7 Tips voor Veilig op Safari – Welke regels gelden er?

Als je op safari gaat dan wil je natuurlijk zoveel mogelijk dieren zien. Daarnaast wil je natuurlijk veilig op safari! Je hoopt in Afrika natuurlijk de Big Five te zien. Ik heb het geluk gehad in Zuid Afrika dat ik ze zag in het nationaal park Kruger. Nu ben ik weer op safari geweest in Afrika, Kenia, en zag ik wederom ongelooflijk veel wildlife … alleen de neushoorn niet en dus kon ik niet weer de big five afvinken 🙂

Het gaat natuurlijk niet om lijstjes afvinken maar om ervaringen opdoen. Als ik dan terug denk aan die keer dat ik in India 2 dansende cobra’s zag dan word ik alsnog weer helemaal blij!! Ook al ging ik toen op zoek naar de tijger

Veilig op Safari - Welke regels gelden er?

Vorige maand was ik dus in Kenia en ik kan je verzekeren… daar is heel veel te zien! Wat een geweldige tijd heb ik daar gehad. Ik ging werken in een Nationaal Park en was zodoende natuurlijk veel ‘op safari’ , eh nee: aan het werk

Ik zag veel wild en vond het echt helemaal super!

Veilig op Safari – Welke regels gelden er?

Maar als je nu op veilig op safari wil gaan welke regels gelden er dan?

Hoe zorg je dat je veilig door het park gaat, dat je de dieren niet belast met onze komst… maar ook dat de dieren zich niet in onze richting gaan bewegen.

Het liefst wil je ze natuurlijk zien in hun eigen omgeving maar ook dat ze doen wat ze zouden doen als wij er niet bij zouden zijn.

Soms ga je een wandeling maken, zoals ik in Kruger en India deed. Maar vaak zul je in een jeep zitten en rondrijden in een park over de wegen die er voor bedoeld zijn.

  • Welke regels gelden er nu zoal?

Leave only Footprints

Dat is voor mij wel zeker de belangrijkste regel. Laat niks achter!! Je wil genieten van waar je bent, je wil het zien zoals het daar is en was. Je wil niet zien wat de toerist voor je deed…of achter liet. Toen ik aan het werk was in Tsavo stopten we best vaak om even een lege fles op te pakken of ander afval.

Als je iets bij je hebt zorg dan dat je het niet verliest! Alles wat je mee neemt het park in neem je ook weer mee het park uit.

En eh… je neemt natuurlijk ook niets mee uit het park wat je niet zelf mee het park in nam!!

Veilig op Safari
Kleine pas geplante bomen water geven en rotzooi opruimen in Tsavo NP – Kenia

Probeer geen geur te verspreiden

Je wil natuurlijk niet opvallen tijdens je safari. Je wil niet dat de dieren jou eerder geroken hebben dan dat jij hen gespot hebt. En neem maar aan dat zij hier goed op getraind zijn.

Om deze reden is het dus altijd goed om rekening te houden met de windrichting. Ook al dragen wij geen parfum of deodorant… onze kleding geurt ook, denk aan ons wasmiddel. Hierdoor verraden wij onze komst op kilometers afstand al voor een heel aantal dieren.

Daarnaast is het wel goed om de dieren niet te verrassen door onze komst want een schrikreactie kan raar lopen. Maar over het algemeen.. hoe stil en reukloos we het ook proberen te doen.. De dieren hebben ons al lang door en zijn op de hoogte van onze komst.

Kleed je onopvallend

Het is natuurlijk van belang om niet zo snel gezien te worden. Als we dan nog niet verraden zijn door onze geur dan is het afwijkende plaatje van een fel roze shirtje of ander afwijkende kleur in de wildernis de goede tweede plaats waardoor het wild ons eerder ziet dan wij hen.

Loop in 1 lijn

Maak de lijn van voetstappen zo klein mogelijk. Door in 1 lijn te lopen staan we veelal op elkaars voetstappen en vertrappen we zo weinig mogelijk. Dit is heel goed voor de flora die wij verstappen maar daarnaast lijken wij het voor een dier minder groot. Zij zien een lijn mensen zien lopen in plaats van een groep mensen. Vanaf het vooraanzicht vallen we minder snel op voor het wild.

Veilig op Safari - Welke regels gelden er?
Lopen wij niet in een perfecte lijn?

Steek geen arm of ander lichaamsdeel uit de jeep

De dieren zijn gewend aan de jeeps. Dit zijn voor hen vierkante blokken die rondrijden. Van deze jeeps komt geen dreiging meer, hier zijn ze na zoveel jaar wel aan gewend. Maar steken er ineens armen of iets dergelijks uit kunnen zij hier onrustig van worden. Daarnaast kunnen ze natuurlijk gaan denken dat dit interessant voor hen is..

Neem van mij aan … dit wil jij niet 🙂

Er zijn een heel aantal filmpjes van dit soort encounters… Zou jij ook zo rustig kunnen blijven als deze man?

Check dit filmpje uit Tanzania!!

Ga niet roepen of schreeuwen

En dan sta je bij een geweldig dier en kun je net dat mooie plaatje niet schieten. Probeer niet de aandacht te trekken van zo’n dier. Je weet maar nooit hoe het reageert als je de aandacht krijgt… Blijf rustig en neem de tijd. Wie weet verandert de situatie nog maar als dat niet zo is….

Laat ze rustig liggen en geniet van je sighting!

Blijf tenminste 10 meter vanaf de rivier bedding

Als je een safari wandeling maakt, netjes in een rij loopt, zorg dan dat je niet te dicht bij die rivier komt! Nijlpaarden lijken log en sloom… Maar neem van mij aan, als ze willen zijn ze heel snel. Daarnaast zijn ze dodelijk als zij aanvallen.

En wat dacht je van de krokodillen die stilletjes liggen te wachten totdat hun prooi voorbij komt?

Veilig op Safari – Lees deze tips

Veilig op Safari - Welke regels gelden er?

Niet gaan rennen!

Stel nu dat je aan een mooie wandeling in een nationaal park deelneemt en je ziet die leeuw… En ook nog een dichtbij? Ga NOOIT rennen!! Een leeuw kan je als prooi gaan zien en alleen al om die reden achterna gaan.

De meeste aanvallen van dieren worden uit verdediging uitgevoerd. Ze beschermen hun kleintjes of vrezen voor hun eigen leven en vallen aan uit verdediging. Geef ze eens ongelijk….ik zou als dier de mens ook niet vertrouwen. Hou dit altijd in je achterhoofd!!

Een dier valt niet zonder reden aan!

Wat nu als je wel aangevallen wordt?

Wat moet je dan doen…of juist niet doen? Wist je dat het soms juist goed is om je klein te maken? Of soms moet je juist spelen dat je dood bent, dit zal een ijsbeer op het verkeerde been zetten..  Blijf de olifant niet aankijken maar loop juist weg.

En wist je dat een neushoorn in een rechte lijn aanvalt? Zorg dan dus dat je afbuigt en als je een boom vind … klim erin!! 🙂

Natuurlijk hopen we dat we nooit in zo’n situatie belanden!!

Veilig op Safari - Welke regels gelden er?
Zoals je ziet stoort de leeuwin zich niet echt aan alle jeeps met al die toeristen…

Veilig op Safari – Welke regels gelden er?

Lees deze tips ook om je safari onvergetelijk te laten zijn!

  • Je hebt wel een verrekijker bij je? 🙂

  • Neem ook de tijd om niet alleen maar foto’s te maken maar geniet ook van het moment zonder door je lens te kijken.

  • Neem een pet/hoedje mee tegen de felle zon. Daarnaast een sjaal, jasje of iets om je warm te houden. Op de vlakte kan het best waaien en het kan dus best fris worden in een jeep met alle ramen open om zoveel mogelijk te zien!!

  • Je hebt genoeg geheugen op je SD card of in je smartphone om alles te fotograferen en filmpjes van te maken?

  • Heb je DEET bij je? Niets lastiger dan dat je telkens bent afgeleid omdat je geprikt word door de muggen. Vooral in de schemer zijn ze actief, dus in de vroege ochtend maar vooral in de avond tijdens die mooie zonsondergangen!!

Veilig op Safari - Welke regels gelden er?
Toeristen die genieten van een zonsondergang en een bushdiner terwijl wij, de rangers, vuur maken om wild af te schrikken en de omgeving in de gaten houden

Ik hoor het graag als jij nog andere veilig op safari tips hebt!

Ging jij ook veilig op safari? Welke tip ben jij blij mee?

Deel deze post en maak andere ook blij!

Veilig op safari - Welke regels gelden er?

Meer tips lezen?

6 tips voor alleen wandelen en navigeren

Wat doet hoogteziekte met je lichaam?

11 tips voor vrouwen – Veilig Wandelen als Vrouw Alleen

Veilig Fietsen in Zweden

Een auto huren in IJsland

Lees ook eens over mijn 7 dagen safari in Etosha NP, Namibie

7 dagen safari in Etosha NP – Namibië – Haal alles uit je Etosha bezoek

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan dat ik dat doe!

Tags:
4 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *