Yoga toepassen in je dagelijkse leven? Lees deze 6 Tips om mindful te leven – Zinvol Reizen

Yoga toepassen in je dagelijkse leven? Ik doe het al jaren. En daarom deel ik graag met jullie deze handige tips om mindful te leven of om zogezegd makkelijker en fijner leven te leiden. Yoga beoefenen is daarbij een stap in de goede richting. Voor mij tenminste, een stap in de richting van pijnvrij door het leven gaan. Pijn die ik voelde in mijn lichaam maar ook in mijn denken. Pijn die ik grotendeels mijzelf aandeed want als ik een ander zou vragen hoe die erover dacht of naar mij keek dan zag die echt wat anders.

En dan vaak ook nog vanuit een hoek die ik niet zag, maar daarover later meer in deze blog.

Yoga toepassen in je dagelijkse leven? Zinvol Reizen

6 tips om mindful te leven - Pushkar - meditation temple - geslaagd
Na een maand yogales slaagde ik en sindsdien mag ik yoga les geven – Pushkar

Wat is mindfulness eigenlijk?

Je hoort het woord mindfulness om de haverklap. Het is natuurlijk erg hip om te benoemen en ik moet eerlijk toegeven dat ik dan al snel de neiging heb om het te mijden. Ik wil niet hip zijn, ik wil gewoon mijzelf zijn. Maar ja, feit is wel dat als je meer mindful leeft je meer jezelf zult zijn. En ik probeer het dan soms anders te benoemen en te omschrijven maar in the end snapt iedereen waar je het over hebt als je mindfulness benoemt.

Want als je meer mindful leeft ( in het moment) dan ervaar je dat je meer geniet van het huidige moment en dat je minder neigt te piekeren over de toekomst of het verleden. Niemand heeft belang bij piekeren en het meeste waarover je piekert gebeurt niet eens. Ook ervaar je door het piekeren meer onrust, negatieve gevoelens, boosheid, machteloosheid etc.

Wist jij dat 90% van al je gedachten herhalingen zijn of gedachten die nergens toe leiden en dat deze veelal ook nog eens negatief blijken te zijn?

Tijd om die gedachten onder controle te krijgen…
Laten we tenminste proberen om dat tot een minimum te beperken.

6 tips om mindful te leven

Waarom is mindful leven belangrijk?

Mindful leven betekent ook lief zijn voor jezelf, niet altijd het uiterste vergen. Jezelf afvragen, wat wil ik nu echt? Waar word ik blij van? Waar voel ik me echt goed door? En ook… Waarom heb ik het gevoel dat ik altijd moet vechten? Mag ik niet de makkelijke weg kiezen? Waarom is dat? Wie straft wie? Weten we dit nog of streven we toch vaak naar iets waarvan gedacht wordt dat het ons gelukkig zou ‘moeten’ maken omdat de reclames of een ander ons dit doen geloven? Of is het omdat een ander er ook gelukkig van werd? Op het eerste gezicht? Want is dat ook echt zo?

Dus onderzoeken wat jij echt belangrijk vind is een eerste stap naar gelukkig zijn. Door mindful te leven leer je meer over jezelf.

Tip nr. 1 van 6 tips om mindful te leven

1. Momenten van bezinning toepassen

Hoe zie je de wereld?
Ben je daarin onpartijdig?
Met hoeveel ‘kleur’ oordeel je?
Hoe word jij behandeld en hoe behandel je de ander?

Hoe zie ik de wereld en hoe ziet de wereld mij? Tips om mindful te leven

  • Vind je mediteren lastig?

Label het dan niet gelijk als mediteren maar gewoon als een moment om even nergens aan te moeten/hoeven denken. Plan eens 10 minuten in waarin je niets hoeft. Waarin je geen haast hoeft te ervaren en even geen klusjes hoeft te doen. Probeer in dat moment bewust te gaan worden van waar ben ik? Waar sta ik in mijn leven? Waar ben ik blij mee? Wat is er goed op dit moment? Dus je hoeft niet nergens aan te denken maar zorg dat je gedachten positief blijven, opbouwend en vernieuwend.

Grote kans dat je gedachten je blijven afleiden. Soms kun je ze niet negeren… Schrijf ze dan gewoon op en laat het daarna geen ‘smoes’ meer zijn van je gedachten dat je het anders vergeet … en dat het dus zo belangrijk is dat je er echt nu over na moeten denken.

Als je gedachten er dan toch weer naartoe gaan glimlach dan, neem ze niet te serieus. Ze doen maar wat ze gewend zijn en dat jij nu wat anders van ze verlangt kost gewoon even tijd. Als je er een negatieve emotie aan hangt duurt het langer en gaat deze dieper zitten en meer tijd van je vergen.

Kijk er dus met een zacht gevoel naar, veroordeel het niet, leg het terzijde en ga weer naar dit moment: Waar ben ik nu blij mee? Wat is het dan wat mij dat blije gevoel geeft. Het lijkt of klinkt soms zo voor de hand liggend maar laat je verrassen over wat er soms naar boven kan komen.

Mediteren, staren, niets doen - Tips voor een mindful leven

Ooit nam ik deel aan een workshop Tijdsurfen van Paul Loomans, hij noemde dit korte momentje niets doen ‘een witje halen’. Dus even naar een wit papiertje staren, kijken hoe het gras groeit of hoe de wolken voorbij drijven. Even staren zonder te denken…

Je kunt jezelf ook de vragen stellen: Hoe zie ik de wereld, hoe denk ik dat de wereld mij ziet?

Lees eens hoe ik voor het eerst 10 dagen ging mediteren en hoe dat ging.

  • Observeer een gedachtegang onpartijdig

Misschien kun je ook bewust worden van hoe gekleurd wij de wereld aanschouwen. Neem een gesprek/ontmoeting/gedachte voor je en observeer wat er gebeurde op een dieper niveau. Iedereen ziet wat anders … terwijl wij naar hetzelfde kijken.. Hoeveel kleur zit er dan aan dat oordeel wat wij vellen over wat wij zien? En waar komt die kleur vandaan? Waar heeft dat zijn herkomst?

En daarbij het inzicht dat het maar gedachten zijn… gedachten die ik net zo makkelijk kan veranderen… Al komen ze nog 10 keer terug, als ik er maar bewust van ben dan kan ik ze weer veranderen. Langzaam aan wordt mijn wereld anders doordat ik er anders naar kijk en over denk.

En ook bij deze oefening is het belangrijk om niet te oordelen… Het is wat het is. Het is veel interessanter om te achterhalen waar het zijn oorsprong had.

Tip 2 van 6 tips om Mindful te Leven

2. Doe een ontspanningsoefening

  • Savasana / Bodyscan

Aan het eind van een yogales doen we altijd 10 minuten savasana. Google er maar eens op, het is de dead man pose. Ofterwijl; je ligt op de grond en je lichaam ligt alleen zo ontspannen mogelijk. Maar zelf ben je actief aan het scannen, je voelt je lichaam, je scant je lichaam stukje voor stukje. En dan in zo klein mogelijke stukjes. Dus geen grote happen, hoofd – nek – schouder – etc. Nee, puntje van je hoofd.. Waar bevind zich dat uiterste bovenste puntje? En dan cm na cm door je haren naar beneden… Rimpel voor rimpel in je voorhoofd naar beneden… tot het eerste haartje van je wenkbrauw… Kun je die vinden? Etc. Voel ook eens waar je lichaam de mat raakt.. en waar ook juist niet? Kun je dat exacte punt vinden?

Dit zijn hele lastige oefeningen voor ons omdat we eigenlijk het contact met ons lichaam een beetje kwijt zijn. De fijngevoeligheid is zoek, daarom is meditatie en mindfulness voor ons zo moeilijk geworden. We kunnen niet meer stilstaan en voelen, we rennen alleen nog maar en praten veel. We zijn op de buitenwereld gefocused dus ga weer eens naar binnen..

  • Asana

Probeer eens 5 minuten mindful in een zelfde asana te blijven.

Dit is iets wat ik ook erg fijn vind om te doen. Pak een zittende yoga asana en probeer er eens goed in te gaan zitten. Ga lekker in de rek en strek van die pose te gaan zitten en dan met je aandacht gaan naar die plekjes die je aanspant terwijl het niet nodig is. Veelal je gezicht ( tip: maak een kleine glimlach om je spieren in je gezicht te ontspannen) vaak ook je schouders… druk ze eens weg van je oren.. Maar ook spieren in je borst/buik.. etc. Als je dat allemaal los kan laten ga dan eens met je aandacht naar de spieren die je nodig bent om deze asana aan te houden en kijk eens of je deze spanning iets los kan laten, dus beter in de strekking kan komen te zitten.

Vaak als een spier op zijn langst is gaan we hem tegenhouden… Om overstrekking tegen te gaan. En dat is natuurlijk goed maar als je met je lichaam aandachtig werkt kun je die controle wel iets laten vieren. Je kunt de spier dus iets ontspannen en laten rekken.

Asana tips:

Doe dan bijv de Paschimottanasana : De zittende vooroverbuiging. Buig vanuit je heupen richting voeten / enkels. Pak je enkels of voeten eventueel vast. Probeer een rechte rug te houden en vooruit te kijken. Probeer dan eens je benen te ontspannen, rugspieren en nekspieren bewust te ontspannen. Voel eens goed waar de spanning zit, waar die misschien niet aanwezig is en waar je in de strekking de spier wat ruimte kan geven.

Of de Baddha Konasana : De vlinderhouding. Probeer ook hier een rechte lijn in je rug te houden en je schouders ontspannen te houden. Probeer dan je knieen zover mogelijk weg te laten zakken naar de grond. Doe niks, ontspan, voel en laat los.

Houd een pose wat langer vast en voel je lichaam - Tips om mindful te leven
Deze hou je misschien geen 5 minuten vol maar een minuut of 2 zou moeten kunnen… en ga dan eens goed voelen..

3. Maak een mindful wandeling

Ga eens alleen wandelen en neem geen telefoon mee. Probeer eens op de natuur en je omgeving te letten. Welke lessen kun je leren van de natuur om je heen? Welke elementen herken je die zichzelf in jou spiegelen? Die boom die daar al jou hele leven staat.. Dat pad wat je loopt wat er misschien al honderden jaren ligt? Maar ook het pas gekapte stuk bos? Of dat nieuwe pad wat andere oude paden doorkruist..

Kun je reflecteren in alle rust? Wat zegt het je? Wat zou het je willen zeggen als het zou kunnen praten. Weet je dat we ons zelf de beste lessen kunnen leren als we alleen maar durven te luisteren en het willen horen?

De vraag die altijd goed werkt is:
Wat zou een goede vriend(in), iemand die jou goed kent, jou op dit moment adviseren?

Neem eens de tijd voor jezelf en keer in jezelf - Mindful wandelen - 6 tips voor een mindful leven

4. Ga Bewust Ademhalen

Ademen is iets waar we ook vaak niet bij stil staan. Het gebeurt zonder dat we er over na hoeven te denken en dat is prima. Maar zo gebeuren er meer dingen waar we niet over nadenken. En als we er dan eens bij stil staan merken we dat we kunnen optimaliseren. Dat we misschien handelen zonder enige diepgang. Dat gevaar zit er natuurlijk bij ademhalen ook in. Adem je diep genoeg? Doe je dat via je neus? Adem jij je longen wel eens helemaal vol, heb je een hoge ademhaling? Je wil er ook niet te veel en te vaak bij stil gaan staan maar zorg wel dat je goed ademhaalt.

  • Bewuste neus ademhaling

Doordrenken we ons hele lichaam wel van zuurstof? Ademen is heel belangrijk en dat weten we …maar daar blijft het vaak bij. Ga eens bewust door je neus ademen. Zorg dat je langer inademt dan dat je uitademt. Probeer je in te denken dat jij je lichaam doordrenkt van zuurstof tot in alle vingers en tenen. Lees er eens meer over in mijn blog pranayama

Er is onderzoek gedaan naar wat je hersenen kunnen activeren in je lichaam. Het blijkt zo te zijn dat als je alleen al denkt aan sporten je lichaam een stukje mee reageert. In principe houd je je lichaam voor de gek maar toch reageert het erop. Gebruik dit in je voordeel en visualiseer dat je bij elke inademing je lichaam voorziet van goede energie, zuurstof, tot in alle puntjes.

Er zijn verschillende ademhalingsoefeningen die makkelijk te doen zijn. Ik zal er een die makkelijk te doen is benoemen. Je kunt deze in de auto doen, in de trein of als je ergens in een wachtruimte zit.

  • Nadi Sodhana pranayama – De wisselende neusgat ademhaling

Hoe kun je nu ademen door 1 neusgat? Wist je dat we dit grotendeels al doen? We hebben een neuscyclus van 7-8 uur waarbij het ene neusgat 3 a 4 uur meer gebruik wordt dan de andere. Zo houden we ons lichaam in balans zonder dat we het zelf weten. Ademen door het linker neusgat brengt rust met zich mee en ademen door het rechter neusgat juist energie.

Door dit actief per inademing te doen activeert je beide hersenhelften en daarbij de balans tussen deze twee helften. Deze hersenhelften staan natuurlijk voor de vrouwelijke (links) en mannelijke (rechts) energie in ons.

Daarbij is deze oefening heel goed om de geest te kalmeren en je concentratie vermogen te verhogen.

Hoe doe je Nadi Sodhana in de praktijk?

Als je de Nadi Sodhana doet op de manier zoals hij bedoelt is dan zet je je wijs- en middelvinger op je neusbrug / tussen wenkbrauwen en druk je met je duim of ringvinger/pink afwisselend de neusgaten zachtjes dicht. Adem dan in door het linker neusgat en uit door het rechter neusgat en vervolgens laat je je vinger staan en adem je in door het rechter neusgat en uit door het linker neusgat. Onthoudt dus dat het neusgat waardoor je uitgeademd hebt ook het neusgat is waardoor je inademt.

Verdieping: Probeer je aandacht te houden bij het punt waar je vingers zachtjes je neusbrug/voorhoofd raken. Dit is de Ajna chakra (6e chakra), het derde oog. Ajna betekent “weten” en dus staat deze chakra voor o.a. innerlijke wijsheid en intuïtie. Heel goed dus om deze aandacht te schenken en te activeren of te openen.

Doe je deze oefening in het openbaar dan kun je de twee vingers die je voorhoofd raken terug vouwen in je hand. Zo valt het minder op dat je met een ademhalingsoefening bezig bent.

Een korte yogales in de zomerweides van Kirgizie - Tips om mindful te leven
Een korte yogales in de zomerweides van Kirgizie – Tips om mindful te leven

5. Doe een onbaatzuchtige actie

Misschien zou ik deze ook wel bovenaan moeten zetten. Als eerste tip voor een mindful leven. Het maakt de wereld natuurlijk een stuk leuker en fijner als we elkaar helpen, elkaar zomaar iets geven of meedenken met een ander.

Doe eens iets voor een ander zonder dat je er iets voor terug verwacht. Maar besef daarbij dat alles wat je geeft terug komt in tienvoud. Als je een ander blij maakt wordt je hoe dan ook daar zelf ook blij van, gelukkiger van. En de wereld wordt op die manier een fijnere plek. Wees als dat steentje wat in de vijver gegooid wordt en een rimpel veroorzaakt die uiteindelijk elke hoekje van de vijver raakt.

Karma – Het principe van oorzakelijkheid

Hier speelt karma natuurlijk een grote rol. Karma wil zeggen dat fysieke maar ook mentale acties gevolgen zullen hebben voor dit leven – of een volgend leven (als je daarin gelooft). Het is een oorzaak en gevolg principe van jouw handelen. In het hindoeïsme en boeddhisme beschrijven ze de wet van karma en zij leven hier ook echt naar. Dat wil zeggen dat je in die landen veel meer onbaatzuchtige acties tegen zult komen. Ik verbaas me er altijd over hoeveel er gegeven wordt in Azië, aan lokale dakloze mensen maar ook aan toeristen.

Dat wat je geeft hoeft echt niet altijd heel groot of duur te zijn….weet dat de impact die je maakt op een andermans leven soms immens kan zijn.

Karma - principe van oorzakelijkheid - tips voor een mindful leven

6. Zet je dag in het teken van een thema

Een dag bewust rekening houden met een bepaald thema laat je natuurlijk goed in het hier en nu leven. In het achtvoudige pad van yoga hebben we het eerste pad om aan te werken, de yama’s. Je kunt de yama’s zien als de 10 geboden van het christendom. Het zijn een soort leefregels waarmee je de basis van je leven een stuk verbeterd. Voor jezelf maar ook voor je medemens. Alles wat je voor de ander doet doe je uiteindelijk voor jezelf en zo is het ook dat alles wat je voor jezelf doet ook ten bate is van de ander. Net als het hiervoor genoemde karma principe. Een win-win situatie dus.

Probeer bijvoorbeeld eens een dag niet te oordelen over iets of iemand. Ga bewust met je gedachten om. Het beheersen van je gedachten zal je ook helpen in je meditatie. Het eerder door hebben van het wegdrijven in gedachten zodat je weer sneller in dit moment, je meditatie kan zijn.

tips voor een mindful leven

Lees ook eens over de voordelen van ‘even op de kop staan

6 Zinvolle Tips om Mindful te Leven

Ik hoop dat deze 6 tips om mindful te leven je kunnen helpen om wat meer in het moment te zijn. Om wat momenten op een dag voor jezelf te kunnen nemen en wat meer in het hier & nu te laten zijn. Het lijken simpele en kleine oefeningen maar je zult op den duur merken dat je er relaxter door wordt, minder gaat piekeren en meer constructief met je gedachten en tijd om leert te gaan.

Heb jij ook een ‘mindful’ tip voor mij?
Ik hoor ze graag! Deel ze in een reactie hieronder met me.

Vond je deze 6 tips om mindful te leven handig?
Deel ze dan of sla ze op je in favorieten.

Zoek je meer inspiratie?

Wat doet een glimlach met & voor jou? – Lachen is Gezond

Het achtvoudige pad van Yoga – Het eerste pad: Yama

In mogelijkheden denken – Gewoon omdat het kan!

Mindful Leven – Wat je aandacht geeft groeit

Ga mindful wandelen – Tips voor een meditatieve wandeling

Gebruik de Kracht van Positief Denken in Jouw Voordeel!

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik

Een reactie

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *