo wantrouwend aan dan dat ik hen aan keek 🙂

Zonsondergang Okaukuejo - Etosha NP Namibie
Zonsondergang Okaukuejo – Etosha NP Namibie

7 dagen safari in Etosha NP – Namibië

De volgende ochtend ben ik gaan rijden en koos ik ervoor om in de ochtend het rondje naar de Adamax Pan te gaan doen. Die leek niet zo heel erg lang en dus zou ik in de middag dan een stuk van de andere kant, in de richting van Gemsbokvlakte / Aus kunnen doen.

Adamax Pan - Etosha NP
Adamax Pan – Etosha NP

Het bewijs dat er olifanten zijn.... Safari in Etosha NP
Het bewijs dat er olifanten zijn…. en mestkevers… Safari in Etosha NP

Roofvogel in Etosha NP

Kort nadat ik weg reed zag ik een zadeljakhals, hij liep van mij weg en dus kon ik er niet goed een foto van maken. Wel super om het beestje zo over de vlakte te zien struinen. Toen ik even later verder reed en aan 1 zijde van mij de pan zag zag ik aan de andere zijde nog net een honingdas de bosjes in weglopen. Wat gaaf! Dat was echt niet een dier die ik verwacht had. Ik heb er nog een tijd staan kijken in de hoop dat hij nog weer tevoorschijn kwam maar helaas. In de omgeving vlogen wel 2 enorme vogels… ze waren grijs en hadden opvallend gele ogen. Deze waren te ver weg om op de foto te krijgen helaas.

neushoorn in Etosha NP Namibie

Toen ik terug bij Okaukuejo was heb ik even boodschappen gehaald, wat internet ingekocht en na wat eten ben ik gelijk weer gaan rijden. Nu dus de andere kant op. Ik ben bij een waterplaats gaan staan, het was super rustig. Ik ben gaan schrijven en gewoon relaxed daar blijven hangen. Toen ik daarna langzaam verder reed doemde er in de verte ineens een neushoorn op!

Zo midden in het veld liep hij, nergens bang voor…

Hij stak over en liep aan de andere zijde verder. Ik heb er een tijd naar staan kijken en een stukje parallel gevolgd.. Wat imposant beest zeg. Deze had de hoorn op de neus niet meer intact zoals de vorige. Op een gegeven moment verdween hij tussen een paar bosjes. Wat gaaf weer zeg!

Giraffes in Etosha NP Namibie

Aan het eind van de middag wilde ik nog een uurtje rond gaan rijden. Ik had een zijweg gezien die ik nog in wilde en ik had gehoord dat ze daar ook een mooie sighting van neushoorn met kleintje hadden gehad. Dus omdat de poort open zou blijven tot zonsondergang kon ik nog mooi even weg. Ik snel die kant op, kwam ik nog een gids tegen die me wees op de sighting die hij net daarvoor had, de moeder met het kleintje. Ik dus langzaam die weg afrijden maar ik heb ze helaas niet meer gezien. Wel zag ik meer dan 10 giraffes die vrij actief waren. Ze renden zelfs.

Wat ziet dat er majestueus uit zeg! Met die lange benen, korte rug en lange nek…
Ook die ervaring vond ik super!

Tijdens zonsondergang, de tijd die ervoor stond op internet, kwam ik weer terug bij Okaukuejo aanrijden. Tot mijn schrik zat het hek al dicht! Ik riep nog even wat, eh ja, even stond ik buiten mijn voertuig… En net toen ik wilde gaan bellen zag ik iemand wijzen dat ik een andere, alternatieve poort kon nemen… Toen ik daar kwam stond de beveiliging daar en die liet mij gelukkig binnen!

Die avond kookte ik mijn eigen prakkie, zat ik te genieten van het afkoelende weer en verbleef ik natuurlijk weer even een tijdje bij die mooie waterplaats.

Genieten van de zonsondergang bij de waterplaats van Okaukuejo Etosha NP
Genieten van de zonsondergang bij de waterplaats van Okaukuejo Etosha NP

Op safari in Etosha NP

Etosha – 1 nacht bij Halali Campsite

Ik reed naar Halali over de lange weg, vele waterplaatsen liggen er langs. Het regende, ik zag geen wild… Ik reed maar gewoon langzaam door. Het enige wat ik zag was een olifant die net voor mij uit beeld verdween… Toen ik bij Halali was heb ik wat geshopt in hun winkeltje, ik kocht een cd. De radio in de auto werkt op heel veel plekken niet en dus was een beetje muziek wel heel welkom! Ik kocht een Zuid Afrikaanse Jazz cd.

Nu draai ik die cd nog zo nu en dan in mijn auto en waan ik me even weer helemaal terug in Namibië.
Zoo fijn wat muziek met je kan doen!!

Boek je eigen campsite bij Halali

Echt Duits... Patat met een braadworst - Halali Camp Etosha NP

Die middag reed ik Rhino Drive, niets gezien… Bij het bordje Goas of Eland Drive ging ik over op Eland Drive…Ik had nog niets gezien anders dan een klein wild zwijntje. Toen ik Eland Drive halverwege had afgelegd was het afgesloten en moest ik richting Goas.. Ik reed gewoon stationair en dus de wereld ging langzaam aan mij voorbij tot ik in mijn ooghoek iets onder een boom in het hoge gras zie liggen. Toen ik beter keek zag ik dat het gewoon 2 leeuwen waren die onder de boom in de schaduw lagen! Wat super gaaf weer!!

Leeuw in Etosha NP - Namibie

Twee Leeuwen in Etosha NP - Namibie

Ze lagen echt een paar meter van mij af en ik durfde om die reden de motor niet uit te doen. Ik reed een klein stukje achteruit zodat ik goed zicht had en stond ze een minuut of 10 te bewonderen.

Ook kwam ik het bordje tegen om naar het uitzichtpunt over de Etosha Pan te kijken. Ook wel even een plekje wat je moet proberen mee te pakken. Daar krijg je wat meer zicht op hoe gigantisch groot deze pan is. Hij is vanuit de ruimte te zien, ik begreep dat pas goed toen ik ervoor stond…

Etosha Pan - Namibie
Etosha Pan – Namibie

Toen ik hierna door reed om weer terug naar het kamp te gaan kwam ik nog een paar kudu’s tegen. Er was er eentje, een jonge kudu, erg nieuwsgierig.

Wat een super leuk koppie!

Jonge nieuwsgierige Kudu - Etosha NP

Ook heb ik een aantal foto’s van vogels gemaakt. Daar ben je dan wat meer tijd voor nodig. Dus een paar uur van deze dag was ik daar wel aan kwijt. Er zijn zoveel vogels die je elke dag overal ziet lopen, vliegen en hoort in de verte. Onderstaand zie je de koritrap, secretarisvogel en de Gabar havik. Maar ik zag ook nog de mooie hop, de kleurrijke bijeneter en de korhaan die zo hard roept / schreeuwt elke keer..

vogels in Etosha

Neem ook de tijd voor de veelzijdige vogels in Etosha NP

Etosha 2 nachten net buiten het park Onguma Bush Camp

Na 1 nacht op de campsite van Halali ( wat meer op een soort parkeerplaats leek) verder gereden om Etosha te verlaten. Ook deze dag heb ik niet super veel wild gezien, ook weer door het weer. Het was behoorlijk regenachtig en dus verschuilt het wild zich ook. Op een gegeven moment zag ik wel een grote camper staan. De camper was echt een hele gave, hij was beschilderd als een zebra. Dus een super goede om mee op safari in Etosha of waar dan ook te gaan. Ik zag ze in de camper heen en weer lopen, van voor naar de zijkant om wat hoger te gaan zitten zodat ze goed zicht hadden.

Ik keek ook die kant op en het duurde best wel even voor ik zag wat zij zagen. Er lagen 2 leeuwen in het hoge gras. Ze bewogen iets en zodoende zag ik ze. Het had veel geregend in de laatste periode, dat heeft voor en nadelen. Het gras is hoog en je ziet veel niet….maar de waterplaatsen zijn allemaal in trek want overal is water.

Kudu's in Etosha NP

Hierna reed ik door om uiteindelijk het park te verlaten via de VonLindequist Gate. Mijn eindpunt van deze dag was Onguma BushCamp en dat was echt om de hoek. Bij het verlaten van het Etosha NP moest ik gelijk linksaf om daar de gate van het grote privé park in te gaan. Ze hebben verschillende overnachtingsmogelijkheden op het grote privé park van ze. Ik vond het een super mooi park en heb er twee fijne nachten gehad. Ik had een rondavel huisje dichtbij het fijne restaurant.

  • Boek jou overnachting bij Onguma

Onguma heeft nog andere mogelijkheden van heel duur in het fort naar kamperen naast het Bush Camp waar ik zat… Ik vond het een super fijn plekje. Mijn was heb ik er even laten doen, ook altijd fijn als alles dan weer lekker fris terug komt. Ik heb van alles bekeken in hun lobby winkeltje en uren gezeten in hun fijne stoelen in het lounge gedeelte van het restaurant met uitzicht op hun waterplaats.

Ook leerde ik Alik kennen, een Duitse Namibiër.. Hij is geboren in Namibië maar leefde al sinds lange tijd in Duitsland. Zijn moeder woont toch weer in Swakopmund en derhalve was hij vaak in Namibië, zijn thuisland. Hij was bijna kind aan huis in Onguma en verbleef nu, omdat het regende, niet in de tent maar ook in een rondavel.

Flamingo's in Etosha NP
Flamingo’s in Etosha NP

Wij zijn samen op safari in Etosha gegaan in de middag van mijn tweede dag. Het was iets opgeklaard en we hadden nog lekker de tijd om even het park in te gaan. Alik had een seizoenskaart en uiteindelijk werd ik verder niet gecontroleerd en kon ik zo met hem in de auto mee naar binnen. Daar kozen we ervoor om het rondje rechts om het water te doen, dit bevind zich het meest rechts in Etosha, naast het NWR resort Namutoni.

Prachtige vogel in Etosha NP

7 dagen safari in Etosha NP – Namibië

Onze safari in Etosha begon met echt ongelooflijk veel giraffes, Alik vond het ook verrassend hoeveel het er waren. We begonnen er een beetje melig van te worden zelfs. Ze stonden haast op elke hoek van de straat en ook een groep van 40 a 45 op een gegeven moment. Ook zagen we her en der een springbokje, een gnoe en een kudu en toen in een schok zagen we een neushoorn staan. Hij stond op afstand.. We schrokken erg van het aanblik..

Hij stond er verward bij leek het… hij was toegetakeld… We zagen bloed bij zijn neus en de onderste neushoorn was eraf!! Wat een vreselijk zicht. Mijn eerste ingeving is: ik wil iets doen! Ik wil het beest helpen. Ik voelde me erg kwaad worden.. Je kunt niets doen, je hebt niet de contacten om wat te doen en voelde erg mee met het beest…

Bebloede neushoorn in Etosha

Alik had ook een enorme tweestrijd in zich, hij wilde niemand alarmeren omdat hij toch de mensen die hij dan zou alarmeren niet vertrouwde. Ergens snapte ik dat ook, het beest stond nog, kwam bij en het leek er goed mee te gaan. Het bloedde niet maar zag er bebloed uit… BAH! Na een half uurtje zijn we toch langzaam verder gereden..

Net buiten het park, op het gebied van Onguma, zagen we weer een neushoorn. Deze liep ook weer achter het hek en dus op het gebied van Etosha.

Neushoorn in Etosha NP

Na nog een nacht bij Onguma ben ik de volgende dag vertrokken en verbleef ik nog een regenachtige nacht in Ghaub in de Otavi Mountain Regio om daarna door te gaan naar Waterberg waar ik weer prachtig weer had en de mooiste plekjes bezocht.

Ik was onderhand op dag 37 van mijn 72 dagen durende reis….

Onguma Bush Camp - Uitzicht vanuit het restaurant over de waterplaats.
Onguma Bush Camp – Uitzicht vanuit het restaurant over de waterplaats.

Er zijn tal van mooie campsites om en nabij Etosha, laat je eens inspireren en boek jou volgende verblijf!

Wil jij deze blog over een uitgebreid Etosha bezoek delen?

Je zou mij er wel heel blij mee maken.
Of bewaar hem als je later op reis gaat naar Namibië

Wil je meer lezen over mijn reis door Namibië?

Solo Rondreis Namibië – 10.000 km rijden met 4WD

Bezoek het unieke kokerbomenwoud nabij Keetmanshoop

Hoogtepunten Damaraland – Palmwag, Skeleton Coast, Brandberg etc

Bezoek Fish River Canyon – sWerelds een na grootste canyon

Bezoek Sossusvlei en Deadvlei – meest iconische plekje van Namibië

En lees ook even deze handige feiten over Namibië

10 handige feiten over Namibië – Wat jij moet weten als je naar Namibië gaat

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik.

13 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *