Liften op de Shabbat in Israël

Heel veel mensen die je vraagt over Israël zullen zeggen dat ze het niet zouden bezoeken. Ik zal je ook vertellen waarom ze dat zeggen…. ze kijken teveel naar het 8 uur journaal!!

Mijn mening is: Iedereen moet eens naar Israël! Het is een geweldig land met een enorme en indrukwekkende geschiedenis! Het eten is ronduit geweldig!! En de mensen? Ze zijn super vriendelijk, willen je graag helpen en zijn oprecht in je geïnteresseerd! En dat alles maakt dat het een geweldig land is om te bezoeken!
Liften op de Shabbat
Uiteraard doe ik even een Yogapose in Ein Gedi Nationaal Park

Toen ik dit schreef was het zaterdag,  Shabbat in Israel. Als je aan het reizen bent let je niet echt op dagen en tijden. Over het algemeen maakt het ook allemaal niet zo veel uit. In het toerisme gaat alles wel door of het  nu zondag is of niet tripjes worden verkocht, de bussen rijden wel of de attractie is wel open.

Die vrijdag was het mijn plan om de volgende dag van Masada, Israel naar Haifa te gaan. Toen ik erachter kwam dat het zaterdag was. De Shabbat in Israel begint op vrijdag als de zon onder gaat en eindigt als de zon weer ondergaat op zaterdag. Er reden geen bussen, ik kon niet reizen… Ik had juist een extra nacht geboekt in de woestijn om er nog een nachtje van te genieten…als ik dat geweten had was ik wel op vrijdagmiddag al vertrokken…maar ja..

Liften op de Shabbat – Israel

Dus ik ben maar gaan vragen aan andere toeristen of zij de volgende dag wel weg zouden gaan nadat zij de Masada beklommen hadden. De meesten keken me echt raar aan….wat vraagt zij..en waarom vraagt ze dat?? Ik vertelde dat ik dus vast zat in de woestijn door de Shabbat en dat ik graag naar Haifa wilde reizen.

De meeste mensen reisden in een groep en zodoende heb ik met een aantal dominees gesproken die de groepen veelal leidden maar niemand kon me helpen. Ze vertelden me wat de Shabbat inhield 🙂 Ook sprak ik met wat stellen en gezinnen, zij gingen allemaal een andere richting in of de auto zat vol. Bij een aantal zag ik ook blik van… dit is een beetje eng..  Ik kan me dat ook wel voorstellen….al zie ik er toch ook niet zo angstaanjagend uit toch??

Eigenlijk vond ik het ook heel prima!!
Ik bleef lekker nog een dag en ging weer naar de Dode Zee.

Wat een naar idee eigenlijk 😉

Ik zou gaan liften op de Shabbat

Mijn Beste Idee deze Reis!!

Alleen bedacht ik me toen pas dat er natuurlijk ook geen bus liep op Shabbat. Dus…ik begon te denken om die duim maar weer eens in de lucht te doen.. ik zou gaan liften!! Ik deed dat wel eens toen ik nog jonger was…toen gebeurde dat natuurlijk nog vaker en was het meer gewoon… Ik heb het ook nog eens op Ibiza gedaan een aantal jaren geleden.  Ik heb me de hele reis zo veilig en relaxed gevoeld in Israël dat ik totaal niet het gevoel had dat dit niet kon. De mensen waren super aardig en vriendelijk… ik ging liften!!

Liften op de Shabbat

Dus ik begon te lopen naar de hoofdweg die mij naar Ein Bokek zou brengen. Deze plek was ik eerder geweest om te zwemmen en was niet heel ver weg. Net voordat ik die weg bereikte stopte er al een auto die ook van mijn hotel kwam. Het waren de twee Duitse toeristen met een gehuurde auto. Ik had hen gister al gevraagd of ik met ze mee kon rijden maar ze gingen naar Eilat. Nu vertelden ze dat ze nog even gingen zwemen in Ein Bokek om later die dag pas naar Eilat te gaan. Super!! Ik reed met hen mee!!

Dit ging super!!

Liften op de Shabbat!

 Ik heb heerlijk gezwommen en van de zon genoten voor een paar uur aan de Dode Zee. Ik ging twee keer dobberen in de zee en daarna heb ik me goed afgespoeld onder een van de douches op het strand. Toen ik weer droog was en me aangekleed had ging ik weer op pad. Kijken of ik weer een lift terug kon krijgen 🙂

 Liften op de ShabbatDode Zee zout op mijn been..  😉

Een paar auto’s gingen voor bij. Ik zag een paar keer een hand zwaaien met een gezicht erachter van: Sorry, mijn auto zit vol. Ze konden me niet meenemen, kinderen achterin of gewoon vol met volwassenen. Nog voordat ik weer bij de grote weg was stopte er een bus. Een jong Israëlisch stel nodigde me uit om mee te rijden. Wat geweldig!! Ik kon achterin zitten tussen de twee kinderzitjes in.

Liften op de Shabbat

Het stel had een leuk weekend gehad in Ein Bokek en hadden in een hotel gezeten.

Ze vertelden dat ze soms even een break van hun twee kleine kindjes moesten hebben die 2 en 6 jaar oud waren. Toen ik vroeg of ze ook in de Dode Zee waren gegaan vertelden ze dat er in het hotel waar ze zaten een zwembad was dat gevuld was met Dode Zee water 🙂 Dus ze hadden ook wel even gedobberd!!  We hebben echt een leuk gesprek gehad en voor dat ik het wist stonden we al voor mijn hostel. Hij had de afslag genomen en mij bij de busstop afgezet voor de berg Masada. Hoe lief!

En toen ik uitstapte kwam de vrouw nog even achter me aan. Ze stond erop dat ik een liter koud water van ze aannam!! De winkels waren dicht en we hebben water nodig vertelde ze! Wat super van ze!!

Dit moet je toch super blij maken!

Liften op de Shabbat!

 Liften op de Shabbat

Er zijn zoveel goede mensen in de wereld!! Laten we nu niet altijd het nieuws geloven op alle fronten… en een overbezorgde familie 🙂

Gebruik gewoon je eigen ervaring en je eigen intuïtie!

I love the Israeli people!!

Heb jij ook zulke goede ervaringen? Deel ze dan met mij, ik hoor het graag!!

Liften op de Shabbat

Wil je meer positieve verhalen lezen?

Mindful Leven: Wat je aandacht geeft groeit

Mijn 5 redenen waarvoor ik dankbaar ben

Waarom mijn wereld is nog steeds positief is!

Mind over Matter

Ja, ik reis alleen, ik ben single

Wil je in het Midden Oosten naar een andere super gave bestemming?
Wat dacht je van Oman?

10 dagen roadtrip Oman – Avontuurlijk en Actief – Rondreis Oman

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!!

9 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *