Stadsgids Udaipur – Wat te doen in Udaipur – Rajasthan, India

Zorg dat jij op je rondreis door Rajasthan, India het romantische Udaipur zeker bezoekt. Een volledige stadsgids Udaipur is dan ook helemaal op zijn plek voor deze geweldige stad. Ik ben nu twee keer geweest in wat ze ook wel noemen de City of Lakes en eerlijk gezegd? Ik kan er niet genoeg van krijgen! Dineren met het zicht over het mooi verlichte Pichola meer en het dwalen door de heerlijke straatjes van deze stad.

Udaipur heeft een unieke sfeer doordat het enorm veel kunstenaars aantrekt en heeft daardoor een fijne sfeer die overal in doorsijpelt. Doordat ik hier al aardig wat uurtjes heb doorgebracht kan ik je een volledige stadsgids Udaipur laten zien … maar alsnog … Ik heb nog steeds niet alles bezocht en ga graag nog een keer terug 🙂

Eerst even wat feiten in deze stadsgids Udaipur:

In 2011 is voor de laatste keer geteld hoeveel mensen er wonen in deze stad en als de groei hetzelfde doorgegaan zou zijn zitten we nu op zo’n 566.000 inwoners.

In de 15e eeuw, toen Maharana Udai Singh onderweg was om te gaan jagen nabij het meer van Pichola werd hem door een saga verteld dat hij een paleis moest bouwen in dit meer omdat dit voor hem een veilige plek zou zijn. Wist je dat dit paleis nu benoemd wordt als het meest romantische hotel ter wereld nl Lake Palace of Jag Niwas hotel van de Taj Hotels.

En wist jij dat de zwarte panter Bagheera uit The Jungle Book uit Udaipur kwam? ook wel als Oodeypore gschreven. Als je het op z’n Indiaas/Engels uitspreekt merk je dat het dezelfde steden zijn.

Pichole meer - udaipur - Rajasthan, india
Pichola meer

Stadsgids Udaipur

Wat te doen in Udaipur – Rajasthan, India

Udaipur wordt omringd door drie meren wat natuurlijk de naam City of Lakes uitlegt. Het eerste en grootste meer is het Picholameer. Daarna is er het Fateh Sagarmeer en het Swaroop Sagarmeer.

Meren van Udaipur

Het meer van Pichola

Wat het meeste opvalt aan Udaipur is natuurlijk het grote Pichola meer wat zich midden in de stad bevind. Beide keren dat ik Udaipur bezocht had ik een hotel met zicht over dit geweldige meer. Ook heb ik een heel aantal uur aan de rand van het meer doorgebracht maar wat ik nog niet deed was een boottocht over het meer.

Pichola meer - Udaipur - Rajasthan, india

Zou jij dat wel een boottocht doen op het meer van Pichola?

Pichola meer - Udaipur - Rajasthan, india

Fateh Sagar meer

Dit is het tweede grote meer in de stad Udaipur. En in dit grote meer kun je Nehru park bezoeken. Beide toch echt wel aanraders die ik voor mijn volgende bezoek heb bewaard 🙂

Badi Lake

Even weg uit de stad en de omgeving in? Ga dan zeker langs Badi Lake. Het is ongeveer 30 minuten buiten de stad en zo krijg je een goed gevoel van de omgeving, de uitlopers van het Aravalli gebergte. Er is uiteraard een uitzicht punt wat overal aangegeven wordt en hier krijg je een geweldig zicht over het meer! En ook deze plek heb ik bewaard voor mijn 3e bezoek! Je leest het al.. Ik moest zeker nog een keer weer terug naar Udaipur!

Ghats rondom Pichola meer

Ambrai Ghat / Manji Raj Ka Ghat

Deze ghat is toegankelijk via een klein pad wat bij de ingang van Ambrai Hotel / Restaurant. Je komt dan in een mooi parkje te lopen met aan het eind deze tempel, Hanuman Mandir. Veel toeristen en locals komen hier om te baden en te bidden.

Blijft altijd indrukwekkend om te zien vind ik.

Ambrai Ghat / Manji Raj Ka Ghat - Udaipur - Rajasthan, India

Tip: Als je hier toch bent neem dan ook een lekker kopje thee bij Ambrai restaurant 🙂

Ambrai Restaurant - Wat te doen in Udaipur - Rajasthan, India

Gangaur ghat

Gangaur Ghat - Rajasthan, India

De ghats langs het meer van Pichola zijn natuurlijk ook een goede plek om de zonsondergang te zien. Gangaur Ghat is druk en vanuit de drukke straat dichtbij mijn hotel makkelijk te vinden. Deze ghat is dan ook een stuk drukker dan de andere.

Heerlijk even in de ondergaande zon genieten van het uitzicht
en het afgekoelde briesje 🙂

Stadsgids Udaipur - Wat te doen in Udaipur - Rajasthan, India (18)

Paleizen van Udaipur

City Palace, Udaipur

De stadsgids Udaipur zou natuurlijk niet compleet zijn als het City Palace er niet in zou staan! Ik ben hier tijdens mijn eerste bezoek aan Udaipur geweest en heb er zeker 2,5 uur rondgelopen. Het is dan ook het grootste paleiscomplex van Rajasthan! Er zijn ongelooflijk veel kamers en terrassen en parkjes te bezoeken in dit grote paleis. De start van de bouw van dit geweldige paleis is in 1558 geweest en was pas klaar in de 18e eeuw. Het is daardoor ook een mix van middeleeuwse Europese en Chinese bouwstijlen geworden.

Stadsgids Udaipur - Wat te doen in Udaipur - Rajasthan, India

Stadsgids Udaipur - Wat te doen in Udaipur - Rajasthan, India

Taj Lake Palace

Dit is het paleis waar alles mee begon zoals ik eerder aan gaf, ook wel Jag Niwas hotel genoemd. Maharana Udai Singh is deze bouw gestart om een veilige plek te creëren. Dit paleis is nu bekend als het meest romantische hotel ter wereld!! Midden in het Pichola meer…Ik kan me er wel iets bij voorstellen!

Maharana Udai Singh

En nee…Ik ben ook in dit hotel nog niet geweest… Wie weet ooit?

Jag Mandir Palace

Als je met de gondola, de ropeway omhoog gaat naar Karni Mata Tempel krijg je een mooi zicht op dit paleis. Deze foto van mijn bezoek in 2015 (januari) is iets minder doordat het nogal mistig was.

Stadsgids Udaipur - Wat te doen in Udaipur - Rajasthan, India (18)

Monsoon Palace

Dit paleis is zichtbaar boven op de berg wat je in de vergezichten met meer van Pichola. Juist ook in de avond zie je dit paleis liggen. Dit paleis heb ik zelf nog niet bezocht.

Stadsgids Udaipur - Wat te doen in Udaipur - Rajasthan, India

Zie je het lichtpuntje in de lucht?
Dat is waar het Monsoon Paleis is.

Ahar Cenotaphs

Daar waar een lange historie met koninklijke families is heb je natuurlijk ook een begraafplaats van deze royals. Ik liep tussen deze graftombes en bewonderde ze terwijl ik even later hoorde dat ik er niet tussen had mogen lopen. Wel zag ik dat er op het moment dat ik er liep zelfs een crematie plaatsvond…

Stadsgids Udaipur - Wat te doen in Udaipur - Rajasthan, India

Stadsgids Udaipur - Wat te doen in Udaipur - Rajasthan, India

Tempels van Udaipur

Er zijn natuurlijk vele tempels te bezoeken zoals overal in India. In deze stadsgids Udaipur belicht ik 2 hindoe tempels die zeker de moeite waard zijn. Deze eerste tempel kom je vast al tegen als je een rondje loopt in de mooie straten van Udaipur!

Jagdish Temple

Jagdish Temple Udaipur - Rajasthan, India

Deze tempel is in de direct omgeving van de beide hotels die ik aanbeveel. Het is een tempelcomplex waar elke dag eten wordt geserveerd voor de daklozen. Ik liep er aan de achterzijde in en dan kom je eerst door dit deel. Als je de voor ingang neemt, de grote trap nabij een grote kruising kom je gelijk onderaan de hoge tempel.

Jagdish Temple Udaipur - Rajasthan, India

Eklingji Temple

24 km buiten Udaipur is dit mooie tempelcomplex. Deze zet ik op mijn lijst voor de volgende keer als ik weer in deze mooie omgeving kom!

Wat te doen in Udaipur - Tempels

Maar tempels vind je natuurlijk in alle soorten en maten in de straten van India!!

Mansapurna Karni Mata Ropeway

Vanuit het bakje aan de kabel krijg je gelijk al mooie uitzichten over Udaipur met natuurlijk het mooie Pichola meer, Fateh Sagar meer en het stadspaleis. Maar als je de andere kant op kijkt krijg je zicht op het landschap van de Aravalli bergen.

Stadsgids Udaipur - Wat te doen in Udaipur - Rajasthan, India

Stadsgids Udaipur – Rajasthan, India

Karni Mata Temple

Eenmaal boven kom je uit bij de Karni Mata tempel met het vaak benoemde sunset point. Ik was er niet tijdens de zonsondergang maar ik kan er alle bij voorstellen dat je hier een geweldige zonsondergang kan meemaken rond het avonduur.

Stadsgids Udaipur - Wat te doen in Udaipur - Rajasthan, India

Dudh Talai Lake

Als je weer beneden staat dan heb je wederom zicht op het Dudh Talai meer. Ook aan dit meer heb je een ghat en een rustige weg waar je even kan zitten en tot rust kan komen.

Stadsgids Udaipur - Wat te doen in Udaipur - Rajasthan, India

Maharana Pratap Smarak

Dit herdenkingspark ligt zo’n 5 km vanaf het stadscentrum. Er staat een herdenkingsbeeld van Maharana Pratap Singh op zijn koninklijke paard. Maharana Pratap was de dertiende koning (1572 – 1597) van Mewar.

Stadsgids Udaipur - Wat te doen in Udaipur - Rajasthan, India

Stadsgids Udaipur - Wat te doen in Udaipur - Rajasthan, India

Saheliyon Ki Bari

Deze mooie tuin heet vertaald naar het Engels: Garden of Maids. Het verhaal erbij is dat koning Maharana Sangram Singh in de 18e eeuw deze tuin voor zijn vrouw heeft laten bouwen. Toen hij trouwde met zijn vrouw werd deze vergezeld door 48 dienstmeisjes en dus deze vrouwen hadden plek nodig om zich te vermaken 🙂

Stadsgids Udaipur - Wat te doen in Udaipur - Rajasthan, India

Wat te doen in Udaipur - Rajasthan, India

Straten van Udaipur

Net als overal kan ik ook hier aanbevelen dat je gewoon veel moet wandelen. Ga er op uit en loop de vele straatjes door. Zie de mensen, praat met hen en krijg zo overal leuke gesprekjes! Zij zijn net zo nieuwsgierig naar jou als jij naar hen. Als je dat eenmaal door hebt is er geen kunst meer aan om leuke gesprekken te krijgen her en der!

Straatbeeld Udaipur - Rajasthan, India

Straatbeeld Udaipur - Rajasthan, India

Wat te doen in Udaipur – Rajasthan, India

Waar verblijven in Udaipur

In de stadsgids Udaipur horen natuurlijk een paar hotels. Ik ben er twee keer geweest en ik heb in die periode niet verschillende hotels gebruikt. Wat wil zeggen dat ik je er 2 kan aanbevelen en niet meer. Soms wil ik nog wel eens verwisselen van hotel om zo een ander deel van de stad beter te leren kennen. Dat heb ik deze keer niet gedaan…Ik ben zelfs tijdens mijn tweede bezoek in hetzelfde deel gaan zitten alleen dan met zwembad 🙂

Hotel Udaigarh 25- 30 euro pn

Als je de film The Best Exotic Marigold Hotel kent dan herken je dit hotel misschien ook. Een van de scenes is opgenomen op dit terras.

Los daarvan  is het een mooi hotel wat op een fijne plek in Udaipur staat.

Uitzicht over Pichola meer - Rajasthan, India Hotel UdaiGarh

Toen ik in 2019 in Udaipur kwam was ik niet helemaal lekker. Ik nam een dubbele antibiotica kuur om mij beter te voelen en dus zocht ik een relaxte plek om twee dagen even bij te komen. Ik vond dit hotel echt heerlijk! Bijna dezelfde spot in Udaipur als de volgende optie (mijn vorige hotel in 2015) alleen een grote pre van dit hotel is dat ze een zwembad hebben! Hoe fijn is dat!!

Uitzicht over Pichola meer - Rajasthan, India

Hotel Devraj Niwas 25-30 euro pn

Stadsgids Udaipur - Wat te doen in Udaipur - Rajasthan, India

Dit was mijn hotel in 2015. Super mooi authentiek gebouw! Het is namelijk een oude haveli met vele verdiepingen en mooie afwerkingen die de oude stijl in ere laat. Ik vond het een heerlijke spot om over het meer te kijken en de dag mee te beginnen en mee te eindigen.

Ik genoot er volop van het eten op het dakterras.

Uitzicht over Pichola meer - Rajasthan, India

Dagtrips vanuit Udaipur

Als je in de omgeving uitstapjes wil maken dan kan dat heel goed naar Khumbalgarh Fort en Ranakpur Tempel. Ik kan je wel aanbevelen om daar ook een nachtje te blijven maar als je de tijd niet hebt dan kun je heen en weer rijden.

Khumbalgarh Fort en Ranakpur Tempel
Ranakpur Tempel

Khumbalgarh Fort en Ranakpur Tempel
Khumbalgarh Fort

Chittorgarh Fort

Dit UNESCO world heritage site is een van de grootste forten van de wereld en helaas een van de plekjes die ik ook niet bezocht hebt. Je moet altijd keuzes maken tijdens je reis en dit fort viel af.

Mt Abu

Ook had ik heel graag een trek gedaan in dit gebied maar het lag een beetje uit de route. Ik lees dat je vanaf Udaipur makkelijk die kant op kan maar het was precies de andere kant op van welke ik in moest gaan in verband met het einde van mijn reis en een terugvlucht die ik geboekt had vanuit Delhi… Als ik Mumbai had gekozen was ik hier zeker naartoe gegaan.

Mt Abu is een hillstation in het Aravalligebergte en ik had er graag een paar dagen doorgebracht.

Stadsgids Udaipur – Rajasthan, India

Wil jij alvast je tripjes boeken voor Udaipur? Kijk dan eens wat er allemaal geboden wordt online.

Komen & Gaan

Ranakpur – Udaipur 95 km

Toen ik vanaf Ranakpur kwam en naar Udaipur ging in 2019 ging ik met een taxi. Dit omdat de bus op dat moment voor mij niet fijn was aangezien ik aan een dubbele antibiotica nodig was om beter te worden. Ik was toen zo’n 3.5 uur onderweg om 95 km af te leggen.

Udaipur – Jodhpur 250 km

Toen ik in 2015 kwam deed ik dat wel met een slaapbus. Ik kwam toen uit Jodhpur, dat is zo’n 250 km en 5 en een half uur. Ik vergeet nooit dat de bus onderweg kapot ging en er een andere bus ons kwam verlossen… Maar dat deze bus gewoon vol zat met mensen en wij er dus ‘bij in’ mochten!! Ik kreeg toen heel netjes een stoel aangeboden van een jongen!

Udaipur – Jaipur 390 km

Dit kun je het beste met de trein of bus doen. Ik zou  een nachttrein aanbevelen aangezien het best wat uurtjes zijn!

Udaipur – Sawai Madhopur 360 km

Ik deed dit stuk met een avondtrein, er liepen maar een paar treinen per week deze kant op. Conclusie was dat ik midden in de nacht aankwam in Sawai  Madhopur. Gelukkig had ik wel een fijne plek besproken en daar liet ik mij naartoe brengen. In de komende dagen bezocht ik Ranthambore Park en zag ik de tijger!

Wat te doen in Udaipur – Rajasthan, India

Food Hotel Udaipur
Heerlijke cottage cheese op het dakterras bij het zwembad van Udaigarh Hotel

Gangaur ghat van Udaipur
Uitzicht van het Gangaur Ghat – Udaipur

Vond je deze reisgids Udaipur handig?
Bewaar of deel hem dan!!

Wil je meer lezen over India?

Eten op straat – Food Walk Oud Delhi

Bezienswaardigheden Heilige stad Pushkar

Online Visum Aanvragen voor India

Reisgids Namchi & omgeving – Sikkim, India

De deelstaat Kashmir bezoeken

Omdat er nogal wat over te doen is, alleen reizen als vrouw… en dan met name in India  heb ik een aantal tips gedeeld speciaal voor vrouwen die alleen willen reizen in India.

6 Tips voor Vrouwen – Veilig reizen als vrouw alleen in India

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

Tags:,
4 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *