Complete Reisgids Mumbai – India

Mumbai is een geweldige stad die ontzettend veel te bieden heeft. Ik ben er 5 dagen geweest en zag maar een heel klein beetje van alles wat je eigenlijk zou moeten hebben gezien. In deze complete reisgids Mumbai voor een stedentrip naar Mumbai probeer ik alles aan te stippen wat op je to-do lijst van Mumbai moet staan.

Ik denk wel dat je dan even een hele vakantie van 2 weken moet uittrekken om dat te doen….

Mumbai ligt aan de zee wat de stad een heerlijke relaxte sfeer geeft. De stad heeft in 2011 een telling gedaan en naar aanleiding daarvan is het vermoedelijke getal voor de inwoners nu over de 23 miljoen!! Deze stad alleen heeft al meer inwoners dan wij in NL hebben.. Het is dan ook de grootste stad van India en staat op vele top 10 lijstjes genoemd van grootste steden ter wereld.

Daarnaast zijn er, zoals in heel India, vele Britse invloeden te zien in de architectuur doordat het natuurlijk een Britse kolonie was in vroeger tijden.

Zelf heb ik een heel aantal plekken bezocht die ik ga delen met je en daarnaast heb ik van mijn vriend en medeblogger Abhinav (van A Soul Window) een aantal tips gekregen. Zijn favoriete stad in India is Mumbai en hij deelde graag de mooiste plekjes met mij. Zodoende noem ik deze blog dan ook een heuse reisgids Mumbai voor jou stadstrip naar deze gave stad!

Op mijn eerste dag liet ik mij brengen naar de Gate to India. Ik denk dat iedereen deze naam en het beeld wel kent die een beetje geïnteresseerd is in India. In de 20e eeuw is deze boog er geplaatst om te herdenken dat Koning George V en Koningin Mary van Engeland Mumbai bezochten in 1911.

Gateway of India - Reisgids Mumbai - India

 • Taj Mahal Palace Hotel

Als je met de rug naar de Gateway of India staat kijk je aan je schuin links of het enorme Taj Mahal Palace Hotel uit. Het is een geweldig gebouw en heeft ook een enorme history. Hier een kopje koffie doen is natuurlijk een optie…een kamer huren in dit 5 sterren hotel is voor mij niet iets wat binnen mijn budget past namelijk!!

Gateway of India / Taj Mahal Palace Hotel - Reisgids Mumbai - India

Wist je dat het Taj Mahal Palace hotel in 1903 voor het eerst open ging voor gasten en 560 kamers en 44 suites heeft?

 • Marine Drive / Queen’s necklace

Loop heerlijk langs de vele winkeltjes en koffieshopjes aan de 3.5 km lange boulevard van Mumbai. Deze boulevard wordt ook veel gebruikt om in de avonduren overheen te rijden. Cruisin’ the Queen’s necklace…

 • Chowpatti – The beach

Heerlijk langs het strand wandelen en genieten van alles wat dat met zich meebrengt! Overdag is het in India niet druk op het strand je moet hier in de avond naartoe. De warmte is dan wat minder en het leven op straat is in volle gang. Geniet van de zonsondergang en eet wat lekkere streetfood!

Reisgids Mumbai, India (Chowpatti)

Stedentrip Mumbai – India

Moet jij ook nog je visum regelen? Lees Visum India Aanvragen over hoe het makkelijk kan!

 • Elephanta island

Dit eiland ligt voor de kust en is voor een ochtend of middag trip te bezoeken. Een leuke wandeling op het eiland is echt wel een must vind ik. Je bezoekt er een aantal grotten die omgetoverd zijn tot tempels en een heel aantal mooie Hindoe beelden die er gemaakt zijn in de 5e tot 7e eeuw.

Reisgids Mumbai, India (Elephanta Island)

Ps. kijk uit voor de brutale aapjes hier. Ze pakken alles wat ze kunnen en als ze dus iets uit je tas zien steken gaan ze ervoor!

Reisgids Mumbai, India (Elephanta Island)

Wil jij alvast je Elephanta trip vastleggen?

 • Streetfood of Mumbai

Als je in India bent mag je nooit streetfood overslaan natuurlijk en dus nam ik hier samen met mijn vader een streetfood tour. Als je niet zeker weet wat je wel en niet kan eten, ivm je maag en je gezondheid, is dit natuurlijk de beste optie. Zodoende weet je zeker dat je op de goede plekjes komt en de lekkerste streetfood te proeven krijgt.

Reisgids Mumbai, India (streetfood)

Reisgids Mumbai, India (streetfood)

Wil je de hele tour doen kijk dan even hier

Wil jij alvast je streetfood tour vastleggen? Dat kan!

 • Mani Bhavan

Gandhi’s Mumbai Headquarters

Dit museum over het leven van Gandhi zit in het voormalige hoofdkwartier van Mahatma Gandhi. Gandhi heeft vanuit dit hoofdkwartier maar liefst 17 jaar (1917-1934) gewerkt en dus een belangrijk deel van Gandhi’s werk is hier ontstaan. Het is een mooi, goed onderhouden oud huis en zeker een bezoek waard!

Reisgids Mumbai, India (Mani Bhavan)

 • Haji Ali Dargah (Moskee)

Deze moskee bevind zich in de zee voor de kust van Mumbai.  Dargah is een graftombe en deze bevind zich op dit eilandje. Deze is voor de rijke Sufi Heilige, pelgrim en handelaar genaamd Pir Haji Ali Shah Bukhari gebouwd.

Ik was  hier in de avond en vond het zicht op de moskee vanaf de stad echt uniek! We liepen het lange pad naar de moskee en ik was verrast te zien dat er vanuit de moskee kruiwagens vol eten kwam wat uitgedeeld werd aan de armen die op de pier zaten/lagen.

Reisgids Mumbai, India (Haji Ali Moskee)

 • Parsi Tempels

In deze tempels wordt de religie Parsisme of zoroastrisme belijd. Het geloof wat door de stam Parsi wordt belijd is afkomstig uit het voormalige Sassanidische Rijk van Perzië. Typisch kenmerk van deze religie is de lucht begrafenis. Het geloof steunt op de 3 pijlers van goede woorden, goede daden en goede gedachten.

In India zijn er 27 vuurtempels en de hoogste concentratie tempels is in Mumbai. Aan Perin Nariman street zit een vuurtempel en de oudste vuurtempel kun je vinden aan de Banaji Street achter de Flora Fountain.

 • Jain Tempels

Overal in de stad en zo ook in de rest van India vind je deze tempels.

In dit geloof staat centraal: de leer van geweldloosheid & geloof in reincarnatie, dharma en karma en verlossing door ascese ( een levenspad bewandelen waarin je een sobere en strenge levenwijze hanteert.)

Reisgids Mumbai, India

 • Flora Fountain

Als je dan in de omgeving van de Parsi Tempel bent mag je de Flora Fountain natuurlijk niet overslaan. Het is een monument van Mumbai alleen daarom al de moeite waard om even te aanschouwen. Een mooi bewerkte Britse fontein in de neogotiek stijl. Het staat in een klein parkje en is dus ook fijn om even te zitten en de drukte om je heen op je in te laten werken.

 • Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya

Voormalig: The Prince Of Wales Museum

Vele kunst- archeologische voorstellingen zijn hier te bewonderen. Kijk op de site van het museum om te kijken wat er ten tijde van jou bezoek gepland staat.

Reisgids Mumbai, India (Prince of Wales Museum)

 • Bandra Bandstand

Ze noemen ook wel Lovers Point. Het is voor jonge stelletjes een mooi punt om te zitten en genieten van de zonsondergang over de zee. Veel mensen komen hier om foto’s te maken van de brug (Bandra Worli Sea Link) met op de achtergrond de skyline van Mumbai.

Een wandeling tegen de avond op deze boulevard ga ik de volgende keer zeker plannen!

 • Khotachi Wadi

Dit wijkje in Zuid Mumbai laat je in een andere tijd en land wanen. De Portugese, houten kleurrijke huizen in deze wijk gaan 175 jaar terug in de tijd en tijdens een wandeling in deze wijk ben je even helemaal uit de drukte van de metropool Mumbai.

Reisgids Mumbai, India
Foto credits: Abhinav van A Soul Window

 • Grootste open air wasserette: Dobhi Ghat

Als je een tour boekt bij een taxi dan zal deze open air wasserette er altijd bij in zitten. Je kunt zo even aan de kant van de weg stoppen en uitstappen om deze plek te bewonderen van bovenaf. Het is de grootste open air wasserette ter wereld en er wordt hard gewerkt! Indrukwekkend om te zien!!

Reisgids Mumbai, India (Dhobi Ghat)

Reisgids Mumbai, India (Dhobi Ghat)

Complete reisgids Mumbai

 • Kamla Nehru Park / Hanging Gardens

Dit park is een onderdeel van het complex Hanging gardens in de wijk Malabar Hill.  Een wandeling in een park is natuurlijk fijn tijdens je dagtrip in Mumbai. Even wat rust om je heen, even uit de drukte van eht verkeer maar ook het lawaai wat dat allemaal met zich mee brengt. Als je helemaal naar het laagste punt van dit park loopt heb je mooi zicht op Marine Drive en de baai.

Reisgids Mumbai, India (Kamla Nehru Park)

 • Juhu Beach

Juhu is een uptown buurt in Mumbai waar veel Bollywood sterren wonen. Geniet hier van de vele restaurantjes/hotels en het strand. Als je er met de trein naartoe gaat is de dichtst bijzijnde railway station: Santacruz, Vile Parle of Khar of met de metro, dan pak je station Versova.

 • Dharavi Slum

En dan gaan we van de uptown buurt naar een van de grootste sloppenwijken in Azië. Het gebied waarin deze sloppenwijk zich bevind is ruim 2 vierkante km en de populatie wordt geschat op 700.000 inwoners. De wijk heeft een economie die goed draait maar totaal los staat van de staat en dus van toezicht.

Reisgids Mumbai, India (Dharavi Slum)

Er komt steeds meer toezicht…wat inhoudt dat huizen aan regels moeten voldoen en dat is goed…maar ook dat de handel aan regels moet gaan voldoen en er belasting zou moeten worden afgedragen. Alles heeft twee kanten voor de inwoners.

Wil jij ook deze dharavi tour doen? Boek alvast je ticket.

 • Graffiti walls of Carter Road – Bandra

Streetart is natuurlijk altijd leuk om te zoeken en in deze straat kun je vele mooie graffiti walls  bewonderen. In de hele wijk kun je mooie graffiti’s vinden die achtergrond vinden in vele culturen.

 • Mount Mary Church

Deze kerk, ook wel Basilica of Our Lady of the Mount genoemd, vind je ook in Bandra. Het is een geweldige Romeins Katholitieke kerk die dateert uit de 16e eeuw. De kerk is in 1738 verwoest door de Marathas en in 1760 herbouwd zoals hij er nu staat.

De kerk staat op een berg, ongeveer 80 meter boven zeeniveau en geeft je een mooi uitzicht over de Arabische zee.

 • De trein en metro gebruiken

Met de lokale trein of metro reizen is altijd een leuke ervaring. In zo’n grote stad als Mumbai kun je daar natuurlijk niet omheen!! Ik vond het een makkelijk systeem en als je een overzichtje van de stops en stad bij de hand hebt hoef je nooit echt ver te lopen om bij je bestemming te komen 🙂

Reisgids Mumbai, India (metro/tram)

Reisgids Mumbai, India (metro/tram)

 • Chhatrapati Shivaji Terminus – Station

Dit station is echt de moeite waard om te bekijken. Onze gids vond dit niet echt het geval en omdat ik toch een stop wilde bleef hij even langs de kant van de weg staan. Als ik het geweten had dan was ik even naar binnen gegaan 🙂

Het is een enorm gebouw volgens de Victoriaans-neogotische Indiase architectuur gebouwd in 1878 en er is 10 jaar aan gebouwd. En het staat niet voor niks o de UNESCO werelderfgoed lijst als je het mij vraagt!

Reisgids Mumbai, India

 • Bezoek aan de Chor Bazaar

Een van de grootste vlooienmarkten van India is de Chor Bazaar. Deze markt trekt dagelijks vele toeristen. De vertaling van het woord chor vanuit het Hindi is dief. De legende is dan ook dat als je wat kwijt raakt of als je gerold bent je dit terug kan kopen op de Chor Bazaar 🙂

De markt staat in deze tijd bekend om de tweedehands spullen en vintage stijl goederen en niet meer zo zeer om de gestolen goederen.

 • Colaba Causeway

Officieel heet deze commerciële winkelstraat Shahid Bhagat Singh Road.  Dus … als je nog een souvenirtje zoekt of voor de thuisblijvers een cadeautje mee wil nemen is dit de plek om die te kopen!

 • Maharashtrian Food Trails in Dadar

Tja, als het om eten en India gaat ben ik er altijd voor in. In Dadar, een buurt in Mumbai gelegen aan de Mahim Baai en bij Shivaji park kun je naar het schijnt geweldig eten. Tijdens mijn volgende bezoek aan Mumbai weet jij waar je mij kan vinden 🙂

Reisgids Mumbai, India (streetfood)

Waar verblijven in Mumbai

Waar ik tijdens mijn eerste keer in Mumbai verbleef kan ik helaas niet weer vinden. Het was een kleinschalig hotel en super lokaal. Toch vond ik het een erg leuk hotel. Ik denk dat deze niet meer bestaat. Welke ik zeker wel kan aanbevelen is het Sun ’n Sands hotel.

Een heerlijk hotel, je betaalt er dus ook iets meer voor. Het ligt aan Juhu Beach en heeft een tweetal restaurants. Het ontbijt is er heerlijk uitgebreid en wordt voor je gemaakt waar je bij staat. Als je naar Gateway of India wil is het wel een ritje van zo’n 20+ km maar je moet er wat voor over hebben he? Je kunt altijd ook de metro nemen voor het eerste deel, het metrastation was op zo’n 15 minuten wandelen afstand.

Sun 'n Sands Hotel Mumbai - Juhu Beach

Zoals je ziet hebben ze een heerlijk zwembad met daarbij een fijn terras waar je kan liggen zonnen maar ook een overdekt deel waar je heerlijk kan loungen.

Als jij in deze lijst mooie plekken of gebouwen mist die echt genoemd moeten worden vertel het me dan en dan voeg ik ze toe. Een lijst kan nooit compleet genoeg zijn natuurlijk! En met een stad als Mumbai blijft deze lijst altijd groeien 🙂

Mijn bubbeltje op het net is nog niet zo heel erg groot dus je maakt me erg blij als je deze post deelt of bewaard!

Mumbai - India

Wat te doen als je Mumbai weer verlaat?

 • Sanjay Gandhi National Park

Ga op safari vanuit Mumbai in een dagtrip! Ga wildlife (apen, herten, vogels en ander klein wild) spotten in het Sanjay Gandhi NP.

Ook heb je in dit park de Kanheri grotten die een bezoek waard zijn.  Dit is een 2000 jaar oude Boedhistische nederzetting waar je woonvertrekken, tempels en de eeuwenoude trappen kan bewonderen.

 • Pune

Toen ik dan eindelijk deze geweldige stad verliet ging ik door naar Pune, voormalig Poona, op 150 km van Mumbai. Deze stad heeft 3.13 miljoen inwoners en heeft daarmee plek 9 op de lijst van stede met de meeste inwoners. Ik ben hier een paar dagen geweest en vond de stad ook een heerlijke sfeer hebben.

Reisgids Mumbai, India

De meest bekende plek in Pune is de OSHO ashram. Iedereen kent de controversiele hagwan Shree Rajneesh, ook wel Osho genoemd. In 1990 overleed hij in de Ashram in Pune.

Ik ging hiernaar toe met de trein en vind de trein altijd fijn reizen. Je zit tussen de lokale mensen en ziet het landschap heerlijk aan je voorbij trekken!

Reisgids Mumbai, India

 • Nashik

Deze stad, op 190 km van Mumbia, is een belangrijke plaats voor de Hindoes. Het is een van de heiligste plaatsen voor de Hindoes en dus om die reden al een bezoek waard. Door deze plaats stroomt de Godavari River die ook wel Ganges van het zuiden wordt genoemd.

Nabij de stad heb je de Pandavleni grotten. Deze 24 grotten dateren uit de 1e v. Chr. en 3e eeuw. Toch zijn er tot in de 6e eeuw nog beelden aan de grotten toegevoegd.

Maar er is natuurlijk nog veel meer te ontdekken in India!

Wat dacht je van een rondreis door Rajasthan

Of 2 weken rondreis in Kerala, Zuid India

10 dagen rondreis in Sikkim – India

Thaijiwas Gletsjer beklimmen in Kashmir

MUST DO : Rickshaw rit door Chandni Chowk – Delhi

Maar ik ging ook voor het eerst een Vipassana Meditatie cursus van 10 dagen volgen in India. Super zwaar maar zo goed!!

10 dagen stilte.. – Vipassana – Om nooit te vergeten!

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld als ik!

Tags:,
6 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *