5 redenen waarom reizen veiliger is dan thuis blijven – Veilig op Reis

Waarom reizen veiliger is dan thuis blijven? Dat is een vrij brute stelling maar lees maar verder hoe ik het motiveer. Op veel fronten is reizen niet meer risicovol dan thuis blijven. Reizen brengt in veel opzichten juist minder risico met zich mee. Uiteraard zijn er punten van aandacht maar ja, die heb je in je thuis situatie ook. Neem van mij aan, statistisch gezien ben je meer veilig op reis dan thuis.

Op reis heb ik, en ik reis nu ruim 10 jaar grotendeels alleen, nog maar weinig situaties meegemaakt die niet fijn waren. Ik ben een keer beroofd … dat klinkt heftig maar lees maar eens hoe ik dat opgelost heb 🙂 Nu heb ik in mijn thuissituatie ook geen nare situaties gehad maar als je de statistieken bestudeert kun je wel eens op andere gedachten komen.

5 redenen waarom reizen veiliger is dan thuis blijven
Veilig op Reis

Wandelen op Karpathos - Griekenland - dag 3
Veilig op Reis – Alleen wandelen in de natuur

Ik zal verder uitdiepen in deze 5 redenen waarom ik denk dat reizen veiliger is dan thuis blijven.

1. Fysiek geweld

De meeste mishandelingen vinden plaats in de huiselijke sfeer. Het is een droevig gegeven maar nog steeds vinden de meeste mishandelingen plaats tussen man en vrouw (partners), ouders en kinderen of huisgenoten. De emoties lopen hoog op, er is soms geen mogelijkheid om even een time-out te nemen. Je woont immers bij elkaar en dus blijf je in de negatieve emotie zitten. In mijn werk als politieagent kom ik vaak in dit soort situatie. Tijdens het reizen kom ik niet in dit soort situaties…

In dit opzicht ben je dus meer veilig op reis dan thuis….

Ik reis dan vaak alleen maar ook als je wel met je partner reist kun je makkelijker afleiding zoeken, sneller even die time-out opzoeken. Doe bijvoorbeeld een uitje zonder je partner. Dan heb je in de avond allebei een nieuw avontuur elkaar te vertellen. Het is heel gezond en goed om je eigen ervaringen en avonturen te beleven.

Veilig op Reis - In een achteraf straatje tegen de avond in Singapore
Veilig op Reis – In een achteraf straatje tegen de avond in Singapore

  • Wanneer is het niet veilig op reis en is de kans groter op fysiek geweld?

Uiteraard zijn er ook gevallen waarbij er wel een kans op fysiek geweld is. Als er alcohol in het spel is worden mensen losbandiger en kunnen er situaties ontstaan die je niet in de hand hebt. Denk aan het uitgaansleven waar alcohol overvloedig aanwezig is. Op reis adviseer ik dan ook om niet onder invloed te raken. Je wilt bij de les blijven en niet voorbij je grenzen gaan. Hou de touwtjes in handen. Heb je daar geen zin in en wil je wel meer dan 2-3 wijntjes drinken? Doe dat dan in je hotel of binnen een groep waarvan je weet dat er iemand nuchter blijft en je 100% kan vertrouwen.

Bij grote evenementen? Zorg dat je niet als laatste over blijft. Dan is de kans het grootst dat je tussen mensen komt te staan / lopen die wel onder invloed zijn. Net als bij een uitgaansnacht waarbij je niet op straat moet blijven hangen in de kleine uurtjes. Het is vaak aan het eind van een evenement dat het uit de hand loopt. Zorg dat je dan weg bent of dat je uit die menigte blijft.

Lees ook: Waarom je als het donker is niet meer op straat moet zijn / 5 tips om je veiligheid te vergroten als het donker is

2. Mentaal geweld

In de huiselijke sfeer of in je vrienden- of kennissenkring kan er sprake zijn van emotionele en/of psychische mishandeling. Tenzij je juist met diegene op reis gaat… anders is de kans echt heel klein dat er mentaal geweld plaatsvindt op reis. Dit gebeurt normaliter alleen in relaties waarbij een bepaalde mate van afhankelijkheid aanwezig is.

Dus in deze stelling zou ik dan nog kunnen aanvullen dat je tijdens het solo reizen het meest veilig op reis bent.

Veilig op Reis - Fietsend Laos ontdekken
Alleen rondfietsen in 2012 in Luang Prabang, Laos

Als jij je omringt met mensen die je niet zo goed kent, waarbij iedereen op reis is en graag de omgeving verkent.. Daar is heel weinig tot geen plek voor manipulatie van anderen. Iedereen wil een fijne dag, je wil graag de cultuur en natuur van je nieuwe omgeving ontdekken. Mentaal geweld heeft vaak een diepere laag die niet bij een eerste contact of tweede contact al kan ontstaan.

Uiteraard zijn overal uitzonderingen op te bedenken. Soms is het doel van contact om iemand op te lichten of in te palmen voor misbruik of erger. Veelal is hier meer tijd voor nodig dan een paar uur met elkaar op trekken terwijl je op reis bent.

Ga jij wel langer met iemand samen reizen? Vertrouw dan op je onderbuikgevoel, is het normaal dat mensen zo met je omgaan op reis? Voel jij je er fijn bij? Zo niet, neem afscheid en ga alleen verder.

3. Ongelukjes in & om het huis

De meeste ongelukjes vinden plaats in je eigen woning… Je valt van de trap, glijdt uit in de douche etc. Dit kan ook op reis gebeuren maar omdat je de meeste tijd van het jaar thuis bent en daar de meeste tijd doorbrengt gebeuren de meeste ongelukken echt thuis.

Ook ben je niet aan het schoonmaken op reis (waarbij je op die trap gaat staan) of doe je minder binnenshuis. Dus ook in dat opzicht kun je beter op reis gaan! Je bent er meer met de gedachten bij op reis, je let meer op je omgeving en waar je bent.

Tenzij je alleen maar de wereld door je camera bekijkt.. Al lopend alleen op je scherm kijken of je een mooi plaatje kan vinden. Het is uiteraard fijn dat je met veel herinneringen (foto’s) thuiskomt maar zorg dat je echt gewoon om je heen kijkt. Dat je alles ervaart, voelt en ziet waar je bent. Echt, geloof mij, die herinneringen hebben meer impact op je ervaring, die laten je inzichten krijgen en groeien.  En op die manier ben je ook nog eens veilig op reis.

Veilig op Reis - In het drukke deel van Old Delhi - India
In het drukke deel van Old Delhi – India

4. Verkeer – altijd maar diezelfde route rijden

Het verkeer zit er zoveel veiliger uit thuis dan op reis. Je kent het chaotische verkeersbeeld van bijv India natuurlijk. Het lijkt alsof iedereen maar wat doet en het toevallig allemaal goed gaat. Ik kan je verzekeren dat dit niet zo is. Men let zoveel beter op in dat soort landen omdat het allemaal niet zo vanzelfsprekend is wat er gebeurt. Het is een prachtig samenspel met je mede-verkeersdeelnemers.

Bedenk dat je in het verkeer water bent wat langs obstakels vloeit. De medeweggebruikers doen het zelfde en in dat samenspel ziet iedereen elkaar en is iedereen dankbaar dat je elkaar de plek gunt. Niets is leuker dan op die manier door het verkeer gaan en zo vaak oogcontact hebben met anderen en elkaar de plek gunnen.

Hoe anders is dat in het verkeer thuis? Je doet alles een beetje op de automatische piloot. Je verwacht dat iedereen zich aan de regels houdt… want dan hoef je niet echt te kijken of er een ander aan komt. Jij had voorrang en mocht dus gaan. Als dan iemand een foute inschatting maakt is de kans op een aanrijding groot.

En dus ook in het verkeer ben je op een aantal fronten echt meer veilig op reis bent dan thuis…

5. Buiten je comfortzone ben je alerter

Als je in een onbekende situatie zit let je veel meer op je omgeving. Je bent alerter en dus merk je sneller onregelmatigheden op. Je bent meer gericht op de buitenwereld en kijkt met interesse om je heen en leert van je omgeving.

Dat je dit thuis niet meer hoeft te doen zorgt voor een bepaalde laksheid zoals ik hiervoor bij het verkeer ook al benoemde. Je denkt het allemaal al te weten en herkent niet snel of je reageert net te langzaam als het toch anders gaat.

Op reis is het meeste nog nieuw, je kijkt goed om je heen. Je wil de omgeving goed in je op nemen, je bestudeert de gewoontes van de lokale mensen. Om die reden herken je eerder afwijkend gedrag in je omgeving. Misschien herken jij het wanneer jij in de gaten gehouden wordt en als prooi gezien wordt.

Veilig op Reis - In de Wadi Rum met een groep militairen die net van een oefening terug kwamen
In de Wadi Rum met een groep militairen die net van een oefening terug kwamen

Contact met een onbekende is meer gericht toeristische activiteiten. Dus als een gesprek persoonlijk en ongepast wordt stop je makkelijker zo’n gesprek. Je herkent het eerder en kunt eerder ingrijpen.

Los van het feit dat je alerter bent en meer waarneemt op reis moet je blijven opletten op zakkenrollers.. Ik weet dat ik anders kijk naar mijn omgeving dan de gemiddelde reiziger, door mijn werk. Ik merk het waarschijnlijk eerder op als ik gevolgd wordt, iemand op een vreemde wijze meer dan eenmaal zie… Sommigen gaan zeer gehaaid te werk en het is lastig om je daar tegen te weren.

Daarom heb ik andere blogs daarvoor geschreven met tips om een zakkenroller te herkennen of je te beschermen tegen zakkenrollers.

Veilig op Reis
Waar nog meer op letten?

Is een land veilig om naartoe te reizen?

Uiteraard moet je altijd even een check doen of het land waar naartoe je op reis wil code groen of geel heeft. Ben je veilig op reis door land X of Y. Bij oranje wordt afgeraden om er naartoe te reizen, we kennen het allemaal door de coranatijd natuurlijk. Eerlijk is eerlijk, voor corona checkte ik eigenlijk nooit deze reisinformatie. Zodoende was ik eens in Kashmir, India waar een code oranje voor afgegeven was. Toch moet ik zeggen dat ik me geen moment onveilig heb gevoeld. Ik was er bij Latif thuis, mijn lokale reisbureau. Hij nam me mee naar zijn familie in Srinagar. Toch is het natuurlijk goed om te weten hoe de politieke – en veiligheid situatie in een land is.

  • Bekijk of het land van jouw keuze veilig is.

Veilig op Reis - In een klein straatje in de souks van Fez, Marokko
Fez – Marokko

Houd rekening met lokale gewoontes & gebruiken

In sommige landen, met name Azië en het Midden-oosten is het als vrouw zijnde wel belangrijk dat je je kleding wat aanpast. Ga niet in hele korte rokjes lopen en met hemdjes spaghetti bandjes. De mannen zien vaak niet veel vrouwelijk ‘bloot’ en het vraagt gewoon veel aandacht. Juist aandacht waar je niet op zit te wachten. Lees over mijn ervaring over Reizen als Vrouw in de moslim cultuur en 6 tips voor vrouwen op reis in India.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt. Dat het je toch misschien over de drempel haalt om die verre mooie reis te gaan ondernemen.
De wereld is een mooie plek en jij bent er welkom!

Wil jij deze tips voor veilig reizen delen?

Meer tips voor veilig op reis lezen?

5x Goed bedoeld advies van thuisblijvers waar je NIKS aan hebt

11 Tips voor vrouwen – Veilig Wandelen als Vrouw Alleen

6 Tips voor Vrouwen alleen op reis in India

7 Veiligheidstips voor je Tas op Reis

Wandelen – Hoe de Trekkingstokken je Veiligheid vergroten

Ga je op safari? Lees dan deze tips eens

7 Tips voor Veilig op Safari – Welke regels gelden er?

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *