Vipassana 2.0 – Dhamma Pajjota, België

Een 10 dagen Vipassana course is niet niks. De meeste mensen die ik vertelde dat ik wederom 10 dagen ging mediteren, wat dus inhield dat ik 10 dagen niet mocht praten, geen oog- en lichamelijk contact mocht hebben, zeiden ‘ Ik zou dat echt niet kunnen!! ‘

En ik moet ook echt toegeven dat het heel zwaar is, dat het soms onwerkelijk lijkt en dat ik me heel vaak ook afvraag: ‘ Wat doe ik hier?!? ‘ Waarvoor pijnig ik mijzelf… Dit kan niet goed zijn??

Vipassana 2.0

Vipassana; wat houdt het in?

Vipassana betekent ‘de dingen zien zoals ze werkelijk zijn’ en is een van de oudste meditatietechnieken uit India. Het is een universele remedie voor universele kwalen, een kunst om te leven. Klik a.u.b. door op de linkjes om meer te lezen en meer te leren over Vipassana.

En toch ging ik dus weer, vrijwillig 10 dagen mezelf opsluiten, afsluiten… Terugblikkend op wat ik de eerste keer in India voelde en wat ik daar allemaal geleerd heb voelde het super goed om het nog een keer te gaan doen.

Om nog een keer te gaan leven zoals een monnik, afhankelijk zijn van de giften van een ander. Mijn eten laten maken en krijgen, mijn bedje betaald door een oud student en dus geen wereldse materie die mij afleidde. Dus alle tijd hebben om 10.5 uur per dag te mediteren en me verder nergens druk om hoeven te maken.

Vipassana 2.0

Me verder nergens druk om hoeven te maken

Vipassana 2.0
De grote gong die op het terrein staat en je in de ochtend wekt en daarnaast ook alle andere tijden aankondigt. Van meditatie-, pauze- en eetmomenten.

Als je het zo opschrijft en zo zegt lijkt het heel makkelijk, me nergens druk om hoeven te maken. Ik hoefde alleen maar te mediteren, ik hoefde alleen maar van de ruimte van mijn bed naar de meditatie hal te lopen en vanuit daar weer terug of naar de eetzaal. Daarnaast was alles geregeld. Alles werd gemeld via informatieborden langs het pad waar ik liep. Ik hoefde me echt nergens druk om te maken….

Als je dan 10 dagen niks hoeft te doen, gaat werken aan je meditatie en daar echt wel druk mee bent. Ja…dan heb je ook geen tijd om je ergens anders druk over te maken…

Ik had zo graag dat mijn geest dat ook snapte

Vipassana houdt in dat je hier en nu bent. Dat je voelt wat er hier en nu gebeurt. Dat je niet over de toekomst inzit of daarnaar verlangt maar dat je ook niet meer over het verleden mijmert of je over situaties druk maakt en plannen maakt om het de volgende keer beter te doen.

En wat is nu net hetgeen je geest wil? Over het verleden nadenken, wegkwijlen of juist nare situaties wederom bekijken…. Of juist over de toekomst dromen en daar plannen voor maken. Of vanuit het verleden geleerde dingen overdenken en omzetten naar acties die je in de toekomst gaat uitvoeren, positief of negatief.

In de bovenstaande tekst zie je niet 1 keer dat de geest vrijwillig in de huidige tijd aanwezig is. Die is alleen maar in het verleden of in de toekomst te vinden.

Maar jij bent lichamelijk in het heden…

Vipassana 2.0

En waar gaat nu juist de Vipassana over?

Dat je in het hier en nu bent.

Hoe krijg je nu de geest zover dat hij in het hier en nu blijft?

Vipassana 2.0
Het gebouw waar je slaapt op het terrein van Dhamma Pajjota, België

Fase 1 : Het temmen van de geest

De eerste 3 dagen worden besteed aan het temmen van de geest. Het zorgen dat je niet meer zo snel bent afgeleid en je gedachten niet meer zo met je op de loop gaan. Als oud student krijg je 1 opdracht die voor de gehele 3 dagen geldt. Richt je aandacht op het puntje precies onder je neus, ter grootte van een vingertop en concentreer je daarop terwijl je in- en uitademt zonder dat je daarbij je adem beïnvloed. Daarbij probeer je je adem te voelen. De koudere lucht die naar binnengaat en de iets warmere lucht die naar buiten gaat en langs je bovenlip verdwijnt. Deze meditatietechniek wordt Anapana genoemd.

Je gevoel scherp maken…

Omdat ik was voorbereid, dacht ik, op de eerste dagen afleiding was ik zeer gemotiveerd om het beter te doen dan de vorige keer. Harder te werken, meer geconcentreerd te zijn en sneller mijn geest onder controle te hebben.

Dat liep gelijk in het honderd toen ik de eerste dag een migraine aanval kreeg. Aah…mijn geest was kennelijk ook voorbereid en had zo ook haar aanval ingezet. Medicatie heeft niet geholpen, de migraine was te heftig. Ik heb wel de ruim 10 uur gezeten en gewerkt. Dag 2 ging al iets beter maar mijn rug begon vast te gaan zitten maar verder ging het goed. Mijn nek bleef lekker los. Dag 3 kwam en ik kon al redelijk lang blijven zitten en mijn adem voelen langs de haartjes aan de binnenzijde van mijn neus en ook over het stuk onder de neus en boven de bovenlip. Ik vond het lekker gaan.

Vipassana 2.0
Het terrein is best groot en geeft je veel mogelijkheden om rond te wandelen. Zoals je ziet is het ook een mooi groen en bosrijk gebied. Het was een verademing in vergelijking met het pad van ongeveer 200 meter wat ik op en neer liep in India 🙂

Vipassana –  Dhamma Pajjota, België

We hebben allemaal een groot kussen wat je zitplaats is en daarbij kun je wat kussentjes pakken, of je eigen meenemen natuurlijk, en je plekje comfortabel maken voor jezelf. Ik had 2 kussentjes en een deken gepakt. Na een paar dagen had ik nog een deken gepakt die goed om mij heen paste zodat ik het niet koud kreeg. De andere deken opgerold zodat die als steun onder een knie kon zodat die niet te ver doorzakte. Op de twee kussentjes zat ik en voor de afwisseling soms even op 1 kussentje.

Ondertussen had ik cel 15 toegewezen gekregen en mocht ik als ik dat wilde ook mijzelf helemaal afzonderen in de uren dat er geen groepsmeditatie (3x een uur per dag) was. Op een gegeven moment wilde ik naar mijn cel maar zaten we tussen de meditatie momenten in en legde ik mijn deken met 1 kussen in de tussenruimte. Ik had niet gedacht dat er gebeurde wat er toen gebeurde…

Als je niet veel hebt en maar met weinig de dag doorkomt zijn de dingen die je hebt van veel, haast onschatbare waarde. Ik kwam na de pauze terug en zag dat alleen mijn deken er nog lag. Al dagen waren alle kussentjes op en kennelijk had een mede student haar kans gegrepen om haar verzameling uit te breiden met een extra kussen.

Voor mij was het een soort dieptepunt. Ik was verontwaardigd… Ik had heel duidelijk mijn deken bijna om het kussentje gehad en het kussentje was bijna niet zichtbaar geweest. Daardoor was het ook erg duidelijk naar mijn mening dat ik niet afstand deed van mijn kussentje.. Ik ben naar mijn cel gegaan en heb uiteraard me niet kunnen concentreren.

Ik was kwaad maar …

bedacht me ook dat een ander

het kussentje misschien wel meer nodig

Ik had toch nog een kussentje? Ik zat er toch eigenlijk toch nog best goed bij? Vergeleken bij India? Ik had een zere rug, die zat steeds vaster… Ik had een zere heup en ik wilde dus mijn knie hoger houden maar dat kon nu niet meer. Het werd een steeds groter drama in mijn hoofd….en mijn pijnen werden uiteraard steeds erger…

Dus ik ging naar de lerares tijdens een 1 op 1 gesprek om een rugsteun te vragen. Ik bedacht me dat die er me ook wel doorheen kon halen, een ‘steuntje in de rug’. Dan kon ik iets makkelijker rechtop zitten en me iets meer ontspannen. In India kreeg ik hem wel maar vond ze het eigenlijk ook niet nodig, de pijn is tijdelijk. Besef dat ook deze pijn weer weggaat en dat je er doorheen moet, werd mij toen verzekerd. Het heeft een functie, een hele duidelijke functie.

En het advies wat ik dus ook verwachtte kreeg ik ook hier..

De pijn zou minder worden en het gaf me ook juist in de meditatie een goed punt om mee te werken. Duik in die pijn, betast met je aandacht het hele veld van de pijn. Waar begint het … waar wordt het minder? Waar zit het felste punt? Wat voor een soort gevoel is het? Zit het diep? Geef er een aantal minuten aandacht aan en ga weer verder het scannen van de rest van je lichaam.

(We zaten ondertussen op dag 4 en dus was het aandachtsveld voor de oud studenten van het kleine puntje onder je neus vergroot naar het gehele lichaam.)

Alsof het kussentje mijn leven was begon ik te huilen

Vipassana 2.0
De verzameling kussens en dekens zoals ik ze had aan het eind van de 10 dagen.

Vipassana 2.0

Ik vertelde haar dat mijn kussentje weg was en dat ik niet dacht dat ik het zonder dat kussentje zou redden. Ik had nog wel een kussentje over.. maar mijn knie… mijn rug… Uiteraard snapte ze direct wat er aan de hand was. Ze gaf aan dat ze ook wist dat wat ‘buiten’ maar als een kussentje beschouwd werd hier een hele andere betekenis had. De dingen wordt zeer uitvergroot en krijgen veel meer waarde in deze 10 dagen. Als je verder niks hebt en dat is waar je je dag mee doorkomt.

Toch vroeg ze me om het nog een dag aan te zien, om het nog een dag te proberen. Als het echt niet lukte kon ik de volgende dag een rugsteun krijgen.

Ik ging terug naar mijn kussen en ging zitten. Ik was eigenlijk heel erg opgelucht door dit gesprek. Ze snapte heel goed waarom het mij zo hoog zat, ik schaamde nogal voor mijn huilbui… Zij snapte dit volkomen en gaf me ook de reden erbij. Ik kreeg het uitzicht op de rugsteun en begon me al een stuk beter te voelen. Ik zat goed en hield mijn rug recht. Ik kon me goed concentreren en op het moment dat ik bij mijn pijnpunt aankwam verdween die als sneeuw voor de zon…

Ik was zo verbaasd!!  – Vipassana 2.0

Ik kon met mijn aandacht niet bij de randen van de pijnplek komen of de pijn was weg. Het felle middelpunt kon ik betasten en uitpluizen en was na een tijdje ook weg totdat ik doorging met mijn gedachten en dan kwam die langzaam weer terug. Minder pijnlijk en minder fel.

Het hele Mind over Matter principe werd me even weer heel goed duidelijk!!

Ergens op dag 5 vond ik nog een half kussentje. Een kussentje wat een klein beetje steun geeft en je rechter op laat zitten. Ik heb dit kussentje tot het eind gebruikt en ben dus met nog minder verder gegaan en dat was genoeg!!

Vipassana 2.0
De hal met cellen waar je jezelf nog verder kan afzonderen

Fase 2 : Daadwerkelijk in contact zijn met je lichaam

Deze fase gaat in op dag 4. De Vipassana dag wordt deze genoemd. Dan verandert de manier van je meditatie techniek van niet meer alleen op de ademhaling concentreren maar naar het voelen van je lichaam.

Dag 4 is Vipassana dag

De eerste fase, het temmen van je geest, is bedoeld om de rust te krijgen zodat je kan werken en niet telkens afgeleid bent en met je gedachten elders. Nu kun je dus aan het werk!!

Je bent bij deze meditatie techniek dus echt wel bezig met het betasten (geestelijk) van je lichaam en het voelen van wat er zich daar afspeelt. Ik kon me goed concentreren en het aftasten begint bij het puntje van mijn hoofd, de kruin, naar de puntjes van mijn tenen. Ik doe er zo’n 15 minuten over om mijn hele lichaam langs te gaan. Soms was ik toch even weer afgeleid maar kon ik snel weer oppakken waar ik gebleven was. Ik voelde zelfs de vibraties van mijn lichaam, van alle cellen, in mijn hele body en kon daar doorheen vegen. Mijn armen en benen waren hier helaas geen deel van…dat waren nog blinde vlekken op dat moment.

Op een gegeven moment ging het kennelijk te goed en fijn en ik werd afgeleid door een probleem. Een probleem die ik in met een persoon die dichtbij mijn staat heb. Ik dook in de situatie en kon me er niet meer uithalen. Een aantal dagen ben ik er erg druk mee geweest, ik was kwaad… Ik was verdrietig.. Ik werd geïrriteerd omdat de meditatie niet meer lukte. Hele gesprekken werkte ik uit en soms voelde ik me opgelucht als een idee heel goed leek te zijn maar soms ook totaal het tegenovergestelde en dan werd ik heel moedeloos.

Het is uiteraard niet de bedoeling dat je een situaties induikt. Ik wist dat ik juist moest ervaren dat het er is en er geen gevoel aan mee moest geven. Dat de situatie dan weer zou vervagen en me met rust zou laten voor nu en misschien wel de felheid van de emotie zou verzachten. Ik kon het niet. Het liet me niet met rust en ik wilde er ook aan werken.

Vipassana 2.0

Het gevecht was in volle gang…

Vipassana 2.0

Met behulp van de lezing elke avond waarin we informatie krijgen over hoe alles werkt, van hoe de interactie tussen mensen je leven kan beïnvloeden en hoe de wetten der natuur werken kreeg ik telkens meer inzichten in wat er misging. Ik was er nog niet uit maar kon het meer laten rusten en langzaam kreeg ik de controle weer terug over mijn geest.

Het was onderhand dag 8!!

Het besef dat ik ook deze 10 dagen zou gaan redden was er. Daar werd ik blij van en kreeg er nieuwe energie door. Ik wilde de volop dagen benutten maar keek daarnaast ook wel uit naar het moment dat het weer voorbij was. De laatste dagen heb ik goed kunnen werken, ik heb toch veel blinde vlekken op mijn lichaam gehouden. Hele delen van mijn lichaam waar ik geen sensaties heb kunnen voelen. Maar mijn gemoedstoestand bleef kalm, ik bleef mijn lichaam onderzoeken en had weinig afleiding van mijn geest.

Ik kon aan mijn pijnplekken werken en dat voelde als echt werken en ik had wel het idee dat dit goed was omdat ik zo stabiel in mijn meditatie zat. Aan mijn linkerzijde heb ik geen enkele pijnplek gehad, de hele 10 dagen niet. Rechts had ik pijn in mijn enkel, knie, heup, rug, schouder, elleboog, pols en nek gevoeld. Van zeurderige pijn tot aan felle en diep zittende pijn.

Rechts –  Yang  – Mannelijk

Ik ben uiteraard gaan zoeken wat dit kan betekenen. Ik kwam op een site van Hapto Therapie en las daar dat rechts meer de kant van Yang symboliseert en links Yin. Rechts is dus de mannelijke kant en de kwaliteiten die daarbij horen zijn o.a. : naar buiten richten, jezelf kenbaar maken, actief zijn, doen.  Een emotie die daarbij hoort is boosheid. En dan de oorspronkelijk vorm van boosheid; naar buiten gerichte boosheid. Nu ik dat achteraf zo lees herken ik daar wel iets in en kan ik dat dus wel plaatsen.

Vipassana 2.0
Het tijdschema zoals dat de volle 10 dagen gevolgd zal worden.

Vipassana 2.0 kwam tot een einde

Langzaam kropen ook die laatste dagen voorbij en voor ik het wist liep ik rondjes over het terrein met mijn collega Bert, diep in gesprek. Ervaring uitwisselen, mooie momenten die opvielen maar ook de lastige en diepe dalen waar we door zijn gegaan delend met elkaar.  Een ieder vat bepaalde informatie anders op, je deelt het weer met elkaar en komt tot een beter besef van wat er bedoeld wordt.

Zo werd mij nog duidelijker wat er toch altijd misgaat in de relatie met die naaste waar ik het eerder over had. Ik weet waar ik aan kan werken, zoals Goenka zegt; je hoeft niet elk cadeautje wat je aangeboden wordt aan te nemen. Vooral als zo’n cadeautje een negatieve werking heeft op je en je niet verrijkt. Het cadeautje wat ik vaak krijg wordt heel goed bedoeld maar mist totaal zijn doel. Hier moet ik aan werken en wil ik aan beide kanten duidelijk zien te krijgen.

Dit is wat ik meeneem uit deze 10 dagen Vipassana en dit is voor mij super waardevol.

Dit waren de 10 dagen dubbel en dik waard!!

Vipassana 2.0
Ook tijdens 10 dagen niet praten maak je vrienden!!

Ik ga proberen te mediteren op een dagelijkse basis. Het advies van Goenka is elke dag 2 uur. Dit gaat mij voor nu echt niet lukken. Ik heb bedacht dat ik elke dag tenminste een half uur wil gaan mediteren. Dan kan ik mijn lichaam 2 x door, daar doe ik immers een kwartier per keer over. Het zal me dan iets meer tijd gaan kosten omdat ik natuurlijk eerst mijn geest tot stilte moet manen 🙂

Vipassana 2.0

Kende jij Vipassana? En wist je ook wat het inhield?

Ik ben wel heel benieuwd of jij het ook zou aandurven. Durf jij jezelf uit je comfortzone te halen en de uitdaging aan te gaan om te gaan werken aan jezelf? Durf jij door diepe dalen te gaan? Wetende dat je er beter uitkomt?

Laat het mij weten in een reactie, ik hoor het graag!!

Ben je nog met vragen blijven zitten en wil je ze niet onder deze blog plaatsen? Stel ze mij in een privé bericht via mijn Facebook pagina of Twitter. Je mag me uiteraard ook een mailtje sturen via safeandhealthytravel@gmail.com

Vipassana 2.0

Deel deze informatie en inspiratie voor een ander!!

Wil je graag meer inspiratie lezen?

Verdwaald op deze mooie wereldbol

Interview Mijn Pelgrimspad – NCRV

Een dag uit het leven van een Pelgrim

Lopen en rennen tegelijk – Mindful

Ben jij ook alleen maar ga je bepaalde uitdagingen toch niet aan?

Column: Ja, ik reis alleen…ik ben single!

Ik hoop dat jij  net zo van deze mooie wereld kan genieten dan dat ik dat doe.

10 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *