Bezienswaardigheden Georgetown – Penang – 13 tips wat te doen in Penang, Maleisië

Als je een rondreis door Maleisië maakt mag een bezoek aan het veelzijdige eiland Penang niet missen. Alle bezienswaardigheden Georgetown zijn al niet op 1 hand te tellen laat staan dat je ook nog wat van het eiland zelf wil zien. Een week is niets om de deelstaat Penang te ontdekken. Maar begin eerst maar eens met wat lekkers te eten in Penang want de smeltkroes zoals we die in Melaka kennen is hier ook terug te vinden. Meerdere culturen komen samen in het eten en dat is natuurlijk in het straatbeeld ook terug te vinden. Ik vind Georgetown echt een heerlijke stad om rond te dwalen.

13 tips wat te doen in Penang, Maleisië

Straatbeeld in Penang - Tempels, wierook en verschillende culturen - Wat te doen in Penang - Maleisië
Straatbeeld in Penang – Tempels, wierook en verschillende culturen

Hoeveel dagen heb je nodig op Pulau Penang?

Ik ben er twee keer geweest nu en beide keren was ik er meerdere dagen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik van het eiland Penang zelf nog veel te weinig heb gezien en dat ik veel tijd in Georgetown heb doorgebracht. Als je alles wil doen wat ik hier opsom dan heb je aan een week niet genoeg. Maar… plan er 3 dagen in zodat je de stad Georgetown en het eiland Penang beide wat tijd kan geven.

Door de straten van Penang struinen - Wat te doen in Penang

Dwaal door de oude straten van Georgetown

De eerste van deze 13 tips wat te doen in Penang is heel makkelijk. Ga wandelen, breng gewoon veel tijd door op straat. Proef de sfeer van dit oude historische stadsdeel, ervaar de verschillende culturen die er haast samengesmolten zijn. Struin door de smalle straatjes en verbaas je over de mooie kleurrijke koloniale panden die er nog staan. De een wat beter onderhouden dan de ander maar alleen prachtig met het houtwerk.

Dwaal door de straten van Penang - Snuif de sfeer en cultuur van deze stad - Bezienswaardigheden Georgetown

Voel de energie van alle mensen die er ooit woonden en hun stempel drukten op het straatbeeld zoals wij het nu mogen aanschouwen.

Chew Jetty

Het vissersdorpje Chew Jetty is ook echt leuk om even doorheen te wandelen. Van oorsprong is het een Chinese nederzetting en dus kom je vele Chinese invloeden tegen hier. Aan het begin kom je gelijk al een kleine Chinese tempel tegen. De Chew Jetty is maar klein en de meeste toeristen lopen de ene ‘hoofdweg’ naar het einde en weer terug. Ik kan je ook aanbevelen om even rechtsaf te slaan aan het begin en dat pad ook af te wandelen. Ergens kun je dan ook wel weer linksaf zodat je weer op het drukke pad uitkomt.

Street art in Chew Jetty - Folklore by the Sea - Wat te doen in Penang

Er hangt een geheel eigen sfeertje en dus is het erg leuk om even een wandeling te maken hier.

13 tips wat te doen in Penang – Georgetown

De Street Art van Georgetown

Overal in de stad kom je de street art tegen. Jaren geleden begon het met de street art van de Roemeense kunstenaar Ernest Zacharevic. Toen dit echt een succes bleek te zijn kwamen er meerdere kunstwerken. Ik ben in 2014 in Penang geweest en moet zeggen dat de oorspronkelijke werken die ik toen zag echt beginnen te verbleken. Ik hoop dat deze bijgewerkt kunnen worden, of vernieuwd misschien. Het zou toch jammer zijn als dit zo verbleekt en uiteindelijk dan verdwijnt. Het maakt de toch al kleurrijke stad nog kleurrijker!

Street art in Penang - Wat te doen in Penang, Maleisië
Deze foto maakte ik maart 2023

Dezelfde street art alleen dan 2014.. Wat te doen in Penang, Maleisië
Foto februari 2014

Ik had deze keer, 2023, mijn hotel in het pand waar het Wushu Girl op de zijkant geschilderd is. Een geweldige plaat op een grote muur. Het hotel is Moon Tree 47 en ik heb er twee heerlijke nachten doorgebracht.

WuShu Girl op Moontree 47 in Penang
Wu-Shu Girl op hotel Moon Tree 47 in Penang

Wist je dat..
ik 10 jaar Wu-Shu heb beoefend? Echt een super mooie vorm in de verdedigingssport! Hoe leuk is het dan dat ik in het pand verblijf waar de Wu-Shu Girl op staat!

Street art Penang - Door de straten van Penang struinen - Wat te doen in Penang

Cheong Fatt Tze Mansion

Ik kwam langs dit blauwe herenhuis aan het einde van de middag. Een kaartje kopen vond ik jammer omdat ik maar weinig tijd nog had maar toen ik even met de beveiliger aan de praat was mocht ik er toch wel in. Op voorwaarde dat ik wat te drinken of te eten kocht bij het restaurantje bij de ingang. Op vertoon van mijn kassabon liet hij me binnen. Wat een mooi onderhouden pand zeg!

Het prachtige blauwe mansion van Cheong Fatt Tze - Bezienswaardigheden Georgetown

Als je wel een rondleiding kan nemen is dat wel fijner want ik kon nu niet elke ruimte betreden en ik heb het idee dat dit wel kan met een rondleiding. Het is een prachtig bewerkt pand met mooie gangen en kamers.

Het prachtige blauwe mansion van Cheong Fatt Tze - Bovenverdieping - Bezienswaardigheden Georgetown

Fort Cornwallis

Het Fort Cornwallis, ook in de historie van Penang een belangrijke plek natuurlijk. Langs de kust vind je dit park, waar ze nu ook een soort foodtruck-achtige plek van aan het maken zijn. Je betaalt een entree om naar binnen te gaan en kunt even langs de oude muren lopen. Bij het kaartje in begrepen zat een korting op een kopje koffie bij het restaurant in het park.

Fort Cornwallis in Penang - Kanon gericht op de zee - Wat te doen in Penang

Penang Peranakan Mansion

Dit mansion ben ik op mijn beide bezoeken aan Penang niet geweest. Zeker wel een reden om nog eens terug te gaan naar deze heerlijke stad. Ik bezocht in Melaka wel een Nyonya huis van een rijke familie. Ik vond dat super om te zien en daarom is het wel jammer dat ik deze gemist heb. Later zag ik dit huis en voor een volgend bezoek staat deze op het lijstje.

GPS Peranakan Mansion

Verschillende tempels in de binnenstad van Penang

Er zijn zoveel mooie tempels te vinden en ik kan ze onmogelijk allemaal benoemen. Ga gewoon lekker wandelen en struin door de fijne  straten van Penang. Welke je ook tegen komt op je wandeling, het is altijd indrukwekkend als je het mij vraagt. Ik noem er een paar die ik mooi vond en waar ik in 2014 naar binnen ging en nu in 2023 ook weer.

  • Hainan Thean Hou Temple 天后宮

Een erg mooie tempel in dezelfde straat als Wu-Shu Girl. Ik was hier in 2014 en liep er in 2023 ook nog graag even naar binnen. Alles versieringen, alle kleuren maar ook de geuren. Ik blijf een Boedhistische tempel altijd mooi vinden. Alle verschillende facetten die aanwezig zijn maken het een prachtig geheel.

Hainan Thean Hou Temple - Penang - Bezienswaardigheden Georgetown

  • Goddess of Mercy Temple

Als je zo rondloopt kom je her en der tempels tegen. Zo ook deze Chinese Taoistische tempel gebouwd in Chinese stijl uit de 18e eeuw. Fijn plekje om even te zijn, de geuren te ruiken en de mensen te zien bidden.

Taoistische Chinese Tempel - Goddess of Mercy Temple - Penang
De eerste foto in dit blog (met die enorme roze wierookstokken) is ook op dit plein voor deze tempel gemaakt.

  • Wat Chaiyamangkalaram

Maar bezoek als je tijd hebt ook de Wat Chaiyamangkalaram Thai Buddist Temple met een reclining buddha. Deze tempel wordt in het kort ook wel Wat Chaiya genoemd.

Je vindt er het 33 meter lange liggende Buddha beeld. Zoals elk Buddha beeld verbeeldt dit liggende beeld Buddha in zijn laatste dagen. Hij zal altijd op zijn rechterzij liggen en een vredige en tevreden blik tonen op zijn gezicht.

Buddha Wat Chayamangkalaram Thai Buddhist Temple - Penang
Achter het beeld zie je nog net de grote voet van de liggende Buddha

Deze tempel met de liggende Boeddha is net buiten de toeristische heritage zone van Penang. Check deze GPS of jij het ook gaat bezoeken op jouw citytrip Penang.

Little India

Een beetje India meepakken is altijd fijn. De kleuren zijn altijd net iets meer aanwezig, je ruikt weer net wat andere kruiden en wierook. Ik vind het altijd fijn om even wat India te voelen. Ook in Penang is er een wijkje wat little India heet en waar je lekker kan eten vele bloemenoffers in het straatbeeld zit.

Little India - Wat te doen in Penang - Maleisië

Bezienswaardigheden & wat te doen in Penang, Maleisië

Dit jaar ben ik niet naar de volgende plekken geweest omdat ik daar in 2014 al geweest was. Achteraf vind ik het toch jammer dat ik er niet met de ogen naar heb gekeken die ik nu heb. Ik bekijk bijna 10 jaar verder de omgeving natuurlijk veel anders dan toen. Ik zie andere dingen maar ik verwerk ze ook anders.

Clanhuis Khoo Khongsi

In 2014 boekte ik dus wel een tripje over een deel van het eiland Penang en daar was een bezoek aan het oude Chinese clan huis in begrepen. Ik kan me nog herinneren dat ik het erg interessant vond om te horen dat de Chinese gezinnen die naar Maleisië kwamen zich bundelden in dit soort huizen. Het waren zogeheten familiehuizen waar ze bij elkaar konden wonen in eerste instantie, of voor langere tijd, en waar ze steun aan elkaar hebben. Op zo’n manier is de hele Clan Jetty ook ontstaan.

Het prachtig bewerkte Khoo Khongsi Clan House - Penang

13 Tips – Wat te doen in Penang & net daarbuiten

Kek lok Si tempel

Bij dat tripje in 2014 zat ook een bezoek aan deze bijzondere tempel die iets verder buiten Georgetown ligt. Het is de grootste Chinese boeddhistische tempel in Maleisië en dus zeker een bezoek waard. Je kunt je er vast wel even vermaken om door het complex te wandelen en je te vergapen aan alle mooie kleuren die de tempel heeft en natuurlijk de vele beelden.

Kek Lok Si Tempel - Wat te doen in Penang - Maleisië

Een lintje ophangen in de Kek Lok Si Tempel in 2014 - Penang
Een lintje ophangen in de Kek Lok Si Tempel in 2014 – Penang

Penang Hill

En als je dan toch in de omgeving bent is een bezoek aan Penang Hill natuurlijk niet uitgesloten. Even met het treintje naar boven om een mooi uitzicht over het eiland te krijgen. Helaas was het bewolkt toen ik er was maar alsnog vond ik het een indrukwekkend uitzicht.

Een mistig uitzicht over de Penang vanaf Penang Hill - Wat te doen in Penang, Maleisië

Boven op Penang Hill vind je nog een mooie Hindoe tempel

Een mistig uitzicht over de Penang vanaf Penang Hill - Wat te doen in Penang, Maleisië

Penang National Park

Maak een fijne wandeling door het park. Dit kan op eigen gelegenheid maar uiteraard kun je ook een begeleide wandeling of trip boeken. Ik vond het super om er te wandelen en van strand naar strand te gaan met een boot om dan het laatste stuk weer te wandelen naar de ingang van het park. Op het tweede strandje kon ik toen fijn lunchen, perfecte dag!

Hiken in Pulau Penang NP - Wat te doen in Penang

Wat te doen in Penang?
Lees mijn 13 tips voor jouw citytrip Georgetown

Toen ik in 2014 in Penang was heb ik daar mijn vader een dagje rond geleid. Hoe leuk is dat? Hij kwam een dagje aan wal vanaf een cruise die hij op dat moment deed. Dat reizen? Tja wie weet heb ik dat van hem…

Mijn vader tijdens mijn rondreis in Azie ontmoeten in 2014
Mijn vader tijdens mijn rondreis in Azië ophalen in 2014 op de Jeti Swettenham in Penang

Eten in Georgetown Penang

Penang staat bekend om de culinaire cultuur, net als in Melaka heerst hier een super smeltkroes van allerlei eet culturen. Toen ik de eerste keer in Georgetown was heb ik een kookles gevolgd. Super leerzaam en gewoon ook erg leuk natuurlijk. Maar het beste van al? Je mag het naderhand opeten. Ik kreeg de recepten mee naar huis en heb er nog regelmatig wat uit gekookt.

Maar de hele streetfood scene is vooral in de avond groots in Penang. Zorg dat je in de avonduren bent op Chulia Street en zie je avondeten voor je neus klaargemaakt worden. Beter wordt het niet!

Streetfood Penang - Restaurant of streetfood?
Teksen Restaurant in 2023

Toch kon ik het grotendeels niet nalaten om Indiaas te eten in Penang
Indiaas eten in 2014

Waar verblijven in Georgetown – Penang

  • Ke-lan-tan House

Mijn eerste nacht in 2023 in Georgetown verbleef ik buiten het toeristische centrum maar erg dichtbij het grote bus station van Georgetown. Ik vond het oude huis wel echt heel mooi. Om die reden kan ik het wel aanbevelen. In het hotel had ik geen badkamer op mijn kamer maar wel een prive badkamer elders op de verdieping. Ook deze badkamer was echt super aangekleed. Ze hebben er echt wat moois van gemaakt.

Boek ook een overnachting bij Ke-lan-tan House

Ke-lan-tan House in Penang - Wat te doen in Georgetown
Ke-lan-tan House in Penang

  • Moon Tree 47

Middenin het centrum van Georgetown en in een gebouw waar zelfs de mooie street art schilderij Wu-Shu Girl zit is dit hotel gevestigd. Ze hebben er verschillende kamers ter beschikking. Ik zat in een leuke kamer met twee verdiepingen achter het pand. Beneden had ik er mijn slaapkamer en boven een balkon met een open air douche. Dit was wel echt super bedacht en uitgevoerd. Het lastige wel is dat de trap naar beneden niet afgesloten kan worden en dat je dus in je slaapkamer ook een soort van open-air hebt.  Er werd wierook verbrand en ik heb gelukkig weinig last van muggen gehad.

Zithoekje bij Moontree 47 - Wat te doen in Penang - Maleisië
Geweldig zit hoekje bij Moontree 47

Boek ook een overnachting bij Moon Tree 47

13 Tips wat te doen in Penang

Hoe kom je in Georgetown Penang?

  • Van Georgetown naar Ipoh

In 2014 ging ik met de bus van Georgetown naar Ipoh. Ipoh is een leuke stad om even te verkennen. Als tussenstop naar KL is dit een fijn plekje. Daarna kun je makkelijk met de trein door reizen naar Kuala Lumpur.

Als je in Ipoh bent bezoek dan eens in de omgeving het kasteel van Kellie waar het zou spoken….

  • Van Georgetown naar Langkawi

Er was een mogelijkheid om met de ferry te gaan. Vanaf Penang is die mogelijkheid sinds corona er niet meer en zou je terug naar het vasteland moeten om een stuk hoger de ferry te pakken. Om toch wat tijd te besparen vloog ik naar Langkawi. Voor 50 a 100 euro heb je een ticket te pakken en ben je in een ochtend op je volgende bestemming. Diezelfde middag stond ik al op de skybrigde

Skybridge in Langkawi - Maleisië
Skybridge in Langkawi – Maleisië

  • Van Georgetown naar Cameron Highlands

Met de bus van Georgetown ga je makkelijk naar de Cameron Highlands. Deze tocht zal zo’n 3.5 uur duren en brengt je naar de mooie theeplantages in het hoger gelegen deel van Maleisië. Zeker een tip om naar toe te gaan als je nog nooit theeplantages hebt gezien. Ik heb er een mooie wandeling door de theeplantages gemaakt die ik, ook na al meerdere theeplantages te hebben bezocht, echt super gaaf vond!

13 tips – Wat te doen in Penang

Heb jij Penang al eens bezocht?
Of staat het op je lijstje voor Maleisië?

Deel jij deze reis inspiratie?

Meer lezen?

Bezoek het oudste regenwoud de Taman Negara – Maleisië

Wandeling op Bukit China – De oudste en grootste Chinese begraafplaats buiten China – Melaka

Wat te doen in Sepilok – Borneo

Proef de authentieke Nyonya laksa van Donald & Lily in Melaka

2x geweldig uitzicht op Gunung Machinchang – Langkawi

Bezoek ook het buurland en geweldig veelzijdige stad Singapore

Top 25 bezienswaardigheden Singapore – Alles voor een Lang Weekend Singapore

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *