Zinvolle Inspiratie – Wat doet een glimlach met & voor jou – Lachen is gezond

Wat doet een glimlach met en voor jou? Iedereen weet het: Lachen is gezond. Toch weten we vaak maar weinig van wat er dan allemaal gezond aan het lachen is. Ik ben dat eens gaan uitzoeken en kwam op wat verrassende effecten uit maar ook las ik super interessante wetenswaardigheden. Dat is natuurlijk ook de reden waar om ik deze zinvolle inspiratie graag met jou deel.

Wil jij weten wat een (glim)lach allemaal voor jou kan betekenen? Lees dan eens verder.

Zinvolle Inspiratie - Wat doet een glimlach met & voor jou - Lachen is gezond
Marokko – Atlas gebergte – 2013

Wat doet een glimlach met jou?

  • Je maakt gelukshormonen aan in je lichaam aan

Door deze gelukshormonen word je gelijk vrolijker. Die gelukshormonen zijn dopamine, serotonine en endorfine Als je dit weet waarom maak je daar dan geen gebruik van? Ook als je een glimlach produceert zonder dat dit een oorzaak heeft zal er iets in je lichaam veranderen. Je gedachten passen zich vaak heel makkelijk aan en zonder dat je het weet zijn je gedachten milder, denk je aan andere oplossingen en zie je een onverwachte wending komen.

  • Het vermindert stress in je lichaam

Doordat je gelukshormonen aanmaakt zal het stresshormoon cortisol moeten wijken. Dit heeft natuurlijk allerlei positieve effecten. Cortisol is natuurlijk niet heel gezond in het lichaam, bekend is dat het je bloedvaten vernauwen. Bloed kan weer makkelijker doorstromen en zo ook de fijne en positieve energie.

Daarnaast heeft een goede bloeddoorstroming natuurlijk ook weer een positief effect op allerlei andere gebieden. Het vermindert kans op hart gerelateerde aandoeningen doordat het de toevoer naar het hart weer verhoogt.

Lachen is Gezond - Met de Masai in Kenia
Selfie met de Masai

  • Je spieren ontspannen zich makkelijker.

De spieren in je gezicht ontspannen zich eigenlijk direct als je een glimlach maakt. Voel maar eens. Als je een glimlach maakt zullen je wenkbrauwen en voorhoofd ontspannen. Ook je wangen doen mee en komen in een meer ontspannen stand. Als je dit bewust wil doen moet je een veel beter contact met je lichaam hebben om te merken en ervaren waar die spanning zit. Daarnaast is het dan nog de kunst om die spanning los te laten.

  • Het stimuleert fijne gedachten ipv negatieve gedachten.

Lachen heeft door de aanmaak van die gelukshormonen de fijne bijwerking dat het een kalmerend en pijnstillend effect heeft. Het geeft je een zorgeloos en opgewekt gevoel. Wie wil dat nu niet?  Je kunt dit gewoon bewust opwekken door die glimlach wat vaker op je gezicht te toveren. Het begint dan met een gemaakte lach maar langzaam voel je die wel naar binnen trekken.

Fake it until you make it!

Een fijne lachsessie laat je meer helder nadenken nadien. Helpt je concentratie verhogen en zal je dus productiever maken.

  • Je bent er mooier door

We kunnen ouder worden door zorg rimpels maar je kunt er ook iets meer voor zorgen dat je gezicht wat vaker een lach draagt. Probeer daar eens bij stil te staan welke uitdrukking jouw gezicht toont. Vaak zijn we er ons niet bewust van. Vaak als je in de auto zit en zomaar van punt A naar punt B rijdt ben je uitdrukkingsloos… Althans.. dat denk je. Probeer juist op die momenten een kleine glimlach op je gezicht te toveren. Wees daar bewust van en merk dan eens wat het ondertussen met je gedachten doet!

Lachen is Gezond - Vrolijke vrouw in Bagan - Myanmar

Wist jij dat lachen ook een positief effect heeft op het immuunsysteem?

Bij mensen die vaak lachen, verminderen stressgerelateerde hormonen in het lichaam zoals ik al eerder schreef. Verder stijgt het aantal geactiveerde T-cellen en natural killer-cellen, een type witte bloedcel dat cruciaal is voor de bescherming van het lichaam tegen tumoren en infecties. (Bron mens-en-gezondheid.infonu.nl)

Lachen is gezond – Niet alleen voor jou

  • Wat doet jouw glimlach met de ander?

Los van het feit dat de glimlach dus veel met jou doet doet het ook voor jou. Het is verrassend hoe mensen anders op jou reageren, hoe mensen jou inschatten als een fijner mens of open voor interactie. Misschien had je dit al wel eens bewust gemerkt. Je bent toegankelijker voor anderen en dit zorgt voor meer verbinding met je omgeving.

  • Je krijgt vaak een glimlach terug.

De hoeveelheid mensen die spontaan gedag zeggen is ook een stuk hoger als ik een glimlach op mijn gezicht draag. Ik maak oogcontact en ‘gun’ mensen mijn glimlach. Het doet gewoon wat met jou en met de ander. Er is echt contact, mensen vinden dat fijn. Er zijn maar heel weinig mensen die wegkijken en het ongemakkelijk vinden.

Uiteraard is er verschil in een kort oogcontact of iemand langer aankijken en glimlachen. Maar een kort moment in het voorbijgaan is altijd leuk. In deze tijd kan het natuurlijk anders opgevat worden als je iemand wat langer aan kijkt, daarbij glimlacht en contact uitnodigt. Vooral als het een man is naar een vrouw….. Maar echt, lachen is gezond en laten we het niet te moeilijk maken. Blijf lekker glimlachen en elkaar net dat kleine momentje geven waarin je er mag zijn. Waarin wij samen gewoon mensen op deze wereld zijn.

Lachen is Gezond - Die meid op de achtergrond :)
Hoe vrolijk is deze photo bomb!! Daar word je toch vrolijk van?

  • Mensen beoordelen je als een prettig mens en benaderen je ook op die manier

Vreemden die ik op straat tegen kom zijn eerder geneigd mij gedag te zeggen als ik glimlach. Ik krijg een glimlach terug en daar word ik vrolijk van. Vooral op reis vind ik het super om te zien dat het eerste contact zo makkelijk gelegd wordt als je met een glimlach laat zien dat je open staat voor de ander.

Toen ik op reis was met Abhinav van ASoulWindow was hij zo verrast dat zoveel mensen mij gedag zeiden. Toen gingen we testen dat als hij oogcontact zocht en een glimlach gaf hoe dat zou werken. En dat werkte! Hij werd er ook blij van dat toch ook mensen hem verwelkomden. Want uiteindelijk voelt dat zo. Je wordt gezien en mag er zijn.

Lachen is Gezond - Sikkim reis met Jitaditya en Abhinav

Ook merk ik in mijn werk op straat dat mensen met een vraag makkelijker bij je op de lijn durven te komen als je een open houding hebt. Mensen durven dan toch eerder een vraag te stellen die in hun ogen misschien een ‘domme vraag’ is.

Wat ik dan toch altijd fijn vind om te horen is dat er soms bij gezegd wordt, jou kan of mag ik dat wel vragen. Ik ben blij dat mensen zich op hun gemak voelen en daardoor meer laten zien wie ze zijn.

• Wist je dat een intense lachbui een work-out is

Je kunt een intense lachbui of schaterlach wel vergelijken met een mini work-out. Door die lach gebruik je zoveel spieren in je lichaam zodat je hartslag verhoogt, je ademhaling versnelt en je zuurstofverbruik. Je zet alles in je lichaam even aan. Lachen is gezond!

Door een verkleedpartij helemaal in een deuk - Oman
Door een verkleedpartij lagen wij een tijdje helemaal in een deuk – Oman


Maak jij ook gebruik van je lach zodat het leven je toelacht?

Ik moet altijd denken aan een situatie dat ik een melding had gehad waarbij iemand het niet meer zag zitten. Alles was negatief, lachen was er al heel lang niet meer bij. Dat kleine stipje aan het einde van de tunnel werd al lang niet meer gezien. Waarom zou ik nog in leven blijven was meer de vraag die aan de oppervlakte bleef hangen.

Toen ik later die dag vrij was en de straat over wilde steken lette ik niet heel goed op en moest een auto voor mij remmen. Ik schrok maar keek met een lachend gezicht de auto in. Ik bood mijn excuses aan met een handgebaar en wilde uiteraard de auto voor laten gaan. De bestuurder keek mij aan en hoffelijk gebaarde die mij dat ik voor mocht gaan. We glimlachten nog een keer naar elkaar en ik zwaaide daarbij naar de auto en vervolgde mijn weg.

Ik bedacht me gelijk ook dat degene die ik net daarvoor gesproken had waarschijnlijk anders had gereageerd. Diegene heeft geen glimlach meer op het gezicht. Die zou geschrokken hebben gekeken en misschien angstig zelfs. Ik voorspel daarbij ook een andere reactie van de mensen uit de auto; geïrriteerd en beschuldigend naar diegene op straat. Die had natuurlijk uit moeten kijken en was dus schuldig aan de ontstane situatie. De auto had die persoon waarschijnlijk niet galant voor laten gaan zoals bij mij wel gebeurde…

Zo kun je zien welke opeenstapeling in gang wordt gezet door soms hele kleine verschillen. Kleine dingetjes en gebaren die ten grondslag liggen aan hoe jij je dag, je leven ervaart.

Mijn advies is dan ook: Probeer altijd een kleine glimlach op je gezicht te laten schijnen. Je weet maar nooit wie er blij van wordt en welke reacties je zomaar toegeworpen krijgt.

Vaak zijn we ons daar niet meer bewust van…

Happy in de ochtend op Poon Hill in Nepal

Lachen is gezond en daar kun je makkelijk gebruik van maken en al snel de meerwaarde van ervaren.
Ken jij dat? Heb je voorbeelden voor jezelf?

Bewaar je deze zinvolle inspiratie of deel je hem met anderen?

Wil je wel meer zinvolle inspiratie lezen?

Ik denk in mogelijkheden, jij dan?

Wat je aandacht geeft groeit..  maak daar optimaal gebruik van

Gebruik de kracht van positief denken in jouw voordeel

Geniet van het moment – De weg naar het geluk

Ik ben op zoek naar een Tiny Spot voor mijn Tiny House

En lees mijn 5 redenen om dankbaar te zijn ook eens

Mijn 5 redenen waar ik dankbaar voor ben – Zinvol Reizen

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld als ik

2 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *