Veilig Reizen – Beroofd in Otjiwarongo – Namibië

Alleen reizen, veilig reizen, doen wat jij leuk vind en je daar veilig bij voelen staat bij mij zeer hoog in het vaandel. Toch werd ik beroofd in Otjiwarongo en blijf ik in de toekomst alleen reizen maar dit ook aanbevelen. Dit zal een aantal mensen heel tegenstrijdig in de oren klinken. Lees daarom verder om mijn ervaringen te lezen en ervan te leren. Weet dat de kans erg klein is dat jou dit ook overkomt … vooral nu jij dit gaat lezen 🙂

Statistisch gezien is de kans groter dat jou thuis of in je eigen omgeving wat overkomt dan op reis al is het alleen al door het feit dat je veel meer tijd thuis doorbrengt.

Wat ik ook nog graag eerst wil benadrukken is dat jij je niet moet laten weerhouden door het goedbedoelde advies van anderen. Vooral als zij zelf nog nooit naar dat land zijn geweest en eigenlijk geen reizigers zijn die echt weten waar ze het over hebben. Hoe vaak gaat het nu echt mis? Hoe vaak is het dan ook dat het je echt in problemen brengt? En als laatste, hoe vaak is iets fataal? Het zijn eigenlijk maar weinig momenten en we kunnen allemaal maar weinig voorbeelden bedenken.

Het eerste wat mij in gedachten komt zijn de Scandinavische meisjes die in Marokko werden vermoord in 2018.. Of het jaar daarvoor die fietsers in Tadzjikistan, kort erna ging ik naar buurland Kirgizië. Beiden waren aanslagen, iets waar jij je nooit op kan voorbereiden. Het gebeurt ook in Parijs of London …. en ik wil je niet bang maken maar dit kan ook in Nederland gebeuren.

Veilig Reizen – Zinvol Reizen

Hier kan en wil ik mijn leven niet door laten leiden.
Ik wil genieten van het moment waar ik nu in leef!
Jij toch ook?

Na de beroving stond ik een tijd stil in het buitengebied van Namibië

Maar zoals de kop van deze blog al aangeeft, ik werd dus beroofd in Otjiwarongo, Namibië. Daarnaast zal ik dan ook gelijk benadrukken dat ik 10 weken heb rondgereisd in mijn eentje en dat dit het enige is wat mij is overkomen. Ik heb 10 weken alleen als vrouw rondgereisd in een Afrikaans land met een 4WD met daktent. Ik ben dus veel alleen geweest, ik heb alleen gekampeerd op campsites en er is mij NIETS overkomen. Maar deze ene keer dat ik boodschappen ging doen in Otijiwarongo werd ik beroofd.

  • Lees maar eens verder over hoe dit in zijn werk ging…

Veilig Reizen – Beroofd in Otjiwarongo – Namibië

Die bewuste dag vertrok ik bij de Living Museum van de San waar ik 2 nachten gekampeerd had. Ik had ongeveer 3 uur gereden toen ik in Otjiwarongo aankwam. Het eerste stadje waar ik doorkwam, Grootfontein, heb ik wat water, een noga bar gekocht en een flesje met een mais drankje… Dik sapje en vreemd maar was wel te drinken en fungeerde samen met de nogabar goed als alternatief ontbijt. Ik kon in Grootfontein zo snel geen supermarkt vinden en dus reed ik door naar de volgende stad: Otjiwarongo.

Maisdrankje Namibië

In Otjiwarongo besloot ik te stoppen en wat boodschappen te doen. De eerste stop, een Spar, bleek alleen alcohol te verkopen. De tweede zag ik na een stukje rijden aan de overkant en dus parkeerde ik gelijk waar ik het zag. Stak het kruispunt en de parkeerplaats aldaar over en liep het winkelcentrum in. Toen ik terug kwam bij mijn auto zag ik dat er een aantal mannen/jongens (midden twintig) onder een overkapping stonden dichtbij mijn auto. 1 daarvan zocht aandacht met mij. Hij wilde met me bellen…althans hij bracht zijn hand naar zijn oor en mond alsof hij belde.

Ik heb een keer vriendelijk toegelachen en hem verder genegeerd.

Ik heb de boodschappen deels in de koelkast gedaan en in de voorraadkast achterin de 4WD. Omdat ik mijn waterfles nog moest bijvullen deed ik dit ook maar gelijk. Om die reden deed ik alle 4 de deuren open. In de deur achter de bestuurderskant vulde ik de fles bij. Ik had mijn telefoon al aan de oplaaddraad gelegd en mijn tasje met portemonnee en camera op de bijrijdersstoel. Toen ik weg reed kwam ik dus gelijk bij de verkeerslichten te staan.

Ik werd op klaarlichte dag beroofd in Otjiwarongo

Er kwam een man aan lopen die gebaarde dat ik iets bij de achterdeur/achterwiel had aan mijn kant. Ik keek hem aan en in de spiegel zo van: ik zie niets. Hij wees nog een keer en overtuigde mij toch te kijken. Ik weet dat dit een truc is om mij af te leiden en dus besloot ik niet uit te stappen. Toch twijfelde ik, alle mensen in Namibie waren tot nu toe aardig en oprecht geweest. En ik had die deur net open gehad…voor hetzelfde geld hing er een kledingstuk half uit. Ik had mijn achterbank bezaaid liggen met alles vanuit mijn backpack enz. Je kent het misschien wel…dit was al na een week of 7 a 8 reizen in diezelfde 4wheeldrive. Het was een beetje mijn huis geworden.

Ik besloot dus om wel te kijken maar om niet uit te stappen. Dus ik deed het raam open en keek iets beter door mijn hoofd uit het raam te steken. Toch zag ik niets. Toen ik weer voor mij keek zag ik dat de man weg liep..

Hmm…… op dat moment stonden al mijn voelsprieten op AAN.

Ik keek om mij heen. Ik zag naast me niets, de deur was dicht… Toen ik weer voor mij keek zag ik in een flits in de achteruitkijkspiegel een man van achter mijn auto komen lopen. Hij sloot zich aan bij de man die mij aan had gesproken.

Wat ik toen zag kwam als een klap binnen..

Ik zag bij die andere man een schouderbandje hangen… Mijn schouderbandje van mijn tasje!

In een flits zag ik dat hij mijn tas probeerde weg te stoppen onder zijn shirt.

En dan gaat alles heel snel…

Ik bedacht me geen moment en zette de auto in P en stapte uit zonder wat te zeggen. Ik begon te rennen zo snel ik kon naar die twee mannen, ik weet niet wat ik gedaan zou hebben als ik hem te pakken had. Maar 1 ding was zeker! Ik zou mijn tasje terug krijgen, wat denken ze wel niet! De verontwaardiging die door je heen gaat is enorm, ik was op alle fronten alert en aan en zou mijn tasje terug krijgen.

Net voordat ik bij de man was keek hij om. Toen hij mij op zich af zag komen rennen schrok hij. Ik weet dat ik grote ogen op kan zetten als ik kwaad ben of als ik iets echt meen…. De uitstraling die ik op dat moment had zal als een wilde zijn geweest. Toen de man omkeek was ik op ongeveer 1.5 a 2 meter afstand van hem verwijderd. Hij schrok zo erg dat hij de tas op de grond gooide, best hard ook nog, en begon te rennen.

Hij en zijn maat maakten dat ze weg kwamen!

Het enige wat er bij mij nog uit kwam heb ik toen geschreeuwd; ‘Don’t fuck with me!’

Don't fuck with me
Dit nijlpaard mannetje kwam ook kwaad op ons af tijdens mijn boottochtje op de Kwando rivier kort voor dit voorval. Net zo kwaad, als niet kwader, was ik ook op dat moment!

Direct pakte ik mijn tas op van de grond en liep terug. Ik zag dat de auto er nog stond met het portier open en de motor lopende. Er stond een auto achter mijn auto en ik zag de bestuurder met open mond gadeslaan wat er zojuist gebeurde. Pas later besefte ik mij dat ik van geluk mag spreken dat de auto er nog stond. Dit is weer een andere truc uiteraard…mensen uit de auto lokken en dan met de auto wegrijden omdat men de sleutel er in laat zitten … of zoals mij gewoon stationair laten lopen.

Wat voelde ik mij beledigd!
Beroofd in Otjiwarongo – Namibië

Toen ik in de auto zat zag ik dat mijn portemonnee en camera er nog inzaten.  Ik keek voor me en zag dat het verkeerslicht groen werd en toen ben ik weg gereden. Ik gaf gas en toen hoorde ik het geluidje van de bijrijdersdeur piepen. Het portier was niet goed afgesloten… Ik heb deze dichtgetrokken en toen werd me pas echt goed duidelijk wat me overkomen was. Hoe het gebeurd was..

Man wat was ik kwaad!
Wat was ik beledigd…
Wat denken ze wel niet!!

Toen de man mij afleidde en ik dus echt even met mijn hoofd, door het geopende raam, goed naar de achterzijde van mijn auto keek, opende de andere man mijn bijrijdersportier stilletjes. Hij pakte snel mijn kleine tasje en deed de deur weer toe, maar niet goed zodat ik het niet zou horen. Zijn enige fout was dat hij door mijn achteruitkijkspiegel liep en de tas nog niet had weggestopt.

Ik heb wel 4 x gecheckt of ik niet toch wat miste. Hij had de tas echt maar een paar seconden dus hij had geen tijd gehad om er iets uit te halen.. Wat een geluk! Ik was beroofd in Otjiwarongo maar het was hem niet gelukt! Ik was toch helder genoeg geweest. Ook was ik dapper genoeg geweest en was er niets gebeurd wat ik niet aan kon!

Blijven hangen in what if .. heb je niets aan. Daar ben ik ook echt niet van.. Ik ga me geen zorgen maken over dingen die of niet gebeurd zijn of niet gaan gebeuren.

Na die beroving stond ik eerst op mijn hoofd en daarna beklom ik Mount Etjo
Later die middag beklom ik wel Mount Etjo om de Dinosaur Tracks te zien

Want ja: er hadden allerlei dingen anders kunnen zijn gegaan waardoor het dramatisch had kunnen aflopen. Maar ‘had gekund’ is niet wat wel gebeurde!

Hoe kon ik zo beroofd worden in Otjiwarongo?

De deuren van de auto waren nog open omdat ik zo dichtbij de verkeerslichten stond. Anders waren ze uiteraard al automatisch op slot gegaan. Ze moeten gezien hebben dat ik de achterdeur open had… en dus dat ze via de bijrijderskant de auto konden openen. Ik ken dit trucje ... en daarom reageerde ik waarschijnlijk zo snel.

Lees maar eens Tip 1 in deze blog.

Ik vond het zo vreemd, alle voelsprieten waren geactiveerd. Toen hij zo maar weg liep terwijl er echt niets was werd ik helemaal alert. Wat er dan allemaal door je hoofd gaat kun je je niet voorstellen. Alle mogelijkheden schieten door mijn hoofd en alle informatie die ik zag sloten snel mogelijkheden uit.

Wat ben ik blij dat ik dan op zo’n moment toch net zie wat ik moet zien! En dat ik dan ook goed handel, niet gelijk schreeuwen maar eerst rennen, proberen te overdonderen. En dat lukte!! Als hij het op een rennen had gezet met mijn tasje had ik hem waarschijnlijk nooit bij kunnen houden…. Ik liep namelijk op mijn slippers en hij was 25 jaar jonger dan ik..  Ik had dan terug gemoeten om mijn auto te beschermen met lopende motor…

Wat een sukkel…denk ik dan achteraf!

Door zich te laten zien in mijn achteruitkijkspiegel en gewoon gelijk naar zijn maatje te lopen verraadde hij zichzelf …

Waar ik achteraf ook van schrok is het feit dat mijn paspoort nog in mijn tasje zat. Meestal zit mijn paspoort niet in dat tasje… Maar deze keer wel.. Die heb ik diezelfde dag weer weggestopt in mijn grote tas.  Ik was 1 week daarvoor in Botswana geweest en moest om de Covid Test te doen mij legitimeren en om de grens over te gaan mijn paspoort ook laten zien en toen is hij in die tas blijven zitten #slordig

Toen ik na een tijdje van de grote weg af kwam te rijden moest er even wat uit mijn lichaam …
en ja dan ga ik op de kop staan.

Yoga Pose als uitlaatklep na beroving in Otjiwarongo
Yoga Pose als uitlaatklep na beroving in Otjiwarongo

Ik moest even op adem komen. Alles een beetje laten bezinken .. En ja het helpt mij om dat deels op de kop te doen 🙂 Ook de eerste foto in deze blog maakte ik op de zelfde weg en dag. Ik heb even een tijdje in the middle of nowhere doorgebracht.

Een plek waar ik even weer in balans kon komen.

Beroofd in Otjiwarongo en daarna alleen op een campsite slapen…

Die avond was ik bij Mount Etjo, een geweldig plekje. Ik zat op een campsite 3km vanaf de lodge. Eigenlijk had ik helemaal geen zin om alleen te zijn en dus ging ik er avondeten. Ze haalden me daarvoor op, die mogelijkheid boden ze. Die avond zat ik in de lodge te eten met een hele groep toeristen, ik had het in de afgelopen maanden nog niet zo druk gezien. Ik vond het fijn om te weten dat er zoveel mensen in de omgeving waren. Bij de campsite die ik had was verlichting en een mooie beschutting. Het was een super fijn plekje waar ik mij wel veilig voelde.

Ook al was ik net daarvoor beroofd in Otjiwarongo.

Geweldig uitzicht op campsite na beroving in Otjiwarongo

Ik besefte mij heel goed dat het kwade / die dreiging niet iets was wat mij achtervolgde. Het buitengebied was nog net zo veilig als die volledige 2 maanden ervoor. Het was in de stad Otjiwarongo gebeurt …  de stad is toch vaak de plek waar de meeste criminaliteit plaatsvind.  Toch liet ik stiekem de hele nacht het licht aan zodat ik alles rondom mijn 4WD kon zien…

Hierna had ik nog zo’n 2 weken in Namibie en heb ik nog weer volop genoten van al het moois wat Namibie te bieden heeft.

De dag hierna koos ik wel voor een upgrade en lag ik de middag aan het zwembad bij Damara Mopana Lodge…
Een oase midden in de woestijn

Damara Mopana Lodge - Namibië
Zinvol Reizen – Damara Mopana Lodge – Namibië

Wist jij deze 15 interessante feiten over Namibie?
Of ken jij het Natuur Erfgoed van Namibie?

Deel deze blog aan anderen, spread the word!!

Wil je meer tips lezen?

Nachtelijke Avonturen –  Waarom je als het donker is niet meer op straat moet zijn

Veilig Reizen – Veilig op Reis met je Dagtas

Trekkingstokken – Totall Workout & Veiligheid

Veiligheidsinstructies in het Vliegtuig – Let jij nog wel op?

Gebruik de Kracht van Positief Denken in jou Voordeel

En leef jij ook in het moment?

Geniet van het moment… De weg naar het geluk!

Ik hoop dat jij net zo kan genieten van deze wereld dan ik!

Tags:
14 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *