11 Tips voor Vrouwen – Veilig Wandelen als Vrouw Alleen – Veilig & Zinvol Reizen

Veilig wandelen als vrouw alleen… Mensen vragen het zich vaak af. Is het wel veilig om als vrouw alleen te wandelen? Helemaal alleen in een afgelegen natuurgebied? Al toen ik jong was (ruim 30 jaar geleden) fietste ik alleen door het bos naar huis en kreeg ik de vraag, of eerlijk gezegd, de waarschuwing dat ik beter om kon fietsen. Het was veiliger als ik een extra kilometer zou maken en dus niet door het bos zou fietsen. Ik kon beter de weg kiezen, langs huizen, waar waarschijnlijk iemand mij te hulp zou komen mocht ik roepen om hulp.

Eigenlijk is er nog niet veel veranderd en krijgen we die waarschuwingen nog steeds. Dus deel ik graag 11 tips voor vrouwen die een trektocht als vrouw alleen gaan ondernemen. Ik zeg volmondig JA! Veilig Wandelen als Vrouw Alleen kan heel Goed!

11 Tips voor Vrouwen – Veilig Wandelen als Vrouw Alleen
Veilig & Zinvol Reizen

Ik snap best waar de waarschuwingen vandaan komen. Ze zijn goed bedoeld… maar er is me nog nooit iets overkomen in al die jaren. Toen ik vroeger alsnog door dat bos fietste want ik was natuurlijk eigenwijs … en ik ging natuurlijk echt geen kilometer om fietsen, had ik mij wel voorbereid op een eventuele reactie die ik zou geven mocht het dan wel gebeuren.

Een gewaarschuwd mens geldt voor twee, right? Toen rookte ik nog ( I know, ondertussen al meer dan 15 jaar geleden gestopt! ) en zorgde ervoor dat ik een brandende sigaret tussen mijn vingers had voor het geval ik aangevallen werd. Ik had me namelijk voorgenomen dat ik diegene dan in zijn gezicht zou branden en dat die persoon dan de volgende dag of in de dagen erna tenminste herkend zou kunnen worden.

Maar ik ging dus wel door het bos….maar ik had voorzorgsmaatregelen getroffen 🙂

Het bos waar ik vroeger wel doorheen fietste - Doktersbos
Het bos waar ik vroeger wel doorheen fietste – Doktersbos

11 Tips voor Vrouwen
Veilig Wandelen als Vrouw Alleen

En die mening ben ik nu nog steeds toegedaan. Ik laat me niet tegenhouden door allerlei, goedbedoelde, waarschuwingen. Ik neem ze wel mee en kijk wat ik ermee kan om het veiliger voor mezelf te maken zonder mij daarin te beperken. Vroeger heb ik namelijk nooit iemand die peuk in zijn gezicht moeten drukken al ging ik jaar in jaar uit datzelfde bospad over in het donker.

Ik schreef al eerder eens een kort stukje over de angst van een ander… En over het goedbedoelde advies van anderen

Tot in hoeverre moet jij je daar door laten leiden en tot in hoeverre is die angst op daadwerkelijke cijfers gebaseerd. Ga ik dan juist leuke activiteiten niet doen omdat ze echt gevaarlijk zijn of omdat mensen denken dat er wel eens een kans aanwezig kan zijn omdat zij wel eens gehoord hebben dat…etc…

Ga goed voorbereid op pad!

Tips voor Vrouwen - Veilig Wandelen als Vrouw Alleen
Alleen op de route Hermannshohen – Duitsland

Tip 1 – Risico minimaliseren door te visualiseren

Het eerste wat je kan doen en wat ik ook zeker aanbeveel is visualiseren. Dat deed ik dus ook toen ik vroeger wel door dat bos ging fietsen. Wat als… Bedenk je wat er zou kunnen gebeuren en wat jij kan doen als reactie daarop.

Onderzoek heeft aangetoond dat je sneller reageert in een situatie die jou onbekend is en waarin je wel eens zou kunnen verstijven als je de situatie hebt overdacht. Je hersens zoeken namelijk naar een eerdere ervaring en proberen daaruit te putten wat je moet doen. Als jij een situatie nog nooit hebt meegemaakt en je dus geen laatje met ervaringen kan opentrekken kan het zijn dat je dichtslaat. Als er nu wel een laatje is met eventuele te geven reacties dan put jij daar uit.

Wat je dan zou kunnen doen is dus visualiseren wat er zou kan gebeuren en dan bedenk je in detail wat jij zou kunnen doen in die situatie. Visualiseer dat zo dat je jezelf de handelingen ook echt voelt doen. Laat je lichaam voelen wat jij wil doen. Maak de kans zo groot mogelijk dat je lichaam gaat handelen op het moment dat jij in stress zit!

Veilig Wandelen als Vrouw Alleen

Tip 2 – Wees Zelfverzekerd

Door rechtop te lopen, door je hoofd te heffen en door mensen gewoon aan te kijken kom je zelfverzekerd over. Kijk niet weg, kijk niet naar de grond, loop gewoon met opgeheven hoofd je situatie tegemoet. Zie wat er is, zie waar je op af loopt en evalueer je omgeving. Door weg te kijken mis je bepaalde nuances die je een juiste inschatting laten maken van de situatie waarin jij je bevindt.

Fake it untill you make it kun je hier echt op toepassen. Zie hoe mensen op jou reageren als jij doet alsof jij super zelfverzekerd bent. Je wordt anders benaderd, alsof mensen meer respect voor jouw plekje die je inneemt op aarde tonen.

Als mensen merken dat je hulp nodig bent wordt jou dat geboden, daar kan misbruik van gemaakt worden door kwaadwillenden. Als mensen merken dat je geen hulp nodig bent is die ingang er gewoon niet. Mensen moeten dan wat anders bedenken om toegang tot jou te krijgen. Jij bent zelfverzekerd, geen hulp nodig en staat je ‘mannetje’ zoals ze dat dan noemen.

Tips Voor Vrouwen
Doe lekker je eigen ding… Ook al is dat op de kop staan!

Vind je alleen wandelen ook lastig doordat je bang bent de weg kwijt te raken? Lees dan eens Alleen wandelen en navigeren

Want wat als jij niet zelfverzekerd over komt:

Als jij verlegen of onzeker reageert, een soort van onderdanige rol aanneemt zal de ander jou eerder zien in een slachtoffer rol. Diegene zal eerder aannemen dat jij makkelijk te overheersen bent. Als diegene zegt dat je stil moet zijn omdat hij je anders wat aan doet is hij geneigd te geloven dat jij dat doet. Ook een aanvaller maakt een inschatting van zijn slagingskansen. Zorg dat jij die inschatting verslaat en dat hij denkt dat je niet gaat luisteren, dat je geen makkelijk slachtoffer bent en dat hij jou dus voorbij laat lopen..

Het is niet dat je totaal niet toegankelijk bent maar je bent niet toegankelijk voor mensen die alleen maar contact met je willen vanuit een overheersende en misbruikende rol. En dus aanvallers of misbruikers…

Tip 3 – Neem de leiding in contact aangaan onderweg

Kijken mensen die je tegemoet komen, of achterop komen, aan. Wees alert en merk het op als mensen achter je lopen. Laat ze merken dat je ze gezien of gehoord hebt. Zeg goedendag. Neem hen in je op, welk soort mens is het? Doe hetzelfde als wat een eventuele aanvaller doet, schaal ze in.

Neem hierin de leiding.. Wees de eerste die wat zegt, kans is groter dat je ook de communicatie weer stopt als deze een andere kant op gaat dan wat je wenselijk vind. Wees daar gewoon duidelijk in. Kort gesprek is prima over koetjes en kalfjes maar daarna loop je weer verder. Op deze manier hou jij de touwtjes in handen en heb jij de leiding.

Wees ook daarin zelfverzekerd.

Wandeling door wijken van Haifa - Israel
Wandeling door wijken van Haifa – Israël

Tip 4 – Vertrouw op je onderbuikgevoel

Voelt het niet goed? Ga dan gewoon niet! Ik heb liever 1 ervaring minder dan een ervaring te veel!! Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: Trust your gutfeeling. Heeft een bepaald pad of plek een nare sfeer of wat dan ook, je mag het overslaan he? Je hoeft nergens naartoe en alles mag. Je mag dus omdraaien en een andere route kiezen.

Ook in mijn werk zeg ik het vaak tegen mensen die twijfelden of ze ons (de politie) wel moesten bellen. Echt! Geloof van mij, we rijden liever een keer te vaak uit dan een keer te weinig. We rijden er en zijn er voor jullie! Bel ons als het niet veilig voelt!

Vertrouw op jou gutfeeling onderweg!

Wat als je onderweg iemand tegen komt waar van je het gevoel hebt dat het niet goed is of dat het de verkeerde kant op gaat. Reageer daar dan op. Neem afstand, lieg dat je met iemand hebt afgesproken en dat diegene er zo aankomt op een plek dichtbij waar je bent. Of wat dan ook, liegen is dit soort situaties is altijd toegestaan 🙂

Haal je zelf uit de situatie op welke manier dan ook. Wees daarin creatief, alles is geoorloofd als je het mij vraagt. ( Binnen de grenzen van de wetgeving : Je mag uiteraard niet als een maniak de ander vermoorden, begraven en dan doorlopen alsof er niets gebeurt is 🙂 Ik noem het toch maar even… )

Maar spreek onbekenden aan, loop onlogische routes, verander je plan en wijzig je doel. Alles is geoorloofd om in een veilige situatie te komen.

Maar weet ook dat je het meest lijdt door het lijden dat je vreest

Tip 5 – Alleen hiken maakt je zelfverzekerd

Je moet je eigen boontjes doppen en komt erachter dat dit je gewoon lukt. Gaat het niet op de juiste manier dan vind je vast een omweg om er alsnog te komen. Dus ga gewoon die wandeling doen en kom er achter dat je je eigen gezelschap ook best leuk vind. Je hebt vast genoeg gedachten te overdenken, er zijn vast leuke dingen die je kunt gaan voornemen en ondertussen geniet je van de omgeving. Of pas eens het mindful wandelen toe tijdens je wandeling.

De samenleving leert ons te vaak ( helaas ) bang te zijn door je te waarschuwen voor alles wat je zou kunnen overkomen. Misschien ken je zelfs wel 1 situatie in je omgeving waarin het iemand niet goed ging. Is dat dan veel?

Hoe groot is dan de kans dat het jou overkomt?

Strandwandeling Zweden

Ik denk altijd aan het feit dat als ik in mijn werk iemand aan de kant van de weg zet voor een controle dat diegene heel vaak zegt: Nou, dit is de eerste keer dat ik door de politie aan de kant wordt gezet en ik mijn rijbewijs moet laten zien.

Ergens voelt de kans reëel aanwezig maar in de praktijk blijkt die toch enorm klein te zijn.

11 Tips voor Veilig wandelen voor Vrouwen

Tip 6 – Facing your fears

De andere kant is… Mensen die bepaalde situaties hebben meegemaakt, merkten aan hunzelf dat ze het aankonden, dat ze uit de situatie kwamen waarin ze het idee hadden dat het misschien ook wel mis had kunnen gaan. Ze leren zichzelf zoveel beter kennen. Worden zoveel sterker en durven zoveel meer.

Ik zeg niet dat je risico’s moet nemen… Ik zeg dat je gewoon moet doen wat je wil doen. Als jij onderweg situaties treft moet je ze Head On tegemoet gaan. Zelfverzekerd en overtuigd van jezelf. Wedden dat je het kan?

Gebruik altijd je verstand. Als het niet veilig voelt, doe het dan niet. In deze blog over veilig wandelen als vrouw alleen zal ik je nooit aanzetten tot gedrag dat kwaad kan voor jezelf. Maar als je mensen alleen ziet lopen en jij voelt alleen maar angst? Misschien moet je het dan toch overwegen en ervoor gaan!

Wedden dat je je zoveel beter voelt aan de overkant van de weg?

In alle jaren dat ik nu alleen de wereld rond reis ben ik 1 keer beroofd…

Maar ik had kennelijk wel goed bedacht (gevisualiseerd) wat ik zou doen als dit me zou gebeuren. Ik heb niet gegild, geen alarm geslagen dat ik zag wat er gebeurde en wilde hen aanvallen.. Gelukkig schrokken ze daar erg van (woedende vrouw op slippers die achter je aan rent) en gooiden ze mijn tasje op de grond en renden weg.

Lees het hele verhaal van mijn beroving in Otjiwarongo.

Daarnaast hebben we ook andere uitdagingen natuurlijk onderweg.

Ontwijk niet die situaties die anderen gewoon doen en het niet eng of lastig vinden zoals het lopen door een weiland waar van die hele grote koeien staan, Schotse Hooglanders. Loop er door, als je echt niet durft wacht op een andere wandelaar en sluit stiekem aan en loop mee. Merk dat ze gewoon blijven liggen en je misschien niet eens een blik waardig gunnen 🙂

Tips voor Vrouwen - Veilig Wandelen als Vrouw Alleen
Tijdens de Lee Trail in Luxemburg – Smal, glad pad op hoogte met aan beide zijden een afgrond

Of loop over dat hoge pad langs een afgrond of welke angst je ook maar hebt. Doe het wel, doe het goed doordacht en zorgvuldig maar doe het wel!

Groei en Voel dat je meer aankan dat je vooraf dacht!

Echt! Er zitten zoveel voordelen aan ( veilig ) wandelen als vrouw alleen! Daarom ga ik natuurlijk ook die voordelen opsommen! Wandelinspiratie kun je nooit teveel van krijgen!

Veilig Solo Wandelen

Tip 7 – Voordelen aan alleen wandelen!

Je wordt er handiger en vindingrijker in en dus zelfstandiger. Merk van jezelf dat je heel veel eigenlijk wel kan. Ook merk je dat je niet altijd afhankelijk bent van een ander maar dat je het zelf ook kan. Dit is misschien wel de beste les die je in je leven kan leren. Er zijn zoveel situaties te bedenken en als je er alleen voor staat komen er zoveel oplossingen tot je. Als je moet dan lukt het je…als je geen andere uitweg hebt dan kan jij het gewoon!

Door alleen te wandelen leer je jezelf beter kennen. Je komt in een soort meditatietoestand en verwerkt allerlei gedachten en situaties. Je kunt je hoofd leeg maken en je gedachten weg laten vloeien. Dit is zo belangrijk en zo goed om te laten gebeuren. Dit wordt de laatste tijd het mindful wandelen genoemd, het meditatief wandelen. Onbewust gebeurt dit.

Merk jij dat van jezelf?

Probeer dat ook bewust het meditatieve wandelen vol te houden. Probeer de gedachten te laten komen en te laten gaan. Geef er geen emotie aan mee maar laat het besef er zijn dat de gedachten er zijn, er mogen zijn en weer mogen gaan.

Dit is de Vipassana meditatie die je diepgewortelde emoties laat verwerken door er juist geen emotie meer aan mee te geven. Geen pijn, geen wroeging, geen jaloezie, gewoon beseffen dat je de situatie nog herinnert…meer niet. Langzaam zal deze emotie op die manier minder diep wortelen in je.

Door alleen te gaan wandelen wordt je zoveel zelfverzekerder. Je gaat je steeds meer op je gemak voelen bij allerlei situaties die op je pad komen. Je merkt dat je ze aan kan en dat straal je uit. Deze uitstraling beïnvloed je omgeving en de reacties die je gaat krijgen van anderen. Er zijn van die Wet van Murphy dingetjes die ook andersom werken, in positieve zin… Dit is er 1 van!

Tip 8 – Voorbereiding voor veilig wandelen als vrouw alleen

Wat is wel handig om te doen voordat je gaat wandelen?

Er zijn natuurlijk altijd een paar voorbereidingen die je makkelijk kan doen en waar je achteraf veel profijt van kan hebben. Ik heb eerder als eens gedeeld hoe je ook je trekkingstokken ten behoeve van je eigen veiligheid zou kunnen gebruiken maar er zijn natuurlijk nog veel meer tips!

Tips voor Vrouwen - Veilig Wandelen als Vrouw Alleen

  • Fluitje aan je backpack

Wist je dat veel backpacks deze standaard op hun backpack hebben zitten? Op het riempje wat aan de bovenzijde bevestigd zit. Mocht er dus iets gebeuren en je wil mensen op afstand waarschuwen kun je op dit fluitje blazen en zo aandacht trekken.

  • Weet wat je wel en niet kan. Ga niet over je grens.

Ga niet een wandeling van 30 km uitstippelen als je dit nog nooit eerder hebt gedaan en je niet weet of dat je wel aan kan. Dit lijkt zo logisch maar het gebeurt.  Ga ook niet bij hitte of als het erg koud is wandelen als je eigenlijk niet goed tegen de hitte of kou kan.

Weet wat je kan en hou je daar aan om het veilig te houden voor jezelf!

Soms is het best goed om grenzen te verleggen en daar ben ik echt wel voor! Wat dacht je van 2 minuten in een ijsbad gaan? Ik deed het begin 2023 en vond het echt super leerzaam om te doen!

  • Iemand laten weten waar je bent en wanneer je terug bent.

Als je gaat wandelen zorg dan dat iemand in je omgeving of van het thuisfront weet dat je in de natuur bent. Dat je onderweg bent en bijv een bepaalde wandeling gaat doen. Geef aan hoe lang je er waarschijnlijk over gaat doen en wanneer men je terug kan verwachten.

Een tijdje terug was er in een Facebook groep een oproep van iemand die in Laos de weg kwijt was en niet wist waar hij naartoe moest. Het zou bijna donker worden en hij werd erg ongerust. In de groep was een vrouw die een medewerker van een café in de omgeving kende en zij legde contact met haar. Een tijd later was het bericht er dat hij gevonden was.

Maak gebruik van de wegen die wij nu hebben! Sociale media kan zoveel goeds teweeg brengen!

Google maps GPS
Dit soort screenshots zijn toch ook mooi?

11 tips voor Veilig wandelen als vrouw alleen

Tip 9 – Locatie delen via Google maps

Sinds mijn laatste langere reis ( 2,5mnd ) september 2019 deel ik mijn locatie via google met mijn broer. Ik kan dus altijd zien waar hij is…en hij kan altijd zien waar ik ben. Uiteraard kijken we hier meestal niet naar maar als het nodig is dan kan mijn broer dus mijn laatste locatie zien. Als hij dan mijn profiel aanklikt kan hij zelfs zien hoe vol mijn batterij nog is 🙂

Er zullen vast allerlei mensen allerlei redenen hebben om dit niet via google maps te doen.

Privacy dingetjes enz maar ik heb er geen last van dat mijn broer altijd kan zien waar ik ben. Als google graag een tijdlijn maakt van waar ik ben en daar misschien wat op gaat baseren qua infoverstrekking naar mij dan is dat maar zo. De evt voordelen is geval van nood wegen naar mijn idee niet op tegen de nadelen. Ik maak er vaak geen geheim van dat ik op vakantie ben of dat ik aan het wandelen ben.

Het voordeel van deze manier van locatie delen is dat het bijna geen batterijvermogen vraagt. Nadeel is wel dat het via het netwerk gaat en dus als je in de natuur zit en je geen wifi of netwerk hebt je dus geen locatie meer verstrekt. Wel is je laatste locatie dan beschikbaar. Mocht er echt nood aan de man zijn dan kan via GPS je telefoon wel gelokaliseerd worden maar dan moet dan via de officiële wegen.

Je kunt natuurlijk ook de Find My Phone, Family Locator of dergelijke apps gaan gebruiken. Er zijn vele wegen die naar hetzelfde doel leiden.

Tips voor Vrouwen - Veilig Wandelen als Vrouw Alleen
In The Middle of Nowhere – Kirgizie

Ga goed voorbereid weg op je solo wandeling

Tip 10 – Laat altijd je GPS aan staan op je telefoon.

Op die manier kunnen hulpdiensten je telefoon beter traceren mocht dat nodig zijn in een noodsituatie.

Daarnaast is het ook handig om je locatie aan je gemaakte foto’s te hangen. Ik kijk heel vaak waar ik een foto maakte op een reis.

  • Zorg dat je batterij vol is van je telefoon

Zorg dat je telefoon een volle batterij heeft als je weg gaat. Neem bij een lange of meerdaagse wandeling een externe batterij mee! Die van mij is zwaar, halve kilo maar ik heb het er zeker voor over. Ik maak de laatste tijd altijd mijn telefoon voor foto’s… Ze worden steeds beter he? Er hangt zelfs een avondfoto van mijn telefoon 1,5 bij 2 meter bij een ambulancepost (trots) en die ziet er nog steeds goed uit!

Als ik in Nederland wandel heb ik eigenlijk altijd 2 telefoons bij mij. De een kan ik gebruiken voor de foto’s en evt navigatie en als het dan nodig is heb ik er altijd nog 1 achter de hand. Lichter dan de externe batterij 🙂

Om batterij te sparen kun je je telefoon van het netwerk halen. Dit zodat het internet niet blijft werken en zodoende je batterij leegzuigt. Ik doe dit vaak op wandelingen. Alleen tijdens een pauze zet ik dan het netwerk weer aan zodat ik even wat op Instagram of Twitter kan zetten en mijn Whatsapp even kan checken.

Tip 11 – Blijf alert

1 van de redenen dat ik eigenlijk nooit een koptelefoon op heb. En dus op die manier niet hoor wat er om mij heen gebeurt. Weet wat er voor en achter je gebeurt, kijk breed. Wees niet verrast door een andere wandelaar of ander persoon op je pad.

Door alert te zijn en te blijven kun je de juiste reacties geven op de situaties die op je pad kunnen komen

Ook in het verkeer is het handig om te horen wat er om je heen gebeurt. Als je dan toch echt een muziekje of podcast wil luisteren tijdens je wandeling zet die dan zo zacht dat je wel de omgevingsgeluiden blijft waarnemen. Kan levens redden….

Blijf er van bewust dat van alle nare verhalen die je hoort je er honderden niet hoort omdat ze de moeite niet waard zijn om te delen want er gebeurde niets. Alles ging goed en niemand raakte gewond. Vraag ook eens de persoon die jou waarschuwt of het eigen ervaring is of dat het van horen zeggen is. En of de waarschuwing dan kwam van iemand die het daadwerkelijk meemaakte of dat die het ook al weer van horen zeggen had.

Je zult altijd een keer bij een bron komen maar ik wil er alleen mee zeggen dat de meeste mensen niemand kennen die iets overkwam wat naar was.

Alleen wandelen in de Love Valley in Turkije

Ik hoop dat jij wat hebt aan deze tips.
Als jij nog extra tips hebt als aanvulling dan hoor ik ze graag van jou!

Als jij deze tips handig vond deel je ze dan?

Veilig wandelen als vrouw alleen

Wil je meer lezen?

Veiligheidstips algemeen

Veilig Wandelen in de Natuur – Wat te doen bij Insectenbeten

Waarom je als het donker is eigenlijk de straat niet meer op moet zijn

5 Tips om je veiligheid te vergroten als het donker is – Azië

Bijna de Dupe van een Wisseltruc

Wandelinspiratie

Pelgrimsroute St Olavsleden – Noorwegen

Poon Hill Trek – Nepal – 8dgn

Eerste 200 km van mijn Camino Frances – Spanje

Of in Nederland wandelen!

Nederlands Kustpad 2 – De Langste wandelroute van Nederland – LAW5

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

13 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *