5 tips om een Zakkenroller te herkennen

Iedereen kent de verhalen, mensen die op vakantie zijn beroofd zijn. Alles kwijtgeraakt; je paspoort, je geld, je kleding en sieraden misschien. Je moet er toch niet aan denken. Dus goed voorbereid op reis gaan is een must. weten wat de risico’s zijn en waar je rekening mee zou moeten en kunnen houden is het minste wat je kan doen.

Aan reizen wil je geen nare herinneringen over houden. Dit soort ervaringen wil je natuurlijk nooit of je nu op reis bent of gewoon thuis. Wat kun je doen om dit soort gebeurtenissen te voorkomen? Waar kun je op letten om niet op de verkeerde plek op het verkeerde moment te zijn? Ik deel daarom graag een aantal tips met jullie op deze site. In deze blog wil ik tips om een zakkenroller te herkennen met jullie delen. Of tenminste een situatie te herkennen waarin jij risico loopt om slachtoffer te worden van een zakkenroller.

Iedereen kent de bekende straat de Ramblas in Barcelona. Er is bekend dat daar vele zakkenrollers actief zijn. weet dus als je daar rond gaat wandelen dat je alert bent op je omgeving en dat jij je tas in de gaten houdt. Want de Ramblas is zeker een plek die je moet bezoeken.

In de steden moet je beter opletten - zakkenroller

Het gedrag van mensen

Zakkenrollers gedragen zich anders dan de doorsnee mens of de toerist. Stel je staat naar een mooie show te kijken op straat. Iedereen die daar staat kijkt en geniet daarvan. Een zakkenroller kijkt niet naar de show maar naar de mensen die daar staan. Jij bent afgeleid en zij kijken waar jij je spullen hebt weggestopt.  Dit zijn momenten waar een zakkenroller op wacht.


Zakkenrollers zullen ook niet zoals gewone mensen elkaar in het gezicht aankijken. Zij zullen andere mensen bekijken op kleding, waar hebben ze een tas en hoe zitten de jaszakken. Op die manier schatten ze hun kansen in. Dit is ook iets waar je op kan letten.

Drukke straten van Oud Delhi - tips om een zakkenroller te herkennen

Iemand die te dicht bij je loopt.. Geef die persoon aandacht, kijk hem / haar aan en laat weten dat je alert bent.

Mensen die te dicht bij je lopen en je dan ook nog eens per ongeluk aanraken.  Ze doen dit uiteraard om de ruimte en de tijd te creëren om in je zakken te voelen of in je tas te graaien. Vaak voel je wel dat iemand dicht bij je komt. Maak even oogcontact, voel even wat de bedoeling is van zo’n persoon. Als het oprecht is kijkt diegene je waarschijnlijk aan en zal het daarna niet weer gebeuren. Zakkenrollers willen niet graag gezien worden. De kans op herkenning achteraf is dan ook groter. Zij zullen je niet aan kijken of als dat wel gebeurt zich dan terug trekken.

5 Tips om Zakkenrollers te Herkennen

Truc met geld wisselen

Als er op straat aan je gevraagd wordt om geld te wisselen zou ik dat nooit doen. Verwijs ze naar een winkel. Misschien staan ze je op te wachten bij een geldwisselkantoor en hebben ze een betere koers? Dan wissel ik wel op een iets lagere koers, ik weet dan tenminste dat ik  alles nog kan wisselen. Zakkenrollers zijn vliegensvlug met hun vingers en voor je het weet ben je een aantal briefjes van je zuurverdiende geld kwijt. Ze hebben hier  jaren lang op geoefend. Jij gaat het niet zien en niet winnen. Waarschijnlijk heb je het pas door op het moment dat je weer geld wil wisselen of het wil uitgeven.

Meerdere personen die je bezighouden

Meerdere mensen met je beginnen te praten, ze bieden je allerlei moois aan en hebben de beste aanbiedingen. Het kan gevaarlijk zijn als 1 persoon uit een groep met je praat en je aandacht bij diegene is. Een andere uit die groep heeft vrij spel op zo’n moment. Jij bent afgeleid, vaak zijn wij beleefd en blijven wij dus de .persoon die tegen ons spreekt aankijken. Ze weten dit en maken juist gebruik van deze momenten. Als mijn gevoel er niet juist bij is breek ik zo’n gesprek af.

Vroege avond Manila Filipijnen

Geweldige aanbiedingen

Het is natuurlijk altijd een beetje vreemd als mensen je allerlei goederen/diensten bieden zonder dat zij daar iets voor terug willen. Maar ik heb ook meerdere reizen gemaakt en weet ook best dat er genoeg mensen zijn die voor de ervaring van het spreken met een Europeaan/Westerling best wat over hebben. Als je mee gaat met zo iemand zorg dan dat al je voelsprieten zeggen dat het goed is. Ook al is er maar 1 twijfel of 1 raar puntje kan ik er voor kiezen om  het niet te doen of onder andere omstandigheden. Ik neem geen risico’s op dit gebied.

Vertrouw op je gevoel!

Het beste wat je kan doen is dus echt vertrouwen op je gevoel. Die liegt niet. We zijn niet altijd meer gewend om te luisteren naar je gevoel. Velen van ons hebben het een beetje uitgeschakeld omdat het ook niet altijd klopt en je soms ook wel een beetje bang gemaakt wordt. Dat klopt maar als ik op reis ben wil ik geen nare momenten mee maken en heb ik soms liever een ervaring minder dan 1 teveel.

Vond je deze tips om een zakkenroller te herkennen handig?
Heb jij nog tips die ik zou moeten aanvullen?
Ik hoor ze graag!

 

 

Wil je meer tips over veilig reizen?

Nachtelijke avonturen – Waarom je als het donker is niet meer op straat moet zijn

Tips voor Vrouwen – Veilig Reizen in India

Veilig Contact met de Lokale Bevolking

Veilig Reizen met je Dagtas

Trekkingstokken – Veiligheid en een Totall Workout

En wat denk je van een veilige fiets vakantie in Zweden?

Veilig fietsen in Zweden #Kattegattleden

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik.

Ook deel ik alles in het Engels op Safe and Healthy Travel

Tags:
6 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *