Nachtelijke avonturen – Waarom je als het donker is niet meer op straat moet zijn.

Op nachtelijke avonturen zit niemand te wachten! Ik ook niet. Ben ik dan bang aangelegd? Nee ik ben zeker niet snel bang. Alert? Ja dat ben ik zeker wel. Niet dat dit mijn leven leidt maar ik heb het me wel eigen gemaakt. Is dat verkeerd? Ik denk dat dit juist heel goed is. Ook door mijn werk heb ik natuurlijk voelsprieten ontwikkeld en die gebruik ik ook tijdens mijn reizen. Ik heb hier al eens eerder tips over gedeeld. Ik daag je zeker niet uit om de held uit te hangen maar ik vind ook niet dat we het makkelijke slachtoffer moeten spelen.

Maar op nachtelijke avonturen zit ik niet te wachten!
Jij wel?

De wereld verandert als het donker wordt. Als ik in de nacht over straat ga kom ik weinig mensen tegen en de mensen die ik tegen kom zijn vaak niet de meest charmante. De mensen die hun leven op orde hebben slapen dan namelijk, of werken ergens binnen (fabriek oid) of het zijn mijn collega’s van de politie of beveiliging 🙂 Maar de meeste andere mensen die dan nog op straat zijn.. zijn op zoek naar iets, ze willen geld maken of zoeken ander gezelschap.

Lees ook deze tips eens.

Als ik reis ben ik na een uur of 9 in de avond eigenlijk altijd al op mijn hotelkamer. Tenzij ik in een groep reis en we samen nog ergens wat drinken of iets dergelijks. Of als ik in een super toeristisch oord ben waar veel toezicht is. In mijn eentje ben ik niet meer op straat te vinden of zorg ik dat een vertrouwde taxi heb geregeld om mij naar een hotel te brengen mocht ik laat in de nacht ergens aan komen.

Mijn manier van reizen en zicht op veiligheid zorgt ervoor dat de verhalen die ik kan delen uit eigen ervaring niet zo schokkend zijn, gelukkig! Ik ben wel avontuurlijk maar wel op een verantwoorde manier… Dus grotendeels niet in de nachtelijke uren!

Nachtelijk avonturen.. Zoek jij ze op?

Nachtelijke avonturen - Delhi

Waarom je als het donker is niet meer op straat moet zijn

Er kunnen verschillende soorten dreigingen zijn. Het hoeft niet altijd van de mens te komen, lees mijn volgende voorbeelden van nachtelijke avonturen maar eens.

Ik werd door 2 taxi chauffeurs in een rickshaw gebracht naar mijn resort. Het was al laat… en er deed niemand op bij de grote poort. Ik mocht zeker niet uit de rickshaw stappen en ik zag dat zij ook nerveus aan het hek stonden te trekken. Het duurde niet lang voor zij het hek geforceerd hadden en zich een weg naar binnen baanden… In dit gebied liepen tijgers en dus in de nacht moesten we niet te lang aan de weg blijven staan. Dit was in Sawai Madhopur, Rajasthan – India.

Maar ook tijdens mijn laatste reis naar Oostenrijk was mijn eerste kennismaking ook niet super fijn met de mannen van Oostenrijk…

Binnen 12 uur dat ik in Oostenrijk was werd ik ‘versierd (poging) door een aangeschoten senior’ van mijn geboekte accommodatie en bekeken door een ‘vol met gierende hormonen tiener jongen’ . Ik dacht echt even van waar ben ik hier beland. Ik overleef India en The Gambia zonder kleerscheuren maar hier???

Nachtelijke avonturen - Sunset over de Rivier Gambia

Of wat dacht je van midden in de nacht op straat staan in  Laos

In Laos, Pakse kwam ik ook heel laat in de nacht aan. Ik zorgde er toen voor dat ik samen met een andere toerist een taxi naar een hotel regelde.

We kwamen na een 12 uur lange busrit in Pakse aan midden in de nacht. Ik zag de Duitse ook om haar heen kijken, niet wetende waar ze naartoe moest. Ik stelde voor om samen een taxi te nemen en het eerste het beste hotel te nemen. Voor haar was het hotel veel te duur maar omdat we de kosten deelden nam zij het aanbod gretig aan. Die nacht sliep ik in bed met een Duitse waar ik de naam niet van weet 🙂 Hahaha zo maak  je nog eens wat mee!

Nachtelijke avonturen – Manila

Ook in de Filipijnen, in de oude binnenstad van Manila, nabij het Intramuros gedeelte, liep ik in de vroege avond en zag ik dat de straten om mij heen leeg werden. Toen ik die ochtend weg ging bij mijn hostel werd ik gewaarschuwd dat ik mijn gouden kettinkje, met de olifant hanger, af moest doen. Er was zoveel armoede dat dit als uitlokking werd gezien.. Ik heb die dag dus zonder sieraad rondgewandeld en zag enorm veel mensen die op straat leefden.

Nachtelijke avonturen
De hele huisraad van een gezinnetje op straat…

Die avond liep ik nog op straat het straatbeeld te fotograferen, er was een processie gaande. Het liep richting Pasen. Toen het dus donker begon te worden en stiller op straat begon te worden ben ik naar mijn hostel terug gelopen. De sfeer veranderde… Er waren geen kindjes meer op straat, gezinnen liepen er niet meer en het sociale toezicht wat je overdag naar elkaar toe hebt verdween.

Luister naar wat de lokale mensen jou uit waarschuwing zeggen over veiligheid op straat! En luister daarbij naar je gevoel.

Nachtelijke avonturen die je NIET wil..

De avond in de Oud Delhi, India
Deze foto nam ik tijdens een avond trip in Delhi – Food Walk Delhi

Als je dan wel denkt in Delhi – India ’s nachts de straat op te moeten gaan in je eentje….

In Delhi vertelde een Amerikaan aan mij dat hij de nacht niet eng vond… Toch zag ik in zijn ogen dat hij nog steeds onder de indruk was. Ik hoorde dat hij rond een uur of 1 binnen kwam in het hotel en naar zijn kamer werd begeleidt. Hij was op straat aangesproken door een man met een soort zeis in zijn hand. Deze had daarmee een ander weggejaagd zodat hij veilig door kon lopen. De Amerikaan gaf nog stoer aan dat hij anders het ook wel gered had… Er liepen nog wel een aantal mensen op straat maar allen waren zij bewapend… Dit is hartje Oud Delhi en dus ga jij na 22 uur de straat niet meer op alleen!

De meeste taxi chauffeurs moet je natuurlijk altijd een beetje in de gaten houden. Vooral als je geen officiële taxi hebt kunnen boeken.

Toen ik een poging tot oplichting opmerkte toen ik met mijn vader laat in de avond aan kwam met de trein in Mumbai en een taxi nam  naar het vliegveld van Mumbai. Dit had me uiteraard ook overdag kunnen overkomen. De manier van hoe ik reageerde heeft geresulteerd in het feit dat de man ons terug betaalde en weg ging.

Het nachtelijke uitzicht op het City Palace
Hotel Udaigarh – Udaipur

Nachtelijke Avonturen - Udaipur, Rajasthan

En wat vind je van deze?
Een deal die je aangeboden wordt laat in de avond op een strand…
Zou je dat wel moeten doen?

Liep ik na mijn avondeten nog even lekker over het strand van Malapascua toen ik werd aangesproken door 2 mannetjes. Het was de laatste avond van mijn verblijf en ik wist eigenlijk nog niet hoe ik de volgende dag weg zou gaan. Deze twee mannetjes boden mij een overtocht naar het eiland van Cebu aan en daarna de taxi naar Cebu stad. Dit konden ze goedkoop regelen. Ik liep in het donker over het strand en bewoog me wat meer naar de rand, daar waar ook de hotels wat meer zicht op hebben… Toevallig wilde ik morgen wel weg maar dit voelde ergens niet goed. Ik heb gezegd dat ik er nog even over na zou denken en liet hen achter.

De volgende ochtend aan het ontbijt stonden ze ineens weer naast me. Ze hadden me dus in de gaten gehouden om er achter te komen waar ik mijn verblijf had… Ik heb hen gezegd dat ik niet geïnteresseerd was.

Wat ik aan deze anekdote nog het mooist vind is het volgende.  Het hotel bood mij in eerste instantie, voor een westers (hoog) bedrag, aan alles te regelen. Totdat ik alles afhield, inclusief deze mannetjes, boden ze mij op het laatst mij de overtocht aan voor een bodembedrag! Super toch!?

Moraal van dit verhaal: Alles komt goed!!

Nachtelijke Avonturen - Op het strand van de Filipijnen

Waarom je als het donker is
niet meer op straat moet zijn..

Daarnaast wil ik benadrukken dat je ook niet te bang hoeft zijn. Probeer die balans goed te vinden voor jezelf. Waar ben je nog veilig en kun je zonder problemen en risico te lopen je nog bewegen op straat en waar niet. Wees daar bewust van en maak telkens weer die afweging. Elk land is ander, elk persoon is anders.. Er is niet 1 richtlijn voor waarmee je veilig bent als jij je aan die richtlijn houdt. Elke situatie is anders en elk persoon die je eventueel treft heeft een eigen aanpak nodig. Het beste advies is dan ook om je onderbuikgevoel goed te volgen!!

Maar denk zeker niet dat omdat iemand een nare situatie heeft meegemaakt dat jij dat ook gaat meemaken. Een bepaalde periode heb ik in burger (sectie stiekem 🙂 ) gewerkt om op deze manier boeven op heterdaad te kunnen aanhouden. Ik liep zodoende vaak alleen op straat en ook best vaak in de late avond of nachtelijke uren. Ik ben in die periode eigenlijk nooit aangesproken of lastig gevallen terwijl ik juist op die plekken liep waar ik dat verwachtte of waar juist wat speelt.

Een defensieve houding kan je ver brengen met betrekking tot veiligheid. Hou je omgeving in de gaten, laat zien dat als er met je gesold wordt jij je ‘mannetje’ staat. Wees niet bang om het ‘gevecht’ aan te gaan als dat nodig is. Een eventuele aanvaller weegt natuurlijk ook af wie hij als prooi ziet.. Zorg dat jij er dus niet als makkelijke prooi uitziet.

Dat gevecht hoeft zeker niet te bestaan uit vechten maar uit een ‘brutale‘ blik terug te werpen of om aandacht te trekken van omstanders door luid te spreken.

Nachtelijke Avonturen - Sta jij je mannetje?

Nachtelijke Avonturen – Sta jij je mannetje?

Welk verhaal / gedeelde ervaring onthoud jij?

De goede positieve verhalen of juist dat ene dramatische verhaal?

Onthoud dat de verhalen waar het mis gaat honderd keer vaker gedeeld en beter onthouden worden dan de verhalen waar alles goed ging en er eigenlijk niets spectaculairs te vertellen is.

Denk eens goed na over hoeveel verhalen je kent van mensen waar het mis ging? Hoeveel van die mensen ken je echt zelf? Of hebben zij het ook alweer van horen zeggen? Hoe vaak is dan echt zoiets gebeurd?

Hoe groot is de kans dat jij dit overkomt?

Ik vergelijk het vaak met het feit dat mensen de kans dat ze staande worden gehouden voor een controle door de politie best groot achten. Dus je aan de regels houden is mede om die reden ook een must want je wil natuurlijk geen boete krijgen. Maar hoe vaak ben jij staande gehouden door de politie in het verkeer? De meeste mensen die ik spreek tijdens zo’n controle geven aan dat het de eerste keer is. Dat ze blij zijn dat ze voor de eerste keer hun rijbewijs mogen laten zien zodat ze hem niet altijd voor ‘niks’ bij zich hebben.

Los daarvan moet jij je rijbewijs wel bij je hebben. En moet je de lessen wel gehad hebben, verkeersregels kennen en de kunst van het autorijden wel onder de knie hebben. En dus op die controle situatie voorbereid zijn.

De avond in de Souks van Fes, Marokko

Dus is het erg om alert te zijn? Is het goed om voorbereid te zijn op een situatie die misschien nooit op je pad komt? Nee het is juist heel goed !!

Wees juist voorbereid en visualiseer wat je zou doen als het wel gebeurt!!

Maar wees er ook bewust van dat dit jou misschien wel nooit overkomt!


Laat het je dus niet tegenhouden om te doen wat jij graag wil doen!

Nachtelijke Avonturen tijdens het Reizen

In dat kader schreef ik al eerder andere inspiratie blogs:

Geniet van het moment!

Gebruik de Kracht van Positief Denken

Mijn wereld is nog steeds Positief

Maar ook andere inspiratie blogs

Wat je aandacht geeft groeit!

Ga Mindful Wandelen

Of kijk eens naar deze plannen van mij!!

Mindful Leven – Op zoek naar een Tiny Spot voor mijn Tiny House

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

Tags:
9 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *