Wandeling op Bukit China in Melaka – Mysterieuze wandeling over eeuwenoude Chinese begraafplaats – Melaka, Maleisië

Een wandeling op Bukit China? Zeker! Bukit China is een heuvel in de stad Melaka waar je een fijne mysterieuze wandeling over de Chinese begraafplaats kan maken. Tijdens een citytrip is het altijd fijn dat je even uit de drukke straten weg kan en iets van natuur kan beleven. Met deze wandeling op Bukit China ben je in een mum van tijd echt even uit de stad en gevoelsmatig midden in de natuur.

Al is die natuur op Bukit China dan vergeven van Chinese graven… Juist dat geeft deze wandeling die mysterieuze flair!

Wandeling op Bukit China in Melaka - Mysterieuze wandeling over de Chinese begraafplaats - Melaka, Maleisië

Wandeling op Bukit China in Melaka

Bukit China is een groene heuvel in de stad Melaka. De heuvel is een gewild plekje om te wandelen en te joggen. Bukit China bestaat eigenlijk uit meerdere heuvels en dat maakt het voor een wandeling of jog rondje natuurlijk ideaal. De grootte van de heuvel is maar liefst 25 hectares. Tegen de heuvel  staat de Chinese Poh San Teng tempel en de heuvel zelf is een Chinese begraafplaats.

Wat is Bukit China?

Wist je dat Bukit China de grootste Chinese begraafplaats ter wereld is buiten China? Er zijn maar liefst 12.500 graven gevonden. Het oudste graf wat gevonden is dateert van 1622. Het is zeer goed mogelijk dat er al oudere graven liggen. Helaas zijn er veel verloren gegaan toen de Portugezen, Nederlanders en Britten op deze plek heersten.

Poh San Teng Temple - Hang Li Poh's Well - Wandelen op Bukit China - Melaka
Poh San Teng Temple & Hang Li Poh’s Well – Melaka

Waar is Bukit China in Melaka?

Om naar Bukit China te gaan kun je makkelijk navigeren naar GPS Hang Li Po Well of GPS Poh San Teng Temple. Deze tempel, samen met de WWII monument voor de Japanse strijders, kun je dan voor je wandeling mooi even bezoeken. De bron, tempel en monument liggen aan de stadskant tegen de heuvel Bukit China aan. Vanuit het centrum is dit zo’n 10 minuten wandelen.

Tip – Moet je naar de wc? Achter in de tempel is een toilet waar je gebruik van mag maken.

Ook vind je veel informatie over Bukit China en de graven achter in de Poh San Teng Tempel. Als je dan klaar bent om de wandeling op Bukit China te starten dan loop je links achter de tempel. Hier kun je via een trap de berg Bukit China op als start van je wandeling. Gelijk wandel je in een bos en tussen de oude graven. Ik vond het gelijk mysterieus aanvoelen en de sfeer van de oude grote bomen maakten het een geweldig geheel.

Wandelen op Bukit China - Melaka

Mysterieuze wandeling over eeuwenoude Chinese begraafplaats
Melaka, Maleisië

Korte wandeling op Bukit China ( 30 – 45 min)

Boven op de heuvel Bukit China gekomen moet je een keuze maken. Voor deze eerste korte wandeling ga je linksaf en volg je het smalle asfalt pad. Deze korte wandeling brengt je naar de top van de berg. Je wandelt over een prima smal asfalt pad wat over de gehele berg aangelegd is. Ondetussen kom je langs verschillende oude Chinese graven.

Er staan verschillende oude en grote bomen en dit geeft het geheel echt een super sfeer.

Chinees graf tijdens wandeling op Bukit China - Melaka

Op het moment dat ik er was lagen er veel vruchten op de grond die op hun beurt alweer aan het groeien waren. Deze bomen zijn genaamd Cerbera leert een zoekslag op internet mij. Een geslacht uit de maagdenpalmfamilie.

Vrucht van de Cerbera die al aan het groeien is - Bukit China, Melaka

Er liepen constant lokale mensen langs mij, allen aan het snelwandelen. Sportkleding aan en een rondje wandelen over de begraafplaats. Ik kan het me heel goed voorstellen. Je loopt eigenlijk volop in de natuur maar ook volop in de stad.

Bijna bovenop gekomen ben ik een tijdje gaan zitten op de rand van een graf. Klinkt voor sommigen luguber maar zo voelde het echt totaal niet. De graven zijn eeuwenoud, althans, diegene waar ik op zat was nieuw.. Maar ze zijn erg groot dus het is niet zo dat je bij wijze van boven de kist zit.

Het duurde niet lang voor ik een aantal Chinese wielewalen zag vliegen. Ze zijn mooie felgeel en dus ze vallen wel op.

Wandeling op Bukit China - Melaka

Wandeling op Bukit China - Melaka

Ik zit een tijdje op de rand van een graf en geniet van het uitzicht en van de vogels die door mijn uitzicht vliegen. Tijdens deze eerste wandeling lukt het me niet om een foto van de vogels te maken, alleen een filmpje. Deze heb ik in een story gedeeld op instagram.

Als ik dan weer verder loop kom ik over het hoogste gedeelte. Hier staat een monument, hierop lees ik dat Bukit China is van de Eng Shoon Association. Ook wordt er iets verteld over de achtergrond van de begraafplaats en de tempel.

Wandeling op Bukit China - Melaka

Als ik dan verder loop kom ik al snel bij een trap uit die mij naar beneden brengt. Ik kom dan langs een paar miniaturen van de Christ Church Melaka en het Stadthuys in het centrum. Verrassend zo langs het pad.

Het pad naar beneden, Bukit China af naar Melaka

Miniatuur van Melaka op Bukit China

Kort hierna kom ik weer bij de doorgaande weg. Ik ben dan een stuk verderop van de berg afgekomen en loop op het terrein van een school. Als ik dan de doorgaande weg op loop naar links ben ik al snel weer bij mijn startpunt, de tempel en de bron.

Duur / Afstand en GPS voor wandelen op Bukit China

Afstand is zo’n 1 a 1.5 km
Het zal je rond de 30 – 45 minuten kosten
Gps locatie Bukit China

Wandeling op Bukit China in Melaka, Maleisië

Zaadlijst van de flamboyant boom in Melaka op Bukit China
Zaadlijst van de flamboyant boom op Bukit China

Lange wandeling op Bukit China ( 60 – 75 min)

Voor deze langere wandeling ga je bovenop de heuvel rechtsaf. Je volgt het pad weer langzaam naar beneden. Je komt langs een heel aantal mooie grote graven. Eeuwenoude graven maar ook nieuwere graven. Ook dit pad vond ik heerlijk om te volgen. De grote bomen geven het geheel echt een fijn park gevoel maar met de graven erbij juist een hele mysterieuze sfeer.

Wandeling op Bukit China in Melaka - Maleisië

Ook hier kom ik veel lokale mensen die een wandeling maken of een rondje joggen. Nu ik er over na denk, ik ben op de korte wandeling een mede toerist tegen gekomen en deze lange ronde heb ik alleen maar lokale mensen gezien. Er zijn kennelijk maar weinig toeristen die er een uur voor willen uittrekken om deze ronde op Bukit China te wandelen.

Een wandeling op Bukit China - Melaka

Op een gegeven moment loop je langs de achterzijde van de heuvel. Op zich ben je vrij dichtbij de stad weer maar door het groen valt het op de meeste plekken niet zo op. Als ik achterom kijk zie ik zelf in de verte, echt een paar kilometer verder, het Imperio Residence staan. Hier verblijf ik op het moment.

Wandeling op Bukit China in Melaka - Maleisië
Heel in de verte zie ik Imperio Residence, het appartementen complex waar ik 5 weken woon

Ik vind het leuk om te beseffen dat wandelen op Bukit China is aan de orde van de dag is voor de bewoners rondom deze heuvel. Wij in Nederland zouden niet zo snel gaan wandelen op een begraafplaats… Ook dienen deze zich er minder voor denk ik, het is geen park maar echt een plek waar je veelal alleen komt om een graf te bezoeken.

Wandeling op Bukit China in Melaka - Maleisië

Een aantal van deze mensen spraken me aan, benieuwd naar waar ik vandaan kwam. En of ik wel wist dat ik helemaal aan de achterzijde liep… en dat het best ver terug was. Toen ik vertelde dat ik juist een fijne wandeling wilde maken gaven ze me helemaal gelijk. Wel vertelden twee erbij dat ik hier niet te lang moest blijven want in de avond vonden ze het gevaarlijk hier. Ik liep hier aan het eind van de middag.

Als lokale mensen me waarschuwen neem ik dat altijd serieus. Een andere man waarschuwde me al voor regen en dus liep ik wat sneller mijn rondje af. Ik had zo graag even de tijd genomen om de Chinese wielewaal op de foto te zetten. De vorige keer zag ik die namelijk hier beneden vliegen. Juist aan de achterzijde van de heuvel. Maar ja, er zat niets anders op. Wat schetste toen mijn verbazing? Er kwam er eentje op zo’n 20 meter voor mij op een graf zitten. Voor ik het doorhad zat hij een stukje verderop op een tak met een tweede!

De Chinese Wielewaal op een Chinees graf - Bukit China

Ik was niet snel genoeg om ze er allebei op te krijgen. Ik moest erg zoomen en zag later dat die tweede er precies boven zat 🙂 Maar die eerste, dat hij op een graf zat is best goed gelukt! Wat een geluk zeg! Met een enorme glimlach op mijn gezicht liep ik naar boven en kwam ik weer uit op het hoogste punt waar het monument staat.

Een wandeling op Bukit China - Melaka

Net voordat ik omhoog liep kwam ik langs dit enorme graf. Dit was echt wel de grootste die ik tegen kwam. Het was wel zeker 10 meter breed, wat een omvang hè? En dat voor 1 graf! Ik heb geen tijd genomen om te kijken of er een naam zichtbaar was. Vooral ook omdat ik de meesten toch niet kon lezen door de Chinese tekens 🙂

Bij de trap naar beneden kies ik er deze keer voor om het eerste stuk van de korte wandeling te lopen zodat ik de trap naar de tempel kan nemen. Als ik dan bij de tempel kom wil ik even gebruik maken van het toilet maar helaas… Het is dan net 18.00 uur geweest en de tempel heeft zijn deuren gesloten.

Duur & Afstand en GPS wandeling 2 op Bukit China

Afstand is zo’n 2.5 a 3 km
Het zal je rond de 60 – 75 minuten kosten
GPS begraafplaats op Bukit China

Wandelen in de stad Melaka – Bukit China

Veiligheid op Bukit China

Is het veilig op Bukit China? Overdag is het ten alle tijden veilig. Ik voelde me super veilig en telkens kwamen er mensen langs wandelen of rennen die aan het recreëren waren. Ik heb er geen mensen zien rondlopen die niet in dit plaatje pasten.

Wandeling op Bukit China - Melaka

Maar in de avond vind ik ook dat je hier niet meer moet zijn. Je bent natuurlijk ver weg van de bewoonde wereld, ik ken de weg niet en de ander wel dus ik snap zeker wel wat ze zeggen. Ik kan ook zeker aanbevelen om in de avond hier niet te gaan wandelen. Als je om hulp roept denk ik niet dat iemand je hoort.

Dus voor een wandeling is Bukit China een super optie in Melaka en dat kun je het beste in de ochtend of de middag doen.

Tip – Neem wel genoeg water mee als je gaat wandelen. Het kan best warm worden en er is nergens kans om water bij te vullen of iets te drinken te kopen.

Wandeling op Bukit China - Melaka

Zou jij deze wandeling ook doen? Doe je dan de korte of de lange?
Of denk jij Wandelen op een begraafplaats?!?!

Wil je meer inspiratie lezen?

8x wandelen in Singapore – Actief Reizen

Zelf koken in Melaka – Kookles bij Cookingschool Melaka

Backpacken op Borneo – Tips en Bezienswaardigheden

Het spookt bij Kellie’s Castle – nabij Ipoh

Vrijwilligerswerk op Tioman Island – Juara Turtle Project

Of ga bij buurland Indonesië op bezoek bij de Sjamaan

Op bezoek bij de sjamaan! Mentawai Eilanden – Sumatra, Indonesië

Ik hoop dat jij net geniet van deze mooie wereld dan ik doe

3 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *