Bezoek aan een lokale dokter – Nyaung Shwe, Myanmar

Na iets meer dan een week reizen door het geweldige en prachtige Myanmar werd ik helaas ziek. Eerst was het een beetje een naar gevoel in mijn buik maar het werd toch slechter in plaats van beter naar mate de tijd verstreek.

Op een gegeven moment, toen ik de nacht niet meer fatsoenlijk door kwam, moest ik mij gaan melden bij een dokter!

Bezoek aan een lokale dokter - Nyaung Shwe, Myanmar

Lokaal Medicijn

Het begon een week ervoor met diarree….en vanaf daar werd het alleen maar erger. Ik had wat lokale kruiden geprobeerd, de eigenaresse van het hotel waar ik zat verzekerde me dat het zou helpen.

Ze waren echt super lief voor me.

Helaas hielp het niet. Ik had 2 lepels van het poeder wat ze me gaf droog op mijn tong gelegd. Daarna wat water in mijn mond en dan moest ik het mixen. De smaak was echt heel vreemd… Eerst leek het richting salmiak te gaan maar daarna begon de smaak snel anders te worden. Het begon meer naar modder te proeven of iets dergelijks en ik slikte het maar snel door.

Daarna kreeg ik nog fruit en thee van ze. Ze waren echt super lief voor mij bij het toen nieuwe Hotel Brilliant in Nyaung Shwe.

 Bezoek aan een lokale dokter

Ik had geen keus

Dus, nu na een nacht wakker te zijn geweest en ik voelde dat het alleen maar erger zou worden had ik geen keus meer. Ik moest naar een dokter en de familie van het hotel had meegedacht. Zij namen me mee naar hun eigen dokter. Dat werd helemaal niet over gediscuseerd, ik ging mee en zij brachten me erheen en bleven bij mij.

Bezoek aan een lokale dokter - Nyaung Shwe, Myanmar

Ja, dit is de dokters praktijk!!

Het is een klein houten/bamboo hut langs de kant van de weg.

Bezoek aan een lokale dokter - Nyaung Shwe, Myanmar
Kast met de voorraad medicijnen

De Dokter’s praktijk

We gingen zitten en ik zag de mensen in de ruimte elke keer verplaatsen van stoel als er weer iemand naar achter werd geroepen. De wachtrij verschoof zo langzaam richting de dokter. Ik hoorde allerlei geluidjes achter het scherm wegkomen en op een gegeven moment zag ik een jongen erachter weg komen en hij wreef met zijn hand over een pijnlijke plek op zijn achterste. Hij had kennelijk een spuit gekregen. Ik kon niet echt geloven dat ze dat allemaal in deze, niet al te steriele ruimte, deden.


Toen ik ook begon op te schuiven en dichter bij de ruimte van de dokter en zijn assistent kwam zag ik dat zij heel druk was met van alles klaar maken. Ook zag ik dat ze injecties vulde en dan de lege verpakking zo uit het raam gooide… Ongelooflijk!! Ze werkte echt super snel, ik zag dat ze de glazen capsules opende door het tegen de rand van het raam te slaan, de injectie vulde en het daarna zo uit het raam gooide. Maar ook de verpakking van de injectie en al het andere wat weg kon.. Zo vreemd!!

De lokale dokter bezoeken is een waar avontuur!!

Bezoek aan een lokale dokter - Nyaung Shwe, Myanmar
De Assistent van de Dokter

Nadat de patiënt die voor mij was betaald had kon ik verder komen. Ik zag een kleine man daar staan met een dikke wintermuts op zijn hoofd. Je weet wel, zo een die wij dragen als het echt winter is.. In Azie zie je dat wel meer als het in de ochtend als het nog een beetje fris is.

De Lokale Dokter

De dokter sprak me aan in goed Engels en had ook al heel snel door wat er mis met mij was. Ik liet hem de Malarone zien, die ik slikte omdat dit geadviseerd werd, waarvan ik dacht dat ik misschien ziek werd. Hij zei me dat ik daar wel mee kon stoppen want er was geen malaria in dit gebied.  Hij vroeg me nog waar ik allemaal was geweest en ook daar, vertelde hij, was geen malaria mug te vinden.

Bezoek aan een lokale dokter

Nyaung Shwe, Myanmar

Hij vroeg me om te gaan liggen op zijn onderzoekstafel. Ik keek erna en zag een tafel die er niet zo heel erg uitnodigend uit lag. De laken en vooral het kussen waar ik mijn hoofd op zou leggen zagen er nogal shmushy uit. Ik ging maar wel liggen en hij begon mijn bloeddruk te meten en luisterde naar mijn buik..ingewanden.. Hij wist gelijk wat het probleem was en vertelde me dat ik een bacteriele infectie had opgelopen en dat dit het probleem was in mijn darmen.

Medicijnen

Hij gaf aan dat ik wel met de Malarone kon stoppen en hij schreef me medicijnen voor. Ik las Ofloxacin & Ornidazole. Ik zag later op het internet dat de een een soort antibioticum was. Ik zou er die dag 3 moeten nemen en dan in de dagen erna nog 2 per dag. Hij gaf me nog een ander medicijn en daarvan las ik alter dat het een medicijn tegen hoesten was.. Hahaa, dat was een beetje vreemd want ik hoest eigenlijk niet. Dat heb ik dan dus ook maar niet ingenomen.

Mijn problemen waren echt per direct over!! Ik was echt blij dat ik weer goed kon slapen en kon de volgende dag wel het meer van Inle op om die geweldige beenroeiers te zien!

Ik ben niet gestopt met het slikken van de Malarone btw..

Je weet maar nooit hè?

Bezoek aan een lokale dokter - Nyaung Shwe, Myanmar

Wil je deze post delen?

Mij zou je daar blij mee maken 🙂

Wil je meer lezen over mijn Myanmar reis?

2 dagen hiken nabij Hsipaw

De bekende U Bein brug bij Amapura

Gebruik de lokale bus in Myanmar

Highlights van mijn reis door Myanmar

Of kan ik je inspireren met mijn eerste solotrip?

Mijn eerste Solotrip! Halong Baai en Cat Ba Eiland – Vietnam

Ik hoop dat jij net zo geniet als ik van deze mooie wereld.

Een reactie

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *