Hoe vermijd je de cultuurshock in India – Alles voor jouw eerste bezoek aan India – Incredible India

Het is tijd om een blog te schrijven voor mensen die wel naar India willen maar bang zijn om de cultuurshock in India te ervaren. Lees daarom hier alles wat jij moeten weten voor jouw eerste bezoek aan India. Dat je bang bent voor een cultuurshock in India kan ik me wel iets bij voorstellen maar dit mag nooit de reden zijn waarom je niet naar India afreist. Toen ik voor de eerste keer naar India ging reisde ik niet alleen. Ook had ik de reis geboekt via een Nederlands reisbureau, iets wat ik al jaren bijna niet meer doe. Dit eerste bezoek aan India is alweer jaren geleden (2009) en ik ben nu al een heel aantal keren in verschillende staten van India geweest.

India voor de eerste keer, dan hoef je niet gelijk Old Delhi in te duiken
Hoe vermijd je een cultuurshock in India? Ga niet gelijk naar de Spice market in Chandni Chowk

India voor de eerste keer – Zinvol Reizen

Als je in India op straat loopt zul je je ogen uitkijken. Je neus zal overuren draaien door de wierook die er volop verbrand wordt, het heerlijke streetfood wat de meest lekkere geuren door de straten laat gaan… maar ook het afval wat in een hoekje ligt opgehoopt en natuurlijk de koeienvlaaien van de heilige koeien die er lopen. Maar ook zullen je oren het ervan langs krijgen van het vele getoeter van de autorickshaws, de Bollywood muziek die overal klinkt en van de mensen die natuurlijk hun koopwaar aanprijzen. En dit alles heb je in een paar seconden te verwerken gekregen.

Ken je de anatomie van de verwondering?

Die heb je hierboven kunnen ervaren als je voor de eerste keer in India de straat op gaat. Ten eerste ervaar je schrik… Daarna vervalt de schrik en gaat over in verbazing… Nog even later gaat deze verbazing over in opgetogenheid. En die opgetogenheid? Dat voel je! En wat je dan voelt is je geest die je dankbaarheid toont. Dankbaar voor de verwondering die je mag ervaren.

En vraag jezelf eens af hoe vaak jij je nog oprecht verwondert?

Een straat in Chandni Chowk - Delhi - India voor de eerste keer
Dit soort straatjes… Het is opletten geblazen als je in Chandni Chowk door de smalle straatjes loopt

Veel van de India reizen die ik maakte deed ik solo maar ik was er ook met mijn vader, een vriendin, met Indiase mede-bloggers of tweemaal met een groepje om de Rickshaw Challenge te doen. De meest indrukwekkende reizen voor mij in India waren wel de eerste keer dat ik 10 dagen stil was in Chennai (Vipassana meditatie) en de 200 uur yogales die ik nam in de heilige stad Pushkar.

Hoe vermijd je een cultuurshock in India

India is een geweldig land maar ik hoor te vaak dat mensen er toch niet naartoe gaan om een een cultuurshock in India te vermijden. India voor de eerste keer kan overweldigend zijn maar mijn mening is dat dit geen ‘excuus’ mag zijn om niet te gaan. Als je interesse hebt in het land, de cultuur en historie maar ook de geweldige natuur dan moet je gewoon die stap zetten.

Zal ik je vertellen dat het ook voor de 10e keer nog overweldigend kan zijn? Het is gewoon een intens land, er zijn miljoenen mensen op relatief kleine stukjes land te vinden. Je mag er dus vanuit gaan dat als je in de stad bent je persoonlijke ruimte niet heilig is. Je weet wel, die halve meter of meter om je heen die je graag leeg houdt..

Ik vergeet nooit dat ik een keer bij Chandni Chowk (Old Delhi) bij de metro voor een muntje in de wachtrij stond toen ik iemand tegen me aan voelde leunen…en dat iemand anders gelijk erna mijn hand vastpakte. Ik was even overdonderd maar toen ik in hun grote donkere ogen keek.. Tja…het was zwaar voor iedereen en zo leek het ze beter. Het waren allemaal vrouwen om mij heen…

Maar oké, dit wil je niet tijdens je eerste dag als je net uit Europa komt meemaken. Dat kan ik mij helemaal voorstellen. Chandni Chowk is echt super gaaf en mag je zeker niet missen op je trip door India. Maar om een cultuurshock in India te voorkomen stel ik een andere reisvolgorde voor. Maar ook voordat je een voet op Indiase bodem zet kun je al het een en ander regelen voor een fijne reis door het mooie India.

Alles voor jouw eerste bezoek aan Incredible India

Lees maar eens verder om een cultuurshock in India te voorkomen.

India voor de eerste keer, de staat Sikkim is een super bestemming
India voor de eerste keer? De staat Sikkim is een super bestemming

Alles wat jij moet weten voor jouw eerste bezoek aan Incredible India

  • Hou rekening met welke kleding je meeneemt op reis

Zorg je kleding bij je hebt die je schouders en tenminste je bovenarmen een beetje bedekken. Bekijk het eens vanaf de Indiase kant, in een sari zien de mannen wel een blote buik maar schouders zien ze nooit. Bedenk je eens dat je ineens lichaamsdelen ziet van een persoon die anders altijd bedekt zijn.. Ja, daar moet je dan naar kijken, dat trekt gewoon hun aandacht omdat ze het eigenlijk nooit te zien krijgen.

Ook blote benen zien ze in zo’n lange mooie kleurrijke sari niet. Dus draag het liefst een langere broek of rok. Zelf doe ik altijd tenminste tot over de knieën. Ik draag op reis altijd leggings en ik heb er vaak een loszittende iets langer shirt overheen. Lukt niet altijd maar je merkt zeker het verschil. Wil je lekker over straat kunnen zonder starende mannen?

Kom je ze wel tegen? Starende mannen? Lees dan het volgende punt..

Maar eerst even… Ik wil de mannen niet overslaan hier maar ik heb zo geen tips voor hen op dit gebied. Misschien kun je een dhoti meenemen? Ik zag laatst een tekst van mij die ik op Facebook had gezet toen ik weer eens in India was.. Ik schreef dat ik weer in het land was waar de mannen rokken dragen en de vrouwen hun buik laten zien.

Een dhoti is de doek die mannen dragen als rok. Als ze het warm hebben dan pakken ze de onderkant op en vouwen ze hem dubbel zodat ze een rok hebben tot net boven de knieën haha!

Hoe voorkom je een cultuurshock in India

India, het land waar de mannen rokken dragen en de vrouwen hun blote buik laten zien
De man in een rokje en de vrouwen in sari’s #IncredibleIndia

Het land waar de mannen in rokken lopen en de vrouwen hun blote buik laten zien

  • Starende mannen

Je hoort het wel vaker over India. Mannen die je aan blijven staren en vooral het idee erbij dat ze je met hun ogen uitkleden maakt het zo naar. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het de laatste jaren niet meer heb meegemaakt maar dat komt misschien ook doordat ik me anders kleed dan in het begin. Toen liep ik nog wel eens in een hemdje over straat en een korte broek. Dat zal ik nu echt niet meer doen.

Maar ik kan je wel een tip geven voor als het wel gebeurt. Kijk ze met een soort van brutale en indringende blik recht in de ogen aan kijken en zonder wat te zeggen, dus met je ogen vragen, Wat? Wat is er? Misschien een handgebaar erbij, schouders ophalen?

Ik heb het een paar keer gedaan en men kan daar echt niet tegen. Direct werd de blik afgewend en leken ze zich een beetje te schamen doordat de rest dan misschien ook zag dat zij mij zaten aan te gapen. Zo kwam het op mij over althans. Voor mij was het de perfecte oplossing dus!

  • Als toerist val je altijd op.

Je zou denken dat er toch al genoeg toeristen zijn geweest en dat je geen bezienswaardigheid meer bent maar geloof mij.. je zult over gevraagd worden voor een selfie. Mensen willen graag met je op de foto. Dit was de eerste keer het geval (2009) en de laatste keer, aug ’22 was dit nog steeds het geval. Dit is eigenlijk dus normaal, mensen leggen graag contact met je.

In India ben jij altijd de attractie - India voor de eerste keer

Ze zijn oprecht nieuwsgierig naar je, een aantal vragen worden er standaard gesteld, waar kom je vandaan of wat is je naam bijv. Daarna een foto / selfie en de meeste mensen zijn tevreden en nemen uit zichzelf weer afscheid van je.

  • Regel je vervoer vanaf het vliegveld vooraf

Begin je eerste reis in India niet met het zelf regelen van een taxi of vervoer naar je hotel. Dan sta je daar na een lange vlucht, je bent net de douane door waar je al een aantal vragen krijgt in het Engels wat je nog niet zo goed verstaat.. Hierover een stukje verderop in deze blog meer.

Op elk vliegveld is het altijd een drukte van jewelste. Ik heb er nooit zin aan om al in gesprek te gaan met iemand waarvan je weet dat hij de hoofdprijs rekent voor je taxirit. Wil je dit wel doen zorg dan dat je naar een balie gaat waar je een kaartje kan kopen voor een taxirit. Meeste vliegvelden hebben deze balies waar je voor een vooraf afgesproken prijs een kaartje voor een taxi kan kopen.

Zorg dat je dan dus wel je hotel al geboekt hebt en dat je dat adres kan opgeven.

  • Begin je rondreis op een rustige plek

In plaats van zelf je vervoer regelen, zelf je rondreis ter plekke nog regelen kan ik voor een eerste keer India echt aanbevelen om een deel van je reis via een reisbureautje te boeken. Als je op Delhi vliegt zorg dan dat je gelijk naar een andere rustigere plek gaat voor je eerste kennismaking. Bijv Agra of Jaipur. Als je dan met een chauffeur reist dan brengt deze jou naar je hotel of naar de Taj Mahal (Agra) of naar het Hawa Mahal (Paleis der Winden in Jaipur).

Dat zijn plekken waar toeristen naartoe gaan en waar het wat rustiger is op straat. Daar kun je makkelijker wennen aan de drukte op straat. Het zal er nog druk en luidruchtig zijn voor je maar geloof mij, dat is niets vergeleken bij de drukte van een bijv. Delhi of Mumbai.

Ga op zoek naar de tijger in Sawai Madhopur

India voor de eerste keer? Je vermijdt een cultuurshock in India door eerst bijv naar Sawai Madhopur te gaan
India voor de eerste keer? Je vermijdt een cultuurshock in India door eerst bijv naar Sawai Madhopur te gaan. Een mooi natuurpark waar je op zoek kan gaan naar de tijger

  • Ga nog niet gelijk met het openbaar vervoer

Hoe gaaf het ook is om met de nachttrein te gaan of de lokale bus te pakken. Bewaar dit voor later in je reis of misschien tot een volgende reis. Ik vond het super gaaf om de nachttrein naar Agra te nemen. Ik vond het een hele belevenis ook toen ik het de tweede keer deed met mijn vader, met de nachttrein naar Varanasi. In de ochtend wakker worden en even buiten de trein hangen uit de openstaande deuren. Het leven langs het spoor ook zien ontwaken..

  • Boek eerste klas als je met de nachttrein gaat

Je wil graag een bed, je wil graag een bed die wat comfortabel is. Je krijgt waarvoor je betaald. Betaal je niet veel dan moet je het bed zelf uitklappen en lig je met 3 boven elkaar. Zolang het bed niet uitgeklapt is zit je met z’n drieën op het onderste bed. Je krijgt een stapeltje lakens en een kussen rond een uur of 8 a 9 en daarmee kun je je bunkbed later opmaken.

In de trein naar Varanasi - India 2009
In de trein naar Varanasi – India 2009

Hoe vermijd je een cultuurshock in India

Er zijn ook luxere wagons. Daar zit je met 4 personen in en zit je dus niet 3 hoog maar 2 hoog. Dan heb je dus iets meer ruimte om nog een beetje te kunnen zitten op je bed. Ook zijn die coupe’s af te sluiten, er zit een oplader en een groter tafeltje. Elke trein is anders dus het zomaar verschillen. Er zijn veel verschillende klassen die je kan boeken in de trein, informeer en lees je vooraf goed in.

Wat ik ook altijd zo leuk vind is dat alle treinen in India een naam hebben. Elke trein op een bepaald traject heeft een eigen naam. Ik heb bijvoorbeeld in de Marudhar Express gezeten. Ook zat ik ooit in de nachttrein in Kerala van Varkala naar Kozhikode, de Malabar Express. Ooit las ik het boek Around India in 80 Trains van Monisha Rajesh.

  • Delhi Belly

Er is een kans dat je iets eet of drinkt in India wat je maag en darmen niet zo fijn vinden. Ik heb er niet vaak last van moet ik eerlijk zeggen. Ik ben erg ziek geweest toen ik samen met Tikam at in Pushkar. Ook aten wij in Chennai (2019) in het restaurant van het hotel avondeten waar wij alle drie last van hadden. Dan kan ik merken dat ik wat meer weerstand heb omdat het bij mij minder heftig was dan bij mijn twee reisgenoten.

Maar neem dus loperamide mee. Hiermee stop je de diarree. Drink genoeg water en zorg dat je wel voedingstoffen binnen krijgt. Uiteraard is het goed om de diarree eerst je lichaam uit te laten, er zit misschien iets in wat je niet meer in je lichaam wil hebben maar als je leeg bent dan ben je leeg. Daarna kun je loperamide gebruiken om je reis te redden.

Een mix van medicatie om de Delhi Belly te overwinnen - India
Een mix van medicatie om de Delhi Belly te overwinnen – India

Ooit was ik in Myanmar ook erg ziek van een fout stukje vlees. Ik kreeg antibiotica voorgeschreven maar toen ik die al een tijdje niet meer nam had ik nog steeds last van diarree. Ik heb nog een hele tijd (1 maand) om de paar dagen een tabletje loperamide genomen om gewoon de dagen door te kunnen komen. Dit heeft mij niet geschaad, dit was in 2014 dus ik denk dat ik dat nu wel kan concluderen.

Tip – Wat ik elke reis bij mij heb zijn zakjes bouillon. Ook als je last hebt van je maag is het fijn om lichte bouillon te drinken. Op de meeste hotelkamers heb je wel waterkokers en even wat zout binnenkrijgen is nooit verkeerd.

Alles voor jouw eerste bezoek aan Incredible India

  • Eet altijd waar het druk is

Ook de laatste keer weer toen ik in India was bezocht ik het land met twee kersverse India-gangers 🙂 We hebben een geweldige tijd gehad en we hebben super lokaal gegeten… en Massala Chai gedronken. We waren onderweg tijdens de rickshaw challenge en moesten dus telkens gewoon snel even ergens wat eten. Telkens als we ergens veel mensen zagen zitten in een dorp gingen wij daar ook zitten. Het eten was heerlijk! Soms konden we alleen wat op de kaart aanwijzen of met handen en voeten wat proberen uit te leggen maar het smaakte ons altijd super!

We zijn nergens ziek geworden. We hebben nergens last van gehad. En nu mag ik toch echt concluderen dat ook het eten in India gewoon gezond en goed is, ook al eet je langs de straat en in de meest lokale tentjes.

India voor de eerste keer - Hier haal je de lekkerste chai massala...ik snap dat jij dat hier nog niet doet
India voor de eerste keer – Hier haal je de lekkerste chai massala…ik snap dat jij dat hier nog niet doet..

  • Vegetarisch eten is de norm

Weet dat als je een menukaart voor je krijgt dat het meeste wat er op staat vegetarisch is. Je kunt het niet vergelijken met de verhouding van hoeveel vleesgerechten er bij ons op het menu staan en hoe klein de vegetarische afdeling is. Ook denk ik dat het veiliger is om geen vlees te eten. Zoiets gaat toch eerder kapot in de hitte… Dus als je het veilig wil houden ga dan lekker genieten van het vele vegetarische eten van India.

In India is Non-Vegetarian de uitzondering ipv andersom

Hoe vermijd je een cultuurshock in India, eet vegetarisch en daar waar het druk is
Ik vind het eten in India echt het lekkerst van de hele wereld!

Uiteraard is de koe heilig dus die zul je zo goed als niet op de menukaart treffen. In een moslim restaurant zou dat wel kunnen maar veelal is het geit, kip of langs de kust natuurlijk veel vis. Het merendeel van de bevolking is Hindoe en moslim, daarna komen de Sikh, Jains, Boedhisme of Christen en nog vele meerdere.

Nergens vind ik de diversiteit zoveel aanwezig als in India. En ook dat vind ik geweldig aan het land India, het lijkt allemaal naast elkaar te mogen bestaan. Het straatbeeld wordt er veel meer door gekleurd dan bij ons. Wij zijn zo saai eigenlijk!

De meeste van deze geloven eten geen vlees of zelfs geen dierlijke producten zoals de Jains.

Wist je dat bij de Gurudwara Sis Ganj Sahib in Old Delhi elke dag duizenden maaltijden worden klaargemaakt? En wist je dat deze worden uitgedeeld aan iedereen die maar binnenkomt? Ik heb er ook wel eens wat gegeten..

En wat ik dan nog mooier vind… Als je daar naar binnen gaat moet je je schoenen uit doen. Als je terug komt en je hebt leren schoenen dan heb je grote kans dat ze gepoetst zijn. Dit kan gedaan zijn door iemand uit een lage kaste of hoge kaste, dat maakt geen verschil hier. Net zoals dat je zomaar naast iedereen op de grond kan zitten om je maaltijd te nuttigen.

Gurudwara Sis Ganj Sahib - Grote keuken in de Sikh tempel, Old Delhi
Gurudwara Sis Ganj Sahib – Grote keuken in de Sikh tempel, Old Delhi

  • Bestel je eten en zeg erbij hoe heet het mag zijn

Benoem je niet hoe heet het eten mag zijn heb je kans dat het je de mond uitbrand. Het is van belang om te zeggen dat je het niet zo heet wil. No Spicy, of Medium hot of Mild snappen ze echt wel. Is het te heet kunnen ze er vaak nog wel wat aan doen. Of ze doen er suiker in of ze mengen er room of kokos bij door. Weet dat ze er allerlei trucjes voor hebben om het te verhelpen. Geef dus aan dat het te heet is en ga niet zitten met verbrande lippen, zere maag en de dag erna op het toilet nog een keer last ervaren 🙂

Cultuurshock in India – Ga voorbereid op reis

Wat je misschien ook wel een cultuurshock in India zal geven zijn de toiletten…

  • Hurktoilet

Want stel je moet naar het toilet omdat het eten echt te heet was en het je lichaam doorgebrand is? Dan heb je een grote kans dat als je in een lokaal restaurant zit dat je op een hurktoilet terecht komt. De meeste toiletten zijn hurktoiletten. Als je in een hotel zit of groter restaurant zijn er vaak wel westerse toiletten maar ga er maar vanuit dat je veel hurktoiletten zal tegen komen op je reis door India. En dit zijn veelal niet de meest schone toiletten en ruiken ook niet naar een frisse lavendelgeur

Hurktoiletten vind je in heel Azie en zo ook tijdens je eerste bezoek aan India
Weet dat je eigenlijk niets hoeft aan te raken. Dat is wel het verschil met onze toiletten, dat vinden zij vies. We zitten allemaal op dezelfde bril….

Zorg dat je dan wat papier bij je hebt want er hangt natuurlijk geen toiletpapier in deze hurktoiletten. Wel staat er een emmer water met een klein opgiet emmertje erin. Dit water mag je wel gebruiken om je te verschonen. De Indiase zal dit doen met de linkerhand 🙂

  • WC-papier niet door het toilet spoelen

De riolering / afvoeren zijn niet gemaakt om veel doorheen te spoelen. Het zijn veelal smalle buizen die pas eeuwen later dan de rest zijn aangelegd. Het liefst heeft men dan ook dat je het wc papier wat je gebruikt niet doorspoelt. Er zal altijd een afvalbak staan, waar helaas, vaak het gebruikte wc papier al uitpuilt. Gooi daar jouw gebruikte papiertje bij en spoel dan door.  Je wil niet dat de boel verstopt raakt door jou stukje wc-papier.

Ja, eerlijk is eerlijk. Ik maak het niet mooier dan het is. Je zult na deze blog wel echt weten waar je aan toe bent als je voor het eerst naar India gaat. Die cultuurshock in India die je gaat meemaken zal wel net iets minder heftig zijn. Maar ik kan je wel vertellen dat elk hotel gewoon een normaal toilet voor je heeft.

  • Met Engels kom je best ver in India

Wat natuurlijk erg handig is, bijna iedereen kan Engels. Er worden in India tientallen talen gesproken. We kennen allemaal de taal Hindi maar dat is maar gesproken in een klein deel van India. India heeft officieel 15 verschillende talen. Maar er worden wel honderden verschillende talen gesproken. De belangrijkste talen zijn Hindi en Urdu.

Het straatbeeld in India - Hoe vermijd je een cultuurshock in India tijdens je eerste reis
Een Hindoe tempel die gewijd is aan de god Hanuman

Dus weet dat heel veel mensen Engels kunnen maar kom je in de kleinere plaatsen dan zul je ook met de vertaal app die Hindi of Urdu voor je kan vertalen lang niet altijd mee uit de voeten kunnen. Dan zul je gewoon echt je handen en je voeten moeten gebruiken, wat het juist wel leuk maakt. Weet dat de meeste mensen graag met je communiceren dus ze zullen echt wel hun best doen om je te begrijpen.

  • Engels in India klinkt toch net iets anders

De Indiase tongval is toch net anders dan hoe wij het Engels kennen. Na een dag of 2 ben je er aan gewend en snap je veelal wel wat ze zeggen… Ze spreken gewoon woorden anders uit, de klemtoon wordt anders gelegd en woorden krijgen zo een hele andere klank. Kijk eens naar de uitspraken in dit filmpje. Of dit interview met meerdere mensen op straat in Mumbai. Zo kun je al een beetje aan het Indiase accent wennen.

Groeten en andere gewoonten die je leert in India

  • Namasté

Groet de mensen gewoon lekker vaak met Namasté, ze kunnen het erg waarderen. Doe je handpalmen ook nog eens tegen elkaar en voor je borst en je hebt de nationale groet te pakken.

Weet dat er een verschil is in hoogte van waar jij je handen houdt. Heb je heel veel respect voor iemand, is het je grootouder of is het een leraar, dan heb je de handen bij je voorhoofd. En zo gaat het trapsgewijs naar beneden totdat je weer voor je borst bent. Hier kun je natuurlijk gebruik van maken.

Als kinderen thuis komen bij hun ouders zullen ze groeten met de handen bij hun voorhoofd en als oma er is dan zullen ze naar oma toe lopen en haar voet aanraken. Uit respect voor de oudere zul je dit vaker zien.

  • De onderzijde van je voeten zijn onrein

Weet dat de onderzijde van de voeten onrein zijn en dat je deze nooit laat zien. Dus als je op de grond zit dan zorg je dat je je voeten bij je houdt. Daarom is de kleermakerszit ook zo ideaal. Je hebt de onderkant van je voeten mooi weggedraaid en kan nooit iemand beledigen.

  • De linkerhand is onrein

Ook zul je zien dat mensen in India altijd met hun rechterhand eten. Zij zullen nooit eten met links aanpakken. Deze hand is onrein en wordt bij het toiletgebruik gebruikt. Probeer hier rekening mee te houden zodat je alleen rechts gebruikt als je eten aangereikt krijgt of als je eten geeft aan een ander.

Zorg dat je dit vooraf regelt – India voor de eerste keer

Zoals ik al eerder aangaf zou ik voor een eerste keer India, om de ergste cultuurshock te verminderen, een stuk rondreis alvast boeken. Zodat je opgehaald wordt van het vliegveld en niet gelijk in de drukte van de grote stad terecht komt. Daarnaast zijn er nog een aantal dingen die je vooraf moet regelen natuurlijk.

  • Visum aanvragen voor India

Lees mijn blogs over het zelf aanvragen van het visum online of het laten doen door een bedrijfje. Je kunt een visum voor 30 dagen, een jaar of 5 jaar aanvragen. Dit jaar heb ik er 1 voor 5 jaar aangevraagd. Ik denk / hoop dat ik er nog wel een paar keer gebruik van mag maken de komende jaren 🙂

  • Indiase Roepie (INR)

Het was nooit lastig om geld te pinnen in India. Toch was dit de laatste keer best een uitdaging, met 3 personen was er gelukkig elke keer wel iemand die kon pinnen maar er was niet echt een lijn in te vinden waarom soms wel of soms niet. Het is dan dus wel handig om in Nederland alvast wat geld te wisselen zodat je al wat zakgeld bij je hebt. En wat euro’s bij je te hebben voor het geval dat je even zonder Indiase Roepies zit.

Chaat.. Echt streetfood en echt zooo lekker! Alle smaken en texturen die je maar kan bedenken door elkaar en super op elkaar afgestemd -
Chaat.. Echt streetfood en echt zooo lekker! Alle smaken en texturen die je maar kan bedenken door elkaar en super op elkaar afgestemd – At Haldiram’s in Old Delhi

Op het moment is 100 INR zo’n 1.15 euro.  12 euro is dan dus net iets over de 1000 INR. Een aantal standaard omgerekende bedragen probeer ik altijd te onthouden, zo kan ik snel een om en nabij prijs berekenen in mijn hoofd.

  • Inentingen en andere zaken

Kijk eens op de website van de Rijksoverheid of installeer de app van hen op je telefoon om makkelijk te kunnen uitzoeken wat je allemaal nodig bent. Ook welk reisadvies er is op dit moment, corona is nog altijd aanwezig in de wereld al gooit het reisplannen gelukkig niet meer in het roet. Bij het ene land mag je voldoen met je inentingen en het ander land wil toch nog een PCR test zien.

Rickshaw Challenge, India voor de tweede keer?
Rickshaw Challenge, India voor de tweede keer?

Volledig een cultuurshock in India voorkomen kan niet. Dat wil je ook niet want juist die verwondering is zo mooi! Ik kan het dan ook zeker aanbevelen om naar India te gaan. Ga die cultuurshock in India aan. Zorg dat je rekening houdt met een aantal dingen en bereid je gewoon wat beter voor dan je voor een reis naar bijv Oostenrijk zou doen en alles komt helemaal goed! Het is een geweldig land, het zal je ongelooflijk veel leren over India maar ook over jezelf. Nergens ben ik zoveel mezelf tegen gekomen en ben ik dus gegroeid als in India. Dat gun ik jou ook!

Deel deze post voor andere twijfelaars 🙂

Wil je meer lezen over het mooie India?

Eten op straat – Streetfood tour in Old Delhi

Wat te doen in Udaipur –  Rajasthan

Reisgids Namchi & omgeving – Sikkim

De Taj Mahal bij zonsopgang – Agra

Heilige Rituelen op het strand van Papanasam – Varkala, Kerala

Of kijk op de inhoudsopgave van India voor al mijn India reizen.

Wil je een meer intense en diepergaande ervaring?
Neem een cursus Yoga van een maand…

3 weken in een Yoga Ashram – 200 RYT cursus in Pushkar, India

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie en verrassende wereld dan ik

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *