5 Tips om je te Beschermen tegen Zakkenrollers

Sommige plaatsen staan er bekend om; Zakkenrollers. Dat is dan ook gelijk de reden waarom ik tips met jou deel om je beschermen tegen zakkenrollers. Thuis, maar al helemaal op vakantie zit je hier niet op te wachten.

Als je naar de Ramblas in Barcelona, Spanje gaat zal iedereen je daarvoor waarschuwen. Maar ook andere plaatsen staan er bekend om dit soort gevaren. Ik werd in Penang, Maleisië gewaarschuwd dat bestuurders van brommertjes je zo de tas van de schouder trekken. Wees alert als je in grote steden loopt hou je oren en ogen open. Er is altijd een kans aanwezig dat er mensen met andere bedoelingen rondlopen.

Drukke straten tijdens het ontdekken van Bangkok

Je hebt vast wel eens verhalen gehoord van kennissen of bekenden. Misschien ben je ooit zelf wel eens slachtoffer geweest. Om te voorkomen dat jou dit overkomt of dat het je nog eens slachtoffer wordt heb ik een aantal tips opgeschreven. Deze geef ik ook tijdens mijn werk als politieagent op straat en gebruik ik tijdens mijn solo reizen uiteraard ook.

 Tips om je te Beschermen tegen Zakkenrollers

Wat kun je zelf doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van zo’n nare gebeurtenis.

Algemene tips

Er niet uitzien als een toerist gaat gewoon niet werken in een heel aantal landen. Ik ben blank en reis veel in Azië…Maar wat ik wel kan doen is dat ik geen dure sieraden draag tijdens het reizen. Niet de hele tijd mijn dure camera in mijn handen draag en constant op mijn dure smartphone of tablet zit te kijken. Dat zijn kleine dingetjes waar je op kan letten.

Waar kun je nog meer rekening mee houden?

Wees alert op je directe omgeving

Hou gewoon in de gaten wie er in jou omgeving loopt. Zie je diegene al een aantal keren dan is het goed om je het volgende eens af te vragen. Past diegene in het plaatje? Is het een toerist die naar toeristen dingetjes kijkt. Is het een lokale verkoper die jou of andere toeristen wat wil verkopen? Of loopt diegene er schijnbaar doelloos rond en volgt hij alleen maar andere mensen… Vraag je zo nu en dan eens af wat het doel is van de mensen om je heen.

Zo gaan jou mensen en momenten opvallen waarmee je misschien iets kan voorkomen.

Berg je portemonnee op achter een rits

Bij het kiezen van de tas die ik op een dagtrip meeneem zorg ik altijd dat er een extra vak in zit waarin ik mijn portemonnee kan doen. Deze is dus nooit in 1 handeling uit mijn tas te halen. De meeste tassen hebben wel zo’n extra vakje. Let hierop bij het kopen van een tas.

Berg je waardevolle spullen goed op

5 Tips om je te Beschermen tegen Zakkenrollers

Sluit je tas altijd helemaal

Dus sluit de rits van het extra vakje waarin je portemonnee zit geheel en natuurlijk ook de tas zelf goed afsluiten. Die handelingen zijn voor mij niet zo groot maar voor de zakkenroller maak je het zo iets lastiger. Vooral als je de waardevolle items achter een extra rits hebt weggestopt maak je het de zakkenroller lastig. Het is te makkelijk om dit te vergeten en het zo makkelijk te maken voor een ongewilde gast. Zij zien dit en zoeken juist die mensen op die het hen makkelijk maakt op deze manier.

5 Tips om je te Beschermen tegen Zakkenrollers

Hou je tas altijd in zicht

Ik hou mijn tas in een druk gebied altijd voor me. Ik hang deze niet op mijn rug zodat deze uit mijn zicht is. Als iemand achter mij loopt is het voor diegene makkelijk om zich met mijn tas bezig te houden zonder dat ik het opmerk. Het is een kleine moeite om dit te doen maar wel iets om bij stil te staan.

Een rugtas die niet makkelijk te openen is kan ik me voorstellen dat je die daar laat hangen maar een schoudertasje zie je ook al snel achter op de heup gedrukt worden. Je hebt er dan geen zicht meer op en voelt het ook niet als iemand in druk winkelgebied snel even de rits los haalt en er wat uit pakt.

Tips om je te Beschermen tegen Zakkenrollers

Tas kruislings hangen

Zorg dat je tas niet alleen over de schouder hangt maar hang deze kruislings over je bovenlichaam.  Dit zodat je hoofd ook door de hengsels zijn gegaan. Op deze manier kan niet de hele tas in een korte beweging van je schouder afgetrokken worden waarmee je in een handeling alles kwijt zou zijn.

Dit is een bekende manier van tasjesroof. In sommige landen/steden wordt je hiervoor gewaarschuwd zoals ik eerder aangaf werd ik voor deze methode gewaarschuwd in Penang, Maleisië. Als je gewoon aanwent om op reis en misschien thuis ook je tas zo te dragen kan dit je tenminste niet overkomen. Op deze manier hang je de tas ook makkelijk aan de voorzijde van je lichaam zoals je op de foto hieronder ziet.

5 Tips om je te Beschermen tegen ZakkenrollersZo draag ik mijn tas altijd bij mij. (Jemaa El Fna plein in Marrakech, Marokko)

Zorg dat je goed contact met je tas houdt

Hang gewoon losjes een hand/arm over je tas, dat is genoeg. Als je bijvoorbeeld in een restaurant of café zit. Als deze dan bewogen wordt zonder dat jij het doet heb je het gelijk in de gaten. Op zo’n moment handel je uit reflex en zul je de tas vastgrijpen. Een snellere reactie dan je reflex zul je niet hebben.

Houd je waardevolle spullen in je zicht

Dit zijn wat simpele en handige tips om toe te passen om de kans te verkleinen dat je tas geroofd wordt of je portemonnee gerold. Iets wat je altijd zou moeten en kunnen doen is actief je omgeving in de gaten houden.

Dus;

Wie loopt er bij me in de buurt?
Welk soort mens is het? Een toerist, lokale bewoner of misschien wel een crimineel die op je tas loert?
Als je de situatie waarin je je bevind inschat kun je daarop je gedrag  toespitsen.

Met deze tips om je te beschermen tegen zakkenrollers in je achterhoofd zul je misschien al een andere houding op straat aannemen die voor zakkenrollers al genoeg zegt en voor hen reden is om je met rust laten. Wat zou het geweldig zijn als je dat kan bereiken!!

Wil je ook graag lezen hoe je zakkenrollers kan herkennen? Deze tips deelde ik al eerder.

Tips om je te Beschermen tegen Zakkenrollers

Wil je meer Tips om Veilig te Reizen / Wandelen lezen?

Veilig Wandelen als Vrouw Alleen

Wat te doen bij Insectenbeten – Veilig Wandelen

Hoe reis je Veilig als Solo Reiziger

Wat te doen als je Overvallen wordt?

5 Tips om je Veiligheid te Vergroten als het Donker wordt

En hoe pak je het aan als je met de trein of bus reist

Veilig Reizen met Bus of Trein

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik.

Tags:,
9 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *