Veilig op Reis – Veilig Reizen met je Dagtas

Iedereen wil veilig op reis! Veilig Reizen met je Dagtas is een must voor een fijne vakantie natuurlijk! Als jij aan het backpacken of een rondreis aan het maken bent wil jij je niet zorgen maken over diefstallen. Daarom is het van belang dat je vooraf goed nadenkt over hoe jij gezien wordt door een potentiële dief.

Welke aanleiding zien zij om iets te kunnen stelen bij jou. Waar geef jij de ruimte aan een dief om iets uit jou tas te halen of misschien zelfs je hele tas weg te nemen. Ben jij je bewust van die gevaren? Zie jij wat zij, de dieven of zakkenrollers, zien?

Je kunt je vast voorstellen dat een potentiële dief naar andere punten op zoek is dan jij. Jij zoekt dat mooie plaatje om te schieten, dat mooie uitgangspunt om een gebouw uniek in beeld te brengen en ondertussen hangt jou tas op je rug.  Misschien nog wel met het rits open omdat je net je camera eruit nam.

Ben jij je op dat moment nog bewust van wat er zich om jou heen afspeelt?

Omdat je dat ook niet altijd bent en op reis ook niet wil zijn moet je vooraf goed maatregelen nemen. Je wil genieten van je omgeving!!

Veilig Reizen met je Dagtas

De vraag is dan dus: Heb jij je tas 100% onder controle of zijn er momenten dat je niet in contact staat met je tas.  En waar is dat dan dat je niet helemaal in contact staat met je tas? Hoeveel mensen zijn er dan in je omgeving… En met name… Welke mensen zijn dat? Dit zijn de momenten waar jij je bewust van moet zijn, is je tas gesloten… wie kan er bij en zou ik dan voelen als dat toch gebeurd?

Veilig op Reis - Veilig Reizen met je Dagtas
Deze tas hangt rondom mijn lichaam en zodoende wordt de ingang afgesloten door de manier van hangen lang mijn lichaam maar ook met een rits natuurlijk!

Deze vragen zal ik verderop allemaal gaan behandelen en daarbij zal ik jou tips geven over hoe je het beste met je tas om kan gaan in verschillende omgevingen en verschillende situaties waar je ook ter wereld aan het reizen bent!

Ben jij je bewust van dit soort momenten?

Let jij hier op?
Weet jij hoe een ander naar je kijkt?

Laten we beginnen bij het feit dat het natuurlijk altijd goed is om je tas in zicht te houden. De tas waar je jou portemonnee in hebt zitten, je paspoort en de andere belangrijke dingen die je echt niet wil en kan missen tijdens jou reis.

  • Heb jij je tas altijd in zicht

Dus de tas op je rug dragen is lang niet altijd handig. Daarentegen loopt het natuurlijk wel fijn, je bent in evenwicht en hebt geen last van de tas. Maar als je in een stad loopt weet je niet altijd wie er achter je loopt. Je weet niet altijd wie er op jou gelet heeft bij jou laatste betaling en dus weet waar jij je portemonnee hebt weggestopt. Zo iemand kan heel makkelijk, vooral als het een getrainde zakkenroller is, je portemonnee gericht rollen bij jou.

Lees deze 5 Tips om een Zakkenroller te Herkennen eens

Daarnaast is het natuurlijk van belang dat je altijd je tas afsluit. Doe dat ritsje gewoon altijd dicht. Ook het ritsje wat in de tas zit… Laat het gewoon niet open zodat een zakkenroller er makkelijk bij kan. Ook al is het dus een ritsje wat achter een andere rits zit.

Veilig op Reis - Veilig Reizen met je Dagtas
Aan de achterzijde van dit kleine rugtasje zie je een extra rits zitten. Gebruik dit soort plekjes die verborgen zijn als je je tas draagt.
  • Zit de tas altijd dicht

Jij wil het de zakkenroller niet makkelijker maken. Ze zijn er op getraind om snel en makkelijk in een tas te komen. Als er dan nog een tweede rits geopend moet worden of je portemonnee zit net om een hoekje of in een ander vakje maak je het ze lastig. Des te meer kans is er dat jij voelt dat er aan je tas gerommeld wordt.

Er zijn steeds meer tassen op de markt die een extra vakje hebben voor een portemonnee en andere waardevolle spullen. Maak er gebruik van… Of beter nog, hou er rekening mee bij de aanschaf van je nieuwe dagtas! Als een tas geen extra vakjes aan de binnenzijde heeft die je af kan sluiten met een rits dan valt hij voor mij af. Ik wil altijd mijn portemonnee, sleutels en als ik mijn paspoort meeneem, in een apart afgesloten vakje in mijn tas doen.

Hoe draag jij je tas bij je? Bij schoudertassen kun je hem natuurlijk ook voor je dragen, aan de zijkant van je lichaam of zelfs aan de achterzijde.

  • Hoe draag je jou tas bij jou?

Als je de tas voor draagt heb je natuurlijk altijd zicht op je tas. Je voelt hem constant want veelal hangt een hand of arm tegen de tas. Hetzelfde geld natuurlijk als je de tas op je zij hangt. Daar is wel een klein nadeel aan…een deel van de tas neigt naar je rugzijde en dus uit je zichtveld. Zit daar net het ritshaakje om de rits te openen dan is het handig om de tas even om te hangen.

Hou er dus rekening mee dat de ritshaak in je zicht blijft mocht je de tas op je zij hangen.

Er zijn uiteraard andere manieren om een rits te openen, bijvoorbeeld door een pen erin te steken en hem dan open te ritsen. Dit kost wel even wat werk bij iemand die nog beweegt en bezig is. Dit gebeurt meer met grote tassen en koffers die in een opslag staan. Denk aan vliegvelden, busterminals etc.

Lees voor meer info eens Hoe reis je veilig met bus of trein

Veilig op Reis – Veilig Reizen met je Dagtas

  • Heb je hem altijd aan de veilige kant van je staan?

Zorg ervoor dat je jou tas altijd op een plek hebt staan wat niet aan een doorgang voor publiek is. Zoals bijvoorbeeld aan de voor- of achterzijde van een terras waar mensen langs lopen en dus lastig te controleren is. Als er telkens publiek langs je tas loopt is het moeilijker te zien of er iemand even iets langer blijft hangen of dat iemand toch je hele tas mee pakt. Zorg dat je dan je tas weer voor je en dus in zicht houdt.  Zit je in de bus of trein, zorg dat je tas niet aan het gangpad staat maar bij het raam bijv.

Het beste is natuurlijk om weer contact met je tas te houden. Hang hem over je knie, zorg dat het hengsel om je heen zit nog of maak het vast aan een stoelpoot.

Veilig op Reis - Veilig Reizen met je Dagtas
Als je dan in een Hop on Hop off bus zit en er telkens mensen in een uit stappen zorg dan dat je tas op je schoot staat zodat je lekker om je heen kan kijken!!
  • Ben jij altijd in contact met je tas?

Als je in contact blijft met je tas dan heb je meer kans dat je voelt dat iemand in je tas zit of dat iemand zelfs probeert de hele tas mee te nemen. Je kunt op meerdere manieren natuurlijk in contact blijven met je tas. Hang het hengels nog over je knie, of zorg dat er nog een lichaamsdeel (arm/been) doorheen steekt.  Zet de tas op de stoel waar jij inzit en blijf zodoende volledig in contact met je tas of hou de tas op schoot.

Probeer je dit soort dingen eigen te maken zodat je er niet meer zoveel over nadenkt en dat je dit gewoon doet. Het reist zoveel makkelijker als je niet elke keer moet bedenken of je alles nog hebt of dat niemand bij je tas kon omdat je hem een tijdje ergens onbeheerd liet staan.

Afsluitend wil ik toch dit punt nog een keer benadrukken. Ik denk dat dit het meest belangrijke is. Zorg dat je de meest belangrijke items in je tas achter dat extra ritsje wegstopt.

  • Belangrijke items achter een extra ritsje

Op geoefende zakkenrollers kun je nooit helemaal voorbereid zijn. Maar om het ze nu makkelijker te maken dan ze het zichzelf al maken?? Zorg dus dat ze niet met 1 greep in je tas je portemonnee te pakken kunnen krijgen. Zorg daarnaast dat dit vakje aan de lichaamszijde van je tas zit voor extra gevoel met het stukje tas waar jij je belangrijke items bewaart.

Lees deze 5 Tips om je te Beschermen tegen Zakkenrollers eens.

Wat vind ik van een

  Geldtasje of moneybelt

Het is best een goed idee om geld extra goed op te bergen of om alles wat erg belangrijk is altijd op je lichaam te dragen. Daarnaast wil je het jezelf niet lastig maken en teveel bezig zijn met dit soort zaken tijdens je reis. Om veilig te reizen met mijn dagtas heb ik zelden veel geld bij mij. Maar ik heb wel de gewoonte opgevat om wat geld te verstoppen in mijn grote backpack. Ergens zit dan een envelopje of klein portemonneetje met wat geld. Ik ben het nog nooit kwijt geraakt. Het is nog nooit uit de tas gehaald die soms dagen bij een hotel ligt, of uren onbeheerd in een bus staat.

Het feit alleen al dat ik aardig moet graven in mijn tas om die eruit te vissen zegt al genoeg. Dit zelfde geldt dus voor de dief. Ik ben voor die extra veiligheid geen geldtasje of moneybelt nodig.

Veilig Reizen met je Dagtas

Daarnaast zie ik nog wel eens dat mensen dan op straat toch gaan staan graaien in hun geldtasje of moneybelt die eigenlijk verborgen moet blijven voor iedereen. Als je dit doet kun je net zo goed of zelfs beter het geld gewoon bij je dragen achter dat extra ritsje. Als je een extra voorraad zo bij je draagt kan dit doen vermoeden dat je veel geld bij je draagt. En om die reden vraag je best wat aandacht van evt zakkenrollers om net dat beetje extra moeite te doen om jou moneybelt te pakken te krijgen.

Als je nu gewoon je geld op een plek hebt die voor jou makkelijk te bereiken is en waarvoor je 1 handeling moet verrichten vraag je niet de aandacht. Krijgt niemand het vermoeden dat je daar veel geld hebt of dat je daar nog iets anders verbergt. Je hoeft niet te zoeken en haalt geen andere spulletjes uit je tas die dan in het zicht van de potentiële dief komen.

Wees daar gestructureerd in!

Veilig op Reis - Veilig Reizen met je Dagtas
Op het grote Jemaa El Fna plein in Marrakesh, Marokko wil jij je tas goed in het zicht houden 🙂

Veilig Reizen met je Dagtas

Heb jij een ervaring met een zakkenroller of diefstal tijdens jou reis?

Vertel mij eens hoe het gebeurd is!
Wat ging er mis? Had jij er achteraf gezien wat aan kunnen doen?

Wil je meer over Veilig Reizen lezen?

Veilig op Safari :  Welke regels gelden er tijdens je Safari?

Wat doet Hoogteziekte met je lichaam

Veilig op Reis met je Smartphone

Trekkingstokken: Veiligheid en Totall Workout

En dan de volgende… Waar je reis waarschijnlijk mee begint!!

Veiligheidsinstructie vliegtuig : Letten we nog wel op?

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

Tags:
7 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *