De authentieke Nyonya Laksa van Donald & Lily – Nyonya Laksa eten in Melaka, Maleisië

De authentieke Maleisische keuken zocht ik. Toen ik hier in 2014 was maakte ik voor het eerst kennis met de Nyonya cultuur. Toen ik gister op Instagram op locatie zat rond te kijken kwam ik uit bij Donald & Lily en hun authentieke Nyonya Laksa. Ik nam mij voor om naar het restaurant Donald & Lily toe te lopen. Het was zo’n 3.5 kilometer vanaf mijn appartement in het Imperio Residence en dus zou ik lekker hongerig aan komen.

Wat houdt Nyonya in? In vroegere tijden zijn er vele immigranten naar Maleisië gekomen. Deze kwamen uit Europa, deze waren natuurlijk eerder kolonisten…maar ook mensen uit China, Singapore of Indonesië kwamen in Maleisië terecht. Een nyonya was in die tijd een vrouw die gehuwd was met een Europeaan of Chinees.

De naam wordt nu het meest gebruikt om de smeltkroes die hieruit ontstaan is aan te duiden. Dit is dus een mengeling van allerlei culturen die met name tot uiting komt in de keuken.

De authentieke Nyonya Laksa van Donald & Lily in Melaka
De authentieke Nyonya Laksa van Donald & Lily in Melaka

De authentieke Nyonya Laksa van Donald & Lily

Als ik nu ergens Nyonya lees of tegenkom dan is het altijd bij een restaurant. Dan gaat het dus altijd over eten en is er altijd Laksa te krijgen. Dus toen ik het restaurant Donald & Lily voorbij zag komen was dit perfect. Dus ging ik vanmiddag ook voor de lokale authentieke Nyonya Laksa van Donald & Lily.

Waar kun je Donald & Lily vinden in Melaka?

Jalan Bendahara 147, Melaka

Het restaurant Donald & Lily bevindt zich niet iets buiten het toeristische centrum. Toch is het heel makkelijk te vinden. Als je bij de kruising bent waar je de Christ Church Melaka vind dan loop je dan parallel aan het water stad uitwaarts. Op een gegeven moment loop je richting een grote kruising en daar zie je groot de letters #LITTLEINDIA staan. Daar loop je namelijk de wijk Littel India in. Je loopt dan al op Jalan Bendahara en dus blijf je de weg volgen en zul je op een gegeven moment aan je linkerhand het restaurant tegen komen.

Authentieke Nyonya Laksa bij Donald & Lily in Melaka

Ze hebben net een mooi houten rolgordijn opgehangen met de tekst Melaka Markets erop.

Jennifer – Dochter van Donald & Lily

Het was er rustig toen ik er was dus Jennifer die zich voorstelde aan mij had alle tijd om mij te helpen. Ze had dit restaurant nu sinds kort, het was van een vriendin van haar. Melissa, die kort daarna even om de hoek kwam. Zij was in de winkel ernaast, hier werd binnenkort een bibliotheek geopend. Toen ik even naar binnen spiekte leek het ook een soort galerij te worden. Zag er leuk en chique uit.

Nyonya Laksa eten in Melaka, Maleisië

Jennifer vertelde mij dat ze eerst, voor corona, een soort snackbar had in oud Melaka maar ze had het niet kunnen behouden. Nu had ze dus een samenwerking met Melissa en kon ze weer haar authentieke Nyonya Laksa aanbieden. Ze vertelde dat de naam Donald & Lily niet zomaar gekozen was, dit waren haar ouders. Zij was tweede generatie in Melaka, ze liet me trots een foto zien van haar ouders. Ik zag een mooi plaatje van zeker 40 jaar geleden. Begin jaren 80!

Ouderwetse tricycle - Melaka, Maleisië
Ouderwetse tricycle die ik zag in de Portugese Settlement – Melaka, Maleisië

Jennifer vertelde erbij dat haar ouders hier zijn begonnen met een tricycle waarmee ze de straten doorgingen om de Laksa te verkopen. Je ziet het nu nog steeds. Gister maakte ik nog een foto van zo’n verlaten fiets…

Authentieke Nyonya Laksa bij Donald & Lily in Melaka
Jennifer, dochter van Donald & Lily

Jennifer haar vader leeft niet meer maar op deze manier, door het restaurant te noemen naar haar ouders, bleef ook hij dagelijks in gedachten erbij. Ze vertelde het met een trotse glimlach op haar gezicht. Ik bestelde een Authentieke Nyonya Laksa bij haar en ze ging aan de slag.

De authentieke Nyonya Laksa van Donald & Lily

De Authentieke Nyonya Laksa

Het duurde niet lang voor ze bij mij terug kwam met de Authentieke Nyonya Laksa in een papieren soepkom met daarbij een glas met sap waarin ik lemongrass zag, een paar blaadjes munt en nog iets wat leek op gort. Het was iets gezoet met bruine suiker zei ze erbij.

Ze had voor mij de hete sambal er niet door gedaan maar op een klein schoteltje erbij gezet. Ik kan je verklappen dat ik er niets van gebruikt heb. De soep was heerlijk en vast voor mij al heet genoeg. Ik zag een dikke goed gevulde soep met gekookt ei, visballetjes, fish cakes, tofu puffs en tauge, laksa bladeren (daun kesum) en met daaronder dikke eiernoodles. Er zouden ook kokkels in zitten maar ik heb gevraagd of die eruit konden blijven. Ik vind dat nooit zo lekker.

Met stokjes in de ene hand en een chinese lepel in de andere begon ik langzaam te eten.

De authentieke Nyonya Laksa van Donald & Lily in Melaka

Lekker hoor! Op deze manier, met de lepel en de stokjes vis je er wat uit met de stokjes om vervolgens op de lepel te leggen en dan dompel je die onder in de soep zodat er wat soep bij komt en hopsakee naar binnen. Zo kun je heel goed je hapjes uitzoeken. Ik vind het wel een fijne manier van eten.

De authentieke Nyonya Laksa van Donald & Lily in Melaka

Het restaurant van Donald & Lily heeft ook nog een klein winkeltje achterin. Dus als je even moet wachten of nadat je het eten op hebt kun je je nog best even vermaken met wat ze er allemaal hebben liggen. Ik zag kaarten, kleine snuisterijen maar ook kleding, sieraden en mooie tassen. En dat alles in een super leuk en moderne winkel / restaurant.

Het winkeltje achterin het restaurant van Donald & Lily

Authentieke Nyonya Laksa eten in Melaka, Maleisië

Het winkeltje achterin het restaurant van Donald & Lily
Het winkeltje achterin het restaurant van Donald & Lily

Het winkeltje achterin het restaurant van Donald & Lily

Dit zijn plekjes waar ik heel graag over schrijf. Plekjes die ik heel graag aanbeveel!

Kosten authentieke Nyonya Laksa

Ik moest voor mijn authentieke Nyonya Laksa soep en mijn drinken net iets over de 20 Ringgit betalen. Omgerekend is dat 4,30 euro. In NL is daar geen lunch voor te krijgen toch? Hier is het niet de goedkoopste soep, ik at laatst namelijk voor 15 Ringgit een goed gevulde soep met coca cola. En ik kan je vertellen dat de cola bijna net zo veel kostte dan de soep.

De authentieke Nyonya Laksa van Donald & Lily in Melaka, Maleisië

Zou jij een stukje voor deze authentieke Nyonya Laksa willen lopen als jij in het toeristische centrum bent?

Wil je meer lezen over Maleisië?

Ik nam ooit ook een kookles in Penang

Reisgids Kuala Lumpur

Langkawi – Skybrigde, Seven Wells en Machinchang Hike

En ken je het verhaal van Kellie’s Castle? Het spookt er!

Of ga naar Borneo – Ga 3 dagen de Jungle van Kota Kinabatangan in

En ik ging duiken bij Sipadan. De #1 spot volgens CNN

Duiken bij Sipadan #1 volgens CNN travel

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze wereld dan ik doe

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *