Wat te doen als je overvallen wordt?

Niemand hoopt ooit zoiets mee te maken. Niet als je thuis bent maar ook zeker niet als je geniet van je welverdiende vakantie.

Daarnaast ben je dan in een land waar je de weg en omgeving niet geheel kent en de waarden en normen anders zijn. Maar als het dan gebeurt wees dan bewust van wat je doet.

Wat te doen als je overvallen wordt?

Ik heb een aantal tips voor je op een rij gezet.

Train je hersenen op situaties (Visualiseren)

Heb je er dan al eens over nagedacht hoe je gaat reageren op bepaalde situaties? Als je dat hebt gedaan zul je rustiger blijven en eerder kunnen handelen. Je kunt jezelf trainen en dus voorbereiden op situaties zonder dat je ze ooit echt meegemaakt hoeft te hebben. Ga de situatie / mogelijkheden na zoals ze zouden kunnen gebeuren en bedenk wat je zou kunnen of moeten doen in zo’n situatie. Op zo’n manier bereid je jezelf voor om te handelen; als dit gebeurt…dan doe ik dat. Dat kun je doen met legio situaties. Het lijkt te simpel maar dit is wel hoe ons brein werkt. Het brein ziet iets gebeuren en trekt het laatje ervaring open…ziet dan dat je er over nagedacht hebt en een reactie hebt klaarliggen. Daardoor blijf je rustiger en kun je beter nadenken in zo’n hectische situatie.

If you can dream it You can do it!

Wat te doen als je overvallen wordt?

Rustig blijven

Als er iets belangrijk is, dan is het wel dat je nog in staat blijft om te kunnen denken en te handelen. Vaak blijkt dat mensen niet meer kunnen handelen omdat ze een black out kregen, aan de grond genageld leken te staan. Dit kun je voorkomen door vooraf gevisualiseerd te hebben. De situaties al eens overdacht te hebben en 1 of meerdere reacties hebt klaargelegd die je zou kunnen gebruiken.

Zorg dat je rustig blijft ademhalen en probeer dit gecontroleerd te doen. Door goed te ademen houd je je lichaam onder controle. Het beste is om door je neus in te ademen en door je mond uit te ademen.

Wees zeker van jezelf dan straal je dit ook uit!

Sta stevig en wees zeker van jezelf, dit straal je ook uit. Je weet wat je wil doen, je doet wat je wil. Je doet wat je bedacht hebt op het moment dat je helder en goed kon nadenken en wat toen een goed plan was!

Schreeuw zo hard je kan!

Maak een scene zodat iedereen naar jullie gaat kijken. Over het algemeen wil degene die je wil overvallen geld of andere spullen van waarde van je. Hij zal je niet willen verwonden maar dreigt daar wel mee. Het is een middel om de ander te overtuigen om makkelijker geld of sieraden te laten afgeven.

Daarnaast wil de overvaller of aanvaller niet opvallen en zeker niet door heel veel mensen gezien worden. De pakkans wordt daardoor natuurlijk een stuk groter. Dus als je een scene maakt krijgt hij aandacht die hij niet wil hebben. Kans dat hij zijn aanval niet afmaakt en zich snel uit de voeten maakt is dan groot.

Wat te doen als je overvallen wordt?

Wat te doen als je overvallen wordt?

Veiligheid voorop!

Hier is wel een beetje lef voor nodig om te doen. De overvaller zal proberen je stil en rustig te houden, onder bedreiging misschien wel. Heeft de overvaller een mes of misschien zelfs een vuurwapen op je gericht moet je goed overwogen de inschatting maken of diegene hem alleen voor de bedreiging gebruikt of daadwerkelijk in staat is om het tegen je te gebruiken.

Wanneer wel je spullen af te geven

Iemand die onder invloed van drugs of andere middelen is of een drugsverslaafde die geld nodig heeft om drugs te kopen kan onverwachte dingen doen.  Twijfel niet en geef ze wat ze willen. Drugsverslaafden zijn vaak wel te herkennen aan hun voorkomen zoals slecht onderhouden lichamelijke hygiene.

Je leven en gezondheid zijn altijd meer waard!!

Je leven en gezondheid zijn altijd MEER waard dan de telefoon of het geld/sieraden wat je bij je hebt.

Wat te doen als je overvallen wordt?

Gebruik ‘pepperspray’

Als het de aanvaller niet om je geld of sieraden gaat maar om jou, om je lichaam, dan vergt dat een andere aanpak. Neem deodorant of haarspray mee en gebruik dit alsof het pepperspray is. Het is uiteraard niet toegestaan om pepperspray te hebben maar je kan wel net doen alsof dat wat je gaat gebruiken pepperspray is.

Je mag het niet hebben maar wel net doen alsof!

Spray de aanvaller in het gezicht met het busje haarspray of deodorant. Het eerste wat iemand dan zal doen is zich afwenden van je en grijpen naar zijn gezicht om de spray tegen te houden, om de ogen te beschermen. Diegene zal waarschijnlijk denken dat het daadwerkelijk om pepperspray gaat. Die seconden die je dan voor jezelf creëert kunnen cruciaal zijn om weg te komen of om aandacht en hulp van een derde te krijgen.

Wat te doen als je overvallen wordt?

Aandacht van omstanders

Beslis je om niet zomaar mee te werken zorg dan zo snel mogelijk dat mensen naar jullie gaan kijken. Zorg dat mensen in de gaten hebben wat er aan de hand is. Vaak hebben voorbijgangers niet in de gaten wat er gebeurt omdat het lijkt dat er twee mensen ruzie hebben, misschien in de relationele sfeer. We zijn nu eenmaal zo opgevoed dat we ons niet gelijk gaan bemoeien met andermans zaken.

Spreek mensen persoonlijk aan, laat hen weten dat je het tegen hen hebt door te zeggen: meneer met het rode shirt of mevrouw met de blauwe jas. Zeg dat ze moeten bellen met het alarmnummer. Zorg dat je niet meer alleen bent, zorg dat de overvaller in de minderheid komt te staan.

Zorg dus dat duidelijk is dat je overvallen of aangevallen wordt. Schreeuw dat zo hard mogelijk!

Zorg dat er mensen je bij komen staan en jij in de meerderheid komt te staan.

 

Onthoud zoveel mogelijk kenmerken

Probeer zoveel mogelijk kenmerken te onthouden van de persoon. Om dat goed te kunnen heb ik mij aangeleerd om hardop te zeggen wat ik zie. Welke kleding draagt iemand, kleur haar / ogen. Welk postuur heeft diegene dik / dun / lang enz Praat met accent of niet. Eventuele opvallende tattouages of moedervlekken die je ziet.

Onthoud specifieke kenmerken

Om iemand naderhand toch voor zijn daden te laten boeten moet er een herkenning komen zodat de aanvaller aangehouden kan worden. Specifieke kenmerken kunnen cruciaal zijn waardoor een agent misschien weet om wie het gaat. Vaak zijn dezelfde personen actief in een buurt en hebben deze veelal een vaste werkwijze ook wel Modus Operandi genoemd.

Wat te doen als je overvallen wordt?

Laat sporen achter

Als iemand zo dichtbij is dat je al in een fysiek gevecht bent probeer dan diegene te krabben, te verwonden, of haren te pakken. Een verwonding is iets wat dagen na de aanval nog zichtbaar blijft en dus de opsporing makkelijker zal maken. Daarnaast kan er DNA afgenomen kunnen worden van je handen of onder je nagels, als je hem verwond hebt. Is het dan een ‘bekende’ van de politie zijn dan zit het DNA misschien al opgeslagen in de DNA bank en kan de match makkelijk gemaakt worden.

Wat te doen als je overvallen wordt?

Alarmnummer

Weet wat het alarmnummer is in het land van waar jij je bevind op dat moment. Het is in de meeste Europese landen 112 maar dit is niet altijd zo. Zorg dat je dit nummer in je telefoon hebt staan of dat je het in je laatst gekozen lijst zet zodat het makkelijk terug te vinden is. Aangezien ik niet veel bel in het buitenland zal hij hoog in de lijst blijven staan.

Weet het alarmnummer – Weet waar je bent!!

Waar ben je?

Probeer te onthouden waar je bent; toeristische trekpleister, winkel of hotel in de buurt. Onthoud de naam zodat de politie weet waar ze je kunnen vinden.

 

Wees voorbereid

Natuurlijk hopen we allemaal dat we dit soort situaties nooit meemaken. De meesten van ons zullen dit ook nooit mee maken maar helaas kan het gebeuren en wees er dan op voorbereid! Heb er ooit eens over nagedacht en heb een plan klaar.

Wat te doen als je overvallen wordt?

Vond je deze tips handig?
Deel ze dan voor een ander!

Wil je weten hoe ik reageerde toen ik overvallen werd?

Veilig Reizen – Beroofd in Otjiwarongo – Namibië

Lees meer tips:

5 Tips voor Veilig Rijden in het Buitenland

5 Tips om je Veiligheid in de Avonduren te vergroten

5 Tips om je te Beschermen tegen Zakkenrollers

Veilig op Safari

Apps voor op Reis – Veilig & Handig

En wat dacht je van de dubbele werking van de trekking stokken?

Trekkingstokken en Veiligheid – En een Totall Workout – Zinvol Reizen

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld als ik

Tags:
10 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *