De Himba bezoeken – Opuwo – Kunene Regio, Namibië

Natuurlijk ging ik ook de Himba bezoeken! Tijdens mijn rondreis door Namibië was ik eind januari in het noordwesten van Namibië en bezocht ik de stad Opuwo. Opuwo is de hoofdstad van de Kunene Regie van waar uit je een aantal mooie uitstapjes kunt maken. Als je daar bent ga je natuurlijk ook de Himba bezoeken. Veel mensen zullen deze imposante mensen herkennen door het programma “Groeten uit de Rimboe“. Dit was al in 2005 en daarin werd een Nederlands gezin voor een tijdje bij deze Himba stam gezet om hun leven te ervaren. In 2006 werd ook het programma “Groeten terug” opgenomen waarbij de Himba naar Nederland kwam om eens hier het leven te ervaren.

Er zijn nog zo’n 50.000 Himba’s (Ovahimba) die in het noordwesten van Namibië leven. De regio waar de Himba leven heet Kunene Regio (voorheen Kaokoveld) wat een onherbergzaam gebied is. De Himba’s zijn een nomadisch volk wat met hun vee van plek naar plek trekt voor water.

Even kletsen met een groep Himba Vrouwen - Opuwo Namibie
Even kletsen met een groep Himba Vrouwen

Ik kon bij ABBA guesthouse waar ik verbleef een trip boeken bij een lokale gids. We zouden in de ochtend vroeg vertrekken naar het dorp zodat ik de dag opstart kon mee beleven. De vrouwen verzorgen dan hun huid met vet van de geit, kruiden en oker. Ik lees dat zij zich nooit wassen en zich beschermen met dit vet tegen vuil en ongedierte. Ik ben erg nieuwsgierig naar dit ritueel. Ook het haar van de vrouwen is erg indrukwekkend vind ik. Het is een wereld die zover van ons af staat en mij daarom zo aantrekt..

Toen ik vanuit Palmwag naar Opuwo reed trof ik dit meisje langs de kant van de weg, zij verkocht mooie stenen. Zij verkocht mij niets maar ik gaf haar wel mijn verse groente welke ik nog in mijn koelkastje had. In ruil daarvoor vroeg ik of ik een foto van haar mocht maken.

Himba vrouw - Langs de kant van de weg Palmwag - Opuwo
Je ziet mijn 4WD achter haar staan 🙂

De Himba Bezoeken – Opuwo

Als we die ochtend wegrijden heb ik in de auto een grote zak meel liggen en wat andere dingen zoals suiker en maispap wat erg gewaardeerd wordt. We rijden de stad uit en blijven de weg zo’n klein uur volgen waarna we, als het eenmaal licht geworden is, rechtsaf een heel klein weggetje in slaan. Als we iets dichterbij het ronde dorp komen zien we veel himba’s rondom het dorp met tentjes en een heel aantal auto’s staan. Na een kort gesprek van mijn gids met een van de mannen blijkt dat er een vrouw overleden was en gisteren begraven was. Ik bedenk mij achteraf dat ik niet weet hoe of waar dat begraven gebeurt. Wij waren van harte welkom om in het Himba dorp te komen kijken.

De Himba Bezoeken - Opuwo Namibië
Ook westerse tentjes omdat er veel bezoek was vanuit andere himba dorpen uit de omgeving

Ik loop achter mijn gids aan het Himba dorp in. We staan nog even buiten de kraal (omheining van het ronde Himba dorp) te praten met wat mannen. Langzaam bewegen we naar binnen en ik zie dat mijn gids naar de groep mannen loopt en uiteindelijk een man aanspreekt. Dit is de stamoudste en ook hij geeft toestemming aan ons om het Himba dorp te bezoeken.

Mijn gids begint uit te leggen waaruit een dorp bestaat, wie de bewoners zijn. Een Himba dorp bestaat uit 1 gezin, 1 familie. De man die hier stamoudste is heeft een aantal vrouwen. Een nieuw dorp begint dus met een man en een vrouw, de man vraagt dan aan zijn eerste vrouw of er nog een vrouw bij mag komen. Als vrouw 1 dat goed vind wordt er gezocht naar een goede vrouw die past bij hen. Deze tweede vrouw krijgt een tweede hut, komt er nog een derde vrouw bij? Dan krijgt die ook een eigen hut. Zo heb je dus dat er in de kraal meerdere hutten komen te staan. Als er kinderen oud genoeg zijn kan het zijn dat die ook een eigen hut krijgen.

De Himba bezoeken – Opuwo – Kunene Regio, Namibië

Opbouw hutten en kraal Himba

Ik vond het super om te zien dat er in de grotere hutten waarin geleefd wordt deuren zitten en er ook sloten op zitten. Mijn gids zei gekscherend dat dit was om de kindjes zo nu en dan buiten te houden. Ik zag in één van deze grotere hutten dat ze zelfs een bovenverdieping hadden. Hier werden de dierbare en kostbare spullen opgeslagen.

Kinderen spelen voor de ingang van een himba hut

Naast de mooie hutten waarin geslapen en geleefd wordt zijn er hutten voor voedsel, deze staan op een verhoging, maar ook hutten om te rusten tijdens de hete uren van de dag. Hierin wordt ook voedsel gedroogd door dat er goed wind door heen kan waaien. In de kraal is het een beetje een rotzooitje op de grond vind ik, dit komt doordat in de nacht de dieren ook in de kraal lopen. Zij eten alle restjes op die er dan nog liggen en ik zie dan ook her en der dierlijke resten liggen, botten e.d. waar ook honden weer mee spelen of om vechten.

Binnen in de kraal - Himba bezoeken

In het midden van de kraal zit nog een kleinere kraal waar in de nacht het vee in zit ter bescherming tegen het wild wat hier natuurlijk gewoon vrij rondloopt. Je kunt hier leeuwen, luipaarden of cheetas tegen komen, er loopt van allerlei wild rond in de omgeving.  Ik begreep dat de hut van de stamoudste hier recht voor staat en dat daarachter de ingang van de kraal zit. Het zwakste punt in de kraal natuurlijk als het afgesloten is. Maar dus ook als er iets gebeurt kan de stamoudste gelijk zicht pakken op het vee.

Binnen in de kraal - Himba bezoeken

Himba Vrouwen

Bij de tweede hut waar we aankomen zie ik een aantal vrouwen binnen zitten. Zij zijn zich aan het klaarmaken voor de dag, zich insmeren en ik denk de laatste nieuwtjes aan het uitwisselen. Het ziet er gezellig uit, kinderen lopen in en uit en ik loop op aanraden van mijn gids langzaam naar binnen. In eerste instantie laten ze me links liggen en als ik, in het Engels, aan hen vraag of ik een foto mag maken dan pas kijken ze me aan. Ik wijs op mijn telefoon en vraag nogmaals of ik een foto mag maken en ik zie dan dat ze knikken. Gelijk gaan ze weer verder met zichzelf insmeren met het goedje en het gesprek waar ze mee bezig waren.

Himba Vrouw maakt zich klaar voor de Dag - De Himba Bezoeken

Himba Vrouw maakt zich klaar voor de Dag - De Himba Bezoeken

Ik probeer een aantal foto’s te maken in de donkere hut. Natuurlijk probeer ik hen goed in beeld brengen, het complete plaatje dan ook. Ik zie aan de muur wat kledij hangen. Dit is allemaal gemaakt van huiden. Het valt me wel op dat de vrouwen nog totaal gekleed zijn zoals hun traditie dat voorschrijft maar dat vele mannen toch echt wel voetbalshirts dragen of militaire kledij.

Huiden die als kleding dienen - Himba bezoeken

Ik vind de vrouwen echt indrukwekkend, imposant ook! Het lijken soms echt warriors zoals ze hun sieraden dragen, hun leren rokken en op hun hoofd een soort kroontje hebben. De vrouwen die dit kroontje dragen zijn getrouwd.

Het kapsel van een Himba vrouw is indrukwekkend - Opuwo, Namibië
Ik vind het kapsel van een Himba vrouw indrukwekkend – Opuwo, Namibië

Het kapsel van een Himba vrouw is indrukwekkend - Opuwo, Namibië

Ik spreek een vrouw die druk bezig is op een steen om oker te vermorzelen zodat het door het vet kan. Zij vraagt me of ik getrouwd ben en hoeveel kinderen ik heb. Zij heeft maar 2 kinderen gekregen wat ze erg jammer vind. Als ik vertel dat ik alleen woon, een fulltime baan heb maar daarnaast veel reis en het dus niet erg mis dat ik geen man heb en geen kinderen snapt ze me wel. Toch wenst ze mij toe dat ik toch nog een paar kinderen mag krijgen. Zo leuk om te merken dat we nieuwsgierig zijn naar elkaar. Ik ken hun manier van leven niet en zij de mijne niet. We schelen in leeftijd maar een paar jaar van elkaar.

Dit is toch super! Warrior - Himba
Wat een mooie vrouw zeg!

Even later komt haar dochter van 22 jaar in de hut en ik vind haar zo mooi dat ik haar vraag of ik foto’s van haar mag maken. Nog steeds heb ik bovenstaande foto als achtergrond op mijn telefoon. Die is toch ook echt geweldig! Wat een warrior!

De himba bezoeken nabij Opuwo - Namibie

Himba mannen

Zoals eerder gezegd mogen de Himba mannen meerdere vrouwen hebben. Dat wil zeker niet zeggen dat zij dat allemaal doen. Als je meerdere vrouwen hebt ben je verantwoordelijk voor een dorp, voor de kinderen en voor alles wat er gebeurt. Je moet daar wel wat inzicht voor hebben, als er geen eten is of als er andere problemen zijn dan komt men bij jou voor raad. Er zijn dus genoeg mannen die of maar 1 vrouw hebben en dichtbij een andere kraal wonen.

Himba mannen bij elkaar binnen de kraal - De Himba bezoeken
Van de traditionele kledij is bij de mannen niet veel over

Slippers van een himba man
De slippers vind ik wel erg origineel

Himba mannen kleden zich de laatste tijd erg westers. Ik heb een aantal mannen gezien waarbij ik nog een traditionele haardracht zag. Een van hen was nog op zoek naar een vrouw en hij werd dus aan mij voorgesteld. Erg leuk en ik voelde me gevleid maar nee dank je 🙂 Ik mocht wel een foto van zijn haardracht maken. Hierop zie je dus ook de haardracht die de jonge meisjes ook dragen. Alleen deze man heeft een staart naar achter en de meisjes hebben twee staarten naar voren.

Haardracht Himba man

Meisje wat de staartjes naar voren draagt - Himba bezoeken
Meisje wat de staartjes naar voren draagt – De Himba bezoeken

Himba gewoontes

Wij Nederlanders zijn vaak best recht voor de raap, nou dat werkt hier dus echt niet. Zelfs als je naar een dorp toegaat zorg je dat je op afstand wacht. Zo kondig je je komst aan zodat men kan wennen aan je aanwezigheid. Dan langzaam mag je de kraal benaderen en uiteindelijk het gesprek aangaan. Wij stonden ook al een tijdje aan de buitenzijde van de kraal terwijl ik dacht, zullen we naar binnen gaan? Mijn gids bleef nog even in gesprek en leek in mijn ogen tijd te rekken… Dat deed hij dus ook maar om een hele andere reden dan dat ik zou kunnen bedenken.

Vrouwen gaan nooit alleen contact maken. Zij lopen in een treintje van 3 of 4 vrouwen op de groep mannen af. Ik zag het gebeuren en kon er op tijd een foto van maken. Hierna gingen ze aan de rand van de groep zitten en zeiden nog niets. Kort erna stonden ze op en benaderden ze de stamoudste en spraken kort. De vrouwen die mee liepen maakten volgens mij alleen kort oogcontact en liepen daarna weer achter de eerste vrouw aan weg. Hoe apart?

3 vrouwen lopen in een treintje naar de mannen - Himba Gewoontes

Ik zag op verschillende plekken kruiken hangen in een boom. Hierin werd water of eten bewaard. Het is er natuurlijk veilig voor roofdieren maar ook iets minder heet dan fel in de zon.

Kruiken hangen her en der in de boom - Himba dorp

Eten koken voor het hele dorp en dat hele dorp is natuurlijk je familie. Ook eten ze niet erg gevarieerd. Ze eten vlees als er een dier geslacht is en dat is niet heel vaak natuurlijk. En als dat gebeurt eten ze wel echt alles van het dier en wordt de rest gebruikt voor kleding of andere doeleinden zoals bijv pezen waar draad van gemaakt kan worden. En ze eten pap doordat ze melk hebben van hun vee.

De huiden drogen in de hut waarin ze ook rusten of ander voedsel hangen wat moet drogen. Dat is de hut waar de wind goed doorheen kan waaien. Ik heb er helaas alleen een filmpje van gemaakt en geen foto. Toen ik er binnen was zag ik een huid hangen die nog vers was, van een geit waarschijnlijk. Ook zag ik er natuurlijk allemaal urnen/potten staan waarin eten zat.

Nergens zie je een stoel staan. Iedereen heeft zijn eigen stoel en neemt die mee naar de plek waar hij gaat zitten. Als de mannen dus weer aan het verplaatsen waren zag ik ze met een stoel of iets waarop ze kunnen zitten lopen. Iedereen heeft zo zijn eigen versie van een draagbare zitplaats.

Als kinderen 10 jaar zijn worden er 2 tanden uit de onderkaak geslagen. Ook worden de voortanden af geslepen. Het geeft natuurlijk wel een heel apart gezicht als wij dit zien. Voor hen is dit de normaalste zaak ter wereld…

De typerende geslepen voortanden van de Himba - Namibië
De typerende geslepen voortanden van de Himba – Namibië

Ook de Himba bezoeken?

Probeer bij een lokale gids een trip te boeken. Je hebt dan de meeste kans op een authentieke beleving. Ik vond het super om als enige blanke rond te lopen in het dorp. Ik heb mij erg welkom gevoeld en vond het super om te merken dat ze ook nieuwsgierig waren naar mij. Uiteraard hoop ik dat jij ook een leuke ervaring tegemoet gaat als jij op rondreis in Namibie gaat en de Himba gaat bezoeken.

Verblijven Opuwo

ABBA Guesthouse

Heerlijk guesthouse aan de rand van het centrum. Een kleine 10 minuten lopen en je bent bij restaurant Kaokaland waar je fijn een kopje koffie kan drinken. Het is basic maar van alle gemakken voorzien.

Country Hotel net buiten Opuwo

Luxe hotel wat van alle gemakken is voorzien. Het is een half uurtje lopen vanaf het centrum dus dat zou je beter met je auto kunnen doen. Het heeft een heerlijk zwembad met een geweldig uitzicht over de omgeving.

Country Logde - Opuwo, Namibie

Komen & Gaan

Palmwag – 3,5 uur rijden. 233 km

Ik kwam vanuit Palmwag rijden toen ik hier naar toe ging. Prima te doen en onderweg kom je natuurlijk door geweldig gebied te rijden. In Palmwag verbleef ik een aantal dagen en deed ik een mooie wandeling in de natuur.

Epupa Falls – 2.5 uur 178 km

Epupa Falls is ook een plekje wat je gezien zou moeten hebben. Je bevind je dan op de grens van Angola en Namibië. Het natuurgeweld van water laat je daar weer eens goed zien waar het toe in staat is.

Epupa Falls - Namibie / Angola

Deel jij deze inspiratie?

Wil je meer lezen over Namibië?

Het meest iconische plekje van Namibië – Deadvlei

Bezoek spookstad Kolmanskop en kuststad Luderitz – Aus

Fish River Canyon – 2 na grootste Canyon ter wereld

Alles wat je moet weten voor je bezoek aan Spitzkoppe

Wat te doen bij Waterberg Plateau NP

Lees alles over mijn rondreis Namibie

Solo Rondreis Namibië met 4WD – 10.000 km Alleen in Namibië rondreizen

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld als ik

9 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *