Alleen reizen als vrouw in de moslimcultuur – Solo Reizen

Reizen als vrouw alleen in de moslim cultuur en dan met name in het Midden-Oosten. Veel ervaring heb ik er niet mee… Sinds begin oktober reis ik nu in Jordanië en ben nu sinds een dag weer in Dubai. Ik heb eerder in overwegend moslim landen alleen rond gereisd zoals Maleisië / Indonesië, Marokko, The Gambia en was eerder ook al in de Emiraten en Oman maar ik moet nu toch voor mijzelf toegeven dat ik het niet super fijn vind.

En ik moet ook toegeven dat ik er flink van baal om dat toe te geven..

De landen zijn geweldig, de natuur en ook de cultuur achtergronden zijn super interessant
maar het alleen in het openbaar zijn vind ik niet fijn.

Alleen reizen als vrouw in de moslimcultuur
Solo Reizen – Zinvol Reizen

Na een maand in Jordanië:

Voel ik me niet vrij om te zijn wie ik ben

Ik voel me bekeken

Alsof ik me niet goed gedraag, alsof ik per definitie me fout gedraag.

Het voelt alsof ik met alles moet oppassen dat ik mannen niet toevallig, per ongeluk een verkeerde aanleiding geef. Ik moet dus niet te aardig zijn, een glimlach kan al verkeerde intenties opwekken bij een man. De schuld lijkt namelijk altijd aan de kant van de vrouw te liggen. Hoe onwaarschijnlijk ook, de man kan er niets aan doen. De vrouw had beter moeten weten, zich anders moeten gedragen zodat er geen aanleiding gezien had kunnen worden.

Dat het dus zo buiten de mannen om wordt gezocht en de vrouwen er zo tussen 2 dunne lijntjes moeten lopen maakt me heel geïrriteerd.

  • Er zijn een heel aantal mannen die het anders doen en anders vinden weet ik ook gelukkig wel.

Ik liep op straat in Madaba – Jordanië en werd van top tot teen bekeken door een man die op het de stoep zijn tijd zat te verdoen met niksen.. Ik had echt zo iets van sjonge jonge…kan dat met iets meer tact? Als je dan wil kijken doe het dan iets meer verhuld… Er was een man die me net op dat moment passeerde en een opmerking gaf. Dit schoot mij helemaal in het verkeerde keelgat en ik keek geïrriteerd om mij heen. Toen de man nog eens wat zei, in het Arabisch, kon ik het niet nalaten om in het Nederlands wat te zeggen, echt aardig was dit niet…

Toen zei de man in gebrekkig Engels, Old man, he a fool…

Nodeloos om te zeggen dat ik mij schaamde voor mijn gedachten op dat moment. De man die wat zei stond mij bij ipv dat hij mij veroordeelde… Hij veroordeelde de man die zijn tijd zat te verdoen op de stoep.

Madaba reizen als vrouw alleen in moslimcultuur

Reizen als vrouw alleen in de moslimcultuur

Ik ben blij dat ik ook veel van dit soort situaties tegen kom.

Situaties waarbij de andere kant weer belicht wordt. Waarbij ik er even op gewezen wordt dat er ook ‘goede’ mannen zijn die het wel snappen. Maar toch is het straatbeeld grotendeels mannen die mij aankijken waarbij ik mij ter plekke beoordeeld voel.

Het beeld wat veel mannen van het westen hebben is het vertekende beeld van soaps, videoclips bij muziek en reclame… Dat is dus het beeld van schaars geklede vrouwen die graag met je het bed in duiken. Iedereen weet natuurlijk dat dit de dingen zijn die mannen graag onthouden ..

Dan heb ik dus het gevoel dat ik als solo reiziger en vrouw telkens moet aangeven dat dit niet zo is. Ik benadruk nog een keer dat er genoeg mannen zijn die wel realistisch denken en zijn. Zij voelen en doen dit niet zo maar op straat kom ik juist die mannen tegen die niet het ‘moderne’ gedachtegoed van de westerse wereld kennen. Zij menen echt te denken dat wat zij op tv zien ook echt is hoe vrouwen zich gedragen.

Ik weet ook dat dit iets is wat grotendeels zich in mijn hoofd afspeelt en dat wat ik aandacht geef groeit…

Ik zie dit omdat ik er op gefocust ben. Het lukt mij niet altijd om er langs te kijken en de rest van het Midden-Oosten en de moslimwereld te zien. Ik weet dat die er is en dat die prachtig is. Ik geniet van deze landen maar ik voel mij er niet helemaal op mijn gemak. En dat vind ik zo jammer.

reizen als vrouw alleen in moslimcultuur
Op bezoek bij een nomade in Marokko

Het straatbeeld in het Midden-Oosten, in de moslimcultuur bestaat namelijk grotendeels uit mannen.

Als je wel vrouwen ziet is het veelal onder begeleiding of samen met meerdere andere vrouwen.

Toen ik dit vroeg aan een westerse vrouw die al meer dan 15 jaar in Jordanië leeft, waarom vrouwen niet alleen op straat gingen kreeg ik de volgende uitleg. Zij gaan onder begeleiding van een broer/vader want dan kunnen zij hun vrouwelijke familielid beschermen tegen hun soortgenoten nl andere mannen. Alsof een vrouw alleen een prooi is op straat… Ik weet dat ik chargeer maar zo voelt het voor mij.

Ik vraag mij dan gelijk af waarom hun vrouwelijke familielid wel met respect behandeld moet worden en een eventueel ander meisje/vrouw niet. Alsof ze zich niet kunnen indenken hoe het dan voor de andere familie voelt en of een andere familie niet respectvol is.

Maar ja, dat geldt natuurlijk op allerlei gebieden.. Waarom wordt er oorlog gevoerd terwijl iedereen graag in vrede wil leven met elkaar, niemand wil een ander pijn doen .. Uitgangspunt voor een fijn leven zal voor iedereen bestaan uit veiligheid voor je omgeving, voor je familie, voor je geliefden. En toch doen ook deze mensen een ander soms zoveel pijn.

Alleen reizen als vrouw in de moslimcultuur

Daarnaast moeten vrouwen in de gaten gehouden worden om te kijken of ze zich gedragen en dus andere mannen geen aanleiding geven tot gedrag wat niet door de beugel kan. Alsof het dus weer aan de vrouw ligt als er iets tussen een man en een vrouw gebeurt. De mannen kunnen het haast niet fout doen lijkt het. Dit maakt mij echt zo geïrriteerd.

Alle verantwoordelijk ligt bij de vrouw. De vrouw moet het verstandigst zijn. Zij moet beschermd worden tegen zichzelf en de ander. De vrouw is zwak, de vrouw enz.

Dit terwijl het de mannen zijn die zich kennelijk niet kunnen gedragen. De mannen zijn niet volwassen en mans genoeg om zich met respect ten opzichte van andere vrouwen te gedragen. Ik weet dat er een verandering gaande is. Ook weet ik dat ik nu op dit moment alleen even de downside zie.. Ik wil niet negatief zijn, ik wil niet chargeren maar ik kan nu even niet het anders zien.

Winkelend echtpaar in Dubai Mall
Mooi gezicht! Dit winkelende echtpaar in Dubai Mall – VAE

En ik wijt het grotendeels aan de traditionele moslimcultuur en daar baal ik nog het meest van.

Ik wil dit niet maar ik zie het niet anders op dit moment. Ook zijn er heel veel goede punten en goede plekken waar dit niet meer gebeurd maar ik voel mij niet vrij in mijn beweging. Ik heb rekening gehouden met het feit dat ik geen blote schouders heb gehad tijdens mijn reis, ik heb geen korte broek gedragen, ik heb geprobeerd zoveel mogelijk loszittende kleding te dragen om dus maar niet ‘op te vallen’. Los daarvan ben ik natuurlijk een westerse vrouw en val ik altijd op, hoe dan ook. Hoeveel mijn best ik ook doe.

Ik krijg een andere benadering dan lokale vrouwen.

Om minder op te vallen en aandacht te vragen ga ik me anders gedragen….

Ik vind het namelijk fijn om een ander mens een glimlach te geven en dus een glimlach terug te krijgen en een goedendag uit te wisselen. Meer niet.. Daarmee geef ik niet aan dat ik graag met jou het bed wil delen. Dat ik mannen begin te ontwijken baal ik van, dat ik geen oogcontact zoek en dat ik probeer zo weinig mogelijk aanleiding te geven om een gesprek aan te gaan. Ik ben alert om zo snel mogelijk dit soort gesprekken af te kappen zodat ik niet elke keer nee moet zeggen. Dat ik geen aanleiding heb gegeven tot wat dan ook.

Glimlach uitwisselen van onder je mondkapje of van achter je nikap

Ik heb dus geprobeerd om alleen nog glimlachen uit te delen met vrouwen. Het is mooi om te zien dat onder de mondkapjes maar ook onder de nikap je elkaar glimlach kan zien aan de ogen. Ik heb dus gelukkig nog genoeg glimlachen kunnen wisselen met vrouwen. Fijn dat zij het ook leuk vinden om toch oog contact te hebben met mij en dat kunnen waarderen met een glimlach.

Reizen als vrouw alleen in de moslimcultuur

Het is helemaal niet dat ik bang ben om aangevallen te worden, dat echt niet. Maar ik heb geen zin om telkens blikken te zien die al in een fantasie wereld zitten. En dat ik die mannen bruut uit hun fantasie wereld moet halen omdat dit met lieve woordjes niet werkt. Nee dank je met een glimlach werkt namelijk niet. Er wordt minder geluisterd naar je woorden en meer naar je lichaamstaal gekeken.

Ik vind dit zo jammer om van mijzelf te merken.

Ik wil kunnen reizen als vrouw alleen in de moslimcultuur. En dan loop ik weer over straat en zie ik overwegend mannen….

In Azië, en dan denk ik even aan India, is dat toch anders. Maar ook Maleisië en Indonesië. Daar hebben de vrouwen wel meer de vrijheid van bewegen in het openbaar.

Daar worden de regels van het moslim zijn anders tot uiting gebracht. Ik vond het mooi om te horen van mijn gids An in de Harua Vallei op Sumatra (Indonesië) dat hij als het kon wel ging bidden maar het anders ook prima vond. Ik heb het gevoel, omdat de religie daar vaker veranderd is door invloeden van buitenaf weliswaar, dat er makkelijker mee om gegaan wordt door de meeste mensen. Het is niet zo dat als je niet alles doet zoals in het boek beschreven staat je een afvallige bent. Uiteraard heb je ook daar andere vormen, extreme religieuze vormen. Dit kun je overal vinden en vormen van extremisme is in elk geloof niet aan te bevelen en fijn, dat weten we denk ik allemaal wel.

Maar in Azië zie ik vrouwen wel wel alleen over straat wandelen en leiden ze wel ‘gewoon’ hun leven.  Het is een hele andere cultuur en ik merk dat ik daar beter mee om kan gaan.

In India, net als in de Emiraten, is een deel in de metro alleen voor vrouwen. Als mannen zich daar ophouden staat daar een boete op. Het is jammer dat er zulke regels moeten zijn maar fijn dat ze er wel oog voor hebben en vrouwen daarmee meer ruimte geven om zich vrij te bewegen.

( in de Emiraten wonen ook heel veel mensen vanuit alle uithoeken van de wereld dus de samenleving hier is ook veel vrijer)

Waarschuwing voor mannen in de metro in Dubai

Ik weet dat als ik India benoem ik juist veel over mij heen krijg omdat daar zoveel vrouwen verkracht worden. Dat is zo maar dat gebeurt ook in NL en helaas ook in de rest van de wereld. Er is gelukkig veel aandacht voor in India, ze werken daadwerkelijk in het openbaar aan verandering. Dat is super positief. Ze halen het uit de anonimiteit, men mag en kan er nu mee naar buiten komen als iets gebeurd is. Voor slachtoffers is het altijd super moeilijk om een dergelijk incident te vertellen, in Nederland en ook in de rest van de wereld. Er blijft iets aan kleven dat de vrouw verantwoordelijk wordt geacht… Schaamte is vaak groot, waar je ook bent ter wereld. Het is ook bijna altijd een 1 op 1 verhaal wat het zo tevens zo moeilijk maakt om het te bewijzen.

Heb je echt geen aanleiding gegeven? Zei je wel echt nee? Gaf je wel goed en duidelijk aan dat je echt niet wilde?? Het blijft moeilijk, pijnlijk … en voor velen traumatisch…

Gelukkig is mij nog nooit iets overkomen waardoor ik soortgelijk trauma heb opgelopen en toch voel ik me zo geïrriteerd…

Ik ben vrouw en dus word ik geacht om tactvol om te gaan met de gevoelens van die man… Hoe zit dat met de gevoelens van de vrouw vraag ik me dan af? Met het gevoel van de moeder van die man? Dat is ook die vrouw die een andere man op straat ziet lopen en aanziet voor…

Gelukkig is het in mijn wereld waar in ik leef niet zo zwart / wit als dat ik soms denk/voel

In Nederland, in Europa, kan ik me vrij bewegen. Ik kan aandacht geven aan een ieder. Daar mag ik leuk en vrij met elkaar om gaan en lol met elkaar maken. Ik hoef daar niet gelijk bang te zijn dat het opgevat wordt alsof ik meer wil… Alsof ik gelijk alles wil delen 🤣

Het lijkt zo dom als ik het zo opschrijf maar het voelt echt zo. Je wil niet weten welke berichten en plaatjes je in mijn dm’s of FB en Insta kan vinden van mannen uit dit deel van de wereld… Wat zij voorstellen om te doen omdat ze denken dat dit voor mij normaal is ofzo?!?

Welke ervaring heb jij met reizen als vrouw alleen in de moslimcultuur?

Ik hoor het heel graag!
Graag wil ik mijn blik verleggen en het anders zien en voelen.
Geef mij jou mening en jou visie hierover!

Als laatste wil ik nog een keer benadrukken dat ik niets tegen een religie heb. Ik heb niets tegen welke religie dan ook. Ik heb er alleen heel veel op tegen als we op grond daarvan niet gelijk behandeld worden. Omdat dit in de traditionele moslimcultuur in vele landen nog zo aan de orde van de dag is irriteert mij dit uitermate.

Moslim als religie

Met religie in het algemeen is niets verkeerd als dat teweegbrengt dat je met respect voor een ieder wil samen leven met elkaar. Naar mijn mening is dat ook de boodschap in elke religie. Ik snap dus echt niet waarom dit niet op deze manier geuit kan worden .. ook in het midden-oosten en dus in de traditionele moslimcultuur die ik de laatste weken heb gezien.

En dan moet ik Jordanië ook nog meegeven dat zij over de gehele linie best vrij zijn en andere geloven accepteren. Ik ben natuurlijk op plekken geweest die ten grondslag liggen aan het christendom. Ik kan je dus wel zeker aanbevelen om te reizen in deze landen, ik kan het alleen niet aan bevelen om te reizen als vrouw alleen in de moslimcultuur.

Veilig Reizen in het Midden-Oosten?

Ik heb mij geen moment onveilig gevoeld. Ja, ik voelde me bekeken maar niet onveilig. Er werd niet achter me aan gelopen, geroepen of wat dan ook. Qua veilig reizen heb ik geen enkele opmerking. Ik heb mij ook als het donker was, in de vroege avond, veilig gevoeld op straat. Nergens heb ik het idee gehad dat ik gevolgd werd of iets dergelijks.

Ja… dat achtervolgen heb ik trouwens wel gevoeld. Dit was op een drukke vrijdag markt in Amman. Toen ik tot 2x toe hem verraste door niet te zijn doorgelopen maar hem op te wachten koos hij het hazenpad… Deze man loerde op mijn tas en niet op mijn persoon …. Op je omgeving alert zijn is altijd goed, vooral op drukke markten en in de grote stad zijn er altijd mensen die op je portemonnee of andere waardevolle spullen loeren.

Wil je meer lezen over mooie reizen in moslimlanden? 😊

Eten bij de mensen thuis in The Gambia

Ontdek Kuala Lumpur – Hoofdstad van Maleisië

Bezoek Jerash – Ooit een welvarende stad in Jordanie

Avontuurlijke Rondreis Oman

Avontuurlijke korte Rondreis Marokko

Lees ook mijn Tips voor Vrouwen -Veilig Reizen in India

6 Tips voor Vrouwen – Veilig reizen als vrouw alleen in India

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld als ik.

Een reactie

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *